LP
Cink protektorji
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Tex napisal/-a:Nevem, jaz sem dobil drugačne informacije ? ( res nisem štromar )
Mi poveš Gaso, zakaj imamo potem nekateri v barkah neke črne škatle katere naj bi izničevale tokove in naj bi manj žrlo cinke kadar smo vezani v marini in priključeni na elektriko ?
Tudi vse mesing pipe oz vsise imamo povezane z žico v centralni cink ?
Kako ta problem rešujejo velike ladje, ki neprestano plujejo ?
Zanimiva tema, in zelo uporabna,čas je,da Marjan Tomki malo pobrska po knjigah in nam napiše en prosti spis...saj imamo "cink" problem vsi...
Tex to samo MerCruiser rešuje tako, ker ima v osnovi slabo rešeno korozijo.
Ja z črno škatlo želi doseči obraten efekt, preprečuje tokove ki povzročajo korozijo s tem da vsem kovinam povezanim na zemljo spreminja potencial, cink pa ravno obratno, še dodatno poveča napetost med ščitenim materialom in cinkom, vendar v tem primeru to želimo, saj se želi da žre cink. Ta zaščita je po mojem mnenju bistveno bolj sigurna od pristopa zmanjševanja tokov, ki povzročajo korozijo. Imajo pa te Merchatode škatle bolj low cost plovila, ker so inženirji teh plovil slabo rešili korozijo, prvič aluminij(motor) je že sam tako koroziven malo manj kot cink v morski vodi, v toplejših morjih, lahko uporabljaš celo anodno zaščito iz aluminijevih zlitin, zato pa boš težko videl v motorju 20000+ € kaj aluminijastega, le v low cost turistični varianti. Kljub temu pa črna škatlja rabi napajanje in si omejen le na marino, ko pa elektrike zmanjka, kar je na plovilu pogost primer, pa si brez zaščite, zato je vsekakor to veliko manj sigurna zaščita, kot z cink protektorji, tudi velika plovila jih imajo, da pa je ta zaščita res slaba, pa imaš na forumu kup primerol šmirkerskih plovil, ki jim moraš na 5 let menjati izpušne kolektorje, pa še kaj drugega, razni prastari Torpedi iz sive litine in cink zaščito pa še danes ropotajo po 40 letih delovanja.
Tudi, jaz imam povezane vse metalne dele z skupno ozemljitvijo, to se po nekih teorijah predlaga, za zaščito pred strelo, saj narediš neke vrste faradayevo kletko, če povezeš vse kovinske dele na skupno zemljo npr, bitve, ograjo, ispuste, itd..., vendar sem jaz danes osebno drugačnega mnenja in tega danes ne bi počel še enkrat, ker je to narobe iz več razlogov, kar se tiče podvodnega dela deluje pravilno le v primeru, da si na odprtem morju, kjer ni drugih "lutajočih" tokov, v luki, kjer kakšni sosednji barki prebija elektrika in je v prisotno električno polje znotraj morja, potem če imaš povezane zadeve dva ispusta med sabo, ki sta npr. oddaljena za neko razdaljo, npr 2m, imaš različen potencial med izpustom št. 1 in izpustom št. 2, razlika potencialov, pa je napetost, s tem si povzročil tok, med izpustom št. 1 in št. 2, ki ga žene ta napetost. Če imaš pa izpust izoliran, pa v tem primeru, ko v luki prebija, po njem ne bo stekel tok. Sicer tu gre za drug tip korozije, so pa tokovi, ko nekje v luki prebija, bistveno večji od tistih med različnimi materiali, vendar če nimaš kovisnkih delov med sabo povezanih, si to zmanjšal na nulo, saj kljub temu če je električno polje v morju, po izoliranem izpustu ne bo tekel tok, kar se pa galvanske korozije samega izpusta tiče, je pa bron potopljen v morje nevtralen. Črne škatlje ala Merchatode, pa so ena bolj slabih rešitev in ne dajejo željenih rezultatov, večina proizvajalcev dražjih motorjev tega ne uporablja ampak klasične cink protektorje primerne mase in površine.
Drugače pa imaš v veliko literature potenciale kovin v morski vodi, mislim da sem tudi jaz v preteklosti prilepil na ta forum tabelo za tipične kovine v morju, ko pa dva različna materiala z različnimi potenciali v morju potopiš in ju med sabo povežeš pa nastane med njima napetost, žre pa tistega, ki ima nižji potencial. Popolnoma enako želimo narediti s cinkom, povežemo ga z materialom, ki ga želimo ščititi, ter umetno naredimo takšen člen ter napetost povečamo da je skoraj nekje 1V, da teče med cinkom in ščitenim materialom tok ter cink počasi žre, če tega toka med cinkom in ščiteno kovino ni potem zaščita ne deluje. Bron za ispust, ali pa sonda če je izolirana od ostalih zadev, pa ne rabi anodne zaščite ker je iz nevtralnega materiala in ima potencial v morski vodi 0, se pravi če jo vržeš v morje praktično se ne pojavi tok med bronom in ostalo okolico, ji ne bo čisto nič v morju, ne korodira, npr. za inox to ne velja, pod morjem ni več to kar je nad morjem, saj ima posebno vrsto korozije "pitting" korozijo, zaradi svoje zrnataste sestave, ker ni homogen material, med posameznimi zrni pa lokalno poteka korozija in tako postane porozen, to se še bolj pozna, pri višjih temp. elektrolita oziroma morja, ker z višanjem temp to korozijo še povečuješ, zato pa vsak ve da razni izpušni inox lonci niso OK, tudi sam sem to šolo že dal skozi.
Jaz trenutno zagovajam teorijo, da se ne povezuje na skupno zemljo, ter da ima vsaka kovina pod vodo svojo cink anodo, razen zadev, ki so iz brona, ki tega ne potrebujejo.
Vendar pa cela ta debata nima nobene zveze z izvekrmnin motorjem, ki absolutno potrebuje cink protektor, saj je med vožnjo korozija bistveno večja kot v mirovanju, ko morje teče mimo kovine, jo električno nabija, ta potencial pa se skozi korozijo izenačuje. Zato je npr. na propelerju bistveno hitreje žre cink, ker je velik pretok okoli tega cinka, kot na ostalih cinkih, na krmilu kobilici itd..., ampak dejstvo je če je pretok velik je korozija večja kot ko je plovilo v mirovanju.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tex napisal/-a:...
Tudi vse mesing pipe oz vsise imamo povezane z žico v centralni cink ?
Kako ta problem rešujejo velike ladje, ki neprestano plujejo ?
Zanimiva tema, in zelo uporabna,čas je,da Marjan Tomki malo pobrska po knjigah in nam napiše en prosti spis...saj imamo "cink" problem vsi...
Trenutno taborim blizu Bohinjskega jezera in tu je le prenosnik z razmeroma majhnim ekranom, tako da iskanje po različnih virih na internetu za moje oči tu ne gre ravno dobro. Tudi kake knjige, kot je Anorganska kemija E. Wiberga, ki je še nekje doma in kamor bi lahko pogledal za razvrstitev elementov po elektrokemičnem potencialu, nimam s sabo. Tudi pod jutro malo letam ali v kanuju veslam okrog (in pritismem tu pa tam kako fotko), šraufam in vežem, če je kaj treba in ne piha, ko pa piha se bodisi sam, bodisi s kom, ki se uči ali s klapo, ki se gre dirko čez jezero in nazaj za pivo (jaz sem opravičen in mi pustijo piti Bohinjsko belo), pa pod večer - ko veter od termike popusti in so barke pospravljene - še kakšno dirjanje ali veslanje okrog. Pa od časa do časa je treba najti še kako priložnost, da človek da kaj v kljun in no, po vsem tem se mi zdajle po malem že spi.
Torej, ko se vrnem (če bo po sreči, čez dober teden...) in glede na to, da me bo gotovo kaj čakalo, ko se vrnem na delo, še nekaj dni zraven.
Potem pa z veseljem...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Zanimiva tale tvoja teorija, sicer v mislih sploh nisem imel Mecra,in malih plovil na Z pogon ampak večje barke z gredmi in motorji tipa,Cummins,VP,CAT, tudi sam imam to na HINO motorjih, tudi kar priznanih znamk "Cruiser yachts", "Carver", "Mainship"... res,da vse iz čez luže bo treba pogledat v kako Princess...
Sam imam to škatlo notri pri krmilu, na njej piše nekaj v smislu "cink savier" oz bom slikal, pa ti pripopam...
Zanimivo mi je, ker propagirajo, "Boat Slip" da ne "žre" več cinkov, ker barka ni v stiku z morjem, oz slano vodo, zaradi katere naj bi nastajali galvanski tokovi ?! ne vem..
Pri meni na primer, stane le izmenjevalec pri motorju 12.000usd, pa je kompleten aluminij, no morda kaka zlitina ne vem, drži sedaj 22 leto, in upam,da tako tudi ostane
izpuhe sem zamenjal po 20letih pa bi najverjetneje še leto ali dve oddelali... o cinkih po motorju pa ne duha ne sluha...
Še najbolj mi pobira cinke na gredeh, zatem na flapsih, centralnega pa niti ne preveč...
Najbolj zanimivo je, da menjam cinke na gredeh in flapih na koncu sezone, in na začetku ! in pobere jih približno enako, plujem pa med sezono cca 60-100ur, izven pa cca 20-25ur...
Generator ima le en cink na izmenjevalcu, ki je tudi če se prav spomnim aluminijast ?
Res je na Rakovici,oz perkinsu se nihče ni dotaknil ničesar že 22let pa je vse železno-gusasto in deluje enako kot pred 10 leti
BP, še cinki,ki se menjajo, so zanemarljivo obglodani
Zanimivo, tudi,ko omenjaš Inox oz SS izpuhe in lonce, večina "amerikancov" jih dela pri dizelskih motorjih že standard ? npr. CAT
Tudi na izvenkrmnih motorjih so cinki, vendar še nisem videl, da bi ga na katerem konkretno požrlo ?
Saj pravim, da nisem toliko štromarja, da bi še tole vse vedel... zato mi je zanimivo predebatirat...
lp.T
Sam imam to škatlo notri pri krmilu, na njej piše nekaj v smislu "cink savier" oz bom slikal, pa ti pripopam...
Zanimivo mi je, ker propagirajo, "Boat Slip" da ne "žre" več cinkov, ker barka ni v stiku z morjem, oz slano vodo, zaradi katere naj bi nastajali galvanski tokovi ?! ne vem..
Pri meni na primer, stane le izmenjevalec pri motorju 12.000usd, pa je kompleten aluminij, no morda kaka zlitina ne vem, drži sedaj 22 leto, in upam,da tako tudi ostane
Še najbolj mi pobira cinke na gredeh, zatem na flapsih, centralnega pa niti ne preveč...
Najbolj zanimivo je, da menjam cinke na gredeh in flapih na koncu sezone, in na začetku ! in pobere jih približno enako, plujem pa med sezono cca 60-100ur, izven pa cca 20-25ur...
Generator ima le en cink na izmenjevalcu, ki je tudi če se prav spomnim aluminijast ?
Res je na Rakovici,oz perkinsu se nihče ni dotaknil ničesar že 22let pa je vse železno-gusasto in deluje enako kot pred 10 leti
Zanimivo, tudi,ko omenjaš Inox oz SS izpuhe in lonce, večina "amerikancov" jih dela pri dizelskih motorjih že standard ? npr. CAT
Tudi na izvenkrmnih motorjih so cinki, vendar še nisem videl, da bi ga na katerem konkretno požrlo ?
Saj pravim, da nisem toliko štromarja, da bi še tole vse vedel... zato mi je zanimivo predebatirat...
lp.T

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Lej jaz imam inox AISI 316 izpušni lonec pa mi toči, se že spravljam par let da ga zamenjam, moram celo dno malo rezati pa plastificirati, pa se mi ravno ne da, tako da sedaj samo plastiko še dam noter, mene ne zanima kaj imajo drugi imam tudi sam nekaj izkušenj.
Cink na vsakem motorju mora požreti v 1 letu, drugače je brez funkcije, tudi na Rakovici, jaz npr. z original Lombardini cink vijakom nisem bil zadovoljen, sedaj imam Polhe in ga lepo požre na 50% v enem letu in to želim, ni tisti cink dober ki ga nič ne žre, spet pa če ga požre v 1 mesecu, pa je preveč agresiven, kar ravnotako škoduje ne pa koristi.
V tem primeru, kot imaš ti cinke, so bolj za rezervno varianto, ko ti škatla odpove, oziroma ostane brez elektrike. Ni škatla potrebna, deluje tudi samo z cinki kot je treba, če je zaščita pravilno projektirana, samo ne iz aluminijasta oziroma aluminijastih zlitin v našem morju, na Floridi je druga slanost in temperatura, kot v Jadranu ali Baltiku, tako da je to čisto relativno glede na slanost in temperaturo morja, kakšen material je pravi za anodno zaščito, seveda pa večina proizvajalcev ima enega dobavitelja cinkov za cel svet, kar je pa največja bedarija. Cink ti mora požreti, seveda če nimaš škatle kot v tvojem primeru, vsaj v 1 letu na 50% drugače, ne deluje pravilno in premalo toka teče med katodo in anodo. Seveda obstaja več načinov preprečevanja korozije, jaz sem napisal razloge zakaj menim, da je z anodna zaščita po moje boljša in sigurnejša od raznih elektro variant, ki potrebujejo elektriko 24/7 360 dni v letu, tako bi tudi jaz danes delal zaščito na svoji barki, če bi jo še enkrat delal.
Drugače pa je tu ta shema o potencialih, da se ne ponavljam brez veze, že tako ali tako je istih tem veliko.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... e&start=15
Cink na vsakem motorju mora požreti v 1 letu, drugače je brez funkcije, tudi na Rakovici, jaz npr. z original Lombardini cink vijakom nisem bil zadovoljen, sedaj imam Polhe in ga lepo požre na 50% v enem letu in to želim, ni tisti cink dober ki ga nič ne žre, spet pa če ga požre v 1 mesecu, pa je preveč agresiven, kar ravnotako škoduje ne pa koristi.
V tem primeru, kot imaš ti cinke, so bolj za rezervno varianto, ko ti škatla odpove, oziroma ostane brez elektrike. Ni škatla potrebna, deluje tudi samo z cinki kot je treba, če je zaščita pravilno projektirana, samo ne iz aluminijasta oziroma aluminijastih zlitin v našem morju, na Floridi je druga slanost in temperatura, kot v Jadranu ali Baltiku, tako da je to čisto relativno glede na slanost in temperaturo morja, kakšen material je pravi za anodno zaščito, seveda pa večina proizvajalcev ima enega dobavitelja cinkov za cel svet, kar je pa največja bedarija. Cink ti mora požreti, seveda če nimaš škatle kot v tvojem primeru, vsaj v 1 letu na 50% drugače, ne deluje pravilno in premalo toka teče med katodo in anodo. Seveda obstaja več načinov preprečevanja korozije, jaz sem napisal razloge zakaj menim, da je z anodna zaščita po moje boljša in sigurnejša od raznih elektro variant, ki potrebujejo elektriko 24/7 360 dni v letu, tako bi tudi jaz danes delal zaščito na svoji barki, če bi jo še enkrat delal.
Drugače pa je tu ta shema o potencialih, da se ne ponavljam brez veze, že tako ali tako je istih tem veliko.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... e&start=15
Gaso, glede vsega kar si napisal se strinjam, samo tisto s črno škatlo, ki jo omenja Tex pa brcaš v temo! Očitno te škatle še nisi videl! Nima to veze z Mercathode, tudi nima ta škatla nobenega napajanja! To je le galvanski ločilec za napetost 230V, kadar si priklopljen na obalo. Vanj gresta nula in ozemljitev... To črno škatlo imajo vgrajena vsa boljša plovila iz USA in tako nam cinki tudi v marinah ostanejo nedotaknjeni... Italijani za to še niso slišali in poznani so primeri, ko je po kakem tednu povsem požrlo cinke, ko je bil človek par dni priklopljen na klimo...
Mercathode pa je aktivna zaščita in pri Mercruiserju nadomešča enega od cinkov, tistega na transomu. Zadeva zagotovo ni brez veze, ker drugače je ne bi delali že 20 let! Včasih so jo dajali samo na dražje (večje) motorje, sedaj pa je postala standard na vseh... Vendar še enkrat, to nima veze s tisto črno škatlo "Zink Saver", ki jo je omenjal Tex.
Mercathode pa je aktivna zaščita in pri Mercruiserju nadomešča enega od cinkov, tistega na transomu. Zadeva zagotovo ni brez veze, ker drugače je ne bi delali že 20 let! Včasih so jo dajali samo na dražje (večje) motorje, sedaj pa je postala standard na vseh... Vendar še enkrat, to nima veze s tisto črno škatlo "Zink Saver", ki jo je omenjal Tex.
admin napisal/-a:Gaso, glede vsega kar si napisal se strinjam, samo tisto s črno škatlo, ki jo omenja Tex pa brcaš v temo! Očitno te škatle še nisi videl! Nima to veze z Mercathode, tudi nima ta škatla nobenega napajanja! To je le galvanski ločilec za napetost 230V, kadar si priklopljen na obalo. Vanj gresta nula in ozemljitev... To črno škatlo imajo vgrajena vsa boljša plovila iz USA in tako nam cinki tudi v marinah ostanejo nedotaknjeni... Italijani za to še niso slišali in poznani so primeri, ko je po kakem tednu povsem požrlo cinke, ko je bil človek par dni priklopljen na klimo...![]()
Ja potem se pa ne razumemo, to kar ti razlagaš je galvanski izolator, za izolacijjo zemlje 220V na kompnem in 12V ozemljitvijo, kar je obvezno montirati, v kolikor imamo 220V omrežje tudi na barki, da razlika potencialov 12V ozemljitve na barki in 220V na kopnem ne povzroča dodatne korozije, ampak ne govorimo o tej koroziji. Kolikor sem jaz razumel Tex-a je govoril o varianti Merchatode zaščite pred korozijo, to kar pa galvanski izolator dela, kar je idealno narediti kar z transformatorjem(ni padca napetosti!!), ne pa z par diodami, je pa čisto nekaj drugega in kdor želi spojiti zemlje 12V in 220V skupaj obvezno mora imeti galvanski izolator,, se pravi transformator 1:1, ali pa vsaj diode, če ni druge možnosti, najcenejša možnost pa je ne spajati 12V ozemljitve z 220V zemljo, vedar to pride v upoštev le za manjša plovila, ki imajo le polnilec na 220V in ne drugih 220V porabnikov, tam se zemlje ne spaja, ampak samo faza in nula pelje na barko, drugače pa obvezno tranformator 1:1, da imamo DC ločeno, AC tok pa še vedno peljemo na 220V zemljo na obali, da ven vrže fit na obali, ampak to ima zveze le z 220V instalacijo na barki, po mojem si malo prehitro prebral vse skupaj, čeprav vem da se razumeva o čem govorima in se absolutno strinjam s tabo glede galvanskega izolatorja im boljšimi plovili v bistvu bi lahko rekel plovili, ki imajo tudi 220V porbnike tudi na barki, ki se v marini napajajo iz obale iz AC omrežja 220V, nima to veze z boljšimi ali cenejšimi plovili, ampak je čisto odvisno od instalacije na plovilu, pravilo je, da če imaš 220V instalacijo na barki in 220V porabnike, moraš imeti trafo(galvanski izolator), zaradi varnosti, nima to veze z dragimi in cenejšimi plovili, verjami da točno vem o čem govoriš in se absolutno strinjam s tabo, samo si načel čisto drugo temo. Malo smo malo zašli iz teme
Mimogrede, govora, je ali izvenkrmni motor potrebuje cink ali ne, kar pa niti približno nima zveze z korozijo zaradi razlik potencialov 12V in 220V zemlje, ampak gre za čisto drugo korozijo ter kot praviš in je res, to nima nobene zveze s to škatlo o kateri govori Tex, da ne zaidemo preveč.
Tex, upam da ne zameriš ne leti na tebe osebno ali kaj, ker prek foruma sem marsikdaj napačno razumljen, samo se mi zdi da admin ni prebral cele debate, ki bo sigurno za marsikoga koristna. Gre za Tex-ov odgovor ali izvenkrmni motor potrebuje cink ali ne, Tex je mnenja, da če plovilo ni priklopljeno na elektriko na obalo in ob zapustitvi plovila dvigneš motor, cink zaščita ni potreba, na to trditev sem se moral odzvati, ker se ne strinjam in sem napisal zakaj.
Ne mi zamerit Tex, ampak jaz se rad pogovarjam o tehničnih zadevah in ne gre za kakšno napenjanje mišic na forumu, da ne bi narobe razumel, le s tvojo izjavo se ne strinjam, upam pa da sem dovolj argumentiral svoje nestrinjanje, da tudi med vožnjo potrebuješ cink na izvenkrmnem motorju, še bolj kot na vezu, če nisem bil dovolj jasen, zakaj tako mislim, bom to še bolj podkrepil z argumenti.
Tex napisal/-a:V tvojem primeru ne potrebuješ nobenega cinka, saj motor tudi če je čoln v vodi, lepo dvigneš ven in je mir...
Ne mi zamerit Tex, ampak jaz se rad pogovarjam o tehničnih zadevah in ne gre za kakšno napenjanje mišic na forumu, da ne bi narobe razumel, le s tvojo izjavo se ne strinjam, upam pa da sem dovolj argumentiral svoje nestrinjanje, da tudi med vožnjo potrebuješ cink na izvenkrmnem motorju, še bolj kot na vezu, če nisem bil dovolj jasen, zakaj tako mislim, bom to še bolj podkrepil z argumenti.
Gaso nobene zamere, čemu le ? Hvala bogu, da nekdo te zadeve razjasni...
Sem napisal, da nisem strokovnjak z tega področja,( vidim le, da jih meni požre na pol leta, tiste ki niso priklopljeni k "črni škatli oz "Zinc Saverju" ne glede na to, ali plujem ali ne - še najbolj trpijo tisti na gredeh )
sem pa podal mnenje, ker me tako pumpajo zadnji dve leti
( če nisi v stiku z slano vodo,da ne požira cinkov )
Je pa res, da na mojih motorjih ( izvenkrmnih prdah,od 3.3 do 15hp, kar sem jih imel še nikoli nisem zamenjal cinkov, ker jih še ni požrlo )
PS: a potem pri Povhetu Cinki so za kupit ?
Sem napisal, da nisem strokovnjak z tega področja,( vidim le, da jih meni požre na pol leta, tiste ki niso priklopljeni k "črni škatli oz "Zinc Saverju" ne glede na to, ali plujem ali ne - še najbolj trpijo tisti na gredeh )
sem pa podal mnenje, ker me tako pumpajo zadnji dve leti
Je pa res, da na mojih motorjih ( izvenkrmnih prdah,od 3.3 do 15hp, kar sem jih imel še nikoli nisem zamenjal cinkov, ker jih še ni požrlo )
PS: a potem pri Povhetu Cinki so za kupit ?

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Še dobro da nisi vzkipljiv kot nekateri, ko bo admin prebral celo temo, bo verjetno prtdil glede cinkov in izvekrmnih motorjev, midva pa lahko do takrat uživava:
Seveda, če ni v stiku z morjem ni elektrolitske korozije, vendar ko je motor v pogonu v morju je, če na prdalih 2-5HP ni korozije, tudi če nimajo cinkov, je to bolj zato, ker niso veliko v uporabi, ampak bolj visijo na ograji, takrat pa korozije ni. Če si malo uporabljal pomožne motorje, tako ni utegnilo požreti cinkov, jer pa tudi drugi problem kot sem opisal, da imajo praktično vsi proizvajalci, enega dobavitleja tovarniških cinkov za cel svet, ampak to ni pravilno, ker so pogoji slanost, temp. na različnih področjih različni. Najbolje se je vedno prepričati, ali je anoda iz pravega materiala, da se da motor v vodo in se prikluči ena žica voltmetra na motor, ki je v stiku z vodo in druga na cink, ki ga odmontiramo z motorja potopimo v morje in damo na drugi pol voltmetra, ter izmerimo napetost med motorjem in cinkom, če je ustrezna, potem bo privijačen cink ustrezno ščitil motor, drugače pa ni pravi material. Seveda, pa če je motor na ograji in ni v uporabi, lahko takšen cink traja tudi več 10let, odvisno koliko se uporablja, najboljši test pa je kar Voltmeter, da se vidi ali anodna zaščita dejansko deluje ali ne.
Seveda, če ni v stiku z morjem ni elektrolitske korozije, vendar ko je motor v pogonu v morju je, če na prdalih 2-5HP ni korozije, tudi če nimajo cinkov, je to bolj zato, ker niso veliko v uporabi, ampak bolj visijo na ograji, takrat pa korozije ni. Če si malo uporabljal pomožne motorje, tako ni utegnilo požreti cinkov, jer pa tudi drugi problem kot sem opisal, da imajo praktično vsi proizvajalci, enega dobavitleja tovarniških cinkov za cel svet, ampak to ni pravilno, ker so pogoji slanost, temp. na različnih področjih različni. Najbolje se je vedno prepričati, ali je anoda iz pravega materiala, da se da motor v vodo in se prikluči ena žica voltmetra na motor, ki je v stiku z vodo in druga na cink, ki ga odmontiramo z motorja potopimo v morje in damo na drugi pol voltmetra, ter izmerimo napetost med motorjem in cinkom, če je ustrezna, potem bo privijačen cink ustrezno ščitil motor, drugače pa ni pravi material. Seveda, pa če je motor na ograji in ni v uporabi, lahko takšen cink traja tudi več 10let, odvisno koliko se uporablja, najboljši test pa je kar Voltmeter, da se vidi ali anodna zaščita dejansko deluje ali ne.
Gaso napisal/-a: Najbolje se je vedno prepričati, ali je anoda iz pravega materiala, da se da motor v vodo in se prikluči ena žica voltmetra na motor, ki je v stiku z vodo in druga na cink, ki ga odmontiramo z motorja potopimo v morje in damo na drugi pol voltmetra, ter izmerimo napetost med motorjem in cinkom, če je ustrezna, potem bo privijačen cink ustrezno ščitil motor,
In kakšna mora biti napetost na voltmetru, da je ustrezna
Ure dnevi leta tečejo....
Se strinjam, vsak motor rabi cink protektor, najmanj enega, če jih je več, pa samo toliko bolje...
Je pa tudi res, kot je napisal Gaso, pri majhni uporabi in kvalitetno pobarvanih vseh delih noge prihaja do izjemno majhne porabe cinka. Vedeti morate, da imajo male prdule skoraj vedno pobarvan propeler ali pa celo plastičnega. Propeler v obliki INOX na recimo Volvo bencincih, pa na vseh Bravo 3 pri Mercu pa je odličen kontakt z morjem, ogromna nezaščitena površina, poleg tega pa ima inox "krasen" potencial, da požira cinke...
Ko pa je motor na suhem, pa seveda cinkov ne požira. Recimo jaz osebno cinke menjam po potrebi. Barka je pol leta v morju in pol leta na suhem. Tako mi recimo konusni cink na matici propelerjev zdrži 2 leti (lahko bi ga pustil še eno leto, vendar raje dam novega, saj ga manjka enih 30%), na hidravličnih cilindrih je podobna zgodba. Enako tudi okrogli cinki na kavitacijski plošči nad propelerjem. Potem je tukaj sprednja podkev, ki vedno zdrži 3 leta. Na flapih pa obvezno novi vsaki 2 sezoni, saj jih manjka vsaj 50%!
Ko takole seštejem, če bi bila baka v morju 365 dni, bi en komplet cinkov ravno šel k vragu v enem letu. Kakšna podkev bi bila še recimo OK za pol leta, vendar potem se menja kar vse, saj to v vodi ni najbolj priročno... Torej je kar dobro preštudirano vse skupaj. Cinke vedno uporabljam original Mercove, ki odlično opravljajo nalogo, dejansko tudi niso samo cinki, temveč neka zink-alu zlitina, saj so zelo lahki in seveda namenjeni slanemu morju... Me pa vedno mika, da bi poskusil s Povhetovimi, vendar me je malo strah...
Je pa tudi res, kot je napisal Gaso, pri majhni uporabi in kvalitetno pobarvanih vseh delih noge prihaja do izjemno majhne porabe cinka. Vedeti morate, da imajo male prdule skoraj vedno pobarvan propeler ali pa celo plastičnega. Propeler v obliki INOX na recimo Volvo bencincih, pa na vseh Bravo 3 pri Mercu pa je odličen kontakt z morjem, ogromna nezaščitena površina, poleg tega pa ima inox "krasen" potencial, da požira cinke...
Ko pa je motor na suhem, pa seveda cinkov ne požira. Recimo jaz osebno cinke menjam po potrebi. Barka je pol leta v morju in pol leta na suhem. Tako mi recimo konusni cink na matici propelerjev zdrži 2 leti (lahko bi ga pustil še eno leto, vendar raje dam novega, saj ga manjka enih 30%), na hidravličnih cilindrih je podobna zgodba. Enako tudi okrogli cinki na kavitacijski plošči nad propelerjem. Potem je tukaj sprednja podkev, ki vedno zdrži 3 leta. Na flapih pa obvezno novi vsaki 2 sezoni, saj jih manjka vsaj 50%!
Ko takole seštejem, če bi bila baka v morju 365 dni, bi en komplet cinkov ravno šel k vragu v enem letu. Kakšna podkev bi bila še recimo OK za pol leta, vendar potem se menja kar vse, saj to v vodi ni najbolj priročno... Torej je kar dobro preštudirano vse skupaj. Cinke vedno uporabljam original Mercove, ki odlično opravljajo nalogo, dejansko tudi niso samo cinki, temveč neka zink-alu zlitina, saj so zelo lahki in seveda namenjeni slanemu morju... Me pa vedno mika, da bi poskusil s Povhetovimi, vendar me je malo strah...
cink anoda torpedo
Spoštovani Morjeplovci potrebujem informacijo kje se nahaja cink anoda na vgradnem dizel motorju Torpedo in kako se zamenja, sem pogledal navodila pa ni o tem nobene besede, Hvala vnaprej za vsako informacijo.
Kjer je volja tam je pot
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov