t18 pregret
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ja casa za zamenjavo ni bilo, jutri grem podirat motor .ker grem naslednji teden ze na morje in moram nekaj postimati da pridobim malenkost nazaj na moci..Sumim da ni pregret cilinder ker drugaci bi pomojem ko bi se motor segrel sel se slabse vsaj tako je bilo pri tomosovih mopedih.. moram preveriti uplinjac, preduzig tesnila in nazadnje se bate samo kompresijo ima po obcutku ok.Vsaka pomoc dobrodosla
tim napisal/-a:Ja casa za zamenjavo ni bilo, jutri grem podirat motor .ker grem naslednji teden ze na morje in moram nekaj postimati da pridobim malenkost nazaj na moci..Sumim da ni pregret cilinder ker drugaci bi pomojem ko bi se motor segrel sel se slabse vsaj tako je bilo pri tomosovih mopedih.. moram preveriti uplinjac, preduzig tesnila in nazadnje se bate samo kompresijo ima po obcutku ok.Vsaka pomoc dobrodosla
Za začetek preglej tole, kar sem že napisal v drugi temi:
Ko vlečeš počasi vrvico ven, občutiš konkreten upor ? Če da, verjetno s kompresijo ni kaj hujšega narobe. Preglej predvžig zaradi pokanja, ki si ga omenjal, včasih se tista zajla sama malo razštela in se nastavitev podre. To ima direkten vpliv na moč. Za vsak slučaj dobro očisti uplinjač in bencinsko pumpo. Nastavi vijak za zmes, mora biti odvit za en obrat. Kaj več brez totalnega razdiranja ne moreš storiti.
Za nastavitev predvžiga preglej priročnik za T 18, ki je objavljen v bazi znanja.
Ta t18 mi ne da spati in razmisljam od zacetka ko se je tast pripeljal do obale po enem cilindru ,ker je odpovedal inpeler. Motor je bil tako vroc da se je skoraj vzgal.Cemu to varovalo ce se en cilinder se vedno pregreva????Potem sem zamenjal inpeler in motor nima vec moci ostalo mu je ene 70 Posto moci zato sem takoj posumil v pregretje spodnjega cilindra....Po pregledu imata,ko odvijem svecko oba cilindra na oko enako kompresijo kar potrjuje da so obrocki celi nevem pa koliko je zrajsalo cilinder.Moram potegniti glavo dol da pogledam cilindre. Se prej pa jutri prepucam frgazer ter benzinsko pumpo.
Tim, tukaj ni glave, blok je v enem kosu. Tisto pri svečkah je samo pokrov bloka, vmes kroži hladilna voda. Če hočeš priti do cilindrov, moraš
ločiti blok od noge, nato sneti vztrajnik in statorsko ploščo, pokrov motorne gredi in prednjo polovico bloka, na katero je pričvrščen uplinjač. Ko snameš prednjo polovico bloka, izvlečeš motorno gred (pogovorno blajerco
) in nato prideš do cilindrov. Dela en kup, sploh, če še nisi razdiral tega motorja.
Ko se motor pregreje, termostikalo izklopi zgornji cilinder, spodnji pa še vedno deluje. V navodilih piše, da se je treba po najkrajši možni poti in čisto počasi pripeljati do obale. Lahko, da ga je tvoj tast tudi na en cilinder žgal do konca.
ločiti blok od noge, nato sneti vztrajnik in statorsko ploščo, pokrov motorne gredi in prednjo polovico bloka, na katero je pričvrščen uplinjač. Ko snameš prednjo polovico bloka, izvlečeš motorno gred (pogovorno blajerco
Ko se motor pregreje, termostikalo izklopi zgornji cilinder, spodnji pa še vedno deluje. V navodilih piše, da se je treba po najkrajši možni poti in čisto počasi pripeljati do obale. Lahko, da ga je tvoj tast tudi na en cilinder žgal do konca.
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
Najbolj priporočljivo je motor TAKOJ ugasniti in veslati do obale....oz. da te kak mimoidoči morjeplovec potegne do obale če je prilika....smo enako doživeli na morju ko je na 18-ki odpovedal impeler..in se je kar lepo veslalo do obale
...tako je še najmanj škode na motorju...če pa ni vesla na čolnu pa zna bit hudič ja
...priporočam pa ti tudi da odviješ tisti pokrov kjer se nahajajo žice-elektrika...pod tem pokrovom so termostat ter kanali za hlajenje motorja....ponavadi je tudi tam zapacano pa termostat zabit z umazanijo....pri meni npr. je bil en košček impelerja notri zabit..pa termostat zabit-blokiran in ni odpiral..termostat lahko preizkusiš v lončku vode medtem ko greješ lonček z vodo mora odpret....to vse vpliva na kontrolni curek...pa škorenj mora bit seveda dober da ni preperel pa pušča vsepovsod....sedaj je pri meni curek tako močan kot bi šprical s šlaufom
....pa nima veze al je kratka os al je dolga....curek mora bit močan 
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Kompresija je super na obeh cilindrih se je pa preduzig zamaknil tako da ko je bil gas na min. ni bilo lufta ko pa je bil na polno je pa sel preko konca drsnika.sedaj sem nastelal da ima pri min. gasa malo lufta ko pa je do konca gas pa tako da pride do roba drsnika kar mislim da je ok ker v navodilih po slikah se slabo vidi.ali je tako ok.??? frgazer je bil vijak odvit en obrat ter tretina kar sem pripru na en obrat sedaj pa se pumpo pucam ker mi je ucasih pri polnem gasu zamorilo motor ko pa sem spustil gas je pa spet delalo. Upam da sem resil zadevo sedaj samo se inpeler zamenjam ter pogledam zakaj je pod stantgasom slab curek.Zanima me ko ustavljam inpeler morajo biti vse vetrnice v isto stran ubrjene a ne zavrtim v smeri urinega kazalca????? hvala usem res!!!
Na levi strani bloka sta dve črtici, zraven pa imaš pravokotno izbočenje. Ko imaš gas na min. se mora prva črtica na statorski plošči ujemati s sredino tega izbočenja, glej, da ploščo porivaš nazaj, da odpraviš luft na zajli.
Ko daš gas do konca v prestavi se mora druga črtica ravno tako poklopiti. Če gre čez to izbočenje ploščo blokiraš z M6 vijakom pri priključku za gas pri daljinskih komandah.
Na tej sliki vidiš tudi kuliso z dvema vijakoma, nanjo se naslanja ročka uplinjača. Kolešček mora biti 0,3 do 0,5 mm odmaknjen od te kulise na min. gasu, torej res minimalna reža, to je zelo pomembno za odzivnost motorja.
Potem snemi zračni filter, daj v prestavo in gas do konca. Loputa uplinjača mora biti do konca odprta, če ni, odvij to kuliso in jo vzdolžno premakni, dokler se gas ne odpre do konca. Pazi, da ne porušiš prejšnje nastavitve, odmika kolesca.
Vse našteto je zelo pomembno za moč in odzivnost. Omenjeno kuliso naštelaj po nastavitvi vrtljajev prostega teka, ker če boš kasneje višal obrate, se ti bo odmik kolesca spet povečal in odzivnost na gas poslabšala.
Ko vstavljaš impeler, os vrti v smeri urnega kazalca, da se lopatice poravnajo ! Poglej kako je obrnjen tisti repek na pregradi vodne pumpe med pokrovom in ohišjem vodne pumpe. Obrnjen mora biti nazaj in navzdol.
Dobro bi bilo, da spucaš še kanale za hlajenje pri termostatu. Sneti je treba pokrov pri električni instalaciji. Tam moraš OBVEZNO dati novo tesnilo, ker ti lahko pride voda v cilindre !!
Si videl ZS, ki sem ti ga poslal ?
Ko daš gas do konca v prestavi se mora druga črtica ravno tako poklopiti. Če gre čez to izbočenje ploščo blokiraš z M6 vijakom pri priključku za gas pri daljinskih komandah.
Na tej sliki vidiš tudi kuliso z dvema vijakoma, nanjo se naslanja ročka uplinjača. Kolešček mora biti 0,3 do 0,5 mm odmaknjen od te kulise na min. gasu, torej res minimalna reža, to je zelo pomembno za odzivnost motorja.
Potem snemi zračni filter, daj v prestavo in gas do konca. Loputa uplinjača mora biti do konca odprta, če ni, odvij to kuliso in jo vzdolžno premakni, dokler se gas ne odpre do konca. Pazi, da ne porušiš prejšnje nastavitve, odmika kolesca.
Vse našteto je zelo pomembno za moč in odzivnost. Omenjeno kuliso naštelaj po nastavitvi vrtljajev prostega teka, ker če boš kasneje višal obrate, se ti bo odmik kolesca spet povečal in odzivnost na gas poslabšala.
Ko vstavljaš impeler, os vrti v smeri urnega kazalca, da se lopatice poravnajo ! Poglej kako je obrnjen tisti repek na pregradi vodne pumpe med pokrovom in ohišjem vodne pumpe. Obrnjen mora biti nazaj in navzdol.
Dobro bi bilo, da spucaš še kanale za hlajenje pri termostatu. Sneti je treba pokrov pri električni instalaciji. Tam moraš OBVEZNO dati novo tesnilo, ker ti lahko pride voda v cilindre !!
Si videl ZS, ki sem ti ga poslal ?
crtica mora biti poravnana z sredino kvadratne izbokline?? ok bom popravil.Jutri grem se v kranj Nahtigal sejmisce upam da dobim inpeler,odstranim za el.napeljavo blok in ocistim zadevo preverim delovanje termostata potem pa useskupi zalepim z tesnilno maso in test! Porocam hvala vsem,ki ste mi zelo pomagali! piki svaka cast lepo razlozeno in mi je sedaj use jasno!
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
lahko ti je skočila vzmet iz "ležišča"-plastično ležišče-konusni plastični utor....lahko pa je tudi polomilo tisto plastiko na katero se zatakne vzmet-konusna plastika.....za ponovno navijanje pa je potrebno zgoraj pri zaganjalnem zobniku navit in notri zataknit "kajlo"-zatič...samo ne preveč navijat vzmeti.....če je preveč navita rada poči..skratka zadevo razstavit in pogledat kaj heca....imbus m6
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti