OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Okt 17, 2012 11:59
Ups, se opravičujem zaradi paberkovanja, ni bilo mišljeno slabšalno, le v ustrezen konstekst sem hotel postaviti. Zaničevanje ( kar dobrega) domačega proizvajalca pa mi ne da, da ne bi natresel še nekaj misli.
Vsak od nas, ki se ukvarja ( ali se je ukvarjal) s tehniko ali raziskavami je verjetno kadaj tudi od renoimiranih proizvajalcev dobil škart ( nenamerno) ali celo nateg ( saj smo neuki balkanci). Pa se je bilo včasih treba tudi trdo pogajat za kompenzacijo. Na osnovi ene izkušnje se mi zdi pretirano celoten proizvodni program neke tovarne avtoritativno označiti kot ničvreden.
Še enkrat poudarjam, s Colorjem imam kot uporabnik več kot 90% dobrih izkušenj ter dragoceno, korektno in tudi pošteno podporo ( so sposobni tudi reči, na tem področju pa nismo najmočnejši...) razvojnega oddelka. Verjetno so nekateri izdelki, prodajani kot navtični, lahko boljši, da pa je tako a priori mi zdrava pamet ne dopušča. Protikorozijska zaščita v agresivnih okoljih je verjetno večji izziv od slane vodice...
Osebno me motijo tudi sledovi ( mešetarske) logike: kupuj marketinško promovirano, če je dražje je bolje, če je pa tuje pa sploh.... Pa še naprej, takšen odnos do domačega znanja ( in naporov) je eden od elementov lastnih neuspešnim združbam....
Da bo malo dodane vrednosti pa bi rad dodal še nekaj laičnih ocen glede primernosti epolorja za preventivo in sanacijo osmoze. Osebno pri preventivnem tretmaju trupa, ki je že več let v vodi in ne kaže nikakršnih znakov osmoze, ne bi okleval pri uporabi dovolj debelega premaza z epolorjem. Epolor sicer vsebuje topila, zato je njegova struktura bolj porozna kot pri proizvodih brez topil, a je permeabilnost (prehodnost) epoksija za vodo vseeno ( po spominu) več kot za velikostni razred manjša kot od gelcoata. Torej če je nekaj let zdržalo brez zaščite, bo z zaščito večno.... Vsekakor pa velja z epoksijem premazati kalužo, da se poliester ne namaka od znotraj...
Če pa so že znaki osmoze, produkta, ki vsebuje topila ne bi uporabljal. Topilo lahko preide v že načeto plastiko, pa tudi v tem primeru je verjetno smiselno nekoliko več investirati v zašćito z manjšo permeacijo za vodo.
Ob tej priliki bi se rad zahvalil NT za vsebinsko bogate prispevke z vseh področij, ki so mi pomagale razširiti vedenje o navtični tehniki in s tem omogočile bolj brezskrbno uživanje na morju.
LP
Bostjan