epolor temeljna barva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Okt 16, 2012 08:02

snwl napisal/-a:Moj post se nanaša zgolj na uporabo Epolor HB. :-) Da se uporablja za preprečevanje dostopa vode do gel coata in je odličen za preprečevanje nastanka osmoze oz. tudi zdravljenje začetkov le te. Če upoštevaš pravilen interval nanosa potem lahko direktno na Epolor nanašaš tudi antifouling (brez vnesnega primerja)! Da sem omenil tudi Navtix A4 je pa zgolj informacija, da sem z njim zelo zadovoljen :-) :-) :-) To sem napisal kljub mojim občutkom, da nisem bil jaz v "pacu".

koliko časa imaš že nanešen epolor hb :roll:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 16, 2012 08:49

Z Epolor HB Alu sem po peskanju (2003) zaščitil kobilico. Še danes mi je žal. JAJCA!!!
Epolor za preprečevanje in sanacijo antiosmoze !?!? Pa kaj kvasate neumnosti lepo prosim.
Ja za razpadlo in zanemarjeno pasaro je čisto OK ne pa za vrednejše plovilo.
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » To Okt 16, 2012 08:54

zakaj namreč sprašujem.ker sem za vikend pomagal peijatelju obrusiti barko in je eden od gostov marine zatrjeval da je to top kombinacija jaz pa sem skeptičen okoli tega.če zajebeš je dražje kot če bi nanesel najdražji material :wink:
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » To Okt 16, 2012 10:46

Poslušaj NT ker sem prepričan da ima prav. Ne vem zakaj ne vzameš materijal ki je za to namenjen in še nič dražji. Tale eplolor sploh ni poceni. :evil:

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » To Okt 16, 2012 13:38

Z epolorjem sem prebarval železno kobilico prejšnje jadrnice in se za 20 let izognil borbi proti rji. Sedanjo je prejšnji lastnik tudi pred skoraj 20 leti preventivno protiosmotsko zaščitil z epolorjem. Nobene sledi osmoze ali kakršnega koli luščenja epolorja.

Paberkovanja o jajcih so včasih malo prenagljena...
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Okt 16, 2012 14:20

Te barve so vse na osnovi epoxija, dodana imajo polnila. Epoxi pa je smola, ki ne vpija in ne prepušča vode in vlage. Ima najboljšo oprijemljivost na podlago seveda pod pogojem, da ni mastna oziroma umazana. Epoksidna smola ima precej večjo udarno žilavost. Razpada pa precej počasneje kot ostale smole. Je tudi uv odporen saj na soncu ne popoka. Je po mojem najboljša zaščita proti osmozi. Epoxi praimer je epoxidna smola z veliko drugih dodatkov. Tako da to ni kar nekaj.
Kot sem povedal naslednjič ko bom spodnji del obnavljal je premaz z epoxidno smolo na zadnjo roko pa bo antivegetativni premaz, ko ne bo še čisto suh. Enako kot pri prajmerju.
pomisli in zgodilo se bo
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » To Okt 16, 2012 14:20

doba 20 let je dober podatek
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » To Okt 16, 2012 17:38

po mojih izkušnjah je težava Epolorja HB v tem, da ni odporen na točkovne obremenitve. (po padcu izvijača na železp pobarvano z Epolorjem je bila takoj luknjica).
Takšnih težav pri Hemplu ali pa pri Epoktitu ni bilo.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Okt 16, 2012 19:27

Ljubo ti verjetno govoriš o epoxy smoli z vsemi dodatki.

Navadna epoxy smola brez dodatkov za uv zaščito in prožnost ni primerna za
osmozno zaščito podvodnega dela plovilaj, je kot steklo in ob najmanjših deformacijah poka.

Epolor je pa epoxydna temeljna antikorozijska barva,
o kvaliteti pa ne morem sodit,bodo morjeplovci ki so jo uporabili kaj napisali.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Okt 16, 2012 19:40

Najbolj pomembna je podlaga.......................da je perfekto očiščena in razmažčena. Sledi temeljna in potem šele neka stvar ki drži vodo (ponavadi je to epoksi). V mojem peimiru Venezziani Aquastop. Je pa dokaj drag,ampak najverjetneje najbolši.

Kot sem pa že omenil je pa najpomembnejša priprava podlage.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Okt 16, 2012 20:12

bostjanpar napisal/-a:Z epolorjem sem prebarval železno kobilico prejšnje jadrnice in se za 20 let izognil borbi proti rji. Sedanjo je prejšnji lastnik tudi pred skoraj 20 leti preventivno protiosmotsko zaščitil z epolorjem. Nobene sledi osmoze ali kakršnega koli luščenja epolorja.

Paberkovanja o jajcih so včasih malo prenagljena...

LEPO PROSIM NE SERI!
Pred cca 10 leti se nas je zbralo pet lastnikov plovil, ki smo uporabili Color medvode Epolor za kobilico in bukolit email za trup (sedaj Jacht program) in smo pripravljali tožbo za odškodnino, ker so imeli napako v primerju in se je vse luščilo. Tisto leto so imeli težave z istimi barvami tudi v avtomontaži kjer so barvali avtobuse. Barval pa je ličar, ki je z bukolit emailom prebarval v svojem življenju več kot kdorkoli v Sloveniji, barval je namreč avtobuse.
Da bi se prepričal, če so kaj popravili sem ponovno prebarval še en del, ki je v senci in ni neposredno viden, da sem videl kako se obnaša "izboljšan bukolit". Rezultat je porazen. Vsa površinska zaščita je izginila in se je črnilo od lignjev vpilo v Bukolit tako, da so ostali madeži, ki jih težko odstraniš kljub grobemu poliranju.
Proizvodi Color medvode so JAJCA. POUDARJAM JAJCA!!
Za preventivo, sanacijo antiosmoz, zaščito kobilic, barvanje trupa... obstajajo namenski in preizkušeni proizvodi in le taki so vredni našega truda in denarja za plovilo ki lastniku kaj pomeni. Nikoli ne bom razumel nelogičnega šparanja tam, kjer je to najdražje!
:?
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Sr Okt 17, 2012 09:08

Mah kaj pa vem oz. če sem bolj konkreten se z NT nikakor ne strinjam. Moja izkušnja z Epolor HB je več kot odlična. Lahko objavim kakšno sliko barke, ki je šla po treh letih iz vode. Antifouling se je barke držal (beri nanešen na Epolor brez kakršnih koli primer-jev) kot pribit. Pred leti sem celotno barko strugal do gel coata, nanesel tri roke Epolor HB in zadeva resnično služi. Barvanje kobilice? Da, tudi njo sem prebarval s to barvo in ko sem nazadnje odstranjeval barvo s kobilice je bila zadeva sledeča - pozabil sem glavnik, da bi se lahko počesal (beri kobilica je bila kot ogledalo - lito železna). :-)
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

re: sranje

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Okt 17, 2012 11:59

Ups, se opravičujem zaradi paberkovanja, ni bilo mišljeno slabšalno, le v ustrezen konstekst sem hotel postaviti. Zaničevanje ( kar dobrega) domačega proizvajalca pa mi ne da, da ne bi natresel še nekaj misli.

Vsak od nas, ki se ukvarja ( ali se je ukvarjal) s tehniko ali raziskavami je verjetno kadaj tudi od renoimiranih proizvajalcev dobil škart ( nenamerno) ali celo nateg ( saj smo neuki balkanci). Pa se je bilo včasih treba tudi trdo pogajat za kompenzacijo. Na osnovi ene izkušnje se mi zdi pretirano celoten proizvodni program neke tovarne avtoritativno označiti kot ničvreden.

Še enkrat poudarjam, s Colorjem imam kot uporabnik več kot 90% dobrih izkušenj ter dragoceno, korektno in tudi pošteno podporo ( so sposobni tudi reči, na tem področju pa nismo najmočnejši...) razvojnega oddelka. Verjetno so nekateri izdelki, prodajani kot navtični, lahko boljši, da pa je tako a priori mi zdrava pamet ne dopušča. Protikorozijska zaščita v agresivnih okoljih je verjetno večji izziv od slane vodice...

Osebno me motijo tudi sledovi ( mešetarske) logike: kupuj marketinško promovirano, če je dražje je bolje, če je pa tuje pa sploh.... Pa še naprej, takšen odnos do domačega znanja ( in naporov) je eden od elementov lastnih neuspešnim združbam....

Da bo malo dodane vrednosti pa bi rad dodal še nekaj laičnih ocen glede primernosti epolorja za preventivo in sanacijo osmoze. Osebno pri preventivnem tretmaju trupa, ki je že več let v vodi in ne kaže nikakršnih znakov osmoze, ne bi okleval pri uporabi dovolj debelega premaza z epolorjem. Epolor sicer vsebuje topila, zato je njegova struktura bolj porozna kot pri proizvodih brez topil, a je permeabilnost (prehodnost) epoksija za vodo vseeno ( po spominu) več kot za velikostni razred manjša kot od gelcoata. Torej če je nekaj let zdržalo brez zaščite, bo z zaščito večno.... Vsekakor pa velja z epoksijem premazati kalužo, da se poliester ne namaka od znotraj...

Če pa so že znaki osmoze, produkta, ki vsebuje topila ne bi uporabljal. Topilo lahko preide v že načeto plastiko, pa tudi v tem primeru je verjetno smiselno nekoliko več investirati v zašćito z manjšo permeacijo za vodo.

Ob tej priliki bi se rad zahvalil NT za vsebinsko bogate prispevke z vseh področij, ki so mi pomagale razširiti vedenje o navtični tehniki in s tem omogočile bolj brezskrbno uživanje na morju.

LP
Bostjan
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 17, 2012 12:48

Boštjan ni res, da ne spoštujem domače pameti ali industrije prav nasprotno, kar se upam vidi tudi iz mojih prispevkov. Je pa res, da tako ignorantskega odnosa kot smo ga bili deležni v Colorju še nismo bili nikoli in nikjer drugje. Obenem sem se prepričal na lastni koži, da pravzaprav sploh niso obvladali tehnologij in vse prevečkrat se je na policah (tudi pred nekaj leti) našel material, ki po vseh pravilih tam sploh ne bi smel biti. Na veliko še danes izkoriščajo težko dokazljivost napak največkrat v skladiščenju in tako so celo prodali nekaj ton na skladišču zmrznjene poliesterske smole s katero je imelo nato znano podjetje škodo merljivo v sto tisočih evrov, pa jim zopet niso mogli nič dokazat češ to je zmrznilo pri vas.

Vedno so krivdo prevalili na izvajalce in šele potem, ko smo se zbrali skupaj in ko so se jim zatresle hlače so se prvič po skoraj letu dni sploh začeli pogovarjat, prej pa niso niti dvignili telefonske slušalke pa takrat še ni bilo vidne identitete klicočega. Preveč slabih izkušenj imam z Colorjem in kemično industrijo nasploh, ki se sploh ne drži niti najosnovnejših zahtev. Ne pišejo navodil, ne navajajo mešalnih razmerij, ne sledijo skladiščnih pogojev, ne nudijo pomoči ... skratka ne morem biti (več) tiho.
LP NT
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Sr Okt 17, 2012 16:28

Jaz sem prebarval čoln s Colorjevo kombinacijo Epolor HB kot primer in čez Bukolit. Trup je bil kvalitetno prebrušen vse do poliestra, odprašen in razmaščen.

Po cca. 4 letih je zadeva še vedno kot nova; res pa je, da gre za čoln, ki je samo po 10 dni na leto v vodi. Ne vem kako bi bilo, če bi bil v vodi celo leto... lahko da bi se že kaj poznalo.

Če bi pa moral na čolnu delati še enkrat, bi isto uporabil.

P.S. Za en namen pa se je Epolor HB zelo slabo pokazal: Z ostankom sem prebarval kovinsko ograjo. Bila je že načeta z rjo, ki sem jo odstranil in premazal preko Epolor HB, ker so mi na Colorju zatrjevali, da je to bolje kot temeljna barva. Obenem so še rekli, da Epolor HB ni UV obstojen in so predlagali, da grem preko še z neko barvo za železo.
Tako sem tudi naredil, vendar opažam, da je po teh letih skozi prišla tudi rja nazaj. Torej kot osnovna zaščita proti rji Epolor ni uporaben, čeprav tako zatrujuje Color (ki ga je medtem kupil Helios), kao to je "Kakovostna in dolgotrajna zaščita kovin (železa, jekla, aluminija, pocinkane površine) in betona. Ima odličen oprijem tudi na rjaste površine (oprijeta rja) ter na vse vrste starih premazov, ki imajo dober oprijem." Klinac je.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov