Zamenjava propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Sr Avg 20, 2008 18:03

jaz s sedajno 13,5x15 eliso pridem do nekje 3000vrt/min pri WTO in porabim dosti casa da izglisiram. kaksno eliso mi priporocate da si vzamem da bom prej izglisiral??bo npr. 12x15 velika razlika ali ne??
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 20, 2008 20:59

To sploh ne bo razlike! Prva številka je premer, druga korak! Zmanjšati moraš korak!
Za kakšen motor pa gre? Samo 3000 vrt/min? Če je to res, potem bo moral korak iti nekje na 11", vendar to kar malo dvomim...

LP
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Avg 20, 2008 22:04

Bom še jaz vprašal kar tukaj, čeprav je že marsikaj napisano.

Tohatsu 115 TLDI na mojem čolniču s propelerjem s korakom 15 pri WOT zlahka doseže zgornjo dovoljeno mejo motorja pri 6000/min, če sta na čolnu dva ne pretežka možakarja in je bencina v rezervarju približno pol. Priporočeni obrati pri WOT so pri tem motorju od 5200 do 5800. Potrebujem večji korak. Kolikšen? Naj poskusim 16 ali raje takoj 17?

Nekje zgoraj je kot približno pravilo navedeno +-200 obratov na en korak. Ne vem koliko bi se zavrtel motor s tem propelerjem, če ga pri 6000 ne bi ustavila elektronika. Če bi dosegel ravno malo pod 6000, bi s propelerjem 16 motorju ravno dovolil še ustreznih 5800/min. Nisem pa poskusil koliko se zavrti 15 pri bolj obremenjenem čolnu, npr. trije odrasli, trije otroci, kak kos prtljage in na polno skoraj 180kg bencina.

Nekoč je bil na skoraj enakem čolnu motor Evinrude 115, pa mi niso zaupali podatka kakšen propeler je bil na njem. Na kasnejšem Evinrude 150, ki je bil na čolnu za portebe testiranja, pa me niti ni zanimalo.

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 20, 2008 23:51

Poskusi s 4 odraslimi. Če še vedno pride čez 5.800, potem je res "prelahek" propeler.
Vse pa je odvisno za kaj uporabljaš čoln. Če predvsem potuješ z 2 osebama in ne izglisiravaš prepogosto, tudi ne smučaš, potem je dobro držati vrtljaje čim nižje oz. malo mučiti motor. Takrat bi ti rekel, da kar pojdi na 2 coli večji korak. Če veliko smučaš, potem rabiš vlek in tako je boljši propeler z manjšim korakom, ki ga motor lažje obrne... Tukaj je vedno kompromis.

Predno karkoli spreminjaš, najprej obremeni čoln, poln tank goriva in 4 možakarji po 90kg, potem pa poročaj.

LP
vik
Poročnik korvete
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a vik » Če Avg 21, 2008 16:55

lep pozdrav vsem.
tudi jaz imam težavo z eliso.Pa me zanima kolko majnšo bi moral dati gor ,da bi lažje povlekel smučarja ?Max. št.obratov 5.400 ,33 -34 vozlov pri 2 odraslih in 1 otrok. To se mi zdi vredu,ko pa smučam pa zelo težko potegne smučarja ven (ko bi smučal bi eliso zamenjal).Sedaj imam 11.3/8x12(tovarniška)
Čoln elan 435 in yamaha 50 4-taktni

lp viki
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 21, 2008 18:26

Verjetno bi bil optimum 4 kraki propeler s korakom 11" in podobnim premerom. Torej nekaj v smislu
11 3/8 x 11
ali 11 1/2 x 11
ali celo kakšen 11 3/4 x 10 ta zagotovo 4 krak!!!

S to zadnjo varianto, bi te iz vode kar izstrelilo, moraš pa paziti, saj se bo motor na polnem plinu zavrtel v previsoke vrtljaje...

LP
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » Če Avg 21, 2008 19:59

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kaj lahko jaz naredim s propelerjem.
Na dopustu sem naletel na slabo označeno vrv in mi je polomila en del krakana propelerju.
Sedaj kopujem novega pa ne vem ali bi vzel enakega ali lahko spremenim kaj na bolje. Ko sva bila z ženo sama na čolnu je motor dosegal zelo visoke obrate, če pa smo bili štirje pa je že zelo težko zglisiral. Večinoma pa se voziva sama. Zanima pa me tudi kaki so sploh normalni obrati za ta motor ko je v igri daljša vožnja gre pa se za Volvo Penta 140aq letnik 82. Ko ga spustim pod 4500 rpm je čoln že cel v vodi in je konec z glisiranjem.
Vsak let meter več pa bo
vik
Poročnik korvete
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a vik » Če Avg 21, 2008 22:44

admin napisal/-a:Verjetno bi bil optimum 4 kraki propeler s korakom 11" in podobnim premerom. Torej nekaj v smislu
11 3/8 x 11
ali 11 1/2 x 11
ali celo kakšen 11 3/4 x 10 ta zagotovo 4 krak!!!

S to zadnjo varianto, bi te iz vode kar izstrelilo, moraš pa paziti, saj se bo motor na polnem plinu zavrtel v previsoke vrtljaje...

LP

hvala admin

Bi mi kdo posodil kakšno eliso teh mer,da zadevo preizkusim in potem kupim res tisto ,ki bi mi najbolje odgovarjala.Velikost ripen je pa oznaka -G.
Kje bi se pa dalo kupit elise ?(razen pooblaščenega servisa)

lp
viki
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 21, 2008 22:54

admin napisal/-a:Predno karkoli spreminjaš, najprej obremeni čoln, poln tank goriva in 4 možakarji po 90kg, potem pa poročaj.
LP

Admin,

hvala za nasvet. Za letos je čoln že na suhem, bom poskušal spomladi. Štiri težke možakarje bom zgolj za test težko našel;-) Škoda, da ne morem do podatka, kakšen propeler je bil na prvem takem čolnu na enako močnem motorju.

Do pomladi nameravam na čolnu in prikolici še marsikaj postoriti. Med drugim moram tudi do mojstra, ki bo popravil praske na boku po nežnem čohljanju s kamnito obcestno ograjo :oops: Mi lahko svetuješ katerega v okolici Ljubljane, Ilirske Bistrice ali na slovenski obali?

LP Francelj
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 22, 2008 00:23

Propeler, ki je bil na enako močnem motorju ni nujno tudi pravi, saj ima tvoj motr (druga znamka) drugačno prestavno razmerje v nogi. Načelno so ta prestavna razmerja blizu, ni pa nujno. Tako je bil lahko tam za stopnjo večji ali pa za stopnjo manjši korak propelerja...

Za popravila gelcoata pa poznam enega iz LJ oz. Kranja. Dečko naredi kar vredu, sem pa trenutno izgubil njegovo cifro. Ime mu je Gašper, če ga kdo pozna, naj javi... Bom pa ga verjetno čez vikend srečal na Krku, spil kakšno pivo in ti potem posredujem...

LP
bimbus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bimbus » Pe Avg 22, 2008 17:53

admin napisal/-a:To sploh ne bo razlike! Prva številka je premer, druga korak! Zmanjšati moraš korak!
Za kakšen motor pa gre? Samo 3000 vrt/min? Če je to res, potem bo moral korak iti nekje na 11", vendar to kar malo dvomim...

LP

motor je mariniziran od alfe romeo 2.0TS. tako pokaze obratomer s tem da je treba verjetno dodati kaksnih 500vrt/min ker ko je v prostem teku ne kaze obratov...admin v spominu imam da pravzaprav pise na proelerju 13,5x15R, je mozno do so obrnjene stevilke?'
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 22, 2008 20:05

Možno bi bilo, čeprav spet malo verjetno, da bi bil korak 13,5"... Lahko pa to enostavno preveriš tako, da pomeriš premer propelerja. Če je premer 13,5" = 343 mm, če pa je premer 15" = 381 mm.
Pomeriš lahko od centra gredi na kateri je propeler do kavitacijske plošče. To bo zelo točna meritev, potem pa odšteješ še razdaljo med kavitacijsko ploščo in lopatico propelerja... Tako boš dobil polmer propelerja oz. polovico ene od zgoraj omenjenih mer...
Motor od Alfe? Pa saj ta se zavrti na 6.000 z veliko lahkoto. Propeler je s krepko prehudim korakom, ni pa problem samo v propelerju ampak tudi v prestavnem razmerju noge. Ta mora biti čim večji, vsaj kakšnih 2,2:1... V nasprotnem se ti gred propelerja vrti prehitro in ne boš uspel dobiti propelerja z ustrezno majhnim korakom. Pa še izkoristek propelerja ni najboljši pri takih vrtljajih.

LP
bimbus
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bimbus » Pe Avg 22, 2008 22:09

hvala admin!ocitno so s temi predelavami zelo dobro zabluzli!!!prestavno razmerje pa je 1,65:1...tako da vsega skupaj ni nic dobrega
lp
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Avg 22, 2008 23:42

Admin,

sem mislil, da se boš prijavil za enega od devetdesetkilašev, potem potrebujem samo še dva (in pol) ali pa tovor piva :wink:

Upam, da ima mojster možnost svoje delo zaračunati tudi zavarovalnici. Ne vem sicer koliko bo popravilo stalo, vendar, če je približno tako kot pri avtomobilih, se bo kaj hitro splačalo uveljavaljati kritje iz kaska.

LP Francelj
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » To Jun 26, 2012 22:40

Evo spet problem s propelerjem :evil:

Na prejšnem čolnu sem imel isti motor kot ga imam sedaj, nogo VP280 in propeler 14X19.
Čoln je letel pri polnem gasu 36NM in presegaj 6000RPM.
Sedaj pa imam čoln podobnih dimenzij (20cm razlike), nogo sem zamenjal z OMC COBRA na njej pa sem dobil propeler 15,5X15 in se mi motor pri tej kombinaciji zavrti le na slabih 3000RPM čoln pa seveda nikamor zadaj pa cel cunami.
Ali je komu mogoče kaj jasno?

P.S Pa upam, da me ne boste ignorirali, kot nekaj prispevkov višje leta 2008 :D :D
Vsak let meter več pa bo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov