Osmoza,,,

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Maj 27, 2013 22:36

snake napisal/-a:Sej sem napisal........................kako se meri vlažnost.Kaj ni jasno,kaj bi ti luknjal?

Ej šment ... slep sem. Zdaj vidim ... vse jasno!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 28, 2013 07:47

@SR290
    @temperatura
      Lahko da je vzrok tega, da naj ne bi tega delal pri prenizki temperaturi to, da je pri nižji temperaturi viskoznost katere od komponent prevelika za dovolj dobro zmešanje - ampak to je še samo 'zdi se mi, da bi lahko bilo...' :wink:

Od forumovcev, s katerimi sem se o tem pogovarjal najbrž največ ve o tem (kaj se zgodi, če mešaš tako ali drugače itn. ...) Pale. Imamo še vsaqj enega v JKB - ampak tistim, ki znajo, je često veliko lažje narediti, kot pripovedovati, kako se naredi. :wink:

@dno RIB gumenjaka, možen scenarij
      Če je nabijalo, je že bila voda v laminatu in če je bila slabo polimerizirana plastika in če pred zakrpanjem samo niso sprali in počakali, da se dobro posuši, bi se razpad nadaljeval pod zakrpo tudi, če je v začetku ta držala.

To (razpadni produkti depolimerizacije z osmozo) je naprej potegnilo vlago oziroma vodo skozi pore noter in osmotski tlak je dvignil zakrpo. Potem, ko je bilo enkrat tam spet odprto, se je tam dalje spiralo, tako da nikjer ni bilo povišanega tlaka od osmoze in zato ni bilo zanjo običajnih znakov.

Kot sem napisal v enem prejšnjih prispevkov pa je problem, da se je za ta pojav prijelo napačno ime (osmoza namesto recimo hidrolizna depolimerizacija) in potem često ni jasno, v katerem pomenu kdaj uporabljaš izraz 'osmoza' - izvirnem/pravem ali 'navtičnem' - še posebej, če isti pisec uporablja v obeh pomenih v istem prispevku (kot jaz zdaj tukaj :oops: Slika).

@Snake
      Med 'majstri' so tako
        taki, ki znajo in jim je mar narediti dobro,
        kot tisti, ki ne znajo pa se delajo majstre (vsaka reklama, da njihovo čistilo edeno čisto s 'clear water&active oxigen' vzgaja nasledni rod k takemu).
        Jaz pa najbolj ne-maram tistih, ki znajo in bi lahko naredili dobro, pa vedoma 'zašalabajzajo' Slika.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 28, 2013 08:54

Marjan Tomki napisal/-a:Lahko da je vzrok tega, da naj ne bi tega delal pri prenizki temperaturi to, da je pri nižji temperaturi viskoznost katere od komponent prevelika za dovolj dobro zmešanje.

Če v makro razmerju ni dobro zmešano, si šalabajzer ne glede na temperaturo okolice.
V mikro razmerju pa dvomim, da bi to imelo nek vpliv, ker to ni zmes, temveč zlitina-spojina in smola, pospeševalec, ter trdilec se se spojijo ali pa ne.

Ne vem, ampak tako čez palec še vedno sodim, da so nizke temperature pri estrih slabe le zato, ker smola steče iz armature preden polimerizira.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Maj 28, 2013 10:53

V mikro razmerju pa dvomim, da bi to imelo nek vpliv, ker to ni zmes, temveč zlitina-spojina in smola, pospeševalec, ter trdilec se se spojijo ali pa ne.

Dokler reakcija ne poteče, je zmes.

Kemijske reakcije naj bi potekale tako, da se najde par (ali n-terica - recimo tu pri polimerizaciji) ustreznih molekul na potrebno - zelo kratko - razdaljo (reakcijski radij reaktanta?). Če ne pride v ta doseg, ne pride do reakcije, če pride (in so izpolnjeni ostali potrebni pogoji), reakcija poteče.

Naloga mešanja je, da doseže, da je v vsaki taki - recimo temu celici dosega reakcije - dovolj pravo razmerje parov oziroma n-terk reaktantov.

Če je tekočina preslabo tekoča (preveč viskozna), se ne meša dovolj dobro in če je pri dovolj nižji temperaturi (od priporočene/dovoljene) viskoznost prevelika, do tega lahko ne pride v predpisanem času mešanja (ali pa sploh ne, kot pri medu, ki je kristaliziral).

'Naj bi potekalo' pa zato, ker je kup modelov, kako to gre (za različne okoliščine in namene...). Ko sem pobrskal (zato, da bi našel, kakšna je ta razdalja), sem videl, da je bolje, če gremo v podrobnosti izven tele teme (ne bi škodilo že prej...).

Semle nekam pa pride potem povezava v bazo znanja - ko bom tam napisal - za tiste, ki jih bo zanimalo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Maj 12, 2015 21:14

Danes sem se spravil popravljati manjše poškodbe gelcoata na podvodnem delu mojega novega rabljenega čolna (posledice nepazljivih nalaganj na prikolico in me je šokiralo ko sem na več mestih opazil tole:

Slika

Čoln je star 5 let, bil je le v sladki vodi in še to le poleti. Je brez AF, a gelcoat je debel le par desetink milimetra. Ko sem enega izmed mehurčkov pazljivo zbrusil, sem prišel do temno sive pikice, premera slab milimeter. V globino pod mehurčkom poliester globinsko ne izgleda poškodovan.

Ko sem raziskoval naj bi bili dve vrsti osmoze in sicer globinska, ki deluje v poliestru in bolj površinska, ki deluje med AF in zunanjim slojem poliestra. Zdi se mi, da gre v mojem primeru za ta drugi tip.
Poznavalce prosim, da izrazijo svoje mnenje (Paleta nisem uspel priklicati).
Kaj mi je storiti in ali se lahko zgodi kakšna večja škoda če z morebitno sanacijo odlašam do naslednje sezone? Čoln bo v vodi dva meseca, AF ne bom dajal.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 12, 2015 21:47

Odpri kakšen mehur in povohaj, če smrdi po kislem.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Maj 12, 2015 21:54

Nič hudega, takozvana površinska osmoza se rada pojavi med dvemi plastmi barv in ponavadi je krivda, slaba priprava površine pred naslednjim barvanjem.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Maj 12, 2015 22:08

H2O napisal/-a:Odpri kakšen mehur in povohaj, če smrdi po kislem.

Mehurčki so v velikosti plastične buckine glave. Znotraj so suhi in ne smrdijo. Sem pravkar prebral precej angleške literature in povečini svetujejo da naj lastniki ne hitijo s popravili, če se zadeva ne slabša.
Nazadnje spremenil tomaz_slo, dne To Maj 12, 2015 22:16, skupaj popravljeno 1 krat.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Maj 12, 2015 22:14

alesjo napisal/-a:Nič hudega, takozvana površinska osmoza se rada pojavi med dvemi plastmi barv in ponavadi je krivda, slaba priprava površine pred naslednjim barvanjem.

Meni je sumljiva tudi tako tanka plast gelcoata. Verjetno je res to posledica slabe izdelave, ker so mehurčki po praktično celotnem področju dna. Če prav razumem kakšen mesec ali dva v morju ne more narediti prevelike škode..

Še zanimivost: večja verjetnost za nastanek tega sranja je v sladki, kot v slani vodi.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 12, 2015 23:08

saj se tud sladka voda prej usmradi kot morje
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Maj 13, 2015 07:08

to je stanje slabe laminacije prvega sloja laminata nima nobene veze z barvami
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Maj 13, 2015 09:20

pale napisal/-a:to je stanje slabe laminacije prvega sloja laminata nima nobene veze z barvami

Jaz sem videl popolnoma enak primer med barvami in sicer, da je bil trup barke nekoč rdeč, nato so jo pa pobarvali v belo in po par letih so se pojavili mehurčki, zakaj je to nastalo lahko samo ugibam, verjetno nečista podlaga pred barvanjem :?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Maj 13, 2015 15:00

Meni se je to dogajalo, ko sem barval (primer in barvo)z valčkom in ga gonil gor dol, potem sem prebral, da ga je potrebno premikat samo v eno smer. Včasih je pri dvokomponentnih barvah potrebno počakat da kemično odreagira drugače se pojavljajo mehurčki. Včasih je lahko vzrok vlaga v zraku, drugič pa prevelika temperatura okolice. Če se zgodi pobrusiš in naprej.
Okoli osmoze pa se osebno bolj bojim tiste od znotraj na ven(stalna voda v dvojnem dnu) kot zunanje. Ker potem lahko vse skupaj zapelješ na odpad.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Maj 13, 2015 15:29

alesjo napisal/-a:
pale napisal/-a:to je stanje slabe laminacije prvega sloja laminata nima nobene veze z barvami

Jaz sem videl popolnoma enak primer med barvami in sicer, da je bil trup barke nekoč rdeč, nato so jo pa pobarvali v belo in po par letih so se pojavili mehurčki, zakaj je to nastalo lahko samo ugibam, verjetno nečista podlaga pred barvanjem :?

imaš prav samo tukaj ni še nobene barve je samo laminat in gelcoat :wink:
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Če Maj 14, 2015 07:52

kocka napisal/-a:Okoli osmoze pa se osebno bolj bojim tiste od znotraj na ven(stalna voda v dvojnem dnu) kot zunanje. Ker potem lahko vse skupaj zapelješ na odpad.

A to osmozo lahko povzroči tudi sladka voda ali je nevarno samo, če je slana voda v dvojnem dnu?
Pa a ni dvojno dno znotraj tako obdelano, da voda ne pride v stik z laminatom?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov