Saga o zaganjaču-štarterju-"ajnlaserju"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jun 17, 2013 10:39

Evo zdej sem zrihtal filmček in ni dvoma, kriv je 10 mesecev star ajnlaser:

https://www.dropbox.com/s/6ka00htigid87 ... .10.00.mov

Dobr, da mi je Tex svetoval, kupil sem ga na Yucci 14.8.12, stvar mora imet eno leto garancije. Odnesem tja in javim kaj povedo.

Aja btw, vse poslikal, vse celo zobniki na štarterju, zobniki na vztrajniku, nič mimo ne tolče nič narobe... le tale je počepnil po manj kot 20 urah dela in počivanju celo zimo. Aja lani sem se v celem letu vozil 20 ur ne pa od 15.8 naprej... :roll:
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 17, 2013 13:24

Superca,a prideš na ruto,ga mormo mal zalit ,da ga potrdimo :lol: še jest da en flaškon :lol: :lol:
mašinfirer
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Jun 17, 2013 14:35

Hmm, zdej se mi zdi pa še tole z našimi prodajalci čudno.

Odnesu sm ga na Jucco, najprej so mi hotl novga prodat pa ni na zalogi, pol sm reku da jst bi pa tega reklamiral, dal v servis, karkoli... saj je kupljen lani 13.8.12 pri njih in eno leto bi pa moral meti garancije. Odgovor je bil ahh, jaaaah, ne vem, mislim zakaj, kako... :?: :?: :?:
Vprašanje prodajalca je bilo takoj, kako naj on ve da je to prav ta zaganjač; na kar sem mu odgovoril da kakor on želi, verjetno imajo kake serijske številke al pa karkoli, namreč jaz sem ga montiral 15.8.12, jaz sem ga včeraj dol vzel, mam račun, mam vse...
Pol ga je začel gledat, nekaj črne barve je odstopilo, zgleda kot od temperature, normalno da sem ga malo ravsnil, ko sem dajal noter, še kdaj mi je padel preden so vijaki prijeli, ampak to je to... Tip pa reče, da mu bolj zgleda kot da je 5 let star, pa rečem da pol pa še bl žalostno če je tako po 10 mesecih...

Tut sam sem prodajalec in tut sam imam servis, garancijo in če principal krije potem ni problem, očitno pa gre njim iz svojega žepa in iščejo vse da bi se izognili... tut če plačaš 50€ več ti nben ne garantira že zakonske osnove.
Upam samo, da se mi ne bo treba jajcat s kako tržno inšpekcijo in podobno, ker to je pa še najmanj kar sm prčakval :(
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 17, 2013 17:20

Dobro poznam v Yuci oba prodajalca in oba dva serviserja.Saj veš malo jim škriplje pa se otepajo teh reklamacij,ti samo vstrajej in ne se dat.Simon se bo nekej časa upiral,pol bo popustil.Če bi bil moj bi bilo rešeno b.p.
mašinfirer
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jun 18, 2013 12:05

habibi Vll 10000x hvala, ne vem kdaj mi je nazadnje tkole kdo tako uslugo naredu :D :D :D :D :D :D :D

Za ostale, zrihtano, dobu nov ajnlaser, habibi Vll prevzel zame in jst prevzamem pr njemu
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Ne Jul 07, 2013 08:14

Tole se že neverjetno komplicira :(

Nov zaganjač v čolnu, pršraufan na ornk, dobr tedn užigalo kot iz pravljice. Včeraj po urci vožnje pa spet rezek zvok ob zagonu, da se ti srce para kaj se dogaja na motorju. sicer vžge na četrt obrata mašine, če ga zavrti, če je tak zvok pač ponoviš in si želiš da tega zvoka nebi nkol več slišal.

Starter-nov
Vztrajnik-lani nov
luknje skoz cel blok-ornk dolgi šraufi
vsi zobci celi, neodrgnjeni
okoli zobcev nikjer sledi da bi kaj kab drgnilo

Tuhtam če je mogoče da tak zvok prihaja iz samega zaganjača in ne na spoju zaganjača in vztrajnika, ko ta zaganja motor?
Ali je možno da bi bil zaganjač "prešvoh" za motor, ki je generalka in ma tolk kompresije?
Sploh ne vem kaj bi še posumil :?
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Ne Jul 07, 2013 10:04

Preveri vijake podobne ceramonije sem ze dal skozi in problem je bil v vijakih. Kupil nove vse TRI po katalogu jih privijacil in delalo je BP.

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Ne Jul 07, 2013 13:19

Hoj!

Poizkušaj zadevo obrnit tako, da ven odviješ svečke, jih ozemljiš na maso oz. ohišje motorja in potem poizkusi obrnit motor z zaganjačem. Poročaj, če zaganjač normalno obrača motor.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Ne Jul 07, 2013 14:06

vijaki so novi oz 14 dni stari, vergla "normalno" 100x, pol pa 1x gravž...

MitjaP je bil zdele v Červarju, mal sva gledala in vse ok, razn da se njemu ob normalnem verglanju slisi kovinski zvok k da nmau drgne nevemkam... sem posnel in ju3 od doma dam link na video.

Opazil je še da mam ene 3mm distančnike med motorjem in vztrajnikom pa se mu zdi čudno, čudno. a ma kdo mercruiser izkušnje glede tega?
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 09, 2013 08:19

Evo, tole so posnetki zagona, pa da vidim če se komu sliši normalno al kaj praska:

https://www.dropbox.com/sc/0gszf48amswprko/UcL8MEJMR6

pa še mal daljše verglanje

https://www.dropbox.com/sc/oujv05kjwpky2jo/rWyVom88Pq

Zaenkrat bom probal takole dokler zdrži, ne vem pa čemu tole nismo prefilozofirali ko je bil motor zunaj, zdej pametovati je nmau neumno pozno, ampak celo barko sm zrihtu, zdej pa menda ja ne bom zarad enga štarterja neplovn...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jul 09, 2013 11:59

Nič posebnega se mi ne zdi zvok štarterja,bi pa reku,da ti prime le na tri cil.pol pa šele vsi štirje.Ker ko motor verglaš prijemljejo le 3 je zato se tudi motor tako trese in opleta.Če imaš nosilce motorja uredu v kar nisem prepričan,tega opletanja motorja nebi smelo bit.Saj ne rečem,da se motor ne strese ko verglaš,vendar ne toliko.Ko boš imel čoln doma,bi preveril kompresijo,pa kako so nastavljeni ventili.Kajti tu se ventili" NE" nastavljajo tako kot pri avtomobilih in tega marsigdo ne ve,tisti ki pa vedo pa pravijo,dej prpel ti bomo zrihtal.Ker so ventili hidravlični je tudi nastavljanje malce drugačno.Lahko,da imaš tudi hidravlične odmikače slabe in ne držijo dobro.Treba je iti kar po vrsti.Kaj pa so ti delali na motorju?
mašinfirer
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 09, 2013 12:21

Jah kdo drug kot moj rešitelj Habibi... :roll:

Tole na posnetku sem malo izzival, da sem lahko verglal, da se to sliši, ker drugače vžge tko v četrt obrata, ma niti pol sekunde, samo potem ne slišiš kako zaganjač "kraspa" če sploh drgne kam ker mogoče pa je ta zvok le tisto, ko zaganjač prime vztrajnik.

Drugače motor krasn laufa po vseh cilindrih s tem ni nobenih posebnosti. Pred 3 sezonami (vmes pa je bilo 40 ur vožnje) je bila narejena generalka, kompresija je neki čez 9 če se prav spomnim, ventile in vse so nastavljal v Funtani na Fereliju ker takrat še nobenga morjeplovca nism poznal...

Po tem je pa edino kar so mi delali to sezono dva zlomlljena šraufa od zaganjača vn pa dva nova not. Drugače pa smo po generalki menjal tut vztrajnik, ker je na starem manjkal en zob... skratka vse mam po moje tiptop, sam ne vem če lih dela tiptop tole štartanje namreč.

A ti si vidu že kake motorje k majo distančnike na šraufih med mašino in vztrajnikom?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jul 09, 2013 14:40

Kolikor sem sam rihtu tak motor,je vstrajnik spojen z gredjo brez distančnika,tudi po parts katalogu ni distačnika.Torej je vstrajnik direktno spojen z glavno gredjo.Po vsej verjetnosti je vstrajnik ki ga imaš mogoče od kakege drugega modela in so moral podlagat,da so ujel razdaljo med blokom in vstrajnikom,da nebi prišlo do kakega drgnenja.Je pa potem lahko tudi vprašanje,če je ozobljenje na vstrajniku kompatibilno s štarterjem.Zato je lahko tudi ta žvižgav zvok.Sicer pa to žvižganje ustvarja tudi štarter sam,ker so v njem zaradi prenosa trije mali in eden srednji zobnik.S tem so zmanjšali velikost in povečali moč štarterja.Bilo bi pa dobro,če bi stari vstrajnik dobil nazaj,da bi ga imel vsaj za vzorec in primerjavo.
mašinfirer
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jul 09, 2013 15:05

vztrajnk sam je po moje brez distančnika sam to ne morm vidit, tko prav un k ga je gor devu, pravi tudi da je enak vztrajnik kot je bil, sam da ma vse zobe. Vztrajnik je nek mercruiser part, motor pa je OMC, tko da nkol nis lih ziher.

Distančniki so dejansko med ohišjem motorja in med ohišjem vztrajnika, posledično je cel vztrajnik za ravno toliko odmaknjen, bega pa me da pol morjo štimat še luknje za motor, kar pa štima.

Štarter je pritrjen na ohišje motorja in kolkr sm zmeril bi moralo vse lepo pasat k ata na mamo.

Še fotka če ti kej prav pride al pa če oko sokolovo kej opazi:
Slika

Štarter sam na suhem ne daje tega kovinskega zvoka, zato sva z MitjoP nekako zključila, da nekaj drgne nekam, ni pa mi jasno kaj in kam. Na starem štarterju je bilo po enem letu vse celo, tako da luknje so iste... A misliš, da je možno, da je prešvoh štarter za ta 3.0 motor, pa da tisti trije zobniki s tavelkim ne zmorejo in kdaj pa kdaj popustijo? Sam sej v strojništvu ni možno kdajpakdaj če je vse fiksno al se motm?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jul 09, 2013 16:37

Če me oko ne vara,je ozobljenje na tem ožje(tanjše),kot pri starem.Bi reku da je stari vstrajnik imel širše ozobljenje.Ta mi ne zgleda tako masiven kot stari.Če ta trditev drži,je vse jasno od kje taka pesnitev :shock:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov