Furlex 200

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Avg 10, 2013 12:25

Tudi jaz imam soroden problem - furlex se lepo navije do cca 80cm pred popolnim zvitjem, ko se stvar ustavi. Navijem potem na roke, vrv pa vlece NAZAJ noter v furlex...

Kaksna ideja?

(Lp iz Mljeta ker cakamo da spusti tramontana na vrednosti pod 20 kts ;) )
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Avg 10, 2013 13:24

Mogoče ti je zmanjkalo vrvi v bobnu. Če večkrat tesno naviješ se zna zgoditi, da požre tisti 1m rezerve. Ko se ustavi pri 80cm, snami škote in navij preostanek jadra, brez da ti vleče vrv, potem pa vse skupaj obrni še za nekaj obratov (v pravo smer!), da se ti bo navilo nekaj vrvi (5 obratov).
V brezvetrju probaj naviti genovo čisto na rahlo, brez zadrževanja in zategovanja. Če se ti takrat ne bo navila brez težav, potem glej enega od zgoraj naštetih vzrokov. Odkrivamo 1001 vzrok, ampak furlex se ne da. Zgleda je res problematičen sistem.
Sam se ga letos popolnoma zrihtal, podmazal, zamenjal počen distančnik itd in je vse lepo delovalo, ko pa sem v neurju skušal na tesno naviti jadro, pa ni šlo in sem se precej namatral, da sem vseeno navil genovo.
V preteklosti sem si v močnem vetru pomagal tudi z vinčem. Velikoktat je bila vzrok vrv v bobnu, ki se je pretrdo navila in posledično prekrižala ipd.
Ne poznam pravega recepta, res ne. :?:
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Avg 10, 2013 19:42

@marchi,

Yep - zmanjkalo je vrvi v bobnu. Sem naredil tocno po tvojih 'navodilih' in sedaj funkcionira - vsaj v bonaci! :)

Tnx.
s51ta
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a s51ta » So Avg 10, 2013 19:58

Vsi našteti predlogi zgoraj so na mestu; meni se je večkrat zataknilo, ko je bilo narejenih že nekaj ovojev narejenih (torej že nekoliko pokrajšana genova). Razlog je vedno bil, da se je 8mm vrv zažrla ena med drugo in je to blokiralo nadaljno navijanje. Težave sem vedno uspel rešiti na način, da sem vrv za krajšanje jadra iz furlexa nekoliko popustil in potem ponovno pričel navijati...

lp
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Avg 11, 2013 07:46

Evo kako sem resil moj problem: prvo naj omenim, da mi je priskocil na pomoc nas clan Lisaclisko. Dela so se izvajala v Primostenu na sidru. Najprej smo vse dobro podmazali tako spodnji kot zgornji boben, zadeva je bila za 80% boljsa. Smo pa ugotovili, da je palica Furlexa na zgornjem delu nekoliko zvita in da ovira vrtenje. Ko smo poravnali se to je Furlex delal tako kot mora. Skratka mazati, mazati..... sedaj bom zamenjal se vrv, ker je lahko tudi to vzrok da Furlex zablokira.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov