inštalacija za izmenično napetost / AC wiring system

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Dec 17, 2013 21:02

Kot vidim se zelo spoznaš na predpise in bi bil zelo vesel, če najdeš kaj koristnega v zvezi s predpisi glede galvanike na plovilih.

Če imaš kakršne koli pomisleke glede napisanega si lahko ogledaš standard ISO 13297:2000 katerega je v letu 2013 nadomestil harmonizirani standard EN ISO 13297:2012 Small craft - Electrical systems - Alternating current installations.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Dec 17, 2013 21:22, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Dec 17, 2013 21:21

R1150R,saj NT nikogar ne sili da dela po teh skicah.Še najmanj pa bi za karkoli s tem lahko odgovarjal.Prispevki,kot je tvoj,nardijo to,da se strokovnjaki kot je NT in njemu podobni zavijejo v molk in si mislijo...jeb... se ,ne pa da bi še dalje BREZPLAČNO delili res uporabne nasvete.Na privatni...svoji barki lahko namalaš vsakobarvne kable in tako dalje in se na standarde po...
Me res zanima,kdo prebere pol litanij,predno si dodela 2 novi lučki in eno pumpo na barki.
LP Iztok
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Sr Dec 18, 2013 09:49

Polanc le preberi kako litanijo, nič ne škodi .
NT bo pa še naprej delil nasvete , nič se bat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Dec 18, 2013 15:47

r1150r, vidim da se spoznaš na standarde, napiši nam tukaj na forumu, kaj v prispevku NT ni v skladu s temi standardi, ki jih omenjaš, da ne zgubljamo časa in prebiramo sami te standarde, jaz jih še nisem nikoli, pa me zanima, vendar nimam časa sam brati.
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Dec 18, 2013 16:20

NT zelo poucen - kvaliteten clanek in moja zelja je da bi jih mojstri objavljali v cim vecjem stevilu

FRIK
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Dec 19, 2013 08:55

Dele mojih člankov sem besedo za besedo že zasledil v različnih navtičnih revijah, ker se znam spustiti na nivo, da ga razumejo tudi ljudje, ki niso študirali elektrotehnike. Temu primerno tudi sam izrišem simbole in sheme, da so primerne za objavo v nizki rezoluciji foruma, ter da so nekaj posebnega, recimo avtorski.

Vsi članki so bili napisani na podlagi poprejšnjega obiska katerega od morjeplovcev, ki me je povprašal za kakšen nasvet. Članke sem pisal z veseljem v svojem prostem času, da sem povzel tisto o čemer sem sklepal, da zanima tudi drugeh navtike.

Zares ne razumem nesramnosti in primitivizma kakršnega sem bil deležen v zadnjem času in s čim sem si to zaslužil in to še posebej od nekoga, ki dejansko ni v ta forum še popolnoma nič prispeval in kar je še najhuje od nekoga od katerega bi pričakoval, da zna in da je sposoben razlikovati med članki in dokumentacijo v industriji.

Kot vidim tak način žaljenja in komunikacije postaja že stalnica in tukaj se izgublja osnoven namen mojega sodelovanja na tem forumu. Ne pričakujem drugega kot hvaležnost in sproščeno debato, nikakor pa se nimam namena niti časa ukvarjat z ljudmi, ki nesramno mečejo polena pod noge in niso sposobni aktivno in plodno sodelovati v timu za dobro neke interesne skupine. Forum Morjeplovec in MORJE nas združuje v tem, kar vsaj meni pomeni smisel življenja, zato je zadnje, kar bi si želel, da bi imel zaradi tega slabo vest ali se zaradi tega sekiral.

Lep pozdrav
Iztok Šušteršič alias Nikola Tesla
sustersic.iztok(a)gmail.com
19.december. 2013
tomsy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a tomsy » Če Dec 19, 2013 09:24

@NT, ... nič ne maraj za take "mojstre"...

vi, ki to obvladate, se lahko med sabo pogovarjate v "visokem" jeziku in greste malo profesionalnega "prepucavanja"... saj je v vsakem poslu tako, kajne...

ker pa se iz vseh tvojih člankov na tem forumu vidi, da so pisani tudi za nas "elektro-polpismene", te v imenu vseh nas prosim, da se ne oziraj na takšna "pametovanja".

Mi, ki ne znamo, rabimo vas, ki znate... zmeraj je tako...
Je pa res, da lahko eden gre z rdečim malo v levo, drugi pa z modrim mal v desno, ampak korist imamo mi, ki "fretamo" po barkah in zabijamo čas...

Se pa pridružujem vsem pozivom, da mojster "r1150r" spiše seznam norm in predpisov, ampak prosim, le tistih, ki se navezujejo na "small crafts" oz. na majhna plovila... kot ti je NT že repliciral, nismo v industriji in nismo na hipertankerju...

torej "@r1150r", žogica je na tvoji strani...
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Če Dec 19, 2013 13:04

Mislim da je NT že izvedel kar je hotel, tako da ne potrebuje še drugih za te reči. Kar se pa standardov tiče pa jih dobite na različnih naslovih od Slovenskega inštituta za standardizacijo do inženirska zbornice , knjižnice, kašne šole, itd, veljajo pa tako za mala plovila kot za velika pa še za kaj drugega.
Pa nobene žogice nisem dobil, tako da nimam kaj vrnit.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Dec 19, 2013 13:19

r1150r napisal/-a:Pa nobene žogice nisem dobil, tako da nimam kaj vrnit.

Tule je ena "žogica"!
Nikola Tesla napisal/-a:Kot vidim se zelo spoznaš na predpise in bi bil zelo vesel, če najdeš kaj koristnega v zvezi s predpisi glede galvanike na plovilih.

Tale je druga!
Gaso napisal/-a:r1150r, vidim da se spoznaš na standarde, napiši nam tukaj na forumu, kaj v prispevku NT ni v skladu s temi standardi, ki jih omenjaš

Nikomur nisi v pomoč, če rečeš da nekaj ni OK in ne poveš kaj ni OK. To ni konstruktivno. Razen, če ti je cilj, da vneseš dvome in tako zaj... vse nas!
In tako se to tiče vseh nas in ne samo NTja.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Dec 19, 2013 19:52

r1150r, če človek ve kje se kaj prebere, to še ne pomeni da je to znanje, znanje je tisto, kar ima človek v glavi in ne rabi pogledati v literaturo, da najde odgovor. V kolikor pa bi jaz osebno rabil poiskati literaturo, pa Google ve če največ, tako da osebno do sedaj nisem nikoli potreboval ljudi, ki bi mi svetovali kje kaj prebrati, z veseljem pa vedno poslušam kakšne nasvete problem solverjev.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Če Dec 19, 2013 20:57

Da bo vsem jasno, mislil sem tiste ki se ne zavedajo možnih posledic svojega neznanja in ne tiste ki se zavedajo svojega znanja. Problem so prvi in ne drugi. Je pa moje mnenje , da jih je treba na to opozorit , seveda dobronamerno. S tem dvigujemo tehnično kulturo in ščitimo sebe , svoje imetje in ostale okoli nas pred možnimi posledicami.
NT je stroka in ne potrebuje mojega mnenja ker se sam zaveda kako to gre. Problem so tisti , ki mislijo da so stroka pa to niso.

Gaso , vedeti in ali znati poglej na Google "Primerljivi pomeni glagolov védenja" !
Pa "prigooglaj" si CE certifikat in dokumetacijo potrebno za to če jo boš rabil pri registraciji plovila.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Dec 19, 2013 21:46

Prejšnja vsebina ni več potrebna.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Dec 24, 2013 08:15

Povsem se strinjam z NT. Ne želim pa polemizirat z nikomur.
Zelo dobro je tudi obrazložil vse 230 V sisteme in tu ni kaj dodati. Smernica je standard ISO 13297, ki mu ga ni potrebno razlagati, saj ga večina ne bi razumela. Na tem standardu temelji tudi italijanski RINA in nemški Germanischer Loyd register, pod katerim očesom so proizvajalci plovil in njihovi izvajalci. Kontrole in pregledi so zelo strogi in ne dopuščajo napak in površnosti pri izvedbi.
Lahko povem, da se (skoraj) vsi evropski proizvajalci plovil držijo standardov, torej so izvedbe korektne.

No, tudi jaz sem se odmaknil od osnovnega vprašanja, ki ga je postavil naš član. Kako je pravilno izvedena 230V instalacija na plovilu?
Za vsa vprašanja sem dosegljiv po 15. Januarju.

Lp Joško
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Dec 24, 2013 16:06

Joško napisal/-a:Povsem se strinjam z NT. Ne želim pa polemizirat z nikomur.
Zelo dobro je tudi obrazložil vse 230 V sisteme in tu ni kaj dodati. Smernica je standard ISO 13297, ki mu ga ni potrebno razlagati, saj ga večina ne bi razumela. Na tem standardu temelji tudi italijanski RINA in nemški Germanischer Loyd register, pod katerim očesom so proizvajalci plovil in njihovi izvajalci. Kontrole in pregledi so zelo strogi in ne dopuščajo napak in površnosti pri izvedbi.
Lahko povem, da se (skoraj) vsi evropski proizvajalci plovil držijo standardov, torej so izvedbe korektne.

No, tudi jaz sem se odmaknil od osnovnega vprašanja, ki ga je postavil naš član. Kako je pravilno izvedena 230V instalacija na plovilu?
Za vsa vprašanja sem dosegljiv po 15. Januarju.

Lp Joško

Joško, pa saj si odgovoril na osnovno vprašanje: po standardu ISO 13297.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Dec 24, 2013 18:42

r1150r napisal/-a:Problem so tisti , ki mislijo da so stroka pa to niso.

Lahko razkriješ še svoj E-.... ?
Glede na vsebino tvojega pisanja predvidevam da že veš, da nimam v mislih E-maila...
Lep pozdrav, E-1286

Kdo je na strani

Po forumu brska: jedujedu in 1 gost