Tomos 4 vroč ne vžiga

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Sr Avg 07, 2013 12:12

Kot imam jaz v spominu je notri dolgi navoj, nisem pa siguren zato sprašujem. Ne vem ali je pomebna tudi topoltna vrednost. Vem, da ko smo bili še mlajši in smo tomose šraufali (mopede) smo dajali notri raylične toplotne vrednosti.
Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Sr Avg 07, 2013 15:47

Vsi tomosi imajo kratki navoj sveče....kupi super bosna 80
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
le12
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a le12 » Sr Avg 07, 2013 21:45

svečk imaš veliko vrst vendar pa na črpalkah najpogosteje dajo super bosno, ki pa ni nevem kaj saj po mojih izkušnjah...
če imaš varjanto pojdi v kakšno moto ali pa še bolje navtično trgovino po svečko vzami pa ngk ali pa champion po mojih izkušnjah in mišljenju odločitev pa je na tebi.

LP in srečno plovbo ti želim
sundancer
Viceadmiral
Kraj: Zasavje

OdgovorNapisal/-a sundancer » Sr Avg 07, 2013 22:02

Boni zdravo.
Veš ta tvoj veteran že nov pred dvajetimi leti ni nič rad vžigal zato razmišljaj o kakšni vetrini za njega, pa rajši za par sto evrov rzmišljaj o kakšni modernejši znamki pa brez zamere :wink:

L.P.Sundancer
mažko
Kapitan

OdgovorNapisal/-a mažko » Sr Avg 07, 2013 23:11

le12 napisal/-a:svečk imaš veliko vrst vendar pa na črpalkah najpogosteje dajo super bosno, ki pa ni nevem kaj saj po mojih izkušnjah...
če imaš varjanto pojdi v kakšno moto ali pa še bolje navtično trgovino po svečko vzami pa ngk ali pa champion po mojih izkušnjah in mišljenju odločitev pa je na tebi.

LP in srečno plovbo ti želim

Pred nekaj leti je imel tamal maestrala 9 pa tomoska 4 in ker sem želel imeti malo miru na dopustu, sem prav po nasvetih s foruma dal not ngk svečo. Mrzel je vžigal k šus, čim se je pa motor segrel, pa ni bilo več junaka, ki bi ga vžgal. Pa sem mal po procesorju pobrskal in sem šel na inino pumpo in kupil navadno bosanko F 65. Pršraufam not in od takrat motorček pali mrzel, vroč od prve.....

LpT
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Avg 08, 2013 00:11

Res je, to bi tudi Piki povedal, za Tomosa je Bosna in pika :mrgreen:
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Avg 08, 2013 07:08

No, za eno finto vem tudi jaz.
T4 je imel (dokler niso začeli vgrajevat cinkšpulo od boscha) posebno hibo - mrzel je kresnil takoj, ko pa si ga ugasnil, si moral motor dvigniti iz vode ker je po izpuhu navzgor potegnil kondenz do svečke.

Probaj dvigniti motor iz vode, ko ga ugasneš.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 08, 2013 09:05

T4 je imel (dokler niso začeli vgrajevat cinkšpulo od boscha) posebno hibo - mrzel je kresnil takoj, ko pa si ga ugasnil, si moral motor dvigniti iz vode ker je po izpuhu navzgor potegnil kondenz do svečke.

Kakšna je po tvojem zveza med kondenzom in vžigalno tuljavo?

Ne vem fantje... letos sem mel T4 letnik okol 70, vžig na platine, brez "cinkšpule" kot temu pravte, pa je palil mrzel ali vroč ko puškica. To kar pišete glede vžiganja vroč/mrzel ne verjamem. Če na motorju špila vplinjač, pumpa, dovod goriva potem te stvarce delajo. Vsaj pri meni so. Svečko pa je taprava Bosna F80.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Avg 08, 2013 09:29

Samo BOZNIA 80 svećke, navoj ne ultra dolgi ne ini kratki na tri obrate ampak srednji obični kot za avtomatika, kot je napisal kasaudio, pogojno kaka šepmion, ngk pozabi dela 10 min.
LP, G
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Če Avg 08, 2013 12:36

Konsenz potegne do svečke in jo zalije. Boschova špula je močnejša od iskrine in je kondenz ni motil. To je bilo.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 08, 2013 13:30

kasaudio napisal/-a:

Kakšna je po tvojem zveza med kondenzom in vžigalno tuljavo?

Ne vem fantje... letos sem mel T4 letnik okol 70, vžig na platine, brez "cinkšpule" kot temu pravte, pa je palil mrzel ali vroč ko puškica. To kar pišete glede vžiganja vroč/mrzel ne verjamem. Če na motorju špila vplinjač, pumpa, dovod goriva potem te stvarce delajo. Vsaj pri meni so. Svečko pa je taprava Bosna F80.

Nisem vedel ,da je Tomos leta 70 razvil vžig brez vžigalne tuljave(cinšpule) :roll: :lol: :lol:
Nazadnje spremenil val, dne Če Avg 08, 2013 13:44, skupaj popravljeno 1 krat.
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Če Avg 08, 2013 13:34

Kupil Original Bosno Super 80 :). Kupil sem še olje za mešanico in to sintetičnega. Prvo bom to sprobal potem bomo videli. Platine.... Malo bevande, veliko dobre volje pa bo :). Če me bo pa zezal, bo pa več bevande :)
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Avg 08, 2013 13:43

Brez cinšpule ne hodi!
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Če Avg 08, 2013 14:10

Saj jo bi kupil pa jo ne najdem
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 08, 2013 14:46

Nisem vedel ,da je Tomos leta 70 razvil vžig brez vžigalne tuljave(cinšpule)

Sicer ne vem zakaj zapenjaš, ker glede na tematiko in naslov te teme je to nepotrebno pa vseeno:

Obstajajo tomosi z elektronsko vžigalno napravo (ti so novejši) in obstajajo tomosi z mehanskim prekinjevalcem, ki v povezavi z sekundarnim navitjem inducira napetost za iskro (ti so starejši).

Lahko bi enem ali drugem rekel "cinkšpula" ampak v splošnem se ta izraz uporablja za malo črno škatlico v katero pridejo kabli s statorja in ven gre kabel direkt na svečo. To je elektronska vžigalni sistem.

Pri tomosu, ki sem ga nekaj postov višje omenjal, pa te škatlice ni, ampak gre kabel direkno iz statorja na svečo.

Upam da je sedaj nebistvo pojasnjeno - ja motor brez vžigalnega sistema res ne more delat.

In vsi ki filozofirate, kako tomosi vroči-hladni ne vžigajo in kondenzirajo, itd... nimate poštimanih osnovnih stvari na motorju.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta