Slimoz napisal/-a:SR90-kdo pa govori kaj o avto kitu,rekel sem špric kit ali po slovensko polnilo.Če bo brusil pa potem barva brez špric kita l se mu bo sigurno luščilo ali zopet napihnilo.
Špric kit, ki ni namenjen navtiki ima za polnilo kaolin ali kaj podobnega in pije vodo kot goba in v žargonu mu lahko rečeš avto kit! Praviloma VSI špric kiti ali kiti za lopatico, ki se prodajajo v Sloveniji in niso posebej certificirani za uporabo v navtiki, SO POVSEM neprimerni za uporabo na delih, ki pridejo v stik z morsko vodo, četudi je čez njih pokrivna barva! Žal je tako in ni zraslo na mojem zeljniku.
V navtiki se je treba takih kitov ali špric kitov na daleč izogibat!
Epoksidni temelj o katerem pišem je v bistvu tudi špric kit, le da ne pije vode, dobro se prime na alu podlago in obenem tvori odlično podlago pokrivnim epoksidnim barvam.
@Gregor.n;
To o čemur pišem ni nikakršno doktoriranje, temveč povsem ustaljena praksa v profesionalnem navtičnem ličarstvu (Ne mislim profesionalcev po izdanem računu, temveč po namenu ustrezni kvaliteti dela.), razna pipsanja z spreji in podobno pa so doktorati iz šalabajze, če niso zavestno vzeti kot zelo začasna rešitev.
In malce lavacola, da spraviš barvo dol, peskanje, ter tiste pol litra namenskih farb niti ni tako peklensko draga zadevščina, v zameno pa dobiš površino v kvaliteti, kakršno bi moral imet nov motor.
p.s.
Če se ne marate ukvarjat z Blikom lahko posežete po tujih sistemih, recimo Hempel ali AWLGRIP. Slednji zna biti dražji, je pa najboljši. Če me spomiin ne vara je AWLGRIP ena od firm, ki na svoji spletni strani posebej opozarja pred uporabo "navadnih" kitov kot podlago.