protidrsni premaz

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Sep 25, 2013 16:36

sh-e napisal/-a:Hvala za nasvete.
Tik sicer poznam, ampak ga imam doma nekaj v notranjih prostorih, nekaj na vrtu. Olje je bilo vsa leta edino, kar je bilo treba dodat. Tako, da vzdrževanje mi je dobro znano. Ko je tik lep, nov, ni problema potem vzdrževat, če se malo potrudiš. Na terasi je sicer osivel, a se ni izsušil. In se tudi še dolgo ne bo.

Tukaj z barko pa je problem drugi. Vremenske razmere so druge, ekstremne in vplivi drugačni. Kot sem že napisala, je les izsušen. In glede na vse skupaj se drugače obnaša. Ne gre le za skrčenost desk, pa da posledično fuge padajo ven.. vse skupaj je zdaj bistveno bolj porozno. Point tika je pa to, da je tako gost les, da ob dobri "sočni" deski in dobri fugi voda nikakor ne more skoz.

Torej: nekaj lastnosti tega lesa se je spremenilo, nekaj ne.

Če mi ga uspe napit, ok. Potem tako samo zafugiram in je ok.

Če pa mi ga ne uspe napit (ker ne vem, koliko je v strukturo presušen), pa je po eni strani dobil lastnosti manj kakovostnih lesov (kar se poroznosti tiče). V tem primeru ga lahko mirno obdelam kot vsak drug les, torej z nekim "hudim" zaščitnim premazom, da vse skupaj ne bo več porozno. Tudi lesu se spodaj potem nima kaj zgodit, ker nima lastne vlage in nima kaj gnit.

V prevodu: če je spodaj, pod tikom plastika, fajn. Tukaj je ni.

Tudi pri reakciji s soljo gre ravno za to, da sol zelo nase vleče vlago. To pomeni, da ko je na lesu, izsrka vlago iz lesa. Če je izsuši le zgornje celice, potem seveda ne drsi več. Potem sonce tiste celice dodatno izsuši in če to pridno ponavljaš, potem dobiš palubo, kot je ta "moja" reva.

Tikovo palubo je treba močit s sladko vodo. Tudi če se jo samo vsake toliko umije, ravno zato, da gre sol dol.

Meni ne gre za izgled tika, (lisa gor, lisa dol) meni gre za to, da če je že tam, opravlja svojo funkcijo. In to ni samo pohodna površina, ampak tudi zaščita in tesnenje palube.

Imam torej 3 opcije :
- ali najdem način kako obdelat obstoječ material
- ali vržem tik dol, plastificiram palubo in dam nov tik gor
- se barke sploh ne lotim

Meni odgovarja sicer samo prva. Zato ta tema.

Če se še da komu mozgat, predvsem pa.. če ima izkušnje s tem problemom... Zadevo bom zagotovo rešila. Tako ali drugače. Mudi se pa tudi ne vrat na nos.

Uf. Po dolgem času sem z veseljem prebiral ta prispevek.Totalno pozitivno razmišljanje glede problema okrog tika. Da se tako poglobiš v to materijo, moraš imet ogromno voljo pa tudi že predznanje o delovanju lesa.
Verjamem da ti bo uspelo porihtat ta "problemček". Sam sicer nimam nekaj dosti izkušenj z tikom, vsaj na dolgi rok ne. Poznam pa ljudi, kateri že več desetletij delajo z njim in to v navtiki, tako da bom pomagal kje se le da.
Med temi tvojimi tremi opcijami, ne bi jaz, kakor razmišljaš tudi ti, nikakor izbral št.2 ali št.3.

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Sep 25, 2013 17:24

Sh-e, sem bolj natančno pogledal povečano fotografijo palube, pa imam vprašanje. Si prepričana da je to na palubi tik ? Vsaj pokrov palube, kateri se vidi najlepše, se mi nikakor ne zdi podoben tiku. Preveč neenakomerne in široke letnice v lesu so za videt, kar pri tiku ne bi smelo biti.

LP
Uporabniški avatar
sh-e
Poročnik fregate
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a sh-e » Sr Sep 25, 2013 20:53

Ja, tudi jaz sem najprej mislila, da ni. Pa ko sem pogledala v premcu, ko ni tako izsušen, je tik.
Saj zato pa me malo skrbi, ker suhost je ponekod huda. Ampak. Bomo našli rešitev. Sem že v navezi z Višjo lesarsko šolo.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Sep 25, 2013 22:33

zamenjaj slabe letvice,če jih lepiš na lepilo,npr kent ne potrebuješ plastifikacije ker daš lepilo pod letvico in je neprepustno,sicer ne vem koliko je sedaj tik poškodovan,če ga lahko lepo zbrusiš ga zbrusiš in popraviš fuge,
olje o katerm sem govoril prodre v les je redko kot voda.ne delat preveč stroškov ker če je paluba velika se bo segrela,les ima drugačen raztezek kot plastika.sicer v leseni barki mora bit malo vode
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 26, 2013 00:15

sh-e, ti bi rabila nasvet nekoga, ki ima že več desetletij podobno barko, ne pa višjo lesarsko šolo. Dejstvo je da to kar ti počneš, se imenuje redno vzdrževanje tikove palube na leseni barki, to moraš vsakih cca 5 let na novo sfugirati itd....
Uporabniški avatar
sh-e
Poročnik fregate
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a sh-e » Če Sep 26, 2013 02:03

Gaso, imaš prav. Se mi tudi zdi prav, da dobim čimveč informacij ali pa informacije, kje lahko informacije dobim. Ne gre za naziv šole, gre pa za ljudi, ki poznajo ljudi iz stroke. In če želim priti do tega, kar si omenil (torej do nekoga z dolgoletnimi izkušnjami s tikom v različnih stanjih), bom prišla preko lesne stroke ali/in preko pomorcev. :wink:
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Sep 26, 2013 19:41

v narezinah je ena taka barka ki ima podobno palubo,(tako široke letvice)ko začne puščat lastnik lepo postrže ven rjav brezkislinski silikon potem noter nabije vrvico in čez brezkislinski silikon,palubo premaže z mislim da je navaden beltop,prozoren,se ne drsi,barka oz paluba lepo zgleda
burmanski-teak
Kraj: ljubljana

sanacija tika

OdgovorNapisal/-a burmanski-teak » Če Sep 26, 2013 20:42

Pozdravljeni!

Berem tole vašo problematiko glede sanacije tika. Sam se sicer že precej let ukvarjam z izdelavo oz polaganjem tika in če potrebujete kak nasvet na tem področju, vam lahko svetujem. Je pa vedno najbolje pogledat zadevo in šele na to se odločit za način sanacije.
Lahko me kontaktirate na :
070686909 ali pošljete mail :teak.rak@gmail.com

lp jernej

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov