sh-e napisal/-a:Hvala za nasvete.
Tik sicer poznam, ampak ga imam doma nekaj v notranjih prostorih, nekaj na vrtu. Olje je bilo vsa leta edino, kar je bilo treba dodat. Tako, da vzdrževanje mi je dobro znano. Ko je tik lep, nov, ni problema potem vzdrževat, če se malo potrudiš. Na terasi je sicer osivel, a se ni izsušil. In se tudi še dolgo ne bo.
Tukaj z barko pa je problem drugi. Vremenske razmere so druge, ekstremne in vplivi drugačni. Kot sem že napisala, je les izsušen. In glede na vse skupaj se drugače obnaša. Ne gre le za skrčenost desk, pa da posledično fuge padajo ven.. vse skupaj je zdaj bistveno bolj porozno. Point tika je pa to, da je tako gost les, da ob dobri "sočni" deski in dobri fugi voda nikakor ne more skoz.
Torej: nekaj lastnosti tega lesa se je spremenilo, nekaj ne.
Če mi ga uspe napit, ok. Potem tako samo zafugiram in je ok.
Če pa mi ga ne uspe napit (ker ne vem, koliko je v strukturo presušen), pa je po eni strani dobil lastnosti manj kakovostnih lesov (kar se poroznosti tiče). V tem primeru ga lahko mirno obdelam kot vsak drug les, torej z nekim "hudim" zaščitnim premazom, da vse skupaj ne bo več porozno. Tudi lesu se spodaj potem nima kaj zgodit, ker nima lastne vlage in nima kaj gnit.
V prevodu: če je spodaj, pod tikom plastika, fajn. Tukaj je ni.
Tudi pri reakciji s soljo gre ravno za to, da sol zelo nase vleče vlago. To pomeni, da ko je na lesu, izsrka vlago iz lesa. Če je izsuši le zgornje celice, potem seveda ne drsi več. Potem sonce tiste celice dodatno izsuši in če to pridno ponavljaš, potem dobiš palubo, kot je ta "moja" reva.
Tikovo palubo je treba močit s sladko vodo. Tudi če se jo samo vsake toliko umije, ravno zato, da gre sol dol.
Meni ne gre za izgled tika, (lisa gor, lisa dol) meni gre za to, da če je že tam, opravlja svojo funkcijo. In to ni samo pohodna površina, ampak tudi zaščita in tesnenje palube.
Imam torej 3 opcije :
- ali najdem način kako obdelat obstoječ material
- ali vržem tik dol, plastificiram palubo in dam nov tik gor
- se barke sploh ne lotim
Meni odgovarja sicer samo prva. Zato ta tema.
Če se še da komu mozgat, predvsem pa.. če ima izkušnje s tem problemom... Zadevo bom zagotovo rešila. Tako ali drugače. Mudi se pa tudi ne vrat na nos.
Uf. Po dolgem času sem z veseljem prebiral ta prispevek.Totalno pozitivno razmišljanje glede problema okrog tika. Da se tako poglobiš v to materijo, moraš imet ogromno voljo pa tudi že predznanje o delovanju lesa.
Verjamem da ti bo uspelo porihtat ta "problemček". Sam sicer nimam nekaj dosti izkušenj z tikom, vsaj na dolgi rok ne. Poznam pa ljudi, kateri že več desetletij delajo z njim in to v navtiki, tako da bom pomagal kje se le da.
Med temi tvojimi tremi opcijami, ne bi jaz, kakor razmišljaš tudi ti, nikakor izbral št.2 ali št.3.
LP