bmw 530d
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Bomba kombinacija.
Večkrat sem spraševal, zakaj ni več prestav za naprej, ker se tako ali tako potrebuje menjalnik.
Tu je pa še wandler v igri.
Ja plin bo težko predelati drugače, kot na stopalko, ker potrebuje točno ta "vhod".
Ročka za menjalnik, hehe. Manjša obremenitev visoka prestava in obratno.
Aja, ta menjalnik se uči in izbira optimalne prestave. Če bi računalnik dobil še vhod hitrost ( na takem plovilu povečano za cca 5x) bi se smisel takega menjalnika še dodatno izkazal.
Po drugi strani, motor ima 3000ccm, še so kaj šarili po compu lahko tudi 350 KM + in če niso hlajenja res dodelali (motor voda, motor olje, intercooler, olje menjalnik....) tole ne bo dolgega veka.
Je pa res, da je original skoraj vse od naštetega urejeno prek termostatov.
Skratka, za idejo z moje strani en velik +, za izvedbo bo pa,pokazal čas.
Večkrat sem spraševal, zakaj ni več prestav za naprej, ker se tako ali tako potrebuje menjalnik.
Tu je pa še wandler v igri.
Ja plin bo težko predelati drugače, kot na stopalko, ker potrebuje točno ta "vhod".
Ročka za menjalnik, hehe. Manjša obremenitev visoka prestava in obratno.
Aja, ta menjalnik se uči in izbira optimalne prestave. Če bi računalnik dobil še vhod hitrost ( na takem plovilu povečano za cca 5x) bi se smisel takega menjalnika še dodatno izkazal.
Po drugi strani, motor ima 3000ccm, še so kaj šarili po compu lahko tudi 350 KM + in če niso hlajenja res dodelali (motor voda, motor olje, intercooler, olje menjalnik....) tole ne bo dolgega veka.
Je pa res, da je original skoraj vse od naštetega urejeno prek termostatov.
Skratka, za idejo z moje strani en velik +, za izvedbo bo pa,pokazal čas.
https://vodovod-rh.si/
Citat Kazo-ta na forumu: http://forum.ribolovnamoru.com/
"Ljudi moji,ovo je ne dobar motor ,motor je vrhunski
, vama smiješno sa getribom još tiptronic.Ma radi ko švicarski sat.
Fino ukapča, ne vibrira , kad stavim svu izolaciju za buku ,morat ću ugradit mikrofon kraj motora da ga uopće čujem.Pogotovo kad mi malo sluh popusti hahaha.
Tehnika ovog motora ,pogotovo elektroinstalacije savršenstvo,konektori svi sa gumom.
Druga stvar, ako se nešto i razleti , ima dijelova na svakom ćošku,doduše još ne previše jer je to relativno nov motor,ali nađe se.
Već sam to napisao ,sad ponavljam.Plovio sam nekih 5 sati ,vanjska temperatura 35, motor se nije pregrijavao.
U strojarnici temperatura nije prešla 50 stupnjeva.
Otkazale su mi nove "brodske komponente" i to skupe.
Filtar mora izdržao 2-3 sata i zbog toga prekid plovidbe :thumbdown:
Nevidim razlog zašto bi se ovaj motor razletio,po meni ako je sve u redu nema ga,a ako ga ima i najbolji brodski će otić u urac.
Bio mi je izazov,a i gušt napraviti nešto.Ja ovakve brodove nesmatram luksuzom , dok netreba skiper i posada , da ne spominjem kuhare i konobare nije luksuz.
Onda bi trebali jesti samo kruh i mlijeko,sve ostalo je luksuz.
A ovi motoristi , mislim na ove koji nisu izmislili motore a prodaju ih skupo kao brodske da traže realne novce za njih sigurno bi ih više prodali.
Nemože me nitko uvjeriti da jedan stari toyotin diesel koji je nekad bio u nekom terencu sada pofarban i sa z nogom vrijedi skoro 300000,-Kn
Nek ga prodaju nekom za koga je to luksuz,zame nije.
Nadam se da nisam nikog uvrijedio,nije mi to bila namjera."
"Ljudi moji,ovo je ne dobar motor ,motor je vrhunski
Fino ukapča, ne vibrira , kad stavim svu izolaciju za buku ,morat ću ugradit mikrofon kraj motora da ga uopće čujem.Pogotovo kad mi malo sluh popusti hahaha.
Tehnika ovog motora ,pogotovo elektroinstalacije savršenstvo,konektori svi sa gumom.
Druga stvar, ako se nešto i razleti , ima dijelova na svakom ćošku,doduše još ne previše jer je to relativno nov motor,ali nađe se.
Već sam to napisao ,sad ponavljam.Plovio sam nekih 5 sati ,vanjska temperatura 35, motor se nije pregrijavao.
U strojarnici temperatura nije prešla 50 stupnjeva.
Otkazale su mi nove "brodske komponente" i to skupe.
Filtar mora izdržao 2-3 sata i zbog toga prekid plovidbe :thumbdown:
Nevidim razlog zašto bi se ovaj motor razletio,po meni ako je sve u redu nema ga,a ako ga ima i najbolji brodski će otić u urac.
Bio mi je izazov,a i gušt napraviti nešto.Ja ovakve brodove nesmatram luksuzom , dok netreba skiper i posada , da ne spominjem kuhare i konobare nije luksuz.
Onda bi trebali jesti samo kruh i mlijeko,sve ostalo je luksuz.
A ovi motoristi , mislim na ove koji nisu izmislili motore a prodaju ih skupo kao brodske da traže realne novce za njih sigurno bi ih više prodali.
Nemože me nitko uvjeriti da jedan stari toyotin diesel koji je nekad bio u nekom terencu sada pofarban i sa z nogom vrijedi skoro 300000,-Kn
Nek ga prodaju nekom za koga je to luksuz,zame nije.
Nadam se da nisam nikog uvrijedio,nije mi to bila namjera."
bavarc v čolnu
Če ti tole uspe privijačit v čoln boš "ta prvi slovenc, ki ima kick down v barki". Kar se pa tiče gasa sem pred leti popravljal volvotovo Evc komando (D4-260). V notranjosti se je skrival čisto standarden senzor položaja plina proizvajalca Bosch, taķšen kot v večini os. avtov tistega obdobja.
Roberth1 napisal/-a:Večkrat sem spraševal, zakaj ni več prestav za naprej, ker se tako ali tako potrebuje menjalnik.
Žal to ravno ne drži. Menjalnike z dvema prestavama potrebujejo le določene vrste plovil. Nekateri za lažje manevriranje po pristaniščih, drugi da sploh izglisirajo. Večinoma je tu govora o zelo hitrih katamaranih z čistim površinskim pogonom, ker se jim drsni količnik z hitrostjo izrazito izboljšuje, pa še izdelana so za plovbo z "smrtno" hitrostjo.
Za vsa ostala plovila je propeler sam dovolj dober "viskozni menjalnik" in v zobniškem predležju bi prišlo do večjih izgub kot zaradi slabšega izkoristka propelerja pod določenimi režimi, izglisira pa itak vse kar kasneje glisira, če je ujeto med sabo. Če ni ti pa tudi menjalnik ne pomaga.
Še nekaj:
Če ignoriramo težave zaradi "pomanjkljivega" cestnega certifikata, ki ne vsebuje za registracijo pomembnega podatka o izpušnih plinih glede na dano moč, niti podatka o moči z navtičnim izpuhom (davčna osnova), me zanima ali pri teh dizlih nastane kakšna težava zaradi oljne črpalke? Mi smo pri Hajabusah naleteli na ta problem, ki smo ga rešili enako kot to delajo pri avto kros dirkalnikih. Problem je namreč v tem, da navtični motor doživi nagibe za kakršne cestni ni projketiran in če bo tem oljna črpalka zajame zrak si obsojen na vlečno službo. In taki nagibi se verjetno najlažje dogajajo ob neugodnem vremenu...
Tudi penjenje olja zaradi vibracij ob glisiranju je ena od nevarnosti.
Ve kdo kaj več o tem, resnično me zanima. Pa prosim ne v stilu:"Mi nismo imeli problema...", rad bi slišal konkretno razlago težave.
Mnja.
Krivulje upora in hitrosti pri gliserajočih plovilih in podajanja moči pri različnih obratih se zelo slabo pokrivata.
Avtomatski menjalnik prestavlja zvezno + možnost povečanja moči v določeni prestavi (wandler) zagotovo nudi enako udobje kot motor, ki premore precej večjo moč.
Če temu dodamo še to, da se lahko obremenitev na plovilu zelo spreminja, je prej navedeno lahko v dodatno pomoč.
Vem, da se ta trenutek to rešuje z motorji, ki imajo precejšno rezervo moči (pravzaprav navora). Bega me, da se tu predstavjena opcija ne pojavja v kakšni originalni konfiguraciji.
Načeloma sestavni bistveni elementi obstajo, le sestaviti jih je potrebno.
Krivulje upora in hitrosti pri gliserajočih plovilih in podajanja moči pri različnih obratih se zelo slabo pokrivata.
Avtomatski menjalnik prestavlja zvezno + možnost povečanja moči v določeni prestavi (wandler) zagotovo nudi enako udobje kot motor, ki premore precej večjo moč.
Če temu dodamo še to, da se lahko obremenitev na plovilu zelo spreminja, je prej navedeno lahko v dodatno pomoč.
Vem, da se ta trenutek to rešuje z motorji, ki imajo precejšno rezervo moči (pravzaprav navora). Bega me, da se tu predstavjena opcija ne pojavja v kakšni originalni konfiguraciji.
Načeloma sestavni bistveni elementi obstajo, le sestaviti jih je potrebno.
https://vodovod-rh.si/
Roberth1 napisal/-a:Mnja.
Ni res! Praviloma se lahko dovolj dobro pokriva, da je končni izkoristek boljši od uporabe sklopa z menjalnikom, četudi ne upoštevaš dodatne mase menjalnika. Ne pozabi, da bi za optimalno delovanje dodatnega avtomatskega menjalnika potreboval tudi propeler, ki bi se z korakom, obliko in premerom prilagajal trenutnim potrebam, da bi izkoristil prednost dodatnega menjalnika. Le zakaj komplicirat, tu to ne pije vode.
Propeler je z svojim slipom že sam po sebi dovolj dober "menjalnik", da nihče v navtični industriji niti pomisli ne na kak dodaten menjalnik. Niti v praksi, niti po teoriji se to ne izide.
Drugače bi bilo, če bi imel počasnejše plovilo in propeler z spremenljivim korakom, ampak tega v užitkarski navtiki ne bo, je prezapleteno in uporabno le za izpodrivna plovila. Gliserji večinoma uporabljajo propelerje v režimih, ki so zelo podobni nadzvočnemu letu letala in tisti, ki so še posebno hitri poskrbijo za dodaten "menjalnik" z površinskim pogonom, ki zaradi zmanjšane omočenosti propelerja ob hitri plovbi povsem prilagodi svoje lastnosti potrebam plovila.
Resnično je mehanski menjalnik strel v prazno, ki zaradi dodatne mase in notranjih izgub vsaj za 15% zmanjša izkoristek pogona nekega gliserja za razvedrilo in šport!
Čeprav američani frdamano poenostavljajo stvari, vgrajujejo nekvalitetne materiale, ne pazijo na porabo in še marsikaj slabega bi se za njih lahko našlo (gledano z evropskimi očmi), vseeno niso taki butli, da ne bi vgrajevali avtomatskih ali mehanskih menjalnikov, če bi se to pokazalo za koristno. Čeprav jih upravičeno lahko omalovažujemo, mora tudi to podcenjevanje imeti svoje meje.
menjalnik
Tale zgodbica za avt menjalnikom je "tako tako". Tip hvali predenje motorja, upravljanje ... tako kot vsak kmet hvali svoj krompir.
Drugače pa ideja o večstopenjskem menjalniku v barki ni nova.
ZF Marine ima že dolgo časa v ponudbi 2 stopenjski menjalnik. Prestavljanje poteka z gumbom oziroma tipko na komandni plošči.
Če se ne motim je bilo veliko teh menjalnikov vgrajenih v barke Aprea mare ali frateli aprea.
http://www.zf.com/corporate/en/products ... tShortcut=
Drugače pa ideja o večstopenjskem menjalniku v barki ni nova.
ZF Marine ima že dolgo časa v ponudbi 2 stopenjski menjalnik. Prestavljanje poteka z gumbom oziroma tipko na komandni plošči.
Če se ne motim je bilo veliko teh menjalnikov vgrajenih v barke Aprea mare ali frateli aprea.
http://www.zf.com/corporate/en/products ... tShortcut=
Re: menjalnik
waterski napisal/-a:T
ZF Marine ima že dolgo časa v ponudbi 2 stopenjski menjalnik.
Ja, ampak le kot pomoč pri lažjem manevriranju v luki, ali za lažje izglisiranje zelo hitrih, oziroma neobičajno težkih plovil, nikakor za morebitno manjšo porabo ali kaj podobnega. Med glisiranjem je vedno v eni brzini.
Pri običajnih plovilih za razvedrilo in šport je menjalnik ena sama velika traparija.
Glede na maso avtomobilskega menjalnika bi z njegovo uporabo tudi ob optimalnih vrtljajih propelerja vrgel proč vsaj 15% motorjeve moči. Večino v mehanske izgube menjalnika samega, ostalo pa zaradi povečane mase plovila.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov