Čiščenje rezervoarja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 12, 2014 19:12

Tex napisal/-a:Dokler mu ajnlaser ne požene, ni skrbi za Kabooom :twisted:

Kaj pa kaka iskrica v releju (solenoidu)...

Jaz ne bi tako brez skrbi - vsaj kar zadeva sosede.

Saj te Kabooom po bližnjici spravi iz domene davčne uprave v domeno nebeške uprave, kjer pa pravijo, da je lepše, ampak sosedje pa ne vem, če so že čisto pripravljeni :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 12, 2014 19:28

@No.1

Mi smo tudi naleteli na bencinske hlape in dolgo nismo ugotovili v čem je štos. Na srečo se je to dogajalo že doma in ne med vožnjo in vzrok?
Pri mehaniku smo nabavili originalne avtomobilske cevi za bencin. To so tiste, ki imajo zunaj nek platnen oplet in po tednu ali dveh se je bencin prebil skoz porozno strukturo. :shock:
Zamenjava z originalnimi navtičnimi cevmi je odpravila tovrstne vonjave, ampak nas je pa izučilo, da se brez senzorja hlapov ne bomo igrali pomorščakov.

@Kepca;

Če je ta rja od znotraj te po moje ni treba skrbet. V kolikor je na zunanji strani in obstaja možnost stika z morsko vodo, boš pa moral ukrepat. Najbolje je rezervoar potegnit ven in vse te madeže od varjenja narahlo obrusit z finim lamelnim kolutom na fleksu, potem pa namažeš z fosforno ali dušično kislino, ter čez dve ali tri ure spereš z vodo. Prva je okolju prijaznejša in jo lažje nabaviš (lahko uporabiš kar Ferosan), druga pa učinkoviteje pasivira, a je nevarnejša. Ob uporabi dušične kisline ni treba brusit.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Maj 12, 2014 21:52

A ni tole samo sled žarenja, varjenja inoxa ne pa rja :shock:
https://medisken.si
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Maj 12, 2014 22:00

verjamte kar sem napisal v vezi inoksa,moj oče ima z njim 40 letno prakso kot profi varilec..
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Po Maj 12, 2014 23:26

Glede rjavenja po varih.

Zaenkrat kaze, da je samo na notranji strani.

Na zalost vidim oz. dosezem samo kakih 30cm varov ostalih ne vidim in ne dosezem, ker so za pregradami (rezervoar je 90l in ima T obliko - poglobljeno dno, tako, da je teh varov sigurmo vec kot 3m)

Cez kaksen dan dobim endoskopsko kamero, da bolje pogledam situacijo in potem se bom odlocil, ali rezervoar iztrgam iz colna (je zapurpenan) in vrzem v smeti, ker za pregrade ne bom dosegel.

Da bi pa samo tisti vidni del ocistil, kar v colnu, pa verjetno zaradi izpiranja po pasivaciji verjetno ni opcija?

No, javim in objavim, ko pogledam v ocem skrito drobovje rezervoarja.

Lp,
B
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 13, 2014 07:11

polanc napisal/-a:verjamte kar sem napisal v vezi inoksa,moj oče ima z njim 40 letno prakso kot profi varilec..

Maš prav, je super, ampak ne vem če se to sploh še da nabavit?

@gregor.n; to je sled izgorele kovine med varjenjem. Varilec je verjetno držal pištolo predaleč vstran, ali pa je preveč hitel im mu je material zgorel.
Ne vem kako se to obnaša v bencinu, verjetni ni štale, ampak zunaj, kjer je v stiku z morsko vodo, taki zvari rjavijo, ali spokajo. Ferit se namreč izloči v ploščicah, ki jih morska voda izje v razpoke. Pasivacija "požre" okside in delno površino, zaobli vse te ostre robove in če se prav spomnim z oksidi zaščiti material.
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Maj 13, 2014 08:23

Tex napisal/-a:
No. 1 napisal/-a:Samouki, ponavadi ne upoštevajo nasvetov ;)

Z polnim tankom,kestlom,rezervarjem, kakor koli hočeš...

- ali je res poln do vrha ?
- ali res nič ne spusti čez zimo ?

torej :

- lahko ti pušča na vrhu pri cevi, ko želiš izglisirat
- lahko ti pušča kje okoli motorja,morda pri bencinskem filtru

Tvoj štarter bo zopet crknil, to si sedaj prerokujem ;) žal...
Motor vzet vn, je kot spiti 2 litra vina, torej to dati ven in enkrat dobro pregledati, ni problem... 5x se strinjam, da postane moteče, saj tudi toliko vina človek ne prenese ;)

Torej, kdaj greš na plovbo ?

Seveda jih ubogamo, ampak ne enak nasvet že 9-tič, nek keč mora bit, po moje več kot 2x ponovit isto reč nima smisla

-poln ni čisto do vrha, sigurno malo manjka. Bom pa dofilal dokler je na suhem ker mogoče pa res na zgornjem delu spušča to res nism probu
-okoli motorja je vse suho kot poper, enako je na vseh cevkah iz kestla in vseh cevkah na motorju

Vse suho kaluža pa z malo vode-skoraj vedno in rahlim vonjem po bencinu. Motorni prostor sem lani očistil, prebarval tako da n ravno spiranje umazanije.

Maš kak hint za preprečit prerokbo? Ker kolikor sem uspel doktorirat iz enga štarterja sem v teh cca. 10 menjavah in cca. 30 posegih samo na to temo po moje zvedel že vse-nikol pa ne požremo vse pameti.

Realno gem 1.7 v vodo ker letos bom pa električno napeljavo zamenjal (releje-solenoide)in če bom kje našel tisti železni del nad motorjem kjer se pletenica iz pogonske ročice preklada na pletenico v peto in pletenico za plin. (Če kdo ne šteka zajle in plin=gas) ;)

Roberth1 napisal/-a: Potem pa najbolje pod nek nežen tlak (0,2 nadtlaka je veliko) in okolico "kestla" zaliješ z milnico. Upam, da je jasno, da je to potrebno početi s praznim "kestlom".
Priključke bo potrebno dobro blindirat (pozor na oddušek).

Kako pa spravim ta nežen tlak? Misliš kar luft kompresor pa 0,2 bara? Sliši se zloo maloo?
Wellcraft 2600 Martinique
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 13, 2014 09:06

No. 1 napisal/-a:Kako pa spravim ta nežen tlak? Misliš kar luft kompresor pa 0,2 bara? Sliši se zloo maloo?

Ko reče kabum niti ne. :D

0,7 bara je lavalov tlak za zrak in verjemi, da se temu ne želiš niti približat!
Če te je strah, da je 0,2 bara premalo, daj not vodo in tlači, ampak povsem brez zraka.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Maj 13, 2014 09:41

Kot si zgoraj omenil,da bi rezervar potegnil ven,pa ga daj naredit iz pliestra,ko že imaš model zunaj in težav bo konec.Če boš pa tega obstoječega dobro očistil po zvarih ji pa potem premaži(zvare)z epoxijem znotraj in zunaj.Saj veš epoxi je 100%vodotesen in v bencinu netopljiv,ter z odlično oprijemljivostjo.
mašinfirer
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 13, 2014 09:51

habibi Vll napisal/-a:Saj veš epoxi je 100%vodotesen in v bencinu netopljiv,ter z odlično oprijemljivostjo.

Žal ni in za bencin obstaja poseben epoksi, ki mora biti zamrežen z tempranjem. Svoj čas so delali rezervoarje iz epoksija in vinilestra, ampak po nekaj eksplozijah se to dela le še za nafto.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Maj 13, 2014 10:01

:shock: Ni kaj, tudi to je dobro vedet,jest ga imam res za nafto :wink:
mašinfirer
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Maj 13, 2014 10:51

Jst tud 2, ane Pale :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Sr Maj 14, 2014 00:02

Pozdrav,

prišla po pošti endoskopska kamera za 27€ in pregledal situacijo ter se dločil, da je rje premalo oz niti ni rja, je bolj "zažgan" inox in bo rezervoar lepo ostal na svojem mestu.

Nekaj slik notranjosti od blizu - uspelo se mi je prebiti tudi preko dveh prekatnih sten in je situacija po mojem mnenju dovolj dobra in predvsem čista, da ni potrebe po bolj drastičnih ukrepih.

Slika

Slika

Slika

tole je za dvemi prekati
Slika
Slika

za vzorec rje
Slika

Če pa ima kdo kakšno idejo, kje dobiti novo tesnilo plovca se pa zelo priporočam, rabim 2kom, je pa standrdni "sae 5 bolt" razpored lukenj ... da ne bom starega tlačil nazaj, pa da mi potem tam začne kaj solziti.
Slika

Mere so takšne:
Slika

Lp,
Boštjan
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 14, 2014 07:10

koliko pa je star rezervoar?
Na mojem pokrovu plovca je samo gumijasti O ring za tesnenje in se mi zdi boljše kot guma po celotni površini. poglej če ima pokrov utor za tako možnost.
Guma je guma, zaenkrat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Maj 14, 2014 07:17

Kaj pa tesnilo za sestavljanje blokov?
Pri gumijastih tesnilih je treba pazit na material, da ga bencin ne stali, tudi O-ringi niso vsi imuni.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov