AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Kaj pa če je problem alternator, ki ne polni akumulatorja in dokler vleče iz akumulatorja je v redu potem le tega izprazni in je konec. Tudi pri avtomobilu, če ti poči jermen na alternatorju se lahko še vedno pelješ(vsaj pri starih avtih)dokler imaš dober akumulator in jemlje elektriko za svečke iz akumulatorja, ko pa še to porabiš pa počasi umre. Edino tako je lahko povezano tudi z izglisiranjem čolna!
No jaz imam dva hladilnika,el.wc,radio in tuš celi dan na eni bateriji.res je ,da imam tudi jaz drugi akomulator samo za vžig vendar delovni akomulator je star šele eno sezono in na začetku sesone je delal celi dan bp.Opažam pa sedaj,na voltmetru(GPS),da po približno 5-tih urah napetost pade na 11,2v,kar pa je tako tako.Iz tega razloga razmišljam o nabavi novih in gelskih.Vendar admin pravi,da niso gelski najboljši,tako da se bom odločil za svinčene.Kateri pa so dobri svinčeni,imate kaj izkušenj?
Igor:
To, da je na začetku sezone še normalno delalo, sedaj pa imaš probleme, pa je očitno problem v iztrošenosti akumulatorja. Navadni startni Pb akumulatorji namreč precej slabo prenašajo praznenje pod cca. 60% kapacitete. Če se to ponavlja, se kapaciteta začne zmanjševati in očitno pri tebi ni več 100 Ah. Tudi napetost 11,2V je že malo kritična, če ni večje obremenitve. Če vlečeš med merjenjem tok 10 in več amperov, potem je OK.
Za delovanje vseh porabnikov imej vsaj 200 Ah in bo vedno dovolj. Torej rabiš 2 akumulatorja, startni pa naj bo kakšen 80 Ah in rešeno. To je v primeru, če imaš ločene. Če pa vse vežeš vzporedno, potem morajo nujno biti vsi enaki.
Gel akumulator je boljši ravno v tem, da prenese tudi globje praznjenje, podobno je odličen tudi AGM. Vendar pa je problem cena in pa polnjenje. Polnilci 230V obstajajo za te tipe in so super, alternatorji, ki so vgrajeni na motorje, pa niso primerni za take akumulatorje.
Klasidar:
Kakšen polnilec? 230V? V njem je odpovedala dioda in so se praznili akumulatorji? Ali mogoče diodni razsmernik? Razloži prosim kje točno je bil problem, ker bo mogoče pomagalo še komu.
LP
To, da je na začetku sezone še normalno delalo, sedaj pa imaš probleme, pa je očitno problem v iztrošenosti akumulatorja. Navadni startni Pb akumulatorji namreč precej slabo prenašajo praznenje pod cca. 60% kapacitete. Če se to ponavlja, se kapaciteta začne zmanjševati in očitno pri tebi ni več 100 Ah. Tudi napetost 11,2V je že malo kritična, če ni večje obremenitve. Če vlečeš med merjenjem tok 10 in več amperov, potem je OK.
Za delovanje vseh porabnikov imej vsaj 200 Ah in bo vedno dovolj. Torej rabiš 2 akumulatorja, startni pa naj bo kakšen 80 Ah in rešeno. To je v primeru, če imaš ločene. Če pa vse vežeš vzporedno, potem morajo nujno biti vsi enaki.
Gel akumulator je boljši ravno v tem, da prenese tudi globje praznjenje, podobno je odličen tudi AGM. Vendar pa je problem cena in pa polnjenje. Polnilci 230V obstajajo za te tipe in so super, alternatorji, ki so vgrajeni na motorje, pa niso primerni za take akumulatorje.
Klasidar:
Kakšen polnilec? 230V? V njem je odpovedala dioda in so se praznili akumulatorji? Ali mogoče diodni razsmernik? Razloži prosim kje točno je bil problem, ker bo mogoče pomagalo še komu.
LP
Še enkrat zdravo na to temo,
torej zamenjal sem tisti del, ki povezuje altenator in akumulatorje. Na škatli piše charger split.
Na to zadevico je z ene strani vezan altenator, na drugi strani pa dva akumulatorja. Tako teče tok vedno v eno smer, da se mi akumulatorji med seboj ne izpraznijo (vsaj mislim, da je temu tako), če bi bili vezani kar direktno eden na drugega bi najbrž bila večja možnost medsebojnega črpanja moči.
Na tej zadevici - rečimo temu razdelilec - so diode. Ena je vedno za altenator, druge so za akumulatorje. Odpovedale pa so ravno te diode, najprej ena, pa druga in na koncu glavna za altenator.
Zakaj se je ta razdelilec oz. diode na njem uničile ne vem.
Vem pa samo to, da mi je to delalo GROZNE probleme, ker nisem vedel zakaj čoln ne zglisira in zakaj nima moči. Od čiščenja tanka, do menjave svečk, od dodatnih filtrov za vodo, pa menjave propelerja.... Vse to sem delal, dokler nisem ugotovil, da je bila veza z akumulatorji oz. z tem razdelilcem.
Tako, upam, da bo še kdo pri sebi prekontroliral tudi polnjenje akomulatorjev, če mu čoln ne izglisira.
TO JE LAHKO EDEN OD VZROKOV.
LP Darij
torej zamenjal sem tisti del, ki povezuje altenator in akumulatorje. Na škatli piše charger split.
Na to zadevico je z ene strani vezan altenator, na drugi strani pa dva akumulatorja. Tako teče tok vedno v eno smer, da se mi akumulatorji med seboj ne izpraznijo (vsaj mislim, da je temu tako), če bi bili vezani kar direktno eden na drugega bi najbrž bila večja možnost medsebojnega črpanja moči.
Na tej zadevici - rečimo temu razdelilec - so diode. Ena je vedno za altenator, druge so za akumulatorje. Odpovedale pa so ravno te diode, najprej ena, pa druga in na koncu glavna za altenator.
Zakaj se je ta razdelilec oz. diode na njem uničile ne vem.
Vem pa samo to, da mi je to delalo GROZNE probleme, ker nisem vedel zakaj čoln ne zglisira in zakaj nima moči. Od čiščenja tanka, do menjave svečk, od dodatnih filtrov za vodo, pa menjave propelerja.... Vse to sem delal, dokler nisem ugotovil, da je bila veza z akumulatorji oz. z tem razdelilcem.
Tako, upam, da bo še kdo pri sebi prekontroliral tudi polnjenje akomulatorjev, če mu čoln ne izglisira.
TO JE LAHKO EDEN OD VZROKOV.
LP Darij
kocka napisal/-a:Kaj pa če je problem alternator, ki ne polni akumulatorja in dokler vleče iz akumulatorja je v redu potem le tega izprazni in je konec. Tudi pri avtomobilu, če ti poči jermen na alternatorju se lahko še vedno pelješ(vsaj pri starih avtih)dokler imaš dober akumulator in jemlje elektriko za svečke iz akumulatorja, ko pa še to porabiš pa počasi umre. Edino tako je lahko povezano tudi z izglisiranjem čolna!
Nebos verjel ampak je ford focus (bencinar) laufal tudi brez akomulatorja, zgleda da dobi iskro kar direkt od altenatorja.
- jutri pa res
- Viceadmiral
- Kraj: Maribor
Malo spremljam debate na morjeplovcu, ker nameravam kupiti fishermana, in tukaj pri akumulatorjih mi ni nič več jasno. Vsi imamo avtomobile, tehnika motor-baterija je enaka, zakaj torej takšna filozofija okrog baterij?
Ko motor enkrat vžge, je lahko z akumulatorjem karkoli, lahko ga tudi odklopiš, motor mora imeti polno moč ! Alternator mora dajati dovolj električne moči, da napaja elektroniko motorja in še istočasno polni prazno baterijo.
Mene pa bi zanimalo, kako izvesti vezavo dveh akumulatorjev na tak način, da bi z enim napajal hladilnik in radio, zvečer pa bi z drugib brez skrbi zagnal motor, tudi če si prvega izpraznil. Obstaja kaka posebna stvar za to?
Ko motor enkrat vžge, je lahko z akumulatorjem karkoli, lahko ga tudi odklopiš, motor mora imeti polno moč ! Alternator mora dajati dovolj električne moči, da napaja elektroniko motorja in še istočasno polni prazno baterijo.
Mene pa bi zanimalo, kako izvesti vezavo dveh akumulatorjev na tak način, da bi z enim napajal hladilnik in radio, zvečer pa bi z drugib brez skrbi zagnal motor, tudi če si prvega izpraznil. Obstaja kaka posebna stvar za to?
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Vezave akumulatorjev....
jutri pa res napisal/-a:Malo spremljam debate na morjeplovcu, ker nameravam kupiti fishermana, in tukaj pri akumulatorjih mi ni nič več jasno. Vsi imamo avtomobile, tehnika motor-baterija je enaka, zakaj torej takšna filozofija okrog baterij?
KEr vidim, da ti nihče še ni odpisal... Tukaj imaš približno vse razloženo, obstaja tudi nekaj leiterature o elektriki na plovilu, ki je sicer podobna avtomobilski, je pa mogoče malo bolj enostavna, a tudi malo bolj zanesljiva.
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=1196
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Fantje pozdravljeni
Jaz se bolj na novo opremljam ker pa hočem vse najboljše me zanimajo tudi akumolatorji.
Kaj mislite kateri so bolj primerni
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 4&grupa=ST 51&id=A1 11 99
zanimivo Teža enega 24 kg
Ali pa
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 4&grupa=ST 58&id=A1 13 90
zanimivo teža enega 30 kg
Me pa tudi zanima ali je dobro akumolatorje pozimi odstraniti iz plovila.
Opazil sem ,da jih veliko veliko kar pušča na plovilih tudi preko zime.
Vemo ,da plovila pustmo preko zime večinoma kar pri miru in tukja po mojem če ne odstarnimo baterij iz plovil ahitro pride do praznitve in smo tam
Jaz se bolj na novo opremljam ker pa hočem vse najboljše me zanimajo tudi akumolatorji.
Kaj mislite kateri so bolj primerni
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 4&grupa=ST 51&id=A1 11 99
zanimivo Teža enega 24 kg
Ali pa
http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 4&grupa=ST 58&id=A1 13 90
zanimivo teža enega 30 kg
Me pa tudi zanima ali je dobro akumolatorje pozimi odstraniti iz plovila.
Opazil sem ,da jih veliko veliko kar pušča na plovilih tudi preko zime.
Vemo ,da plovila pustmo preko zime večinoma kar pri miru in tukja po mojem če ne odstarnimo baterij iz plovil ahitro pride do praznitve in smo tam
Nazadnje spremenil Fojki, dne So Dec 26, 2009 20:12, skupaj popravljeno 2 krat.
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Če imaš plovilo v vodi celo leto je kar dobro imeti akumulatorje ves čas priključene, da se ne potopiš, sicer pa če imaš plovilo na suhem v garaži ali kaki lopi, je po mojem vseeno če so v čolnu ali zraven njega. Le porabnike izklopi, pa poskrbi, da ti ne padejo pod prag polnitve, ker ti jih niti ata bog ne bo več zbudil, pa četudi so gel akumulatorji.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Za akomulatorje je najbolje da so vsezkozi polni.Se pravi da jih redno kontroliramo,recimo 1Xmesečno.Drugače če se vam da zaje... potem pa napolnite akuje do konca,potem pa elektrolit iztočite ven v eno posodo in tako bo aku sigurno najbolj obvarovan, spomladi ko pa rabimo akuje pa enostavno natočimo elektrolit not in to je to.
Ure dnevi leta tečejo....
Bok Jaz imam na barki poltrakcijski aku in sem 2 leti zelo zadovoljen.lahko se pri mojem dobavitelju pozanimam za ceno,bi pa rabil podatek o tem kako moč želiš.
LP Iztok
LP Iztok
Nazadnje spremenil polanc, dne Po Dec 28, 2009 19:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Nekaj okoli diod. Zelo pomembno je, da so diode vsaj 30% močnejše od moči alternatorja. Kaj piše na diodem razdelilcu, ker je lahko zavajajoče - ali recimo 70A ali 2x70A. Seveda to v prvem primeru pomeni 3x35A. Cena - dobre diode niso poceni. V spominu imam, ko smo za Elan dobesedno dnevno menjali diode, ker smo pač imeli tako-tudi tehnično specifikacijo (toliko damo in niti centa več). Kupovali smo jih v Italiji, uganite sami, kje. Ko smo prešli na Mastervolt, pozabi na diode. In potem smo lahko popravili tudi ceno.
Akumulator - čas skladiščenja 3 mesece pri novem.
Samopraznenje, pospešeno, če baterije pustimo napol napolnjene.
Polnilci definitivno niso primerni kar za vse vrste baterij. Upoštevajte, kar je napisal Admin.
Da bi iz baterij iztakal kislino in jo spet natakal nazaj, ne priporočam. Vsekakor pride do sulfatizacije celic. Če bi se to res obneslo, bi danes vsi prodajali baterije na tak način. Kaj pa uničene cunje, ko se polijemo (to je še najmanjša škoda).
Baterije ne bi odstranjeval iz barke, raje bi poskrbel za polnenje, lahko tudi preko sončne celice.
In na koncu mi ni logično. S tako ljubeznijo pišemo o barkah in oh in sploh, čez zimo pa naj kar pozabimo nanjo. "Upam, da bo spomladi še na vezu".
Na žalost ne videvam prav veliko lastnikov v marini in na barkah. Šele po Veliki noči.
LP
Akumulator - čas skladiščenja 3 mesece pri novem.
Samopraznenje, pospešeno, če baterije pustimo napol napolnjene.
Polnilci definitivno niso primerni kar za vse vrste baterij. Upoštevajte, kar je napisal Admin.
Da bi iz baterij iztakal kislino in jo spet natakal nazaj, ne priporočam. Vsekakor pride do sulfatizacije celic. Če bi se to res obneslo, bi danes vsi prodajali baterije na tak način. Kaj pa uničene cunje, ko se polijemo (to je še najmanjša škoda).
Baterije ne bi odstranjeval iz barke, raje bi poskrbel za polnenje, lahko tudi preko sončne celice.
In na koncu mi ni logično. S tako ljubeznijo pišemo o barkah in oh in sploh, čez zimo pa naj kar pozabimo nanjo. "Upam, da bo spomladi še na vezu".
Na žalost ne videvam prav veliko lastnikov v marini in na barkah. Šele po Veliki noči.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov