ESA in "overstroke" switch-mikrostikalo
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Živijo!
Po teoriji naj bi overstorke stikalo dalo signal vžigalni elektroniki da pogon ni v prestavi. posledično pa elektronika ne pusti motorja v visoke vrtljaje, mu omeji vrtljaje na določeno vrednost.
Pri izvenkrmnih motorjih je to enostavno rešeno kar mehansko. Če motor ni v prestavi lako dodaš plin samo minimalno.
Mato
Po teoriji naj bi overstorke stikalo dalo signal vžigalni elektroniki da pogon ni v prestavi. posledično pa elektronika ne pusti motorja v visoke vrtljaje, mu omeji vrtljaje na določeno vrednost.
Pri izvenkrmnih motorjih je to enostavno rešeno kar mehansko. Če motor ni v prestavi lako dodaš plin samo minimalno.
Mato
OK, se posujem s pepelom in opravičujem, če je res pri OMC neko čudo, čeprav dvomim v takšno tehnično rešitev!
To kar je napisal "slan" pije vodo, samo v praksi pa ne! Torej premikamo na hitro v prestavo... Prvo stikalo prekine vžig, vendar ker še kar premikamo ročico naprej, ga drugo stikalo v trenutku, ko je menjalnik že skoraj v celoti v oprijemu nazaj doda... To je OK in motor samo malo trdzne... Samo kaj pa če jaz malo bolj počasi premikam ročico? Takrat bo motor crknil, saj je v vmesnem času (vmesnem položaju) brez vžiga.
Shemo sem pogledal, tam sta oba stikala, vezava pa je čisto nejasna in je nemogoče iz tega ugotoviti kako to deluje. Black box je seveda tista škatlica ESA, pa tudi ostalo je vprašljivo...
Edina logična razlaga pa je, spodnje stikalo je za namen menjalnika in se mu tudi reče interrupter switch. Drugo stikalo je tam samo zato, da motorja ne moreš vžgati v prestavi in niti nima veze s prvim.
OK, ugibam, ker ne poznam OMC v detajle, se mi pa to zdi edino logično.
To kar je napisal "slan" pije vodo, samo v praksi pa ne! Torej premikamo na hitro v prestavo... Prvo stikalo prekine vžig, vendar ker še kar premikamo ročico naprej, ga drugo stikalo v trenutku, ko je menjalnik že skoraj v celoti v oprijemu nazaj doda... To je OK in motor samo malo trdzne... Samo kaj pa če jaz malo bolj počasi premikam ročico? Takrat bo motor crknil, saj je v vmesnem času (vmesnem položaju) brez vžiga.
Shemo sem pogledal, tam sta oba stikala, vezava pa je čisto nejasna in je nemogoče iz tega ugotoviti kako to deluje. Black box je seveda tista škatlica ESA, pa tudi ostalo je vprašljivo...
Edina logična razlaga pa je, spodnje stikalo je za namen menjalnika in se mu tudi reče interrupter switch. Drugo stikalo je tam samo zato, da motorja ne moreš vžgati v prestavi in niti nima veze s prvim.
Malo sem Googlov in našel tole:
•"ESA" stands for "Electronic Shift Assist." This is a sealed, transistorized gadget bolted to your engine and wired into the primary side of the ignition. A microswitch in the shift linkage enables the ESA, and it intentionally messes up the engine spark. While the ESA is operating, the engine idles slower, rougher, and with less torque; this makes shifting easier.
•The ESA seems to be most critical when disengaging a gear and returning to neutral. The interference "bite" on the clutch dog combined with the torque of the turning engine and resisting prop make the dog bite harder to stay engaged. The ESA defeats this by slowing and weakening the engine momentarily.
•Pursuant to the point above, if your Cobra engages gear easily, but disengages with difficulty, your ESA is suspect. Test it by running the engine at idle in neutral, and clicking the ESA microswitch in the shift linkage (starboard side of carburetor). The ESA microswitch is the one with the metal arm on it, but you won't hurt anything if you click them both. If your ESA is working, the engine will noticably slow down. New-style ESAs have a built-in timer, and will only munge the ignition for a few seconds.
Torej ESA sploh ne ugasne motorja, ampak samo zmanjša vrtljaje in to samo za kratek čas. Domnevam, da z neko določeno frekvenco prekinja minus, in to bo malo težje izmeriti. Torej je potrebno pri delujočem motorju pritisniti spodnje stikalo, in obrati se morajo za kratek čas zmanjšati. Če se ne, in če je stikalo oziroma oba stikala dobra, pa je Esa za v smeti.
•"ESA" stands for "Electronic Shift Assist." This is a sealed, transistorized gadget bolted to your engine and wired into the primary side of the ignition. A microswitch in the shift linkage enables the ESA, and it intentionally messes up the engine spark. While the ESA is operating, the engine idles slower, rougher, and with less torque; this makes shifting easier.
•The ESA seems to be most critical when disengaging a gear and returning to neutral. The interference "bite" on the clutch dog combined with the torque of the turning engine and resisting prop make the dog bite harder to stay engaged. The ESA defeats this by slowing and weakening the engine momentarily.
•Pursuant to the point above, if your Cobra engages gear easily, but disengages with difficulty, your ESA is suspect. Test it by running the engine at idle in neutral, and clicking the ESA microswitch in the shift linkage (starboard side of carburetor). The ESA microswitch is the one with the metal arm on it, but you won't hurt anything if you click them both. If your ESA is working, the engine will noticably slow down. New-style ESAs have a built-in timer, and will only munge the ignition for a few seconds.
Torej ESA sploh ne ugasne motorja, ampak samo zmanjša vrtljaje in to samo za kratek čas. Domnevam, da z neko določeno frekvenco prekinja minus, in to bo malo težje izmeriti. Torej je potrebno pri delujočem motorju pritisniti spodnje stikalo, in obrati se morajo za kratek čas zmanjšati. Če se ne, in če je stikalo oziroma oba stikala dobra, pa je Esa za v smeti.
slan napisal/-a:V glavnem, ko je spodje stikalo pritisnjeno mora prekiniti minus na vžigalni tuljavi. Premeri da vidiš če dela.
To seveda dela, ampak to stikalo stane pritsnjeno, kot zgleda le da mora ostati, tega drugega pri meni ni, manjka, prav tako manjka ESA... je že nek Mercruiser al kako jim lahko rečem mojster to vn zmetal, ker kot vidiš vsi trdijo, da je le eno mikrostikalo in to mora za kratek čas prekiniti in potem skočiti nazaj... mogoče pri drugih ampak tu ni tako
Wellcraft 2600 Martinique
admin napisal/-a:OK, se posujem s pepelom in opravičujem, če je res pri OMC neko čudo, čeprav dvomim v takšno tehnično rešitev!
No samo da se najde debata, je res očitno precej nenavadna rešitev če že 4 leto razni mojstri ne stuhtajo [/quote]
admin napisal/-a:To kar je napisal "slan" pije vodo, samo v praksi pa ne! Torej premikamo na hitro v prestavo... Prvo stikalo prekine vžig, vendar ker še kar premikamo ročico naprej, ga drugo stikalo v trenutku, ko je menjalnik že skoraj v celoti v oprijemu nazaj doda... To je OK in motor samo malo trdzne... Samo kaj pa če jaz malo bolj počasi premikam ročico? Takrat bo motor crknil, saj je v vmesnem času (vmesnem položaju) brez vžiga.
S počasnim premikanjem sem se že sam praševal kako gre, ampak dejansko je tako, da kokr premakneš ročico za toliko da gre čez "gumb" je že toliko hoda pletenice, da pride do drugega stikala.
Na sami tej "klackalici" so še vijaki, ki jih pomikaš gor in dol po krožnici ter s tem usklajuješ časovni zamik in trajanje prekinitve, če pa si zelo počasen z ročko se po moje tudi to da izigrati in motor se ugasne.
Edit: zdej mi je svanulo, dejansko pol za to razmerje in čas po moje skrbi ESA, ker dejansko ne vem kaj bi drugega ta elektronika tam počela
To razlago z drugim, da preprečuje samo zagon motorja v prestavi sem že nekje zasledil in si rekel o.k nič hudega če tega stikala nimam... ampak zdej ko tole razglabljamo nekako vidim, da ni čisto tako.admin napisal/-a:Edina logična razlaga pa je, spodnje stikalo je za namen menjalnika in se mu tudi reče interrupter switch. Drugo stikalo je tam samo zato, da motorja ne moreš vžgati v prestavi in niti nima veze s prvim.
Prvo stikalo dejansko izklopi motor, to drugo pa ga vklopi in če ti pustiš čoln v brzini je takrat ravno možno prižgati motor, enako kot je možno če ni v brzini... edino ko nebi vžgal je če trofiš tisti počasni premik in je to v položaju med prvim in drugim stikalom, takrat ne vžge.
slan napisal/-a:Torej ESA sploh ne ugasne motorja, ampak samo zmanjša vrtljaje in to samo za kratek čas. Domnevam, da z neko določeno frekvenco prekinja minus, in to bo malo težje izmeriti. Torej je potrebno pri delujočem motorju pritisniti spodnje stikalo, in obrati se morajo za kratek čas zmanjšati. Če se ne, in če je stikalo oziroma oba stikala dobra, pa je Esa za v smeti.
Dejansko je ta ESA vezana samo na + in - cinšpule in očitno tu pošilja neke prekinitve... ker ga nimam ga ne morem premeriti, ko pa tole še nabavim, zdej ko smo rešili, da je to to, bom pa verjetno edini na čolnu z osciloskopom
admin napisal/-a:Slan je prilepil link od googlanja in če jaz kaj razumem angleško, potem je točno tako kot sem ti rekel že jaz in pa tudi nekaj mehanikov. ESA pa je očitno malo bolj prefinjena zadeva in ne ugasne povsem motorja, temveč ga samo zaduši, da skoraj crkne...
Preberi tretjo točko od Slan-a.
Da malo osvežim kar mislim, da misliš s tem kar si ti rekel in kar mojstri trdijo je da je navadno mikrostikalo, ki mora za kratek čas prekiniti delovanje in da ni nobenega ESA in da ni še enega stikala in da se pač navaden feder zatika ker ne skoči le za zelo kratek čas ipd.
Še vedno se s tem nikakor ne strinjam, ampak sedaj sem že prepričan in tale debata je pomagala.
Seveda je princip takšen kot praviš o temu ni dvoma in lahko je tako da dobesedno prekine iskro za zelo kratek čas oz. začne ugašanje, ki je tako kratkotrajno da potem laufa naprej.
ESA pa v primeru, da imaš razdelilno kapo z enim kontaktom to naredi tako da pošlje prekinitve v takšnem intervalu, da verjetno samo 2 cilindra delata brez iskre ali naključno pa da je tako malo upočasnjeno delovanje...
Če pa imaš razdelilno kapo z več priključki pa je tudi ESA malo drugačen in to spravlja po 5 kontaktih za vsako svečko ločeno, je pa na sliki samo interupt switch:
Če pa imaš navadno cinšpulo pa je to tisti sistem z dvemi stikali oz. dodanim overstroke switch:

Pa si čisto prepričan, da imaš sistem z esa? Namreč googlanje razkrije da obstaja tudi sistem z enim stikalom brez esa elektronike. In ti praviš da imaš samo eno stikalo. Ta sistem deluje kot je Admin napisal nekje na začetku. Le da v resnici ne ugasne motorja, samo dva cilindra "ubije". Z modelom in letnikom boš na internetu mogoče lahko ugotovil kakšen sistem sploh imaš. Ali pa vsaj preglej če imaš tisto esa škatlico. Kabli iz stikala naj bi šli preko konektorja direktno na esa.
slan napisal/-a:Pa si čisto prepričan, da imaš sistem z esa? Namreč googlanje razkrije da obstaja tudi sistem z enim stikalom brez esa elektronike. In ti praviš da imaš samo eno stikalo. Ta sistem deluje kot je Admin napisal nekje na začetku. Le da v resnici ne ugasne motorja, samo dva cilindra "ubije". Z modelom in letnikom boš na internetu mogoče lahko ugotovil kakšen sistem sploh imaš. Ali pa vsaj preglej če imaš tisto esa škatlico. Kabli iz stikala naj bi šli preko konektorja direktno na esa.
Odkar mam čoln odkrivam, kako so počeli marsikaj in to zelo na površno, ko so mojstri delali generalko in ko so rihtali to in ono je bilo kar nekaj viška kablov, kar nekaj viška delov, vse je bilo nepotrebno (termostat, en solenoid,...), ko so peto privili z enim namesto štirih vijakov... skratka površnosti ni konca ne kraja.
Trenutno nimam nobenega ESA, dejansko mam samo stikalo, ker pa tega noben mojster ne more spraviti v delovanje sem izbrskal, da imajo letnik 1989 vsi OMC-ji ESA, potem sem iskal kaj sploh je to in našel čoln kjer je to super delovalo a imel je še to drugo stikalo (pa nisem vedel, da je stikalo)... skratka ne najdem OMC-ja, ki bi imel samo prekinitveno stikalo ker tega enostavno ta Y ne more prekladati le za kratek čas ampak ostane v prekinjenem položaju, ko si ti v brzini ali rikvercu.
Našel sem neko firmo CDI electronics v ZDA, ki dela in ESA in stikalci in povedali so mi, da sta dve možni varianti kot na zgornjih slikah. Ta vikend slikam še radkapo in kar je stvari pa mi bodo povedali kateri model je sigurno pravi za mojo barko, je pa skoraj ziher tisti z enim kablom na razdelilni kapi.
Torej je nekdo poiskusil predelati na mercov sistem. Mogoče lahko poiskusiš to spraviti v funkcijo. Princip delovanja je po moje sledeč:
Delovanje temelji na tem, da ko je težko prestaviti, je sila na pletenici večja, in takrat se mora podati tista vzmet na vzvodu toliko da pritisne stikalo. Obrati padejo, in ko prestavi se sila zmanjša in vzmet vrne vzvod od stikala v nevtralno lego. Torej pri tem sistemu ko je v prestavi ali v prostem stikalo ni vključeno. To se doseže s pravilno močjo vzmeti (krivljenje). Je pa osnovni pogoj, da sistem lahko deluje, da so pletenice v dobrem stanju, ker če so trde, bo stikalo ostalo pritisnjeno. Torej v bistvu, ko prestavljaš pri ugasnjenem motorju mora biti vzmet tako močna, da stikala sploh ne vklopi, pri vključenem motorju, predvsem pri prestavljanju iz brzine (esa naj bi delovala samo takrat in to je tudi funkcija zgornjega stikala), pa mora pritisniti stikalo do trnutka ko prestavi. V bistvu genijalno enostavno, ker dela samo ko je potrebno. Mogoče bi se splačalo probat, če ne drugega, esa ni ravno poceni.
Delovanje temelji na tem, da ko je težko prestaviti, je sila na pletenici večja, in takrat se mora podati tista vzmet na vzvodu toliko da pritisne stikalo. Obrati padejo, in ko prestavi se sila zmanjša in vzmet vrne vzvod od stikala v nevtralno lego. Torej pri tem sistemu ko je v prestavi ali v prostem stikalo ni vključeno. To se doseže s pravilno močjo vzmeti (krivljenje). Je pa osnovni pogoj, da sistem lahko deluje, da so pletenice v dobrem stanju, ker če so trde, bo stikalo ostalo pritisnjeno. Torej v bistvu, ko prestavljaš pri ugasnjenem motorju mora biti vzmet tako močna, da stikala sploh ne vklopi, pri vključenem motorju, predvsem pri prestavljanju iz brzine (esa naj bi delovala samo takrat in to je tudi funkcija zgornjega stikala), pa mora pritisniti stikalo do trnutka ko prestavi. V bistvu genijalno enostavno, ker dela samo ko je potrebno. Mogoče bi se splačalo probat, če ne drugega, esa ni ravno poceni.
Ja to smo že 4 leta probavali tako na suhem, kot v vodi, na bojah povsod... pa ne rata tako na enostavno.
Vzmet lahko določaš tako in drugače na trdo in mehko, ampak nekako noče skočiti ravno prav, da bi npr na tem Y šlo ob prestavljanju na hribček in potem zdrsnilo nazaj, saj ga pletenica potem samo še bolj sili na hribček, če daš pa vzmet tako na močno pa stikalo nikoli ne prileze na hribček.
Probavali smo tudi varianto, da bi ob pretikanju bilo tako mehko, da bi iz dolince šlo stikalo samo čez hribček in v zunanjo dolinico, kjer bi bilo dejansko ves čas vožnje in potem nazaj čez hribček v srednjo dolinico, pa ne rata.
Zdej sam ta Y na OMC je precej drugačen kot na Mercruiserju, kjer je bolj okroglo oz. strmine gribčka so tako položne, da se mi zdi, da je to realno so pa vsi vajeni tega. Sem že razmišljal če bi ta Y zamenjal pa mi nekako ne znese drugače kot če bi zamenjal celo to ploščo pol je pa to že tolk kot ESA... se je pa tut meni ene dve leti to zdelo najbolj enostavno.
Vzmet lahko določaš tako in drugače na trdo in mehko, ampak nekako noče skočiti ravno prav, da bi npr na tem Y šlo ob prestavljanju na hribček in potem zdrsnilo nazaj, saj ga pletenica potem samo še bolj sili na hribček, če daš pa vzmet tako na močno pa stikalo nikoli ne prileze na hribček.
Probavali smo tudi varianto, da bi ob pretikanju bilo tako mehko, da bi iz dolince šlo stikalo samo čez hribček in v zunanjo dolinico, kjer bi bilo dejansko ves čas vožnje in potem nazaj čez hribček v srednjo dolinico, pa ne rata.
Zdej sam ta Y na OMC je precej drugačen kot na Mercruiserju, kjer je bolj okroglo oz. strmine gribčka so tako položne, da se mi zdi, da je to realno so pa vsi vajeni tega. Sem že razmišljal če bi ta Y zamenjal pa mi nekako ne znese drugače kot če bi zamenjal celo to ploščo pol je pa to že tolk kot ESA... se je pa tut meni ene dve leti to zdelo najbolj enostavno.
Evo, po vsem tem času sem končal komunikacijo c CDI electronics v ZDA, ki dela aftermarket ESA switche in stikala za preklapljanje. Bilo je kar enih 20 mailov, da smo ugotovili kaj je najprimernejše za štirioglato tuljavo, za frtajler kot je moj, zmotilo so se nekajkrat a sedaj je naročeno in le še pride potem pa montaža.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot], NASA in 11 gostov