Obnova čolna GLASTRON

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

vitranc
Kontraadmiral

oj

OdgovorNapisal/-a vitranc » Po Jun 30, 2014 13:18

mike se strinjam lastno delo je poplačano tkoj k greš na prvo vožnjo pozabiš na vsako uro dela :)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 30, 2014 14:18

Če je to kot hobi potem je vsaka ura dela plačana že sproti. Če se pa gre sam kako najceneje in najhitreje priti do plovila potem pa je to žal pot ki ni najlažja :) Jaz vem da če še bom kupil kdaj kak čoln bo to ziher s5 takšn ki bo za obnovit ker ga potem narediš res po svojem okusu in točno veš kaj imaš. Je pa res da te čudno gledajo ko si zanj aklih kokr da je zlat :D
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Po Jun 30, 2014 14:23

Indal, imaš zasebno sporočilo. LP
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jun 30, 2014 14:52

.

Morjeplovci, lepo vas prosim, da mu ne dajete neke "prazne" vzpodbude.

Aja, ko se bo prvič peljal bo imel vse poplačano in vse tegobe pozabljene!!??

Ne vem no, komu bo izstavil račun, da mu bo plačal, poplačal?

rabuni napisal/-a:Indal, imaš zasebno sporočilo. LP

Še Rabuni mu sporoča, da je začel molit zanj. Ježeštana, stvar je resna.

Marcel_Mastnak napisal/-a:Lep projekt si si zadal! Ampak pripravi se na nemalo presenečenj(pozitivnih in negativnih)

Mnenje za upoštevat, ni kaj!

Dvakrat sem počel podobno obnovo, toda niti približno ne v tako katastrofalnem stanju. Tudi nekaj jih poznam , ki so se lotili takih podvigov. Vsem pa nam je nekaj skupnega. Vsi smo bili prepričani, da bomo dela zaključili prej in da niti približno ne bo toliko stroškov, kot jih je na koncu ko potegneš črto. Ravno te dni prijatelj končuje obnovo in če bi lahko čas zavrtel nazaj, .... Niti slučajno ne pove realno zapravljenega časa in denarja, ker ga preveč boli, da se je toliko uštel. Je pa za računat krat dva, kolikor misliš da bo stalo, če ne še več.

SR 290 napisal/-a:Verjetno je ceneje dat kakih 5.000 evrov za uporaben rabljen čoln podobnih gabaritov, če računaš še porabljene ure...

Tale nasvet mi je še najbolj všeč! Razmisli!

Malce popraviš, poliraš, pretapeciraš, , dodaš kakšen manjkajoč instrument, ... in si v navtiki.

Po fotkah, ki si jih objavil, je najbolje it mimo in niti slučajno pomislit, kaj pa če bi .....!
Vse , prav vse je za zamenjat, ojačat, skratka vse je zanič! Tudi, če ga res urediš, bo kmalu premajhen in takrat te bo vrglo po tleh, ko boš videl koliko so vredni taki majhni čolni, ti pa toliko zapravil vanj in toliko delal na njem.

Dej, raje višek denarja na babnicah in pijačkah pokuri, boš imel več od tega. Mal heca za konec, ampak tako jaz vidim celo zadevo!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jun 30, 2014 15:47

:D Ko smo se lotili čolna sem videl le ceno kalupov, ceno lupine in ceno pogona.
:evil: Ko je bil končan je bila cena vsaj petkratnik prej načrtovane.

Lupina v končni fazi pomeni približno 10%-15% cene celotnega plovila, razen pri lupinah iz posebnih materialov, ampak tam imajo pa zopet pogoni posebno ceno. Daj osušeno lupino brez opreme na tehtnico, pomnoži maso z 15 in boš dobil približno ceno nove lupine. Potem to ceno pomnoži z 3 in boš dobil približno ceno za ostale potrebne elemente, če nabavljaš rabljene. Za nove ob eventuelnem tapeciranju obstoječe opreme pa mirne duše lahko ceno lupine pomnožiš z sedem! Realna cena bo tam vmes in rabljen ampak delujoč gliser z katerim lahko greš "jutri" na dopust bo cenejše.

In dela nisem upošteval.

Potegni recimo skupaj:
- števce
- kompas
- motor z komandami
- novo šipo-recimo Pečenko iz Ljubljane.
- inox opremo
- tapeciranje. Po vsej verjetnosti bo tapicer zamenjal tudi kako penasto osnovo.
- volan
- navigacijske luči
- sidro z vrvjo in 5 m verige
- barvni sistem AWL Craft skupaj z epoksi špahtl kitom
- hobuk ali dva acetona
- hobuk vinilestra za čopič (Ne ga srat z poliestri na taki stari lupini!!!)
- pol plošče okume vezane plošče debeline 22 mm
- 25 m2 steklene mate 420 g
- 25 m roving tkanine 600 g
- 10 l aerosila
- 1 l steklenih kosmičev
- 1 l bombažnih kosmičev
- metil meta akrilatno lepilo za lepljenje palube na dno.
- orodje
- rezultat pomnoži z 1,2, ker bo zagotovo še kaka nepredvidena in skrita bučka, ki bo snela evre iz denarnice.
- živce tvoje družine in sosedov, ko jim bo zasmrdelo pod nos, ali pa se pokadilo po svežem perilu

Brez kregarije z bližnjimi si tako ali drugače nad 5.000 evrov!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 30, 2014 21:12

Draga je ena in druga varjanta ampak pri eni dost majn delaš in se sekiraš :D Če maš pa višek časa je pa to idealna jama za čas in denar ;)
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Po Jun 30, 2014 21:24

Večinoma vas ve , da sem se jaz lotil obnove čolna skoraj iz nule in vam povem nikoli več, pa čeprav tista prežvečena beseda ali stavek, ; tvoj trud, tvoje delo, pa po tvojem okusu,, vse to je en bla,bla. Mene je 7m čoln stal z nakupom lupine reci in piši 25-30k pa ves material dobim kot dealer ,pa še ni 100 gotov !!! Danes pa gledam na Subito Sesso Key largo 25ft letnik 2007 za 25k pa verjamem , če bi prišel ta pravi čas bi ga prodal za 20k. Pa dam gor še nekaj mojih bonbončkov za tisto mankajočo dušo, da je čoln po mojem okusu in kakšen servis za mirno plovbo pa ne bi prišel nazaj na 25k.Ampak v 2 tednih od nakupa bi že veselo potoval...
Torej:
Nisem poslušal nasvetov drugih članov,ki so to dali že čez. Je pa res , da smo taki ljudje , ki ne moremo brez ustvarjanja in moramo nekaj prčkat, pa naj stane kolikor hoče. Ampak to stane, to je hobi in tako tudi vzamemo...
Obnove se loti, če hočeš v življenju neko izkušnjo,in če misliš , da boš nekaj prišparal, si se pa že v štartu zaje....l
Fiat Justitia ... Some day....
vitranc
Kontraadmiral

oj

OdgovorNapisal/-a vitranc » To Jul 01, 2014 07:44

fantje sej tud igranje golfa pa tenisa in ne vem kake obnove oldtimerjev so metanje dnara u luft fantje če je veselje in je to hobi je tole lepo delo vendar se izračuni ne izidejo nikoli to je res in to je boleče sploh če potem k prodajaš vidiš da nikol ni tok vredno kolkor si uložiu no nikakor nikogar u nič ne silim ga pa vedno podpiram in mu poskušam pomagat pri stvari po mojih močeh fat se je pač odloču da bi nekaj ustvaru naj se loti dela in najbrš nima kepe denarja rza dat u čolon počasi evro po evro pa bo šlo a ne tko pač je nakateri dajo 25k za čoln z lahkoto nekateri pa če 500e teško in potem se pač lepo počasi lotijo takih projektov da se zadeve naložijo počasi in ne boli je pa res da je ponavadi vse skupaj drago in da se seštevanja sploh ne splačajo ker zelo bolijo :P
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 01, 2014 08:02

.

Veš kaj vitranc, s tujim onetom po koprivah tolčeš.

Tvoje vspodbude in primerjave so trhle, nerealne in neprimerne.

Zopet sem si pogledal fotke in sem še bolj prepričan, da je nesmiselno začet obnovo. Če bi za tem čolnom stala zgodba, morda je rariteta, morda velikost, nekaj drugega, kar bi ga povzdignilo ko bi bil obnovljen , potem še nekako. Tako pa nič od tega. Navaden mali gliserček, ki ne dvigne pulza, ampak samo vzdihe, "Tudi jaz sem imel nekaj takega."
Ne da se to niti slučajno primerjat z oldtajmerji pri avtih, ker tam so zgodbe zadaj.

Za prebrat in zamislit se je nad pisanjem članov, ki so to res izkusili in iskreno napisali.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jul 01, 2014 10:59

Sem si pogledal slike. Tudi moje mnenje je podobno Pajerjevemu. To nima nobenega smisla. Morje je prelepo zdaj, živlenje je prekratko. Tak čoln tudi obnovljen ni nevem kaj. Kupi nekaj, kar se z minimalnimi stroški pelje.

Če kupiš nekega elana 402 s primernim motorjem za primerno ceno, boš na istem kot s tole zadevo ki bo obnovljena. Truda veliko, vredno pa nič.

Če letos ni financ, šparaj za drugo leto. Če bi na vsak način rad imel čoln na morju, probaj si sposodit kakšnega maestralčka s tomos 4 in uživaj za letos. Skromno, ampak bolje kot se cmarit na centralni plaži na istem mestu cel dopust.
indal
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a indal » To Jul 01, 2014 13:04

Hvala fantje za izčrpna poročila.

Kot sem že nekomu tukaj napisal na privat nerad vržem puško v koruzo,ker sem vzgojen na kmetiji! Ampak so me pa naučili, da se je bolje učiti na napkah drugih.

Potem pa mi svetujte kaj je bolje kupit...plastika ali gumenjak. Rad bi recimo imel motor do 50KM 4T...če bolj priporočate 2T povejte zakaj?

Lahko mi prilepite tudi kakšen oglas ali pa ima kdo kaj za ponuditi...lahko tudi na ZS!

LP
Dirkalc
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Dirkalc » To Jul 01, 2014 14:39

Ja puške ne metat v koruzo, ker se lahko v kombajn zatakne. :lol:

Malo poglej po mornarju. Kakšen je pa proračun?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jul 01, 2014 15:30

Če boš kupoval poceni potem vsekakor lupino z 2T motorjem ki ima majn stvari ki se lahko pokvarijo in pri porabi ne bo neke razlike... Če kupiš slabega gumenjaka ga ne boš več popravil! Če pa kupiš slabo lupino jo pa še vedno lahko popraviš! Je pa tak da karkoli boš kupoval imej ssabo nekoga ki se spozna in preizkusite na vodi! Boljše plačat izkušenemu morjeplovcu kosilo ali pivo kot pa da se boš nasankal in imel potem stroške... od 1000EUR dalje pa boš dobil že vozen gliserček da boš letos užival potem pa boš videl kaj in kako je za popravit ali spremenit da bo po tvojem okusu in boš to čez zimo naredil če te to veseli!
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Jul 01, 2014 15:50

Kaj pa manjka recimo taki banjici?

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=172647

Pa tej

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=172445

Če bi rad "prčkal" bo tega tudi na teh dveh dovolj.
https://vodovod-rh.si/
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Jul 01, 2014 16:13

Po moje je prvi predrag, drugi pa sumljivo poceni.
Čeprav mi gumenjaki nekako ne dišijo preveč se mi zdi, da bi bila ob 50 konjih to najboljša izbira.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov