izbira antifoulinga za fishermana
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Nič ne vem o tem, razen kar sem prebral na Morjeplovcu.
Bi pa vseeno dodal, da sta me izdelovalca čolna, ko sem ga kupil, zelo zabodeno gledala, ko sem omenil kakršnekoli premaze podvodnega dela trupa. Po njuno naj bi s tem čoln "uničil", ali vsaj izničil njuno prizadevanje, da bi naredila najbolj gladek in najhitrejši mali čoln naokoli. Bom zelo vesel komentarjev, posebej adminovega, ki čoln pozna.
LP Francelj
Bi pa vseeno dodal, da sta me izdelovalca čolna, ko sem ga kupil, zelo zabodeno gledala, ko sem omenil kakršnekoli premaze podvodnega dela trupa. Po njuno naj bi s tem čoln "uničil", ali vsaj izničil njuno prizadevanje, da bi naredila najbolj gladek in najhitrejši mali čoln naokoli. Bom zelo vesel komentarjev, posebej adminovega, ki čoln pozna.
LP Francelj
Nazadnje spremenil francelj, dne To Avg 26, 2008 22:08, skupaj popravljeno 3 krat.
AlfistaSi napisal/-a:Se pravi, da so mi nanesli gor nekaj čudnega, ker je že na otip ko je bil suh na kopnem bil "hrapav" oz nagrbančen ta namaz, kot tisti premazi na avtomobilskem podvozju proti rji.
Ce je hrapav, potem je enako kot da imas travo na trupu pa lahko izgubis veliko na hitrosti.
Meni se zdi da so te nasankali.
Hempel Hard Racing je precej obstojen, se pa tudi ta malo samopolira, deluje pa predvsem na osnovi bakra, torej tudi ko barka stoji. Če ga nanašaš z valčkom je nanos hrapav, kot ga opisuješ, vendar to bistveno ne upočasni čolna. Ima pa ta nanos posebnost, da ga lahko med posameznimi nanosi rahlo pobrusimo, nanesemo 5 nanosov ali celo več in na koncu zbrusimo do popolne gladkosti. To se uporablja na poldirkalnih čolnih, saj s tem ne zmanjšamo, mogoče še celo povečamo hitrost plovila. Zakaj? Površinska napetost med gelcoatom in vodo je precej velika, kar lahko opazimo takrat, ko na barki stojijo kapljice. Zbrušen Hempel Hard pa to preprečuje oz. zmanjša površinsko napetost med vodo in dnom. Tako lahko pridobimo cca. 0,2 do 1 KN.
Francelj, mislim, da je to tudi odgovor na tvoje vprašanje. Torej na tvoj čoln gre obvezno Hard! Barka brez antifoulinga pa zame ni barka, saj to pomeni namensko uničevanje trupa in klicanje osmoze!!! Vsak čoln mora na podvodnem delu imeti primer, ki je epoxi in zapre dostop vodi. Na njega pa pride pač eden od antifoulingov. Izjema so lahko samo ekstremno hitre puščice, ki se po vsaki uporabi dvignejo iz vode. To je zaradi obraščanja in pa predvsem zaradi tega, ker Mercury Racing Z noge (npr. ITS in ostale) ne prenašajo slane vode in jih hitro načne!!!
LP
Francelj, mislim, da je to tudi odgovor na tvoje vprašanje. Torej na tvoj čoln gre obvezno Hard! Barka brez antifoulinga pa zame ni barka, saj to pomeni namensko uničevanje trupa in klicanje osmoze!!! Vsak čoln mora na podvodnem delu imeti primer, ki je epoxi in zapre dostop vodi. Na njega pa pride pač eden od antifoulingov. Izjema so lahko samo ekstremno hitre puščice, ki se po vsaki uporabi dvignejo iz vode. To je zaradi obraščanja in pa predvsem zaradi tega, ker Mercury Racing Z noge (npr. ITS in ostale) ne prenašajo slane vode in jih hitro načne!!!
LP
Tudi jaz priporočam Hempelov hard racing premaz. Jaz ga uporabljam že vrsto let in sem zadovoljen. V zadnjem času so na tržišču tudi razno silikonski in nano premazi, ki so svinjsko dragi, pa še od nobenga, ki je to sporbal, nisem slišal pohvalne besede.
Noga pa je druga pesem. Tukaj sem ob uporabi raznih sprejev in premazov že obupal od eksperimetniranja. Rezultat vseh teh namazov je bila noga, polna školjkic in drugih neznanih morskih organizmov, čim je čoln stal kak teden na privezu.
Letos sem za nogo prvič sprobal Nubianov antifoling (transparent). Ni ne vem kakšna revolucija, res pa sem imel letos najmanj te nadležne flore in favne na nogi. Uporabil sem transparent varianto (prozorna), ko sem čoln spustil v vodo, je noga postala sivo-bela (sem že prekljinal novemu ekspetrimentu), ampak, ko sem ga dvignil iz vode, je spet normalno črna.
Noga pa je druga pesem. Tukaj sem ob uporabi raznih sprejev in premazov že obupal od eksperimetniranja. Rezultat vseh teh namazov je bila noga, polna školjkic in drugih neznanih morskih organizmov, čim je čoln stal kak teden na privezu.
Letos sem za nogo prvič sprobal Nubianov antifoling (transparent). Ni ne vem kakšna revolucija, res pa sem imel letos najmanj te nadležne flore in favne na nogi. Uporabil sem transparent varianto (prozorna), ko sem čoln spustil v vodo, je noga postala sivo-bela (sem že prekljinal novemu ekspetrimentu), ampak, ko sem ga dvignil iz vode, je spet normalno črna.
Ja to, da postanejo beli se dogaja z vsemi prozornimi antifoulingi. Mene to tako hudičevo moti, saj si želim tudi v vodi gledati "črno lepoto" z inox propelerji.
In zato pri meni odpadejo vsa ta sranja! Edini, ki me je prepričal za nogo je Nano 2K lak. Sicer zanič antifouling, za nogo pa čisto po mojem okusu. Prozoren je tako na suhem kot v vodi, lušči se ne, ščiti pa bolj malo, vendar se noga le malo lepše sčisti. Pač 1 x na teden gobica in je vedno kot nova. No, če pa imaš barko v kateri od istrskih marin, potem pozabi. Je preveč polžev in druge nesnage...
LP
In zato pri meni odpadejo vsa ta sranja! Edini, ki me je prepričal za nogo je Nano 2K lak. Sicer zanič antifouling, za nogo pa čisto po mojem okusu. Prozoren je tako na suhem kot v vodi, lušči se ne, ščiti pa bolj malo, vendar se noga le malo lepše sčisti. Pač 1 x na teden gobica in je vedno kot nova. No, če pa imaš barko v kateri od istrskih marin, potem pozabi. Je preveč polžev in druge nesnage...
LP
Admin, hvala za odgovor.
Se mi je zdelo da je tako po odgovorih v prejšnji podobni debati pred sezono, tako jasno pa še nihče ni zapisal.
Za začetek bom to prepustil komu, ki zna. Priporočaš koga?
Najraje bi dal pri istem ali vsaj na istem mestu (marina, servis...) popraviti še gelcoat. Ta, drugi mojster bi moral sprejemati tudi plačila od zavarovalnice ali kakorkoli se že to naredi iz kaska.
Morda lahko kdo napiše ceno, ki jo je plačal za nanos premazov.
LP Francelj
Se mi je zdelo da je tako po odgovorih v prejšnji podobni debati pred sezono, tako jasno pa še nihče ni zapisal.
Za začetek bom to prepustil komu, ki zna. Priporočaš koga?
Najraje bi dal pri istem ali vsaj na istem mestu (marina, servis...) popraviti še gelcoat. Ta, drugi mojster bi moral sprejemati tudi plačila od zavarovalnice ali kakorkoli se že to naredi iz kaska.
Morda lahko kdo napiše ceno, ki jo je plačal za nanos premazov.
LP Francelj
Se pravi, da so mi nanesli gor nekaj čudnega, ker je že na otip ko je bil suh na kopnem bil "hrapav" oz nagrbančen ta namaz, kot tisti premazi na avtomobilskem podvozju proti rji.
Ta namaz... je bil na trupu ali propelerju?? Propeler MORA biti gladek... Večina antifoulingov na trupu je na otip bolj grbančasta...
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
mlaki napisal/-a:No, vidim da se praktično res več uporablja Hard Racing, kot pa kaj drugega. Torej coppercoat še ni tako vpeljan, kar pomeni, da se je bolje držati že preizkušenega! POtem bom mogoče res izbral prvo!
Kolikor vem je "coppercoat" ali "copperpaint" le staro ljudsko ime za antifouling barvo. Takrat so bile vse barve na baker osnovi, ker druge ni bilo. Mislim pa da so zdaj precej nezaželene, če ne celo prepovedane, ker so hudo strupene za morski živelj.
Pa tudi za ljudi niso ravno priporočljive za vdihavanje ali oblizovanje.
Nisem pa prepričan v zgornje. Če se motim me prosim popravite!
Pa še o gladkosti in hitrosti - tudi tu sem malo v dvomih; Ali ni v hidrodinamiki tako, da je (primerno) nagrbančena površina načeloma hitrejša? Vsaj za aerodinamiko vem da deluje - glejte npr. površino golf žogic...
Sam imam na čolnu nekakšen bakreni zaščitni sloj
,letos sem bil z njemu v Rovinju štirinajst dni pa ni bilo nič na trupu
.Na odtip je zelo hrapav
kakor kakšen bolj fini brusni papir.Ko sem se pogovarjal z nekim mojstrom glede hrapavosti mi je dejal,da je tudi morski pes hrapav na dotik
in da doseže zelo dobro hitrost v vodi.
L.P.
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
bolid napisal/-a:Ko sem se pogovarjal z nekim mojstrom glede hrapavosti mi je dejal,da je tudi morski pes hrapav na dotikin da doseže zelo dobro hitrost v vodi.
![]()
![]()
L.P.
Se vidi da nisi nikoli slatal morskega pesa.
Pes je hrapav ko vleces roko od repa proti glavi, od glave do repa je izredno gladek.
Hrapava povrsina provzroci veci otpor skroz vodo
Rok-11 napisal/-a:mlaki napisal/-a:No, vidim da se praktično res več uporablja Hard Racing, kot pa kaj drugega. Torej coppercoat še ni tako vpeljan, kar pomeni, da se je bolje držati že preizkušenega! POtem bom mogoče res izbral prvo!
Kolikor vem je "coppercoat" ali "copperpaint" le staro ljudsko ime za antifouling barvo. Takrat so bile vse barve na baker osnovi, ker druge ni bilo. Mislim pa da so zdaj precej nezaželene, če ne celo prepovedane, ker so hudo strupene za morski živelj.
Pa tudi za ljudi niso ravno priporočljive za vdihavanje ali oblizovanje.
Nisem pa prepričan v zgornje. Če se motim me prosim popravite!
Pa še o gladkosti in hitrosti - tudi tu sem malo v dvomih; Ali ni v hidrodinamiki tako, da je (primerno) nagrbančena površina načeloma hitrejša? Vsaj za aerodinamiko vem da deluje - glejte npr. površino golf žogic...
Rok, se motiš. Coppercoat je nek nov premaz in je na osnovi bakra oziroma je to predvsem baker. To da je baker strupen je zelo zelo daleč od resnice. Prava turška kava se kuha v bakreni džezvi, prava kačja slina pa v bakrenem kotlu, z bakreno kapo, in naš preljubi šnopček teče po bakrenih ceveh... No tudi močno opevani Hempel Hard Racing vsebuje baker! In s tem ščiti pred obraščanjem, saj se na baker mikroorganizmi ne prijemajo posebej radi...
To kar pa ti misliš, o starejših antifouling barvah pa je res, vendar te so vsebovale bakrov TBT (tributiltin), ki je izjemno strupen, preprečuje razvijanje vseh mikroorganizmov, rastlin, preprečuje plodnost žensk, ubija spermije moških, je tudi karcenogen... V glavnem konkreten "gift", ki so ga k sreči prepovedali!
LP
Imel bi vprašanje,kako pri novem čolnu določiti vodno linijo za nanos antivegetivnega premaza?Ali naj ga spustim v morje in čez cca. mesec dni zopet ven,da vidim to linijo-ali opstaja kakšna druga varijanta.Čoln doseže max.hitrost cca.33NM.Verjetno se bom odločil za Hempel pa ne vem ali naj dam gor hart ali samopolirajočega.Mi zna kdo svetovati kaj pridobim z enim oziroma drugim.Čoln dolžine 6,5 metra bo celo leto v morju.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov