Mercury OPTIMAX

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 17, 2014 20:08

@tomaz_slo
tomaz_slo napisal/-a:Če teče kontrolni curek ni zanič impeler ampak senzor tlaka.

BLISS napisal/-a:Sem poskusil danes s slušalkami in tudi v čebru. Tlak na 550 rpm = 0 barov, 1000=0,2, 1500=0,4 in na 2000=0,5 barov.
A mogoče kdo ve, kje na Štajerskem mi lahko menjajo semeringe na spodnjih dveh cilindrih trima? Ali pa, kakšen je postopek menjave?

Po teh podatkih senzor da vsaj nekaj od sebe, ampak če je tudi pri prostem teku kontrolni curek ok, ni problem tlak ampak to, kje in kako je odčitan.

Če senzor daje analogen podatek (verjetno napetost), je lahko slaba povezava s prikazovalnikom (nalomljen kabel, zaradi slane vode požrt vodnik, slabi stiki pri kakem priključku...), lahko je kaj za/napacano pred ali na tipalu senzorja, lahko pa da je šel tudi senzor sam.

Teoretično bi lahko tudi kaj povozilo tudi SW, ki interpretira podatek senzorja - če res ne najdemo nič drugega.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 17, 2014 20:40

Kot sem že napisal, treba bi bilo dobit podatek o min/max tlaku v odvisnosti od vrtljajev. To sigurno obstaja, drugače sam senzor niti nima prav dosti smisla.

Pri evinrudu to izgleda takole:

Slika
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Sr Okt 08, 2014 21:42

Hvala vsem za dosedanje odgovore. Sedaj pa imam še tri vprašanja.

Ker motorja ne nameravam konzervirat (ker ni tako enostavno, kot yamaho na fergazarje), ga vsake toliko časa za par minut zaženem.

1. Ali menite, da je to dobro ali slabo za motor da ga zaženem samo za par minut toliko da se ogreje na 60 stopinj in potem ugasnem?

Med obratovanjem na nizkih obratih slišim, da motor ne teče gladko-enakomerno. To se lahko odčita tudi na digitalnem obratomeru (smartcraft), kjer ševilke skačejo med 500 do 700 rpm, medtem ko na analognem obratomeru skoraj ni videti poskakovanja kazalca.

2. ali je to normalno za ta motor?

Danes, ko sem po dveh tednih pred zagonom dal kontakt, je začel piskati alarm v presledkih, na zaslonu pa se je v spodnjem desnem vogalu izrisal znak za napako v motorju (tisti znak v obliki uplinjača, ki ga poznamo tudi iz avtomobilske armaturke kot rumeno lučko). Jaz sem motor kljub temu zagnal in vžgal je v prvem. Ko sem ga po 15-30 sek. ugasnil in ponovno zagnal ni bilo več alarma.

3. Kaj bi lahko pomenil ta alarm? mogoče zato, ker sem pustil odprt ventil za gorivo? Pumpici sta bili namreč precej prazni.

LP.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Okt 10, 2014 11:29

Na vsa tri vprašanja sem dobil odgovore preko telefona od serviserja. Glede tretjega vprašanja bo treba it na tester. Hvala vseeno in LP vsem!
jankec
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a jankec » Pe Okt 10, 2014 15:47

BLISS napisal/-a:Na vsa tri vprašanja sem dobil odgovore preko telefona od serviserja. Glede tretjega vprašanja bo treba it na tester. Hvala vseeno in LP vsem!

Tudi mene zanimajo odgovori, pa jih prosim objavi.

lp jakec
Merry fisher 695
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Okt 10, 2014 19:35

Govoril sem z dvema, ki se spoznata na motorje in odgovorila sta, da;

1. Če bom imel skrb in motor zagnal recimo 1 x mesečno, ga ni potrebno konzervirat, in s tem mu nič ne škodim.
2. Netekoče delovanje tega motorja pod "štandgasom" je lahko pričakovano če ne kar normalno, glede na to, da je 2T.
3. Vzrok alarma pa bomo ugotavljali s testerjem, ko bom čoln peljal k serviserju. Je pa res, da se mi od tedaj to ni več ponovilo, pa sem ga vsak dan laufal.

In jankec, zakaj te to zanima? Imaš mogoče optimaxa? Če ja, te prosim za tvoje izkušnje, oz. katerega in kako dolgo ga imaš in kje ga servisiraš?

LP!
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Ne Okt 19, 2014 22:59

glede testiranja v škafu samo to:

temperatura se ti dvigne zelo hitro ker segrevaš vodo v škafu katero motor spet vleče vase,pri slušalkah pa je dotok vedno sveža voda(cca.15-20)

Lp.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Jun 08, 2015 09:15

Ta vikend sem bil na morju z tem motorjem. Ko je hladen, normalno vžge in gre, ko pa se po nekaj časa nekje ustavim in ga ugasnem, pa noče topel vžgat, dokler ne počakam cca 5-10 minut. Ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 08, 2015 09:22

Lahko je seveda marsikaj, najprej bi pomislil na kakšno nedihtanje sistema vbrizga goriva. Če odpreš havbo je kaj izrazitega vonja po bencinu? Akumulator in kabli so ok? Glavno stikalo tudi?
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Jun 08, 2015 15:01

Po gorivu nič posebej ne smrdi pod pokrovom motorja. Z akumolatorjem je po moje vse ok, glede na to, da po 5 minutah pa vžge normalno. Kontrolni curek vode je normalen. Ko motor laufa pod štandgasom, se segreje na cca 70 stopinj, ko plujem na 4000 rpm, ima 45 stopinj celzija. Ali je mogoče 45 stopinj prenizka temperatura??? Ampak se takoj, ko se nekje vežem in medtem motor laufa, recimo 1-2 minuti, zopet zagreje nazaj na 70.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Jun 08, 2015 15:10

ali ima kdo izkušnje z tem serviserjem?
http://murter-nautika.hr/
?

Ali pa če ve kdo za kakšnega serviserja za Mercury, na relaciji: Biograd, Pakoštane, Murter?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jun 08, 2015 16:05

Ali je mogoče 45 stopinj prenizka temperatura??? Ampak se takoj, ko se nekje vežem in medtem motor laufa, recimo 1-2 minuti, zopet zagreje nazaj na 70.

To je vredu.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Jun 22, 2015 12:38

Odkrili napako ta vikend v Murter navtiki. Vzrok je preslab akumolator (75 Ah). Ko peklopim stikalo na oba akumolatorja, vžge brez problema. Čez zimo bom dal not en močnejši akumolator, v navodilih piše, da mora biti 180 Ah, ampak ne vem, če bo šel pod konzolo. Drugh napak tester ni pokazal.
LP!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Jun 22, 2015 14:11

Piše tudi:
1000 Marine Cranking Amps (MCA) or 800 Cold Cranking Amps CCA
tehle 800 CCA pa zmore že:
- Topla energy 100Ah, (800A)
- Exide premuim EA852, (800A)
- Exide premuim EA954 in močnejši (800A -900A),
- Exide Excell EB788, (850A)
- Exide Excell EB950, (800A)
- Exide Excell EB1100, (800A).

Saj ne boš Fapa vžigal da bi rabil 180Ah, ki ima 1100A CCA.

Koliko pa je star obstoječ akumulator, mogoče se mu seseda ena od celic?
Mato :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 22, 2015 14:32

Okoli vžiga hladnega in toplega motorja je lahko ena stvar, ki jo delaš narobe in to je da pri zagonu hladnega je potrebno ključ poriniti noter(briz goriva v valje) in obrniti ključ, pri zagonu toplega pa ne smeš poriniti ključ noter ampak samo obrniti ključ, drugače zaliješ motor. To napako sem sam počel in skoraj prodal motor ker topel ni vžigal :oops: - seveda sem ga za " zaugal". Ko sem dobil to informacijo je vžigal vsakič brez problema. Ta sistem vžiga so imeli vsi 2T in mislim da tudi tvoj ni izjema. Akumulator bi bil vzrok, če bi slišal da komaj obrne.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov