Glasen ležaj

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Okt 14, 2014 23:26

Trzinčan je namazan z vsemi žaubami :?

Podpišem,
Preveri kaj rabiš in kliči Delta Team.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Okt 15, 2014 09:25

Mercury ima glavno gred iz enega kosa in ojnice zašraufane tako kot 4T motorji le da ima igličaste ležaje ne pa belo kovino. Tak da predn koga kdo obsoja se je dobr prepričat. Sam pa nevem za yamaho ker jo še nisem imel tolk narazn(3 cilinderske) Se pa dajo tud takšne gredi iz enega kosa brusit in potem se dajo debelejše iglice...
damys
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a damys » Če Okt 23, 2014 15:08

Zdravo,

V detajlne razprave o poštenosti prodajalcev in serviserjev se ne bom spuščal. Moja dokaj draga izkušnja je pokazala, da tržišče z yamahinimi rez deli diha na polno. Da se pa dele dobiti pri vseh yamahinih trgovcih.
Naj povzamem vse skupaj:
Motor sem razkopal in ugotovil, da je bil krivec za šum spodnji ležaj v kombinaciji z dvema ojničnima ležajema, vse skupaj mi je delovalo tudi dokaj suho. Semeringi so vsi držali, zato sklepam, da je razlog za skorajšnje uničenje ležajev v motorju samem.
Vse dele se, kot so predhodniki povedali, da dobiti/naročiti. Ker ima motor že kar nekaj let sem se odločil, da zamenjam tudi batne obročke ter vse tesnjenje. Za vse rezervne dele in obnovo gredi sem plačal kar lepo vsoto.
Med čakanjem rez delov in obnove gredi sem šel pogledat oz poslušat par podobnih oz enakih motorjev. Dejstvo je, da sem vsem zasledil šum in celo žvižganje ležajev, le ena je delovala brezhibno in sicer generalno obnovljena 25/50, letnik 1988 z generalno obnovo gredi leta 2005. Prebral sem tudi nekaj nemških ter ameriških in avstralskih forumov glede autolube modelov. Po celem svetu autolube modeli kažejo na enako težavo z dokaj hitrim pešanjem ležajev motorne gredi. Prihajam do zaključka, da je autolube sistem zelo zanesljiv, vendar je količina olja katero spusti premajhna oz dovoljšnja ob uporabi visokokakovostnega sintetičnega olja.
Sam bom kot mnogi moji predhodniki še naprej uporabljal yamahino olje z dodatkom 1% v mešanico.

Upam, da bo tekst še komu v pomoč pri reševanju podobnih težav.
Dele sem naročil pri yamahinem prodajalcu na Dolenjski cesti v Ljubljani, gred so mi pa obnovili in scentrirali v ljubljanskem LPP-ju.

Lep dan

Kdo je na strani

Po forumu brska: krop in 9 gostov