Presenečenje pod okrasno letvijo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Nov 04, 2014 21:28

Problem je v tem, da starega laminata ne moreš kar tako spojit z novim in na taki kratki razdalji kot je ta bo zagotovo popokalo. Tudi pri popravilih kjer se star in nov laminat prekrivata za 10 in več cm, rezultat ni vedno pričakovan. Zato menim, da dober Kent ali Sika bolje prime od nalite smole četudi daš not steklene sekance. Možno, dase motim, ampak nisem še imel priložnost videt kvalitetnega spoja star/nov laminat ob taki kratki spojni površini.

Resnično trden spoj bi se v tem primeru lahko napravil verjetno edino z Metaakrilatnim lepilom, ki pa ima svojo ceno. Recimo polnjenje luknje z navadnim poliester kitom z vlakni, nato pa 1 cm debela končna plast metaakrilata. Prime ko pes, stane ko pes. nabaviš ga lahko npr. v KEMIS PLUS d.o.o.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Nov 05, 2014 11:05

elbarto napisal/-a:Krmna stena prenaša vso moč motorja na celoten čoln, tu ni šale.

Vsekakor, ampak po sliki sodeč je krma oslabljena edino zaradi morebitno gnilega lesa. Treba je ločit:
- krmno steno
- robove krmne stene
- spoj krme in palube

Bolj ko razmišljam bolj sem prepričan, da bo najkvalitetnejši remont tisti z Metaakrilatom. Edini bo res prijel tak ozek spoj brez kasnejšega pokanja ali delaminacije.
Tovrstna lepila se uporabljajo za lepljenje šasij dirkalnih in hudih športnih avtomobilov, za lepljenje lovskih letal, za lepljenje strukturnih ojačitev boljših plovil. Mislim, da je Plexusove včasih uporabljal Elan, če se ne motim so uporabljali tudi Kemisove. Menda so kasneje v glavnem zaradi cene povsod kjer je bilo možno prešli na cenejša poliesterska lepila, ampak tam so novi laminati in polester lepo prime na polester.
Za ta spoj sem prepričan, da je Metaakrilat daleč najboljši, potem mu sledi ustrezen Kent in šele na koncu poliester. Kent prenaša sile podobno kot tisti v akvarijih in nekaj kubikov velike akvarije drži skupaj tanek sloj te mase, ob uporabi poliestra ali epoksija bi pa počilo ob prvem nalivanju vode. Morda deluje primerjava neposrečena, je pa ustrezna.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 05, 2014 15:04

Si pa ne znam predstavljat "koji jim je bil k...c" rezat ta rob, ki nosi največ sil in kaj so s tem dosegli. Rajši bi imel gnil les in cel rob kot pa tole, najboljše bi bilo odrezat zgornji del po širini roba in pregledat kako je z lesom potem pa zadevo zapret in nazaj zlaminirat. Če ne zaupaš samo laminiranju pa še Rf kotni profil čez da poveže zgornji in stenski del krmne. Če to počne nekdo, ki ve kaj dela ni problema. Sam sem imel gt402 ki je imel krmno steno od zunaj sanirano(odrezana zunanja krmna nov les in dobro zlaminirano) in je držalo boljše kot novo, res pa je bila debelejša.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Nov 05, 2014 17:27

Fantje in če je kakšna punca,

Kolikor lahko preberem, ugotavljam, da vsi veliko veste in s svojimi predlogi lahko samo pomagate nam začetnikom. Nima smisla udrihati čez ideje drugih, na koncu se bom itak sam moral odločiti kaj in kako. Škoda je zasmetiti temo, ker bo mogoče še komu prišla prav. Človek, ki mi je prodal čoln, jih še vedno prodaja.

Lp, MKN
TadejX
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TadejX » Pe Nov 07, 2014 11:43

SR 290 napisal/-a:t metaakrilata. Prime ko pes, stane ko pes. nabaviš ga lahko npr. v KEMIS PLUS d.o.o.

Jaz sem ga ravno včeraj nabavil za doma. 15 € 100 ml kartuša + 1 € za mešalno iglo 1:10.

Glede na to, kako močno je to lepilo se mi ne zdi drago.

Odkar sem letos spomladi po priporočilu SR-ja prvič uporabil to lepilo za čoln ojačat, ga uporbaljam tudi doma za lepit vse živo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov