Olje pušča na peti izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Jun 19, 2011 15:33

Meni se zdi, da tudi tam teče, ker če pogledaš sliko, teče iz "škrg" kjer zajema vodo, nato pa je presledek kjer ni sledi olja, pa spet olje tam nekje na omenjenem spoju. Edino, če je tam vmes obrisal.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 17:41

ne . kjer teče olje na spodnjem delu je še ena škrga. o ring je med lužicama olja tam na sredi. kjer so vijaki in spoj in je čisto nedotaknjen.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 19:11

jonyyy napisal/-a:ne . kjer teče olje na spodnjem delu je še ena škrga. o ring je med lužicama olja tam na sredi. kjer so vijaki in spoj in je čisto nedotaknjen.

Ja pri obeh režicah teče ven, pri spoju je čisto.

Pa bi ja prej pritekla voda v peto kot pa olje iz nje? (mislim zaradi gostote)
Včeraj sem motor izpral pod pritiskom, tam skozi kjer je izliv vode za hlajenje, pa je sedaj vredu nič več ne teče.
Res pa je seveda da sedaj motor miruje :wink:
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 19:15

če je preveč olja v peti nastane v peti pritisk in zaradi tega vrže olje ven voda pa zaradi pritiska ne pride noter. jaz bi ga na tvojem mestu pustil vžganega na mestu v prestavi kakšnih 15 minut, potem preveril olje v peti in nato bi vedel kaj je na stvari.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 19:18

Bom še to probal ja.
Ter poročal rezultat
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 19:44

Sedaj sem segrel malo vode ter dal v dve plastenki v eno sem nalil par kapljic olja za peto, v drugo pa stisnil konzervacijski sprej.Oboje sem dobro premešal ter ugotovil, da je konzistenca , ki je iztekala iz pete podobna oz.ista kot olje.Sprej je dokej redek in se ne veže na takšen način z vodo.
Še enkrat pa sem poogledal olje v peti pa je bele oz. bež barve (kaj bi moralo po dveh urah delovanja ostati "originalne" barve).

To verjetno res pomeni :
-da so semeringi hin ali
- pa je res vrglo višek ven (to pa posledično pomeni - KAJ?)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 19:58

če je olje v peti belo, potem tukaj ni debate . razdri pumpo na dnu pumpe sta dva semeringa. Je pa dosti lažje kot pri propelerju tako da nebo problemov. Pa naroči z tomosa še tesnilo za pod pumpo, ker starega neboš mogel uporabit in če hočeš da drži 100% bo treba novo tesnilo. Če pa že menjavaš semeringe pa menjaj še impeler .

ŠE NEKAJ NASVETOV.
ko boš probal sneti pumpo, NIKAKOR ne zabij kakšnega izvijača pod pumpo in ohišje, ker boš naredil luknjo, in tam ti bo špricala voda ven. preden daš novo tesnilo, vse spucaj ker če tam tesnilo ne drži ti hodi voda v olje.

So pa semeringi verjetno že precej uničeni da je olje kar tako priteklo. Menjaj še to pa si dober za naslednjih 5 let kar se tiče pete :D
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Ne Jun 19, 2011 20:01

jonyyy napisal/-a:če je preveč olja v peti nastane v peti pritisk in zaradi tega vrže olje ven voda pa zaradi pritiska ne pride noter. jaz bi ga na tvojem mestu pustil vžganega na mestu v prestavi kakšnih 15 minut, potem preveril olje v peti in nato bi vedel kaj je na stvari.

Kako pa lahko natočiš preveč olja?
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 20:04

nevem. lahko da je imel motor nagnit , pa je natočil polno , kar je preveč olja kadar je motor postavljen navpično. če bi bili semeringi dobri se to nebi zgodilo sploh. prejšnji teden sem odprl čep olja pri enem od mojih tomosov , pa je kar pritisk pihnilo ven. nimam pojma zakaj, ampak pomeni da vse drži 100% čene bi ta pritisk nekje se izenačil . (olje pa kot novo notri)
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 20:33

O ring? Kaj je to? :oops:

Kar se tiče olja ga ziher nisem preveč nalil, nalival sem ga pri spodnjem vijaku, dokler ni zgoraj priteklo ven(motor je bil navpično na stojalu).Dvakrat menjal olje od enega litra mi ga je ostalo natanko 350 ml.
Impeler pa mi je menjaval lansko leto serviser na morju, ker sem pač brezglavo verjel prodajalcu, da imam 2 leti mir - pa ga nisem imel :evil: .
Bom še to porihtal, kot si mi priporočal.
Še mogoče kakšen nasvet (podrobnejši opis? :oops: ) kako se tega lotit.
Menjal bom ziher sam, ker mi šravfanje ni tuje, samo ne bi se rad preveč j...l z razstavljanjem.
Ps: Kar se Janezek nauči - to Janezek zna!
To drži kot pribito.Ko bom enkrat probal sam narazen vzet si bom zapomnil za vedno, pa še komur drugemu lahko pomagam. :D

Hvala
Nazadnje spremenil 123dejan, dne Ne Jun 19, 2011 20:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 20:36

gumijasto tesnilo, ki pride na spoju med spodnjim delom pete ter zgornjim. tam kjer imaš 4 majhne imbus vijake malo pod tistimi 3 škrgami. če tam razstaviš boš videl gumi tesnilo ali o ring.
Maestral9

OdgovorNapisal/-a Maestral9 » Ne Jun 19, 2011 20:43

O ring je gumijasto tesnilo v obliki črke O. :wink:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Ne Jun 19, 2011 20:59

Maestral9 napisal/-a:O ring je gumijasto tesnilo v obliki črke O. :wink:

Aja! - bemtiš jaz sem pa mislil, da je to ničla :D :D :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Jun 19, 2011 21:40

Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Jun 19, 2011 21:41

ne glej čudno ker ta motor je dolga peta. ti nimaš tistih tulcev nad aksom ter šipko menjalnika.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov