Impeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

DamDam
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » Pe Maj 15, 2015 18:10

kocka napisal/-a:Osebno pa mislim, da pri morski vodi je termostat večji problem kot ne, dokler ne odpre se voda pregreva in koncentrira sol. Sem prejšni mesec odprl Yamaho 4 ki sem jo kupil, je bilo pred termostatom sigurno na veliko žlico soli (celo nekaj trave) in to granulacije3-4mm. Torej tudi ko odpre sol ne more skozi in ostaja tam in še bolj zabija pretok. Sem že razmišljal da bi namesto termostata vstavil rf vložek-podložko, ki ima luknjo 4-5mm in bi bil konstanten manjši pretok. Torej motor se lahko segreje, ker ne vozim po severnem morju, termostat pa ne more zatajit, pa še manj soli se nabira.

Mislim, da to ni bila sol, ampak se nabere kamen. Saj si verjetno spral motor po sezoni. Ne vem, kako ima 4-ica, moja 115-ka ima v vodnem sistemu 3 cink anode, ki nase vlečejo kamen. Menjati jih je treba na 2-4 leta, odvisno od ur, profiti seveda bolj redno... teoretično voziš lahko tudi brez termostata, vendar ni priporočljivo tako zaradi porabe, kakor zaradi delovne temperature. Če boš s podložko zmanjšal pretok, ne boš veliko naredil, saj motor še vedno ne bo delal v "idealnih " pogojih.
Sicer pa se termostat lahko preizkusi. Jaz ga ob vsakem servisu namočim v mešanico vode in solne kisline (lahko tudi cilit, ali kaj podobnega), ko se temostat očisti, ga operem v sladki vodi, nato pa dam v posodo z vrelo vodo. Videl boš, kako termostat odpira. In, če je tako, ga osušim, našpricam s Crownom in vrnem v ležišče. Če v vreli vodi ne reagira oz. odpre, je zanič in je potreben nov.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 15, 2015 18:54

Tudi po mojem ne sol; sol se raztopi v veliko vode.

Če se je termostat odpiral pri previsoki temperaturi, se najbrž nabira vodni kamen (zato so ga včasih tudi imenovali kotlovec).

Termostat, ki dela dobro, naredi dvoje:
    skrbi, da motor le kratek čas dela hladen (hladen porabi več in se tudi obrablja hitreje)
    skrbi, da je hlajenje ogretega motorja ustrezno.

Če namesto termostata vstaviš vložek za zmanjšanje pretoka, se bo še vedno ogreval počasneje kot pri zaprtem termostatu, vroč pa hladil manj, kot pri popolnoma odprtem termostatu.

Če bi s takim plul predvsem na kratke razdalje, se ti ne bi ogrel, če pa dolgo in s polno obremenitvijo, pa se bo pri vsaj nekoliko pregretem motorju verjetno tudi spet nabiral vodni kamen, ki bo mašil prehode, manjšal pretok hladilne tekočine in s tem spet poslabšal hlajenje...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 15, 2015 19:04

Motor sem kupil rabljen in sem preventivno preveril vse ključne elemente v motorju in našel zrna soli in seveda tudi kamen v l99. motorju verjetno se no potrebno prav trudit. termostat je bil zalit s kamnom in soljo. Problem pri spiranju je ta, ker ljudje ne pustijo delovat motorja toliko časa, da bi odprl termostat in potem je vse napol narejeno. Drugače pa bi se dalo debatirat o raztezanju in krčenju materiala ob segrevanju in dotoku hladne vode, ko termostat odpira in zapira. Brez termostata bi se motor segreval bolj enakomerno (seveda počasneje) in pač doseže neko točko, ki bi bila 20 stopinj pod "idealno". (to je pač moje razmišljanje in ne vzamem vse za sveto)

Tudi pralni stroj največ kamna ustvarja od 60-90 stopinj, pri 40 ga minimalno.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Maj 15, 2015 19:19

Naš mercury(500, 4cyl) je original brez termostata in po nekje 5 minutah prostega teka se na kontrolnem curku čuti da je tista temperatura ki bo ostala konstantna(torej delovna) če pa se pelješ s hladnim (lepo počasi kokr se pač pravilno ravna s hladnim) pa je po 2-3 min na delovni. Znotraj pa so kanali kot na 10 let starem motorju pa čeprav je letnik 73. Kamna je res minimalno.
DamDam
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a DamDam » Pe Maj 15, 2015 19:20

Naj me strokovnjaki po potrebi popravijo, ampak , kakor so mene učili, naj bi bilo največ izločanja kamna pri temperaturah vode od 50-60 st C.
Sicer pa, kocka, odločitev o ravnanju s svojim motorjem sprejme vsak sam. Če je termostat poln kamna pa ti vsekakor priporočam, da ga po vsaki sezoni očistiš in preizkusiš.

Kar pa se osnovnega vprašanja avtorja teme tiče. Kopije ali original ?
Jaz za svojo YAMAHO 115 vedno kupujem samo originalne rezervne dele. Na čolnu si lahko sam, sploh kakšna nočna vožnja in rabim 100 % zanesljivost. Enako ravnam s cestnim motorjem.
Pri avtu pa si privoščim tudi neoriginalne rezervne dele, ali pa za svojega VW koristim njihov Economy program, ki je cenovno kar ugoden.

Pa lep pozdrav
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 15, 2015 19:34

[quote="DamDam"]Naj me strokovnjaki po potrebi popravijo, ampak , kakor so mene učili, naj bi bilo največ izločanja kamna pri temperaturah vode od 50-60 st C.

Točno tako. Zato pa pri 2t motorjih termostat vklopi pri 50 st C, pri 4t pa pri 60 st C.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov