kocka napisal/-a:Osebno pa mislim, da pri morski vodi je termostat večji problem kot ne, dokler ne odpre se voda pregreva in koncentrira sol. Sem prejšni mesec odprl Yamaho 4 ki sem jo kupil, je bilo pred termostatom sigurno na veliko žlico soli (celo nekaj trave) in to granulacije3-4mm. Torej tudi ko odpre sol ne more skozi in ostaja tam in še bolj zabija pretok. Sem že razmišljal da bi namesto termostata vstavil rf vložek-podložko, ki ima luknjo 4-5mm in bi bil konstanten manjši pretok. Torej motor se lahko segreje, ker ne vozim po severnem morju, termostat pa ne more zatajit, pa še manj soli se nabira.
Mislim, da to ni bila sol, ampak se nabere kamen. Saj si verjetno spral motor po sezoni. Ne vem, kako ima 4-ica, moja 115-ka ima v vodnem sistemu 3 cink anode, ki nase vlečejo kamen. Menjati jih je treba na 2-4 leta, odvisno od ur, profiti seveda bolj redno... teoretično voziš lahko tudi brez termostata, vendar ni priporočljivo tako zaradi porabe, kakor zaradi delovne temperature. Če boš s podložko zmanjšal pretok, ne boš veliko naredil, saj motor še vedno ne bo delal v "idealnih " pogojih.
Sicer pa se termostat lahko preizkusi. Jaz ga ob vsakem servisu namočim v mešanico vode in solne kisline (lahko tudi cilit, ali kaj podobnega), ko se temostat očisti, ga operem v sladki vodi, nato pa dam v posodo z vrelo vodo. Videl boš, kako termostat odpira. In, če je tako, ga osušim, našpricam s Crownom in vrnem v ležišče. Če v vreli vodi ne reagira oz. odpre, je zanič in je potreben nov.