Okvara T18
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Ne pozabi pogledat kakšen je škorenj,pa šalčka v kateri laufa impeler,pomnavadi je že precej zvita,ker jo napenja(krivi)sol,ki se nabira za njo.Pravkar imam enga tazga pacienta,ki pravi,da slabo meče vodo in da bi mu menjal impeler.Ja mu pravim,kar počakaj.Ko snamem bočno planko dol, jej jej pa se je začel.Škorejn,impeler,spodnje ohišje pumpe od znotraj sol popapala,šalčka zvita na štirih koncih,peta pol vode pol smrklja,ker ni nikoli nihče menjal semeringa pod pumpo.Tko je če poceni kupiš motor z obalnega konca,ker so pete stalno v vodi in nič vzdrževane.
mašinfirer
To itak, se strinjam s tabo, škorenj zgnije in te inox šalčke so večen problem, ker oksidirajo od soli in jih ukrivi navznoter, jaz telo pumpe notri namažem s silikonom, da slana voda ne more zraven, krivi jih potem precej manj, problem je tudi, da 80 % lastnikov ne ve, da imata T 10 in 18 tudi cink protektor in tega nikoli ne menjajo in potem galvanska elektrika načne ohišje pumpe in šalico pa še kaj. Toda njemu vode ni čisto nič ven metalo, verjetno je impeler, pri škornju se vidi slap vode, ki teče iza oklepa, oziroma proti mašini (gornja objemka). Če je notri emulzija, pa vestni lastnik seveda preverja pred sezono.
- habibi Vll
- Admiral
Sem ga dal na servis v Puli. Zamenjali impeler,semering. Cena 490kn. Sedaj sem ga zagnal in se kar ni vredu. Motor kar mori. Ko dodamgas se ne odzove. Obcasno kar ugasna. Drugi moment bo zlaufal urexu pa ga spet zacne moriti. Ko naprimer napumpam bencin, mi na vrhu uplinjaca ne spricneven bencin. Je mogoce problem v plovcku?
Ne sme ti špricniti ven na pokrovu plovčka, če ti, pomeni, da igla ne zapira dobro dotok goriva. Svetujem ti, da snameš dol uplinjač, ga razstaviš in ga dobro očistiš in prepihaš. Očisti tudi filter v bencinski črpalki, preglej še cev tanka in priključke, če so dobro pričvrščeni in da ne vleče falš zrak. Nastavi primerne vrtljaje v prostem teku in vijak za zrak odvij za en obrat. Kakšne svečke imaš ? Očisti jih in razmak elektrod nastavi na 0.7 do 0,8 mm. Potem je tu še pravilna nastavitev predvžiga, ampak s tem se še ne bi ukvarjali...Upam, da se na mehaniko vsaj malo spoznaš, če ne te bo servis spet obral...Če ti kaj ni jasno, se javi, poskusili ti bomo pomagati...
- habibi Vll
- Admiral
No še en primer ki je mal podoben tvojemu.Kolega kupil T18,ko ga vžge se pelje kakih 50-70 m in motor zaduši in crkne.Ponavljalo se je par dni in me vpraša če bi se ga lotil.Kakšna banalna napaka
snel sem filter zraka,notri ni bilo žičnate špirale in je peno,ki naj bi bila kot filter potegnilo do zaug lopute.Peno odstranil,mašina poje 
mašinfirer
Tole preglej in boš dobil odgovore:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=7233
Tam pri shemi uplinjača piše nastavni vijak, na desni strani uplinjača je. Priviješ ga do konca, ampak počasi, z občutkom, da ne polomiš vrha, nato pa ga odviješ za en obrat in vidiš kako motor deluje.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=7233
Tam pri shemi uplinjača piše nastavni vijak, na desni strani uplinjača je. Priviješ ga do konca, ampak počasi, z občutkom, da ne polomiš vrha, nato pa ga odviješ za en obrat in vidiš kako motor deluje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Leut in 12 gostov