Tomos 4 - nastavitev vplinjača in vezava elektrike

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Somolovac
Kapitan
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Pe Maj 22, 2009 09:18

Hvala weta za hiter odgovor.

Motor sem razkopal v nulo. Bil je tudi že prej razkopavan in so bili eni deli narobe sestavljeni! Dobro da znam brat sestavne risbe :wink:

Zamenjal sem bat, cilinder, magnet, ležaje, semeringe, eliso, vse dihtunge, prebarval motor.

Komplet magnet so mi poslali iz Tomosa. Zraven pride še ena črna škatlica, ki se pritrdi na zunanjem delu motorja ( izpod pokrovne kape, se pravi na ohišje, najbrž je to tuljava ki jo omenjaš).

Ker gredo iz magneta samo dve žice sklepam, da gre ena na stikalo za izklop motorja. Drugi pol na stikalu za izklop je vezan na ohišje (seveda mora biti dober stik ohišje-kabel)

Druga žica iz magneta pa gre najbrž najprej v to zunanjo tuljavo in naprej iz tuljave na svečko. Ker gre iz tuljave še ena žica sklepam, da gre ta tudi na ohišje motorja.

Prosim za komentar.
Slike ne morem dat pred ponedeljkom, ker grem čez vikend na morje :D :D

lp, Mitja
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2009 10:19

glede na to, da imaš zunajo tuljavo...nimam toliko izkušenj s temi sistemi ( več sem delal s starimi, brez zunanje tuljave), bi znalo biti tako....ena žica izpod magneta gre na zunanjo tuljavo, druga na razsvetljavo. možno je, da tista žica, ki gre iz zunanje tuljave, gre na stop stikalo. iz zunanje tuljave mora iti tudi debel kabel na svečko. Maso pa ima ponavadi zunanja tuljava kar na pokrov cilindra, direkt z vijakom za pritrditev.
dopuščam možnost, da je žička na zunanji tuljavi masa, ampak potem tvoj motor nima razsvetljave.

je res težko pisat po spominu....bi moral še doma pogledat, imam tako štriko z zunanjo tuljavo in ta staro brez nje...
Somolovac
Kapitan
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Pe Maj 22, 2009 10:45

Najbolj logično bi bilo, da gre žica iz magneta preko stop stikala na zunanjo tuljavo, od tam naprej pa na svečko.
V tem primeru, ko pritisneš na stop stikalo lahko motor ugasneš.
Druga žica iz magneta pa gre na razsvetljavo!

Mislim, da je to to!!

Hvala weta.

lp, Mitja
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2009 14:17

malce dvomim, da bo to, kar si rekel pravilno. nisem še videl primera, ki bi bil tako vezan ( vsaj pri tomosu ne, pa tudi drugje). Stop stikalo je vedno vezano, da ko nanj pritisneš, povežeš žico z maso (ohišjem). nikoli pa ga nisem videl, da bi s stop stikalom prekinil napajanje zunanje tuljave.

sicer pa poskušaj obe varianti.....dosti variant itak nimaš na razpolago. pa boš hitro ugotovil, kako in kaj.

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov