Menjava krmne stene- fisherman

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Apr 26, 2016 21:31

SR 290,

bom upošteval tvoj nasvet. Časa do morja imam še dovolj (dva meseca in pol), tako, da če bo ugotovljeno, da je stena fuč to lahko še zamenjamo. V mesecu dni bi morala biti stvar rešena, seveda, če bo šla paluba lepo stran od spodnjega dela trupa. Drugače pa primer Grexon.

Sporočim, v kakšnem stanju je les.

Lep pozdrav.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Apr 26, 2016 21:37

V enem mesecu je ne zamenjša, če ne zanemariš službe, oziroma ne zapraviš vsega dopusta za tega šmenta in obenem tvegaš, da žena z familijo vred pobegne. :D
Poglej link iz prejšnjega prispevka kako to zares delajo američani.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Apr 26, 2016 21:54

SR 290,

staro je staro. V osnovi mi je čoln v teh 10 letih, ko ga imam, služil dobro in za tistih 3k €, kolikor sem dal 2006, je že izplačan.

Bom pa upošteval tvoje nasvete in zadevo pustil za v jeseni.

Nisi mi pa napisal, kakšno je tvoje mnenje o vliti epoxy krmni steni. Prosim te še za to mnenje. Hvala.

Lep pozdrav.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 27, 2016 06:57

Epoksijev je mnogo! Tisti kvalitetni, ki so namenjeni laminiranju in prenesejo temperature do 80 oC, szanejo kake 7-10 krat več od poliestra, v manjših količinah je razlika še večja.
- bolje se prime na podlago in je trdnejši.
- naknadno popravilo je možno le z epoksijem, ker se noben poliester ali vinilester ne prime gor.
- za dober laminat rabiš posebno tkanino, katere nit je obdelana z drugimi kemikalijami kot za poliester. Gre tudi z navadno tkanino, ampak izgubiš prednosti epoksija. Za epoksi se nikoli ne uporablja mata, vedno le različne tkanine, praviloma manjših gramatur od 500 g/m2. "Originalna" tkanina ima svojo ceno, ki si jo lahko ogledaš na R&G spletni strani.

Vzemi poliester za čopič, oziroma če že želiš odlično opravljeno delo vzemi vinilester za čopič in z njim ustrezno delaj. Nikakor pa ne trgaj dol zunanje stene, boš obžaloval! Če ne ti, pa tisti, ki ga boš okrog prinesel, če mu prodal tako obnovljeno plovilo. Ne rečem, da na tem forumu ni nekoga, ki bi to dobro izdelal, ampak svetujem pa nikomur ne.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Sr Apr 27, 2016 07:36

SR 290,

hvala za mnenje. Vsekakor ne bom rezal zunanje oplate in bom poizkusil zadevo sanirati od znotraj. Seveda bi bilo najboljše, če mi nekako uspe odstraniti palubo, v tem primeru je zamenjava krmne plošče dokaj enostavna. Kot svetuješ, bom uporabil vinilester, ki se dobro sprime s starim laminatom.

V naslednjih dneh bom poslikal zadevo in slike objavil tukaj, da vidite, kako izgleda cela reč.

Lep pozdrav.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 27, 2016 09:48

Vinilester se bolje prime na star laminat od poliestra, ne prime se pa optimalno. V vsakrem primeru boš moral staro osnovo raztapljat z litri acetona, da jo malo zmehčaš in omogočiš kolikor toliko kvaluteten spoj.

Pri odstranjevanju palube najprej ugotovi z čim je zlepljena. Na izbiro imaš verjetno:
- v vsakem primeru vijake.
- zlepljeno z fleksibilnim konstrukcijskim lepilom ala Kent, Sika... Te je enostavno odstranit, le zarežeš z zelo ostrim olfa nožem. "Zelo enostavno" jemlji v kontekstu in ni mazanje masla na kruh!
- zlepljeno z epoksidnim lepilom. Tega enostavno zmehčaš z toplotno pištolo in sproti skraspaš z nekim orodjem kot veš in znaš.
- zlepljeno z lepilom na osnovi poliestra. Tu pride v poštev dleto, kladivo, fleks in precej znoja.

Ampak najprej razmisli kako bi zlezel not in odstranil notranji laminat un desko brez snemanja palube! Tu se ti splača dobro potrudit, pa magari, da nekaj dni ležiš obrnjen na glavo v nekem nemogočem položaju.

Ko sem se že vmešal z nasveti ti svetujem še to, da celo zadevo pustiš pri miru dokler ne začne vsak sloj krme plahutat po svoje, kar boš lepo videl če nekje na sumljivem mestu stisneš krmo z prilagojeno mizarsko spono-cvingo. Razslojena krma-gnila krma je kot lepenka. Ampak če je gnila bi bilo dobro pogledat v kakem stanju so longeroni, ki so verjetno tudi leseni. Če so še ti fuč, ti želim obilo dobre volje in prostega časa. :D
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Maj 03, 2016 19:24

SR 290,

hvala za nasvete. Danes sem si pobliže ogledal zadevo in moram reči, da se z notranje strani čolna do krmne deske ne bo dalo priti, ker je vse izredno nizko. Prelivno korito je izjemno nizko (v originalu je bil menda predviden motor z kratko nogo-nato je bil narejen povišek za motor z dolgo nogo).

Zvok trkanja po krmni steni se mi zdi še kar zamolkel, torej zadeva verjetno res še ni povsem fuč.

Sem pogledal, kako je paluba spojena z trupom. Z notranje strani na zadnjem delu (pod zadnjim sedežem) je paluba po celi širini zlaminirana z trupom, spredaj pa je v obeh bočnih predalih prav tako zlaminirana z trupom. To bi menda šlo odrezati ven.

Za zdaj bom bom zadevo pustil takšno kot je, bom pa spremljal kaj se dogaja z krmno steno in če ne bo drugega bomo to v jeseni sanirali.

Sporočim ko bo kaj novega.

Lep pozdrav.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov