teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Okt 15, 2009 11:39

Jaz osebno sem nezadovoljen s teakom na krmni platformi. Zelo lepo za videt in dejansko je bil teak vključen v ceno, ko so mi izdelali platformo. Je pa zelooooo nestrokovno nalepljen, saj ga je na dveh treh mestih dvignilo (po dve ali tri lajšne skupaj). Moram ga popraviti, vendar nikoli ne najdem pravega časa, poleg tega pa takšnih zadev še nisem delal, a vse je enkrat prvič. Kot pravo Gregor.n., je tu problem zmočenega teaka, ki potem pušča rjave sledove, in ko mi teče po tobu krmne ploščadi je videti, kot bi bila na teh mestih rja.
Sem pa zelo zadovoljen s položenim teakom v kokpitu, saj je tam vse b.p.. Cena končnega izdelka v kokpitu je bila 4,2 m2 za 1.600 Eur.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
DTM219
Kapitan

flexitek

OdgovorNapisal/-a DTM219 » Če Okt 15, 2009 19:11

žio,
no kar ne morem da bi šel mimo te teme.Tudi sam sem pred meseci vpraševal po teku.Prišel sem do PRIMUS R flexitek vKomendi.Cena položenega je 450€ za kvadratni meter.Ko je položen zgleda res krasno.Problem je nastal(neverni tomaž)ko sem prijel ta tek v roke.Vsem ki se odločijo za nakup bi svetoval isto.Debelina teka na plastiki je namreč cirka 0.2mm.
No in padla je odločitev da se vrnem na itison.Super zadeva še posebej ker mi je Mitja P svetoval in povedal kje dobim tapravega
lpjani
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Okt 15, 2009 20:35

Hoj,
@DTM219
ko prebiram te poste se vsake toliko časa malo nasmejem, ne vem od kot tebi podatek ,da je Flexiteeku samo 0,2 mm teaka na plastiki. Če si samo opazoval na sejmu in nič vprašal je potem to tvoj problem samo ne pisat in širit neresnice oz. kot si napisal (neverni tomaž). Verjetno res ne veš vsega in tudi ne kakšna je sestava Flexiteeka.Če si me ali bi me vprašal potem dobiš odgovor ,da je to zmes PVC in apnenca ter naravnih barvil z dodatkom proti staranju in razpadanju. Torej je to zmes, ki je v celotni deb. enaka sestava le kombinacija zmesi povzroča to imitacijo teakovine.
Saj ne da bi zagovarjal ,da je Flexiteek najboljši saj delamo tudi teakove pohodne površine in ostale izdelke vendar se je resnično pokazal kot odlična alternativa pravemu teaku ali zamenjava za itisone, tapisone..... ! Drugače ne bi že leta 2001 dobil nagrado za najboj inovativni izdelek na sejmu METS.!
Kopirati ga želijo po celem svetu od Kitajcev do Amerike torej le ni tako slab ali se ti ne zdi.
Želim biti kar najbolj objektiven in nepristranski samo fantje, treba je biti malo bolj dojemljiv za novitete.
Interesantno pa je, da samo ,na sejmih v Sloveniji poslušam kritike, ko pa se udeležujem sejmov kot so Tulln ali pa Dunajski so pa mnenja drugačna. Čas bo pokazal svoje ali gremo v pravo smer....
Drugače sem za vsa vprašanja vedno na voljo !!!!!
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Okt 15, 2009 21:25

Na letošnjem Izolskem sejmu pa sem izvedel še za najnovejšo alternativo teakovini. To je javor. S pravilnimi obdelavami pridemo do še boljših rezultatov, kot nam jih daje teak. Seveda je cel projekt še v fazi testiranja, traja že približno dve leti, vendar so že sedaj rezultati več kot odlični. Cel postopek obdelave je zavit v tančico skrivnosti, lahko pa povem, da se cel projekt izvaja na Dolenjskem. Javor velja za dokaj agresivo kulturo in ga je v Evropi več kot dovolj. Končna cena naj bi bila kljub dražjemu postopku obdelave nižja kot je teak.
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Pe Okt 16, 2009 08:40

Ne vem zakaj, ampak jaz cenika ze flexiteek ne najdem :cry: . Ali lahko kdo napiše kakšna je okvirna cena m2.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Okt 16, 2009 08:42

To o kvalitetnem lesu, takoj za ovinkom, torej v domačih hostah, sem že kar nekaj časa nazaj pisal.
Primus, ne me narobe razumet, kdo bo hotel imeti tik ali flexi teak, bo itak prišel do tebe.
Nekaj let nazaj, ko sem šele v zimskem času doma v dneni sobi ( na ženino veselje ) delal rebra za bodočo barko, sem skakal od mizarja do mizarja in zbiral kose raznih vrst lesa. Seveda mizarsko suhega. Naredil sem si spisek, recimo, kostanj zaščitil z tem in tem. Držal sem se navodil raznih proizvajalcev o premazih in vrsti lesa, za trdi oz. mehki les. Nekaj pa sem delal tudi po svoje, recimo zaščita, po dobrem sušenju pa laneno olj ( firnež). Najprej je kazalo vse lepo. Modele sem hranil na nadstrešku lesene utice, tako da se bili modeli vedno izpostavljeni vremenu. Kostanj , recimo je dolgo kljuboval, ampak ga je začelo zvijat, enako breza. No da ne bom dolgovezil. Favoriti so bili trije, bor , hrast, jesen. Bor sem potem tudi opustil, ker bi ga bilo potrebno razsmolit, to pa je dolg postopek in priprave moraš imet. Hrast mi je pretrd, je težko delat z njim, za to sem se odločil za jesen. Meni osebno se in barva in struktura lesa zelo dopadeta, je pa tudi precej trd les in zelo odporen.
Pa še tako sem razmišljal. Kaj mi če teak z 30-40 letno dobo. Pri sedanjih 51 letih, bom takrat že dvakrat prekopan :)
LP
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Pe Okt 16, 2009 09:35

Fiat Justitia ... Some day....
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Okt 16, 2009 11:27

primusr napisal/-a:Hoj, tukaj je cenik;
http://www.primusr.si/teak2.html

Zakaj je ta plastika tako nesramno draga :?:
FISHING & SAILING IS LIFE
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Okt 16, 2009 11:38

Po moje zato ker je podobna teaku,in jo polagamo na barke.
Neke dejanske vrednosti pa po moje nima.
lp
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Pe Okt 16, 2009 13:19

:shock: :shock: :shock: ???

Ali nisem nekje zasledil, da naj bi bila prednost plastike med vsem ostalim tudi prihranek? Po tem ceniku sodeč bi prej rekel da je dražja.
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Pe Okt 16, 2009 13:20

Ob besedi navtika popustijo vse zavore in se začne uporabljat x in ne +. Marže tuki morajo bit astronomske. Po svoje logično, trg postavlja ceno.. Ampak tud men se zdijo tele cene čist pretirane čeprav se mi izdelek zlo dopade. Tolk težko pa 'linoleja' tut ni polagat al..

lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Okt 16, 2009 14:02

da so materiali pri nas daaaaaaaaaleč precenjeni in s tem storitve, vemo vsi.
In če hočete vedeti ali videti različice teaka potem je tole pravi naslov za vas:

http://www.myboatsgear.com/featured_pro ... #Flexiteek

Spodaj so cene, uporabnost,..... and any more!

ali: http://www.nuteak.com/

Pa LP

:roll:

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Okt 16, 2009 15:19

Se že v naprej opravičujem, če si razlagam napačno. Prvi link, čisto spodaj, je govora o 23 $ , malo višje pa okrog 40-50 $ za SF. To razumem kot Squer fit, torej kvadratni fit in če se ne motim ima 1 fit cca. 30 cm. Torej tudi tukaj cena za 1m2 kar lepo narase.
Upam da se motim, ker moja Ang. je tudi bolj za naročanje piva :wink: .
LP
Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Pe Okt 16, 2009 15:41

Isto si jst razlagam.. 1 m2 = 10 square feet?! Za Flexiteek pride to min. 400$ kar je 268€ izrezano po šabloni hmm
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Okt 16, 2009 22:58

Ene cene so za flexiteek v traku, druga večja cena je za izdelan flexiteek nalepljen in dokončan na deski, torej za izdelek narejen po meri za vsako plovilo posamezno.
Najcenejši Nuteak je dejansko polizdelek in ga je potrebno še obdelati po brušenju oz. po obdelavi. Nuteak je slaba kopija teaka, ker je bolj podoben pluti in je pohodno hladnrjši od teaka. Ta teak najbolj spominja na "ladijski pod" brez t.i. feder, ker so ta narejena iz umetne mase v črni barvi, da pri zlaganju zgleda kot Sika kit.

LP
:wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti