Suhi ležaj pogonske osi od Povhe Navtike

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

borro
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a borro » Če Mar 10, 2016 13:44

Živjo!

Meni se pa zdi zadeva izredno zanimiva. Sam sem imel takšen komplet na prejšnji barki, in je delovalo odlično. Res je, da je g. Povhe na trenutke malo samosvoj, in tudi sam sem imel z njim debatni krožek, predno sem ga uspel prepričati da mi proda le nove semeringe.
Iz tehničnega stališča zadeva veliko boljša kot volvo, ker dopušča tresljaje osi in ne muči tesnila, tesnila sta dva, pa še po potrebi jih menjaš..
V primeru puščanja na osi, lahko le teflonski del z obema tesniloma odviješ iz gume, prestaviš za par mm in zopet "delata" na novem delu osi. Zakaj jih je pa potrebno eventuelno premikat po osi, je pa druga zgodba... ker Povhe trdi da so takoimenovani semeringi narejeni iz trdožive gume, da se ne uničijo zlahka, dejansko po nekaj časa zarežejo utor na osovini, kjer zadeva prične puščati. Ko pa ga soočiš s tem problemom, ti pa odvrne da si imel pač slabo kvaliteto osi, pa ti potem še tisto proda .. pa še ležaj za skeg.. itd.. :D :D plusi in minusi... je pa definitivno pametna zadeva pri vseh, katerim se motor malo bolj trese..
sam bi jo zopet kupil, če bi jo potreboval.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Mar 10, 2016 15:30

Ravno zaradi klasičnih semeringov,ki ti delajo utore na osovini, imam raje to klasiko Volvo-Motomarin.Tudi g.Povhe ima klasične osovine ki jih kupuje v MDM-u, naredi konuse in šlic za kajlo in prodaja.Če pogledaš malo širše,povsod v avto industriji in nasploh,kjer laufa semering,se z leti naredi utor.Ugodneje mi je vsake nekaj let manjat to gumo kot pa imeti težave z osovino.Drugače je pa kvalitena osovina iz inox 4462,Povhe pa vzame malo cenejšo varianto 4057.Glede tresljajev pa imam vgrajen Aqvadrive-original in s tresljaji nimam težav.
mašinfirer
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Mar 28, 2016 08:56

Jaz imam Volvo, naročen v SVB (ker nisem imel druge ideje kje kupit) od 4/2010 in je kljub velikim tresljajem katere "nudi" 1GM10 vse ok. :D
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Mar 28, 2016 10:46

Aqvadrive je tudi zato,da se osovinski pritisk ne prenaša v celoti na motor,ampak na Aqvadrive,motor pa je popolnoma sproščen in nosilci motorja držijo in dušijo le vebracije motorja.Tistim,ki takega sistema pri osovinskem pogonu ne uporabljajo,rado počasi trga te gumi nosilce,ker prenašajo potisno silo propelerja.
Nazadnje spremenil habibi Vll, dne Po Jun 20, 2016 18:48, skupaj popravljeno 1 krat.
mašinfirer
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Po Jun 20, 2016 18:28

Zanima me, če je kdo sam poskusil menjati to tesnilo (od Povheta ali Volvo original) na barki, ki je v vodi?
Tesnilo je pričelo puščati, sezona je pred vrati, strošek dviga in spusta pa ni zanemarljiv...
Bi se tega lotili sami ali bi to raje prepustili mehanikom v marini?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 20, 2016 18:49

Jaz nisem sam menjal še to ,ti pa povem kako bi,če bi bilo treba.
Kupiš pravo bukolo
odtegneš os
zašćitiš menjalnik in motor pred curkom vode z folijo
imaš nekoga z masko v vodi,ki naj v statveno cev zatlači pvc vrečko pol ko boš nazaj potisnil os
os imaš očiščeno in namazano z mastjo pred bukolo
odtegneš šelni,snemeš bukolo in natakneš novo gor
nasadiš bukolo na statveno cev pazi da ne boš poškodoval tesnilnih lamel zato delaj umirjeno ,ne z hektiko.
počas povlečeš os do menjalnika,prej ti pa oni mož v vodi spuli vrečko iz statvene cevi
prišraufaš os in zategneš šelni na statveni cevi
pokličeš plavalca v kokpit da nazdravta z drinkom po uspešni menjavi.
LP Iztok
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Po Jun 20, 2016 18:58

Takšna je bila moja ideja in po logiki ne bi smelo biti večjih težav. Samo ne vem, ali pustim onega pod gladino ves čas, da na škrge diha ali lahko pride kaj pogledat iznad gladine? Šalo na stran..
Je kakšna nevarnost, ko bom tiščal os nazaj, da pride v statveno cev kaj, kar bi jo lahko poškodovalo?
Kakšen curek lahko pričakujem, ko odtegnem objemko?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 20, 2016 19:09

Če si le malo vešč, lahko menjaš sam.Če boš delal kar na vodi, ti bo pač steklo v barko malo vode.Dobro si vse pripravi, da ko potegneš staro dol, takoj natakneš novo.Če boš montiral Volvo manšeto, jo pri izhodu pogonske osovine proti motorju namaži s silikonsko mastjo, ki jo ponavadi dobiš zraven.Dobi se tudi manšeta, ki ima dva nastavka, eden je za občasno mazanje z sil.mastjo, drugi pa za odzračevanje osovine, ko daješ barko v vodo.Takšno imam na svoji barki in mi drži že 3 leta bp.Redno jo malo podmažem s silik.mastjo, ki jo dam kar na prst in z malo sile stlačim v odprtino, ki pa ima čepek za zaprtje.Od Povheta mi ni všeč,lahko da je boljša, ne vem, nisem je še probal, ta klasična mi povsem odgovarja in bom ostal kar na tem, ker je tudi enostavna za hitro premontažo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Po Jun 20, 2016 19:15

Takole je:
sem šel pogledat v moje zapiske (imam vse izdatke za barko zapisane) koliko me je prišla Volvo manšeta z menjavo.
Manšeto sem pač naročil po pošti 109 evrov komplet z mastjo za mazanje (takrat je bila poštnina še 12,30 evra, danes je 6,5 evra), razlika do ostalega zneska 187 evrov pa je bil dvig v marini Portorož (samo dvig na gurtne za pol ure, ki se je seveda malo zavlekel na 55 minut, pa ni bilo treba nič doplačat za stalne stranke).
Brez rizika in potopljenega prijatelja bi bilo tudi danes 180 evrov dovolj.
Je pa res, kolega pomagal pod barko (da je malo potegnil os nazaj).
Pa zamenjavo moraš naredit po navodilih (pravilno natakniti z nastavkom, da se ne obrnejo ripne, pa namazati, pa stisniti, ko je barka v vodi, da priteče voda, da ni zraka in kasneje tesni...)
Bo tudi naslednjič tako, ko bom menjal, če ne bom istočasno z AF.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 20, 2016 19:19

Polanc, bukola je samo gumi ležaj v medeninasti puši, snetaskira pa kot ga razumem bi menjal tesnilno manšeto na izhodu osovine v notranjost, v kateri je tudi nekaj cm osovinskega ležaja.Za sneti notranjo bukolo pa moraš sneti prop. pogonsko os sneti ven, da lahko bukolo zbiješ ven, edino če boš kar z osovino nabijal, da jo zbiješ ven.Verjetno pa misliva oba isto in si mu dal napotke kot je treba.Imaš za os 25,30 35...
http://www.njuskalo.hr/brodski-dijelovi ... s-18240811
mašinfirer
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Po Jun 20, 2016 21:23

Res je, kot je ugotovil Habibi. Ker je voda zacela mocno kapljati ob uporabi motorja, bi rad zadevo resil.
Mislim, da bom vzel tesnilo od Polhe Navtike. Po pregledu spleta sem nasel tako pozitivne kot negativne kritike za oba proizvajalca (volvo in polhe), pretehtala bo verjetno hitra dobavljivost.
Pares ni se noben tega delal na vodi? Ne bi bil rad prvi ki naredi kaksno neumnost...

Vsem, ki ste mi ppmagali z nasveti pa najlepsa hvala!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 20, 2016 22:25

kapljat začne ko neki časa stoji,če jo dobr namažeš bo zatesnila če ni prestara...Ja mislil sem tega notranjega vraga... :oops:Curek ni neki strašnega,zaščitiš tolk,da ni slano po menjalniku.Edino vse imej pri roki.Pa boljš je da je eden v vodi,da pomaga os lepo potegnt nazaj.
Jaz sem recimo menjal iztočni ventil od skreta na vodi..tko da ..
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » To Jun 21, 2016 12:34

Gre tu za jadrnico, ali motorno barko? Na Kornatih sem videl kako so domačini v plitvini na premec pasare postavili plastično kad in v njo natočili morje, potem pa popravljali nekaj okrog osi propelerja, ki je bila nad gladino morja....mogoče uporabna ideja
mirno morje
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » To Jun 21, 2016 14:45

Roman1: gre za 10m jadrnico, kjer bo težko toliko dvigniti krmo s pomočjo uteži.

Danes sem nabavil tesnilo od Povhe navtike, g.Povhe si je tudi vzel čas in razkazal na praktičnem primeru, kako se zamenjav izvede in na kaj moram biti pri zamenjavi še posebej pozoren. Poročam, kako se je izteklo oz. če še teče kaj :)
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » To Avg 02, 2016 08:42

Da poročam kako se je izteklo...
Pridem v marino in vseeno grem povprašati kolk bi me olajšali, če bi barko dvignili pa jo imeli pol ure na dvigalu. "Ajde momci može za vrijeme marende i 100 EUR". So se mi zasvetile oči in gasa na dvigalo.
Sicer ne, da se ne da zamenjati na vodi, vendar sem se precej zamudil z odstranjevanjem obstoječega tesnila. Os je šla kar težko iz originalnega tesnila, tako da se je moral tisti "pod" barko kar namučiti.
Morda bi tesnilo na vodi lahko zamenjal če bi bilo več prostora med statveno cevjo in prirobnico na menjalniku, tako pa se je izkazala odločitev, da delam na suhem kot pravilno.
Sedaj tesnilo o Povheta tesni odlično, bomo pa videli, kako dolgo bo držalo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: igor_k in 19 gostov