Konzervans da-ne?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 12, 2016 12:43

ma se vedno je penis, vidim vsakic na prikolici za coln, operes 2x, dez pada po njej en teden, ko pa sonce posije pa spet solne kristale vidis :)
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Avg 12, 2016 12:59

kr3mn1 napisal/-a:potem so moje kante in od poznanih vse pravljicne.

kupi od husquarne olje, naredi mesanico in jo pusti v garazi stat eno leto.

Bencin razgradi olje za dvotaktne motorje, vendar za to potrebuje čas. Zato ne uporabljamo stare mešanice. Če že, jo tretiraš kot bencin in ji dodaš olje.

Se pa ob tej temi spomnim reka Marka Twaina.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 15:41

kr3mn1 napisal/-a:potem so moje kante in od poznanih vse pravljicne.

kupi od husquarne olje, naredi mesanico in jo pusti v garazi stat eno leto.

Aha! Torej v kaj v teh pravljičnih kantah razpade olje? V vodo al v zrak, al v kaj, kaj nastane iz olja? Cvetje kamilice mogoče?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Avg 12, 2016 15:51

Jaz sem Merca vedno zadušil z motornim (svežim) oljem. To me je naučil en star (žal že pokojen) mehanik. V uplinjač sem vlival olje, dokler ni zadušilo motorja. Vendar je potrebno biti pazljiv, curek olja, ki ga vlivaš v uplinjač, ne sme biti debelejši od konice svinčnika. Olja mora biti ravno toliko, da sproti izgoreva, prevelika količina vlivanja olja lahko povzroči poškodbo motorja (zabije bat, če je olja preveč v izgorevalnem prostoru). Dobro (ustrezno) motorno olje ne more zapacat batov, obročkov, saj bi se enako zgodilo tudi med obratovanjem motorja. Nikakor ne priporočam uporabe kakšnih drugih olj! Enkrat sem tankal bencin v kanto jedilnega olja. Notri je ostalo še manj, kot 0,5dcl jedilnega olja+20 l mešanice. Na Tomosu je obročke tako zapikalo na bat, da sem moral bat vrečt vstran.
Naslednjo sezono mi je Merc vedno vžgal iz prve, s starimi svečkami, nove sem zamenjal šele, ko sem skuril konzervacijsko olje. Nikoli nisem imel nobenega problema z Merci. Treba ga je samo božat, pa se pogovarjat z njim, pa bo laufal večno
:idea:
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Pe Avg 12, 2016 16:36

Aha! Torej v kaj v teh pravljičnih kantah razpade olje? V vodo al v zrak, al v kaj, kaj nastane iz olja? Cvetje kamilice mogoče?

Mešanica za dvotaktne motorje se vedno dela na sveže. Iz prve roke ti povem, da mi je Stihl ročna žaga zaribala zaradi uporabe pol leta stare mešanice.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 16:54

Lej; o tem zakaj je teb zaribala žaga in za kaj misliš da ti je in ali je ali ni to res, ne bom diskutiral, ker je kot debata o lanskem snegu. Mogoče si pa pozabil not olje ulit, pa ti je zato ribnla al pa zato ker dvotaktnik učas ribne, ko ma dost vsega.

Dvotaktol v kanti brez bencina ne bo razpadel ni teorije. Ne razpade, ostane olje. Popolnoma enako je, če motor zadušiš z dvotaktolom, le ta se bo oprijel vseh delov v notranjosti in ne bo nikamor razpadel, ne me basat.

Tudi v bencinu olje nikamor ne razpade ampak bencin sam oksidira pa še to pod pogojem, da ima zrak, če ga natočiš do roba in zapreš bo nasledn let mešanca pela ko s puške.

Vem pa zato ker nisem samo enkrat shranil bencin čez sezono in drugo leto narezal par kubikov drv. Ne bom menda mešance stran metal.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Pe Avg 12, 2016 17:04, skupaj popravljeno 1 krat.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Pe Avg 12, 2016 17:04

S čem si rezal te kubike drv je tudi brezpredmetno. Dejstvo je, da je žaga zaribala. Ko sem jo nesel k mehaniku in ga vprašal, kako je mogoče, če pa sem imel mešanico v pravem razmerju me je vprašal koliko je bila stara ta mešanica in potem je samo rekel to je to. Pa ni bil edini, ki je to rekel

Če je olje razpadlo ali ne ne vem, vem pa, da od takrat naprej uporabljam samo svežo mešanico.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 12, 2016 17:11

Če v bencin natočiš stabilizator, bencin ostane svež.

Nekateri dvotaktoli stabilizator bencina že vsebujejo.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 12, 2016 17:24

.

Opa, se pravi, če je tema prava je odziv velik in mnenja se krešejo.

Tako je prav.

Kar se tiče konzerv, konzervacije bi pa jaz znal povedat kar nekaj. Sem že veliko konzerv odprl in do sedaj me ni nič presenetilo

Bom pa v drugi temi odprl vprašanje z mojega področja. Kdaj in koliko se soli meso na žaru?

Bo bolje če odprem temo novembra!!!!

Eeeeeeeeee, majstori moji!!!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 12, 2016 20:42

A kdo kosilnico konzervira čez zimo? Pr nas noben pavr. Pa delajo še po nekaj desetletjih bp.
Če bi jo, verjetno tudi ne bi škodilo. Se pravi: Isto sranje.

Za tamale pente je, po moje, najbolj pomembno dobro preprati. Pozimi, pa občasno malo presukati, če je le mogoče.

Itak pa je najboljša " konzervacija" redna uporaba.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Avg 12, 2016 21:21

:D
Moje mnenje je tako.
Cvajtakte si moral konzervirati čez vplinjač z špricanjem olja ob prižganem motorju in ga zadušiti na koncu, tako da je olje podmazalo motorno gred in ojnice.
Kar se tiče 4 taktnih MPI pa olje v spreju špricamo v dovod zraka. Ne bi se upal dajati olje v gorivo zardi šob. Na koncu posprejam še v cilinder skozi odprtine za svečke in parkrat obrnem motor ne da bi ga vžgali.

Tako konzerviram vse motorje in nikoli ni problema ne z kompresijo in porabo olja.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Avg 12, 2016 21:39

pajer1 napisal/-a:.

Opa, se pravi, če je tema prava je odziv velik in mnenja se krešejo.

Tako je prav.

Kar se tiče konzerv, konzervacije bi pa jaz znal povedat kar nekaj. Sem že veliko konzerv odprl in do sedaj me ni nič presenetilo

Bom pa v drugi temi odprl vprašanje z mojega področja. Kdaj in koliko se soli meso na žaru?

Bo bolje če odprem temo novembra!!!!

Eeeeeeeeee, majstori moji!!!

.

Meso na zaru se solo po potrebi. Vedno po peki, razen predelanih zadev. Kobasice, cevapi pleske :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Avg 12, 2016 23:03

:lol:
Kaj a smo sedaj na odprti kuhinji :roll:
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » So Avg 13, 2016 16:32

NOVI FOSIL napisal/-a::lol:
Kaj a smo sedaj na odprti kuhinji :roll:

Ne na "Konzervans da-ne?" :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » So Avg 13, 2016 16:59

E tec izvenkrmni ima program, ki ga zaženeš ob koncu sezone da se motor sam konzervira. Vedno opazujem izpuh ob tej operaciji in potem ob zagonu, vendar nikoli nisem opazil nekega posebnega močnega dima, pomeni da se verjetno nekaj precej sploh motor ne maže, tak da neko specialno zadimljenje motorjev tudi ne prinese nekega pametnega učinka.
Moje mnenje.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti