pozabil sem na konzervacijo ...

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Jan 17, 2009 11:33

El Barto, 2 taktni motorčki nimajo karterja! Najboljša "domača konzervacija" dvotaktnega motorja pa je t.i. zadimljenje. Ko motor prelaufaš v sladki vodi, mu namesto mešanice daš samo 2T olje. Motor še nekaj časa dela, potem zadimi in crkne.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
El Barto
Poročnik korvete
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a El Barto » So Jan 17, 2009 12:27

Ja no saj glavna gred je v neke vrste karterju in če je tam olje, pa še nad batom, je pa stvar zrihtana.
In vem, da je bolje zadevo delat če motor laufa, ampak za silo je tudi to dobro.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 18, 2009 09:18

Pozdravljeni
Največji problem je slan zrak,ki ga motor med delovanjem vleče vase in ta sol ostaja na vsisni strani,se pravi za bati in vleče vlago nase po sezoni.Ta prostor pa se namaže edino tako,da motor laufa,to je pač postopek,ki ga je treba izvesti in le par kapljic olja ne pomaga zadosti.
LP Iztok
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jan 19, 2009 12:09

Mogoče malo pretiravamo z "konzervacijo" dvotaktnih motorjev. Moje izkušnje kažejo, da še noben motor oz. bat ni prijelo, če ni bilo ekstremov pri hranjenju motorja, pri tem mislim predvsem na čas. V štirh mesecih verjetno še ni nobenemu prijelo bata, če je motor po koncu sezone malo opral, pustil delovati v sladki vodi in malo posprejal. Važno je, da se pusti motor delovati tako dolgo brez priključenega bencina, da motor pokuri ves bencin iz vplinjača, ker se v nasprotnem primeru lahko čez zimo naredijo usedline in posledično se zamašijo šobe. Kaj to pomeni pa vsi vemo.
Tudi sam imam motor čez zimo zunaj, sicer je pod streho pa še nisem imel nikoli problemov.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Jan 21, 2009 15:58

joeloe napisal/-a:Konzervacija je nujna, vendar ti lahko povem svojo izkušnjo...
Pred cca. desetimi leti sem se selil in pri selitvi garaže našel "pozabljeni" Tomos 4. Motor je stal brez konzervacije cca. štiri leta na suhem in v ogrevani garaži).
Odvil sem svečko - ta je bila OK, odprl tank za gorivo - ta je bil zanič, zarjavel od znotraj. Nato sem šel na bencinsko naredit mešanico v kantici.
Motor sem v garaži pripravil za start, vžgal je na drugi poteg.
Naslednje poletje smo se vozili s tem motorjem povsem brez težav.
Po moje so trije meseci lahko kritični pri večjih motorjih, kjer v hladilnih kanalih lahko ostane precej slane vode. Pri teh manjših motorjih pa po moje ni panike.
Je pa gotovo slabo, da motorja nisi konzerviral.
Sicer pa se spomnim, da moj oče tega Tomosa 4 ni nikoli konzerviral, sva pa vsake toliko časa (največ dvakrat na mesec) za pol ure pognala motor v garaži v za to narejenem sodu...
No, ta motor je povsem spodobno deloval tudi minulo poletje (uporablja ga moj znanec).

Bistvena razlika med tvojim Tomosom in njegovim Tohatsujem je v načinu hlajenja. Tomos 4 in ostale različice tega motorja imajo zračno hlajen agregat, in se skozi nogo in motor NE! pretaka slana voda. Zato za takšen motor ne potrebuješ vode, ko ga prižigaš doma v garaži, saj ni mogoče z delovanjem na suhem poškodovati hladilnega sistema.

Motorji s tekočinskim hlajenjem, so zgodba zase (takšen je tudi omenjeni Tohatsu). V primeru motorjev, ki jih uporabljamo na morju, se skozi njih pretaka morska (slana) voda in zato so podvrženi slabim vplivom le te. Med daljšo neuporabo, naj bi jih vedno sprali s sladko vodo, da speremo sol iz njih. Ko jih prižigamo na kopnem, je potrebno vedno poskrbeti, da imajo zagotovljeno ustrezno hlajenje. V kolikor jih "laufamo" brez vode, jih lahko pregrejemo ali pa poškodujemo vodno črpalko, ki v tem primeru dela na suho.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Jan 21, 2009 18:46

bladzo napisal/-a:
joeloe napisal/-a:Konzervacija je nujna, vendar ti lahko povem svojo izkušnjo...
Pred cca. desetimi leti sem se selil in pri selitvi garaže našel "pozabljeni" Tomos 4. Motor je stal brez konzervacije cca. štiri leta na suhem in v ogrevani garaži).
Odvil sem svečko - ta je bila OK, odprl tank za gorivo - ta je bil zanič, zarjavel od znotraj. Nato sem šel na bencinsko naredit mešanico v kantici.
Motor sem v garaži pripravil za start, vžgal je na drugi poteg.
Naslednje poletje smo se vozili s tem motorjem povsem brez težav.
Po moje so trije meseci lahko kritični pri večjih motorjih, kjer v hladilnih kanalih lahko ostane precej slane vode. Pri teh manjših motorjih pa po moje ni panike.
Je pa gotovo slabo, da motorja nisi konzerviral.
Sicer pa se spomnim, da moj oče tega Tomosa 4 ni nikoli konzerviral, sva pa vsake toliko časa (največ dvakrat na mesec) za pol ure pognala motor v garaži v za to narejenem sodu...
No, ta motor je povsem spodobno deloval tudi minulo poletje (uporablja ga moj znanec).

Bistvena razlika med tvojim Tomosom in njegovim Tohatsujem je v načinu hlajenja. Tomos 4 in ostale različice tega motorja imajo zračno hlajen agregat, in se skozi nogo in motor NE! pretaka slana voda. Zato za takšen motor ne potrebuješ vode, ko ga prižigaš doma v garaži, saj ni mogoče z delovanjem na suhem poškodovati hladilnega sistema.

Motorji s tekočinskim hlajenjem, so zgodba zase (takšen je tudi omenjeni Tohatsu). V primeru motorjev, ki jih uporabljamo na morju, se skozi njih pretaka morska (slana) voda in zato so podvrženi slabim vplivom le te. Med daljšo neuporabo, naj bi jih vedno sprali s sladko vodo, da speremo sol iz njih. Ko jih prižigamo na kopnem, je potrebno vedno poskrbeti, da imajo zagotovljeno ustrezno hlajenje. V kolikor jih "laufamo" brez vode, jih lahko pregrejemo ali pa poškodujemo vodno črpalko, ki v tem primeru dela na suho.

Ti pa ne veš kaj dosti o Tomosih. Motor je res zračno hlajen, so pa zato izpušna cev v nogi, izpušno koleno na motorju in spodnji ležaj gredi hlajeni vodno. Tudi ta motor je treba sprati s sladko vodo !
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » Sr Jan 21, 2009 21:54

Zivjo
No, ker mi se vedno časovno ni uspelo peljati motorja na servis (trenutno je na faksu izpitno obdobje, zraven tega pa še delam preko študentskega servisa) mi nikoli ne uspe ujeti delovnega časa, ki ga ima uradni serviser v Domžalah. Ima odprto 3 ure dopoldan in dve uri popoldan ... oziroma nekaj v tej smeri .... skratka ne uspe mi ujeti njegovega delovnega časa, za pot v Koper ali Izolo, kjesr sta tudi pooblaščena servisa za Tohatsu) pa sploh ni časa.

Tako da sem ravnokar ponovno prižgal motor v sladki vodi. Pred tem se nekajkrat počasi potegnil vžigalno vrv in poslušal, če kje kaj čudno ropota oziroma se zaradi morebitne rje kje kaj drgne. Vse je delovalo brez problema, zato sem ga vžgal in vse je delovalo popolnoma normalno. V sladki vodi sem ga pustil prižganega cirka 20 minut, potem pa zaprl dovod bencina in počakal da se je motor ugasnil sam od sebe. Tako da mislim da zaenkrat nisem povzročil nobene škode in še naprej upam, da mi bo čimprej časovno uspelo ujeti delovnik možakarja v Domžalah (mislim da je Motomehanika Volk s.p.).

Se pa šeenkrat zahvaljujem vsem za vse do sedaj napisane nasvete in mnenja.

lp

Peter
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Če Jan 22, 2009 08:19

"Ti pa ne veš kaj dosti o Tomosih. Motor je res zračno hlajen, so pa zato izpušna cev v nogi, izpušno koleno na motorju in spodnji ležaj gredi hlajeni vodno. Tudi ta motor je treba sprati s sladko vodo !"

res je :)
smo enkrat imeli priložnost videti posledice, ko je bil tomos 4 na neki točki izgleda obrnjen na glavo in potem neopran postavljen v garažo.
Slana voda je pritekla v izgorevalni prostor in v par mesecih dobesedno od znotraj pojedla cilinder, popolnoma zaribala bat, uničila vse ležaje, kaj je lahko je zarjavelo...

Zato, obvezno pranje s sladko vodo in nikoli na glavo!
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Pe Jan 23, 2009 15:25

superpuntar napisal/-a:"Ti pa ne veš kaj dosti o Tomosih. Motor je res zračno hlajen, so pa zato izpušna cev v nogi, izpušno koleno na motorju in spodnji ležaj gredi hlajeni vodno. Tudi ta motor je treba sprati s sladko vodo !"

res je :)
smo enkrat imeli priložnost videti posledice, ko je bil tomos 4 na neki točki izgleda obrnjen na glavo in potem neopran postavljen v garažo.
Slana voda je pritekla v izgorevalni prostor in v par mesecih dobesedno od znotraj pojedla cilinder, popolnoma zaribala bat, uničila vse ležaje, kaj je lahko je zarjavelo...

Zato, obvezno pranje s sladko vodo in nikoli na glavo!

Nikjer v moji objavi ni zaslediti to, da vzdrževanje, spiranje s sladko vodo in pravilno ravnanje z motorji (beri kako jih obračamo) ni potrebno v obeh primerih (zračno ali tekočinsko hlajenje).
Namen moje objave je bil poudariti razliko v tem, zakaj nekateri motorji kjub slabemu vzdrževaju in ravnanju še vedno brez večjih težav delujejo in drugi ne!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jan 23, 2009 16:15

Tomos 4 in ostale različice tega motorja imajo zračno hlajen agregat, in se skozi nogo in motor NE! pretaka slana voda. Zato za takšen motor ne potrebuješ vode, ko ga prižigaš doma v garaži, saj ni mogoče z delovanjem na suhem poškodovati hladilnega sistema.

Tole si napisal o Tomosu 4 in na to sem se jaz odzval. Nič od tega kar si napisal, razen, da je agregat zračno hlajen ne drži !
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » So Jan 24, 2009 13:00

@bladzo;

jaz sem samo pritrdil temu, da je potrebno prati s sladko vodo. Ostalo me ne zanima, ljudi ničesar ne obtožujem.

Lep pozdrav, pa mirno kri...
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Pe Feb 13, 2009 22:02

Kaj se ti zezaš malo al kaj :shock:
Jaz imam tomos 4.5 skoz na barki kot pomožnega, ko pridem dol, ga malo zalaufam , posprejam z WDjem , dam v bunker , in dela kot urca . V jeseni za razliko vlijem malo motornega olja v cilinder in to je vsa umetnost .
Peta mislim da je čisto prava . Ne menjaj nič dokler ne crkne , no ali pa , če ti dnar smrdi seveda . :D

mirno morje
cougar
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 14, 2009 14:22

Pozdravljen Cougar in vsi ostali
Glej,takole je z konzervacijo.Sprej za notranjo konzervacijo se po vbrizgavanju v delujoč motor speni in naredi optimalno zaščito za cilindrom,v prostoru kjer se pripravlja mešanica...Stane 23 evrov,dosti ga je za cca 3 motorje do 6 konj.Olje v petah pa je tudi priporočljivo enkrat letno menjati.Če mehanik ni prepožrešen,to ni hud strošek,če znaš pravilno sam narediti,je pa še ceneje.Pošpricati z WD40 je pa enako nič narediti,ker izhlapi brez da bi naredil zaščitni sloj.Je dober le trnutno.Veš,kakšne začetnike morjeplovce bi tvoj post lahko speljal v napačno ravnanje z motorji.Brez zamere prosim in lep pozdrav.
Iztok
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Feb 16, 2009 09:08

Polanc, iz tvojih postov vidim, da marsikaj obvladaš vendar se ne bi čisto strinjal pri WD 40. Imam znanca, keterega se je že prijel vzdevek WD, ker drži firmo, ki izdeluje WD 40 gor. Ni stvari, ki ne bi bila pošprejana (sicer gre za kmetijsko mehanizacijo) ampak rje ali vijaka, ki se ne da odviti na njegovih strojih ne boš našel.
Kot sem že napisal še mi noben motor ni prijelo čez zimo, pa nisem preveč kompliciral. Celega pošprejam, namažem z mastjo gibljive dele in to je to. Kot pravijo naši sosedi "bolje ikej nego nikej" :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Feb 16, 2009 23:09

Saj tudi jaz uporabljam WD ampak za to,da kam zaleze,ne pa za notranjo konzervacijo.Probaj Motul,Qviksilver,Krovun,Balistol...
LP Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov