kolektor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Sr Mar 08, 2017 13:22

še eno vprašanje. se kolektorje da preverit, ko je čoln v vodi?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 08, 2017 15:21

O mater, tega serviserja bi po gobcu.Lahko je s tujim ku..em po koprivah mlatit.Če ti pokažem kak je rizer(koleno)po cca 8-mih letih ko je čoln stalno na vodi, te bo kap pa še koga.Zato se drži nasveta Admina in ne odlašaj.Tudi na vodi lahko preveriš v kakem stanju sta oba dela, le rizer je treba snet in tesnilno površino (robove kanalov)z manjšim kladivcem okrocat, rja bo padla stran, ostala bo le še kovina, kolikor je še je.Že ko boš potegnil dol gumi cevi na koncu rizerja te bo groza kar boš videl.Mogoče lukenj, kjer gre voda v izpuh sploh ni ali pa le še za vzorec, zato se ti tudi greje motor, ker ni pretoka v izpuh.Če hočeš mi daj tel na ZS, ti pošljem dva posnetka za veselje.
mašinfirer
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Sr Mar 08, 2017 16:55

Zdej sm tolk presran, da ga tud užgt ne upam več. Jutri grem dol in bom serviserja prosil, če mi jih sname, da preveri ali bo zdržalo teh par užigov do aprila, ko bom delal servis.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 08, 2017 17:04

Kaj boš zdej dol dajal,brusu,nove dihtunge morš dat za 1 mesec in pol boš vse ponovu pa stran vrgu del in dihtunge...ne,ne dela se tko...
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Sr Mar 08, 2017 17:40

Vem, da bom naredil dvojni biznis! Bom pa vsaj vedu pri čem sem in mogoče preprečil, da crkne motor.

Pred 1 mesecem je motor lepo užgal in tudi tekel cca 1 uro pod štant gasom. Predvidevam, da je bilo takrat še vse OK. V najslabšem primeru mi je voda stekla v motor v tem mesecu, ko me ni bilo (upam da ne). Verjetno se bo to videlo, ko se bo kolektor snel in bo manj škode, če ga ne užgem. Tisto uro dela pa tesnila bom pa razkiral, da bom bolj mirno spal. Ali se motim?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 08, 2017 18:35

olje poglej če je belo,je voda v motorju če je lepo normalne barve...si mel srečo
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Sr Mar 08, 2017 18:44

Olje sem preveril predno sem zadnjič odšel iz barke in ni bilo belo. Pred tem je motor tekel cca uro. Admin je sicer napisal, da olje ne bo postalo belo.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 08, 2017 18:49

Ja če je voda not bi moralo postat taka emulzija al ??
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Sr Mar 08, 2017 19:08

Če samo malo sumiš , da bi lahko prišla voda v motor nikakor ne zaganjaj motorja. Tudi snemanje kolektorjev in kolen na vodi je rizično početje , ker lahko čoln potopiš će nisi dovolj pazljiv. Ni mi jasno zakaj ga ne dvigneš na kopno in tam opraviš menjavo kolektorjev in kolen , ker po 10 letih sigurno niso v top stanju. Lahko ti pripnem sliko kako izgledajo po 7 letih uporabe in to ob rednem vzdrževanju, preko zime v suhi marini napolnjeni z antifrizom . Na srečo niso povzročili kakšne škode na motorju ker smo jih pravočasno zamenjali.
Vse lahko opraviš sam , pomoč potrebuješ le ob snemanju in nameščanju kolektorjev ker so kar težki in će si nisi na bloku pustil kakšnega stojnega vijaka boš težko sam nameščal in zraven še vijačil kolektor.
Pa ne zaupat vsakemu serviserju , njegova beseda ni garancija včasih je lahko tudi zavajajoča, pač odvisno na koga si naletel. Dejstvo je, da bo na koncu morebitna okvara na tvojem motorju in trpela bo tvoja denarnica pa še kaj zraven.
Zamenjah jih čim prej kot to svetujejo tudi ostali na forumu ki so to šolo morda že dali skozi.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 08, 2017 19:13

Pol daš gor pa rostfrejaste pa je večni mir ...baje ,ne vem če je res.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 08, 2017 19:13

Voda se zlije preko izpušnega ventila v cilinder(nadbati del.Ker to ni nevem kako velika količina, le mala žlička ali še manj, ta voda načeloma ne pride do olja, da bi se pobelilo.Zarjavi pa cilinder in obročki zapikajo.Voda ne precurjla med steno bata in cilingra, prej se ustavi na obročkih in zapaca prehod do karterja.Zato to, da olje ni belkasto, ni merilo, a sej je dobro.Naložil bi vam nekaj slik, kako take posledice zgledajo pa enostavno sam ne znam.
Jaz motorja nebi laufal, ker, stam samo še pospešuješ in povečuješ eventuelni izliv vode v motor.Treba je čimprej sneti kolektor in rizer, ter menjat.To je prava rak rana za motor.
mašinfirer
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Mar 08, 2017 19:35

A prav razumem, da imaš namen še vedno dajat denar istemu serviserju? Poišči drugega. Nekaj mojstrov je tudi na forumu. Eden je napisal post nad mano.

Lp.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 08, 2017 19:38

Ja Habibi maš prou,Pride pa nad bate včas tok vode,da ajnlaser ne obrne motorja.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 08, 2017 20:50

1. Tega serviserja ziher ne vabi več na barko!
2. Ne verjamem, da so kolektorji res stari 10 let in nikoli sneti!
3. Tega NIKAKOR ne počni v morju!!! Odvisno kakšna je barka, vendar pri kakem cruiserju je vodna linija nad višino kolektorja!
4. Ko snemaš, tudi če je to na suhem, moraš NAJPREJ sneti spodnji cevi za dotok vode od termostata ali izmenjevalca!!! To sem že velikokrat videl, da niso naredili in potem je voda zalila motor, ko je odvil tiste 4 vijake (matice) zgoraj na riserju!
5. Olje ne bo postalo belo, če pušča kolektor! Zarjavel bo cilinder, bat, zapikali obročki, zarjavelo bo steblo ventila...

V glavnem, sedaj si zagnal paniko, ker do sedaj ti je vse lepo delovalo in tako bo tudi še par dni, ne pa pluti z barko, če nisi ziher!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Mar 08, 2017 20:52

Seveda, voda se ne da stiskat in v takih nasilnih primerih vrtenja motorja, ti lahko zvije ojnice, pol pa živjo ohcet.Tudi če delaš na kopnem, moraš spraznit blok motorja, pipca je pod kolektorjem v bližini ustrajnika.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 36 gostov