sej tud če je ne popravi mojster, je lahko kmalu peta fuč. Če ni enakomerno zbalansirana - ne vem točnega izraza, v smislu hidrodinamičnih lastnosti (ker zaradi lastne teže mislim da razen pri tankerju ali pri dirkalniku ne bo škode če bo mal ven po teži) gre tudi os, ali semering, pa si potem na istem.
lp, david
Popravilo propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
Daki
-
Daki
Daki napisal/-a:Jaz pri teh stvareh vedno prvo preverim koliko stane nova originalna elisa, koliko od drugega proizvajalca (Solas), nato preverim koliko stane popravilo stare in v kakšnem stanju je (da se ti čez dva dni ne obrne v puši), ter se na podlagi informacij odločim kako in kaj. Pa če ga že moraš menjati, se je fino vprašati, če je bil korak elise najbolj optimalen za tvoj čoln, ali bi dal drugega.
Saj si dobil odgovor. Ali si preveril to, kar sem ti napisal?
Pa tudi SR290 je napisal, če je alu zamenjat, če je inox popravit.
Jaz bi kupil nov propeler in namestil nov propeler na plovilo. Stari propelr bi popravil, preveril na vulkanizerskem centrirnem stroju če je lepo popravljen in imel za rezervo na plovilu.
Ob udarcu ne utrpi poškodbo samo kovina oziroma kraki propelerja. Ob udarcu dobi poškodbo tudi guma ki povezuje osovino propelerja z propelerjem in prenaša vso silo iz osovine na propeler ter absorbira vibracije.
Obstajajo tudi propelerji brez gume (silinbloka) Če imate propeler brez gume in če propeler ni lepo popravljen boste zaradi vibracij imeli poškodbo ležajev, semeringa, ko semeringi popustijo bo vdrla voda ob osovini, od vibraci lahko ti tudi razširi ohišje ležajev ali sčasoma zlomi osovino.
Guma v propelerju se veliko krat ob udarcu raztrga ali odlepi od propelerja.
Dosti krat pa preživi udarec.
Veliko krat se ta guma dokončno uniči nekaj deset ur po poškodbi prolerja.
Je bilo veliko primerov, da so ljudje ostali na morju nevozni, ker jim se jim je ta guma strgala, na žalost sem tudi jaz med njimi.
Vedite, da hudič ko ima mlade jih ima dosti.
Guma na starem propelerju po Murphijevem zakonu nikoli ne bo počila ko bo bonaca in lep sončen dan ampak ko je najmanj potrebno in to ob nevihti.
Ob nevihti so visoki valovi, na katerih včasih pokuka propeler ven iz vode, hitro pridobi obrate in ga naglo zaustavi ko zopet zadane v vodo, kar predstavlja veliko obremenitev za gumo v takim primerih še gumo na novem propelerju včasih odtrga.
Meni ko je potrgalo gumo v propelerju in sem ostal nevozen. Pihal je izredno močen jugo z visokimi valovi začelo me je nositi na skale. Sidro ni držalo, oral sem hitro proti skalam. Crknil mi je telefon. Izstrelil sem nekaj raket.
Prišel mi je na pomoč ribič, kateremu je motor crknil, med poskusom da se priveževa, Vrglo nas je oba na skale, januar mesec se je pisal, skočila sva v morje in potiskala čolna stran od skal, imel sem pmodrele ustnice od mraza. Hvala neznanemu opazovalcu iz kopnega, ki je poklical luško kapitanijo, ki je priplula v do nas in nas rešila. In hvala tudi luški kapitaniji, da so nas prišli rešit, in tudi sami riskirali, saj so pripluli do globine vode do kolen, da so nam lahko podali vrv, če ne bi šel moj študentski čoln in bi dosti študentski solz in truda preden bi zbral za drugega.
Kogar enkrat kača piči, se še vrvi boji.
Ob udarcu ne utrpi poškodbo samo kovina oziroma kraki propelerja. Ob udarcu dobi poškodbo tudi guma ki povezuje osovino propelerja z propelerjem in prenaša vso silo iz osovine na propeler ter absorbira vibracije.
Obstajajo tudi propelerji brez gume (silinbloka) Če imate propeler brez gume in če propeler ni lepo popravljen boste zaradi vibracij imeli poškodbo ležajev, semeringa, ko semeringi popustijo bo vdrla voda ob osovini, od vibraci lahko ti tudi razširi ohišje ležajev ali sčasoma zlomi osovino.
Guma v propelerju se veliko krat ob udarcu raztrga ali odlepi od propelerja.
Dosti krat pa preživi udarec.
Veliko krat se ta guma dokončno uniči nekaj deset ur po poškodbi prolerja.
Je bilo veliko primerov, da so ljudje ostali na morju nevozni, ker jim se jim je ta guma strgala, na žalost sem tudi jaz med njimi.
Vedite, da hudič ko ima mlade jih ima dosti.
Guma na starem propelerju po Murphijevem zakonu nikoli ne bo počila ko bo bonaca in lep sončen dan ampak ko je najmanj potrebno in to ob nevihti.
Ob nevihti so visoki valovi, na katerih včasih pokuka propeler ven iz vode, hitro pridobi obrate in ga naglo zaustavi ko zopet zadane v vodo, kar predstavlja veliko obremenitev za gumo v takim primerih še gumo na novem propelerju včasih odtrga.
Meni ko je potrgalo gumo v propelerju in sem ostal nevozen. Pihal je izredno močen jugo z visokimi valovi začelo me je nositi na skale. Sidro ni držalo, oral sem hitro proti skalam. Crknil mi je telefon. Izstrelil sem nekaj raket.
Prišel mi je na pomoč ribič, kateremu je motor crknil, med poskusom da se priveževa, Vrglo nas je oba na skale, januar mesec se je pisal, skočila sva v morje in potiskala čolna stran od skal, imel sem pmodrele ustnice od mraza. Hvala neznanemu opazovalcu iz kopnega, ki je poklical luško kapitanijo, ki je priplula v do nas in nas rešila. In hvala tudi luški kapitaniji, da so nas prišli rešit, in tudi sami riskirali, saj so pripluli do globine vode do kolen, da so nam lahko podali vrv, če ne bi šel moj študentski čoln in bi dosti študentski solz in truda preden bi zbral za drugega.
Kogar enkrat kača piči, se še vrvi boji.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Re: Popravilo propelerja
Tudi jaz lahko priporočam PROPELO za popravilo propelerjev. Vrhunsko in hitro narejeno. Poklical sem jih v ponedeljek, naročili so me za sredo, prišel sem ob 8:00, počakal 2 uri in plačal 70 EUR. Spodaj je nekaj fotografij, da vidite, kakšna je razlika med "prej" in "potem".
Propelo je švasal, Stopi je šmirklal, Daki pa farbal.

Propelo je švasal, Stopi je šmirklal, Daki pa farbal.

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov