1k ali 2 k epoxi primer
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Jst sm pa zmeden z zgodbicami kako poštirihat peto... V petek sem šel v Umag v kao Hempel trgovino pa nisem dobil nekih uau info.. Zdej so take zgodbe
-najprej prajmer za alu
-pokitat, zbrusit in barva
druga zgodba
-najprej pokitat
-prajmer-kao underwater
-barva
Dilema je kter kit, kter prajmer in ktera barva-poleg zaporedja seveda
-najprej prajmer za alu
-pokitat, zbrusit in barva
druga zgodba
-najprej pokitat
-prajmer-kao underwater
-barva
Dilema je kter kit, kter prajmer in ktera barva-poleg zaporedja seveda
Wellcraft 2600 Martinique
kr en napisal/-a:Zakaj pa kit ?
Primer dve roki na tanko v predpisanih intervalih. Nato AF 2-3 roke in to je to. Bi ti pa priporočal VELOX, ki je od teh "tapoceni" se še najbolje obnesel v vseh letih. Vsaj meni.
Kit ker sem zdrgnil vse do osnove, kar se tiče transoma in vsega... male dele sem speskal, peto še morem al zdrgnit al speskat, dejansko pa je bil tudi do sedaj kit gor za vse luknjice, poškodbe, udarce s ključem in kaj vem kaj so vse neke neravnine...
Primer morm najdit pol tapravga al podvodnga al navadnga, nism pa prčakval dve roki... Velox si mislu AF, kazga določenga? Kje pa to kupuješ?
Zdej eni spet pravjo da af na peto je bedarija, ampak mislim da brez ne bom zdržal eno leto v vodi... lani sem mel nekaj sivega iz motomarina, prej na tastarem pa nism mel af na peti ampak samo kar je blo gor original farbe.
Sicer verjetno bi blo pametno dat primer, farbo za osnovo in čez af, ne pa kar na primer?
Fantje, zapomite si nekaj glede Veloxa.
Velox je verjetno najboljši sistem za pogone, ampak se je treba držati določenih pravil.
Primer vedno SAMO ENO roko in to zelo, zelo lahko! Površina mora biti praktično šekasta, ker je na nekaterih delih primer tako na tanko. Bolje, da nekkje ni namazan, kot da je na debelo.
Da mora biti površina čista in matirana ne bom pisal. Razmasti se z redčilom ali alkoholom Z PAPIRJEM, katerega se obrne ali zamenja vmes. Cunje imajo vecinoma razne barve in primesi, ki se stopijo in ostanki ostanejo na površini.
Velox je sedaj zamenjal navodila in priporoča dve debeli roki AFja s tem, da se ne vračaš na ze pobarvano površino.
Stara navodila, ki so za moje pojme boljsa so velevala več lahkih rok.
Z mehkim copicem prva roka le en poteg po prvšini, po prvi roki je površina še vedno bolj zelena, kot v barvi AFja. In tako tudi vse ostale roke.
Velox AF topi primer, AF nanasamo tako, da ne zmešamo primerja z AFjem.
Razne buče, da je treba dati 2 debeli roki primerja ali pa da se mora sušiti primer nekaj mesecev ali tednov so BUČE. V enem tednu se primer edino umaže. Po 3-4 urah je primer odličen za nanos AFja. Jaz če ne pobarvam vse v enem dnevu zavujev v karton, da se nihče ne dotika.
Pri obnovi veloxa se NE BARVA spet z primerjem cez AF, ampak samo AF. Če nekje malenkost manjka... naj! ALi pa pobarvamo z primerjem le dele, kjer se je oluščil. Če se je preveč oluščil pa odstranimo vse in ponovimo cel postopek.
Za barvane pete je boljši, oziroma najboljši epoksi primer, je pa ta potem tam za vedno.
Velox AF drži na epoxiju bolje, če je mehansko vezan in ne "kemično".
Torej epoksi pustimo, da se posuši DO KONCA, nato ga operemo s šamponom, gobo in oplaknemo(če ni tekoče vode, ali proces ne omočoča pranja(delavnica) dobro obrišemo z mokro cunjo, katero vmes speremo). Nato matiramo z P220, jaz najraje na vodo, lahko tudi manjsa granulacija na vodo. Se enkrat operemo, razmastimo in nato AF. Slisi se komplicirano, amapak gre to hitro.
Velox je verjetno najboljši sistem za pogone, ampak se je treba držati določenih pravil.
Primer vedno SAMO ENO roko in to zelo, zelo lahko! Površina mora biti praktično šekasta, ker je na nekaterih delih primer tako na tanko. Bolje, da nekkje ni namazan, kot da je na debelo.
Da mora biti površina čista in matirana ne bom pisal. Razmasti se z redčilom ali alkoholom Z PAPIRJEM, katerega se obrne ali zamenja vmes. Cunje imajo vecinoma razne barve in primesi, ki se stopijo in ostanki ostanejo na površini.
Velox je sedaj zamenjal navodila in priporoča dve debeli roki AFja s tem, da se ne vračaš na ze pobarvano površino.
Stara navodila, ki so za moje pojme boljsa so velevala več lahkih rok.
Z mehkim copicem prva roka le en poteg po prvšini, po prvi roki je površina še vedno bolj zelena, kot v barvi AFja. In tako tudi vse ostale roke.
Velox AF topi primer, AF nanasamo tako, da ne zmešamo primerja z AFjem.
Razne buče, da je treba dati 2 debeli roki primerja ali pa da se mora sušiti primer nekaj mesecev ali tednov so BUČE. V enem tednu se primer edino umaže. Po 3-4 urah je primer odličen za nanos AFja. Jaz če ne pobarvam vse v enem dnevu zavujev v karton, da se nihče ne dotika.
Pri obnovi veloxa se NE BARVA spet z primerjem cez AF, ampak samo AF. Če nekje malenkost manjka... naj! ALi pa pobarvamo z primerjem le dele, kjer se je oluščil. Če se je preveč oluščil pa odstranimo vse in ponovimo cel postopek.
Za barvane pete je boljši, oziroma najboljši epoksi primer, je pa ta potem tam za vedno.
Velox AF drži na epoxiju bolje, če je mehansko vezan in ne "kemično".
Torej epoksi pustimo, da se posuši DO KONCA, nato ga operemo s šamponom, gobo in oplaknemo(če ni tekoče vode, ali proces ne omočoča pranja(delavnica) dobro obrišemo z mokro cunjo, katero vmes speremo). Nato matiramo z P220, jaz najraje na vodo, lahko tudi manjsa granulacija na vodo. Se enkrat operemo, razmastimo in nato AF. Slisi se komplicirano, amapak gre to hitro.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Da malo na zelo enostavno povzamem, tole bi bil primeren primer (sliši se neumno):
http://atgzupan.com/trgovina/izdelek/mi ... -v-spreju/
epoksi, pa neglede na to ali ga daš na barvo ali ga daš na vse že zbrušeno ali speskano?
Seveda rabim v spreju ker nimam pištole, kompresorja, pa doma za peto bi že še našel, ampak dol za transom na barki pa ne.
Sicer ma Velox (metal primer) nek svoj prajmer, vsaj na linku je ne najdem pa nobenega AF v spreju
http://www.antifoulingpaint.net
Sicer je tut video spodi, kjer dečko pravi, da ne nanašat če ni njihov primer... poraja se mi še vprašanje če čem to pacat tudi na inox propelerja?
epoksi, pa neglede na to ali ga daš na barvo ali ga daš na vse že zbrušeno ali speskano?
Seveda rabim v spreju ker nimam pištole, kompresorja, pa doma za peto bi že še našel, ampak dol za transom na barki pa ne.
Sicer ma Velox (metal primer) nek svoj prajmer, vsaj na linku je ne najdem pa nobenega AF v spreju
Sicer je tut video spodi, kjer dečko pravi, da ne nanašat če ni njihov primer... poraja se mi še vprašanje če čem to pacat tudi na inox propelerja?
nac napisal/-a:...kako pa je AF mehansko vezan na obstoječ primer,t.j. epoksi ??..
Pogovorno - po celem svetu se uporabljata izraza
kemična vezava - to enostavno pomeni, da se AF(ali barva, ali naslednji sloj) nanese na še ne strjen epoksi. In tako naj bi se dva premaza med seboj sprijela med sušenjem.
mehanska vezava. To pomeni, da se nanaša AF ali barva na že strjen sloj. Če gre za epoksi mora biti opran in zbrušen, da se AF lažje prime.
Zelo zmotno je mišljenje, da se AF maže na epoksi, ki pika zaradi tega, da se kemično veže. Ponavadi se ne, so le redki AFji za katere proizvajalci trdijo, da se vežejo na njihov primer. Problem strjenege epoksija je t.i. "amine blush" pri strjevanju se na površino izloča snov podobna vosku. Če se maže na moker epoksi tega "amine blusha" še ni. "Amine blush" je glavni razlog da se AF lušči od primerja, šele na drugem mestu je sama trdota in gladkost epoksija. Oboje skupaj pa je "lethal"
Amine blush se intenzivneje izloča na epoksi premazih, ki imajo poćasen trdilec, če je substrat hladnejši od zraka(kar ponavadi spomladi barka je, sploh, če jo mažemo zjutraj. In seveda nizka temperatura, ki upočasnuje strjevanje.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
No. 1 napisal/-a:Da malo na zelo enostavno povzamem, tole bi bil primeren primer (sliši se neumno):
Sicer ne vem zakaj vztrajaš na brizganju barve. Povečini vsi barvamo z čopiči. Če si lahko zbrusil, pomeni, da tudi z čopičem prideš zraven.
Konkretno Velok primer se imenuje METAL PRIMER. AF pa velox antifouling. Kolikor vem ni nobenega v od teh v spreju in če me spomin ne vara proizvajalec ne priporoča brizganja.
Tudi sicer se naj se epoxi primerja ne bi brizgalo zaradi zraka ujetega v premaz, kar zmanjšuje vodotesnost, ki je glavni razlog za uporabo epoksija v navtiki, ti tega sicer ne potrebujes...
če te skrbi lepota lahko epoksi močneje redčiš in ne boš imel problemov z neravninami, velox pa je itaq skoraj kot voda in se lepo maže.
Iz izkušenj lahko povem, da velox AF lepo deluje in se drži na epoksi primerju od Hempla(light primer). pred dvemi ali 3 leti sem pobarval z njim plastične pete od VP, kjer je metal primer seveda odpadel. Uvoznik veloxa je predlagal epoksi.
mamaMicka napisal/-a:Zelo zmotno je mišljenje, da se AF maže na epoksi, ki pika zaradi tega, da se kemično veže. Ponavadi se ne, so le redki AFji za katere proizvajalci trdijo, da se vežejo na njihov primer. Problem strjenege epoksija je t.i. "amine blush" pri strjevanju se na površino izloča snov podobna vosku. Če se maže na moker epoksi tega "amine blusha" še ni. "Amine blush" je glavni razlog da se AF lušči od primerja, šele na drugem mestu je sama trdota in gladkost epoksija. Oboje skupaj pa je "lethal"
Micka, tu nimaš čisto prav. Res je, da se nekateri epoksiji"povoskajo", ko popolnoma polimerizirajo, ampak res je pa tudi, da se "pikajoč" epoksi kemično veže na epoksi in akril-PU. V pravi aviaciji in v modelarstvu je splošno razširjena zamenjava gel coata z akrilom, ker je obstojnejši in lažji.
Da se epoksi veže na akril mora zadnja roka barve konkretno pikat. Če se preveč strdi, lahko po razkalupljanju v kosih postrgaš celotno barvo dol iz izdelka, ob dobrem delu pa ne vidiš ostre meje med epoksijem in barvo, ker se spacata skupaj in kaj je to drugega kot kemična vezava?
@SR290 tu nimaš čisto prav.
Čeprav sem v nekaterih delih zapisov pisal o različnih premazih sem v odstavku o amine blush(ki si ga citiral) pisal le o AF
Trdim celo, da se nanašanje AF na moker epoksi primer lahko konča zelo slabo, če se skregata premaza.
Kot zanimivost ti lahko povem, da ob delu zunaj praktično vse smole dobijo amine blush. Drugo je delavnica, kjer je ponavadi toplo, predvsem pa ni nihanj temperature in vlage, kot zunaj. Bom ti nasel ko so testirali.
Čeprav sem v nekaterih delih zapisov pisal o različnih premazih sem v odstavku o amine blush(ki si ga citiral) pisal le o AF
Trdim celo, da se nanašanje AF na moker epoksi primer lahko konča zelo slabo, če se skregata premaza.
Kot zanimivost ti lahko povem, da ob delu zunaj praktično vse smole dobijo amine blush. Drugo je delavnica, kjer je ponavadi toplo, predvsem pa ni nihanj temperature in vlage, kot zunaj. Bom ti nasel ko so testirali.
mamaMicka napisal/-a:Sicer ne vem zakaj vztrajaš na brizganju barve. Povečini vsi barvamo z čopiči. Če si lahko zbrusil, pomeni, da tudi z čopičem prideš zraven.
Samo lepota me je tišala, čopič bo pa še bistveno lažji. dejansko imam vse razdrto in povsod komot pridem zraven.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov