Ne gre not

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Jun 13, 2017 14:34

Med cakanjem pr dohtarju sm se spomnu, da bi si naredu orodje za tole centrirat. Zaenkrat ne mores izmerit niti a je gor a je dol, niti koliko...

Naredil bi ga iz dveh delov:
-štanga, ki ima na koncu fi notranjega premera ripn oz notranjih zobcev kardana, ter dolžine ravno te luknje. Nadaljevanke pa je precej ožja palica, ki je dolga npr 1m
S tem prideš prakrično neglede na položaj ležaja in motorja v ripne, sama pali a pa kaže to grobo razliko med položajem ležaja

-prozorna cev, ki ima fi ležaja, na njej pa na vsaki 1/4 horizontalna linija-zarisana

Štanga iz prvega dela tako ni odvisna od poravnave in centriranja; skozi to drugo prozorno cev lepo od strani vidiš notranjo štango in ko je poravnana z vsemi 4imi črtami je to v nilo na sredini.

Zdej pa samo še izvedba teh dveh štangic pa bo vse jasno 💪🏻
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 13, 2017 14:42

Kaj pa ce bi ti pustil motor pri miru, pa raje kompleten Z pogon premaknil ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jun 13, 2017 15:09

ali pa z kredo centrirko namazes pa vidis kje se je zaletela...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jun 14, 2017 08:07

Roberth1 napisal/-a:Jaz pa predlagam, da se obrneš na nekoga, ki to dela za kruh. Res so tisti, ki to res znajo precej zasedeni. Po drugi strani pa vsak dan izgubljaš čas in upam, da ne bo tako kot lani. Če se prav spomnim, v vodo in na ruto.
Resno, če bo kaj na silo ne bo za dolgo.

Jp vsakič ko sem rekel, da dam to nekomu, ki dela to za kruh je biu pogreb... nč narjeno in trajalo sto let dobesedno za 1k narjeno in drago k pr zlatarju. Pa je seznam teh, ki se jim čudim, da to delajo za kruh že dolg...

Verjetno je bilo prej na silo in verjetno nebi bilo za dolgo, sigurno je pa prejšnjim lastnikom to naredil nekdo, ki dela to za kruh in zato je to tako ;)
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Jun 14, 2017 08:25

Kruh redi.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jun 14, 2017 09:37

Letos bos spet na obali kruh jedel...
SlikaSlika

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jun 14, 2017 10:42

Pa sladoled lizal.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 14, 2017 15:30

N.1, ne pozab, kaj sva se pogovarjala, ta spodnje matice.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Jun 14, 2017 18:12

No. 1 napisal/-a:
Roberth1 napisal/-a:Jaz pa predlagam, da se obrneš na nekoga, ki to dela za kruh. Res so tisti, ki to res znajo precej zasedeni. Po drugi strani pa vsak dan izgubljaš čas in upam, da ne bo tako kot lani. Če se prav spomnim, v vodo in na ruto.
Resno, če bo kaj na silo ne bo za dolgo.

Jp vsakič ko sem rekel, da dam to nekomu, ki dela to za kruh je biu pogreb... nč narjeno in trajalo sto let dobesedno za 1k narjeno in drago k pr zlatarju. Pa je seznam teh, ki se jim čudim, da to delajo za kruh že dolg...

Verjetno je bilo prej na silo in verjetno nebi bilo za dolgo, sigurno je pa prejšnjim lastnikom to naredil nekdo, ki dela to za kruh in zato je to tako ;)

Mogoče nisem bil dovolj jasen. Mislil sem, da se naj tega poloti nekdo, ki ima dovolj kilometrov pri takih delih (mogoče Habibi).
Meni ni jasno par zadev. Nekaj, kar je pasalo skupaj, sedaj ne paše več. Menim, da se je .... ali nekaj prestavilo (motor ima os na svojem mestu in ne more drugam, nosilci praviš, da so nepremaknjeni, transom prav tako).... neka trditev tu ne drži.

Mehanika sem pa mislil zato, da ne bo pod časovnim pritiskom prišlo do neustreznih rešitev.

Sam pa veš, da se moraš bati "znalcev"!
https://vodovod-rh.si/
sasaman
Kapitan bojne ladje
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a sasaman » Sr Jun 14, 2017 18:27

Po moje bi "slan" lahko imel kar prav. Trup se je na klocnah nekoliko deformiral; če bi bil drugače podprt, bi takoj nastal nekoliko drugačen kot. Druge logične ne vidim, če je vse original-identično kot prej.
Lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jun 14, 2017 18:34

Kot je že omenil, je že pri snemanju pete imel težave.Biti sta morala dva, da sta s kontrapezo in na silo snela peto.To pomeni, da je bil storjen feler(napaka)pri prejšnjem lastniku, oziroma mehaniki, ki so montirali peto.Že prej je moral biti motor zunaj in pri montaži so enostavno hiteli in peto na silo zrinili v svoje ležišče.To ponavadi delajo, če peta ne gre gladko not.Zato je bila tudi gumi sklopka(šokabsorber)pri demontaži napokana, ker jo je pogonska os vlekla vstran.Prva nosilca pri vstrajniku sta fiksna in se ne nastavljata, zadnja dva pa sta nastavljiva po višini.Kot je N.1 sam omenil, mu gre pogonska os malo, kake pol cm v sklopko, več pa ne.Se pravi, po moje, motor zadaj stoji previsoko, neglede na to, da je matice spustil na najnižjo točko.Zato sem mu tudi predlagal, da matice odstrani in motor spusti na najnižjo tučko, lahko, da se bo motor toliko poravnal, da bo os šla not, če pa bi bilo prenisko, se pa lahko podloži.Ker so matice precej visoke, preko 1 cm, bi jih znižal(postružil), da je možno še vedno malo regulirat, če bi bilo potrebno.Po moje je vredno probat tudi to.
mašinfirer
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Jun 14, 2017 19:42

da se ne bote opekli na kropu,ko ga znajdete
če rabiš polno al pa prozorno štango,poklič pa jo dobiš,pa če ti ne gre not bomo tud zrihtali,če rabiš kak nosilc povej,pa namazat morš,da ne boš na suho not tišu
še mal.pa ti bojo rekli,da bano okol obrn,pa bo samo skup padlo
:lol:
Lp CC
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jun 14, 2017 20:32

CC napisal/-a:še mal.pa ti bojo rekli,da bano okol obrn,pa bo samo skup padlo
:lol:

To to to je prava rešitev, z jezika si mi vzel :D
SlikaSlika

No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Če Jun 15, 2017 09:14

Na koncu bo tko kot s pjancem na avtobusu in grdo babo... nekteri v tej temi se bodo še kar kurčili, jst ga bom meu pa not ;) Seveda javim 8)

Drugač pa bo vikend delo izvedba nekega odra ali preklade med stranicami barke, "flašncug" in najprej odstranit še zadnje matice ter probat če smo bližje, če pa še to ne bo zadostovalo pa ob visečem motorju na dvigalu in odstranjenih zadnjih nosilcih ujeti višino, izmeriti to višino, nato pa ustrezno ukrepat.

Drži pa kot Roberth1 pravi, da bi moglo štimat in da enostavno nekaj ne štima pa je tolk simpl 4 šraufe in 4 nosilce pogledat, da je edina možnost da še kar vse štima, ampak ker se malo bolj potrudimo pa to ni več dovolj. Verjetno bi 7 cm z dovolj velko macolo tut not nabil... preventivno pa mojstrom za kruh nisem pustil pete, da nebi tega nardil pa rekl urejeno... če jim pa rata s špurštango pred mano, pol bomo pa na vodi pjrčkal že ta vikend
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jun 15, 2017 10:49

No. 1 napisal/-a:Na koncu bo tko kot s pjancem na avtobusu in grdo babo... nekteri v tej temi se bodo še kar kurčili, jst ga bom meu pa not ;) Seveda javim 8)

Se zna zgodit, da bo smrdelo, če ne zadaneš! 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 26 gostov