Odvijanje zarjavelega vijaka na bloku motorja Yanmar 2GM

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Mar 10, 2009 20:51

Ja Dr. E. treba je segreti blok imaš prav zaradi raztezanja, ampak je pa treba segreti tudi vijak oz. vse skupaj in to kar precej močno, no ne toliko da zažari, zato da tista rja in umazanija ali karkoli že je v navoju razpade.
Potem bi pa stvar morala iti brez oz. z minimalnim problemom.

Ker tukaj ne gre samo za bistvo raztezanja ampak da se navoj sprosti. Bog ne daj da ga je kakšen korenjak po možnosti še zalimal :roll:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 10, 2009 21:46

dinksi napisal/-a:Atilone

Kateri motor imaš??

Pri montaži takih cink protektorjev, kot ti praviš, uporabljam samo mast na navoju, ker je navoj na konus in že sam po sebi tesni. Se mi pa zgodi, da ga je kdo pred mano mazal z loktajtom ali kakšnim tekočim teflonom. Pol je pa sranje. Najlažje je s segrevanjem.
Nekih hujši oksidacij na medenini še nisem opazil. Po daljši prisotnosti slane vode in odsotnosti cinkprotektorja pordeči, ker galvanika pogrize cink iz medenine in ostane na površini samo baker.
Dobro pa oksidirajo medeninasti vijaki na impelerskih pumpah in jih je po par letih že potrebno menjati.

Dolgo sem potreboval, da spravim sliko vsaj približno do sem.
Torej, motor je VP MD 21 A.
Imam novega z cinkom in če mi ne bi napisal , da je koničen, ne bi vedel. Sem ga šel merit in je res razlike 0,8 mm. Torej bom raje probal z gretjem odvit starega, ker konus navoj popravljat :?: .Sem dal gor pot do slike. Še sedaj mi ne gre dajat direktno :oops: . No ja , kaj češ, tudi taki moramo živet :) .Seveda je tudi kvaliteta slike temu primerna.
LP
http://picasaweb.google.si/atilaegon/Ci ... 0494743138
ps: sem se pa spomnil, ko sem čistil navoje in matico, je bilo okrog navojev neka sivo-bela snov. Najprej sem mislil , da je teflonski trak, ampak je razpadalo v prah. Verjetno so tudi na mojem , prej nekaj gor napocali, na navoje.
Nazadnje spremenil atilone, dne To Mar 10, 2009 21:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » To Mar 10, 2009 21:50

Vidim, da nas je kar nekaj takih "revežev", ki imamo probleme z zarjavelimi vijaki. Jaz bom vsekakor poizkusil z gretjem vijaka. O rezultatu pa poročam tukaj.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Mar 10, 2009 21:58

seleven napisal/-a:Vidim, da nas je kar nekaj takih "revežev", ki imamo probleme z zarjavelimi vijaki. Jaz bom vsekakor poizkusil z gretjem vijaka. O rezultatu pa poročam tukaj.

Velja, gremo gret.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 10, 2009 22:59

No tale navoj je ponavadi NPT, kar pomeni National Pipe Thread. Navoj je konusen, kot ste že ugotovili, pri tem pa se v 99% uporablja konus samo na čepu, izvrtina pa je cilindrična. Lajično lahko rečemo, da je vijak konusen, matica pa ne!
Atilone, vseeno pa bo problem z navojnim svedrom, ker ga boš le težko kje dobil. Korak navoja je tukaj podan v navojnicah na colo. Tako imaš potem npr navoj NPT 1/4" - 14. To pomeni, da je premer 0,25 cole, pri tem pa je korak navoja podan s 14 navojnicami na eno colo dolžine navoja...
Pred leti sem rabil nekaj podobnega in seveda najprej v Merkur. Povprašam pa NPT navojnem svedru in prodajalec me gleda, kot bedaka. Lepo mi je razložil, da obstajajo metrični navoji standardni in fini, zraven še colski navoji in potem še cevni G navoji. In to je vse... Je obrazložil, da je bil on na šolanju in da natančno ve, da obstajajo samo 4 vrste navojev! Ko sem mu povedal, da sem diplomiral iz strojništva in da dobro vem, da rabim NPT, pa da obstaja še kup ACME in UNP navojev, me je napizdil in razložil, da profesorji na faksu nimajo pojma kaj je industrija... No o vseh teh navojih res nisem veliko slišal na faksu, osebno pa vse kar dobro poznam. Jah, takšni so danes trgovci...

LP
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Sr Mar 11, 2009 13:25

Ma, ne moreš se s trgovcem prerekat, ker ima preveč omejen horizont. Greš in iščeš naprej...
Sve će to narod da pozlati!
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Sr Mar 11, 2009 16:59

Jaz sem imel problem kot sem iskal VDO dajalec temperature vode in ih delajo na vse vrste navoja, na zalogi pa normalno imajo samo tiste cudne colne. Potem sem iskal kateri mi najbolj pase za narediti adapter pri tokaru in sem spoznal da so ih prevec izmislili in lepo pocakal tistega z metricnim navojem. 8)
http://machinedesign.com/article/name-that-thread-1021
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Mar 11, 2009 18:01

Pri evinrude sem rabil pripravo za snemanje nosilca ležaja ma gredi propelerja, sestavljeno iz dveh navojnih palic in nekaj drugih delov. Navoj je bil colski, navojno čeljust sem pa dobil pri lokalnem kovaču, ki je skupaj s kovačnico že 15 let v penzionu. Pravi da je tam neklje po drugi svetovni vojni popravljal razne stroje iz Amerike, ki so jih takrat dobili kot mednarodno pomoč.

p.s.
mogoče tole bolj paše pod šale :D :D
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Mar 12, 2009 15:10

motorni napisal/-a:Pri evinrude sem rabil pripravo za snemanje nosilca ležaja ma gredi propelerja, sestavljeno iz dveh navojnih palic in nekaj drugih delov. Navoj je bil colski, navojno čeljust sem pa dobil pri lokalnem kovaču, ki je skupaj s kovačnico že 15 let v penzionu. Pravi da je tam neklje po drugi svetovni vojni popravljal razne stroje iz Amerike, ki so jih takrat dobili kot mednarodno pomoč.

p.s.
mogoče tole bolj paše pod šale :D :D

Ne pod šale, ker ravno taki staaari mački, še imajo pravo orodje in znanje. To so za mene pravi rokodelci. Današnji mojstri ( ne vsi ), pa ti rečejo, prinesi to novo in ono novo, ker se jim ne ljubi ali ne splača, en del popravit. Jaz jih imenujem "montažerji", ker ne naredijo drugega kot staro dol , novo gor.
Žal pa je takih "ta pravih" vedno manj.
LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Mar 12, 2009 18:52

Hmmm atilone, za "reševanje" takih vijakov obstaja tudi levosučni sveder - ko prevrtavaš vijak, ga ponavadi že sam sveder zagrabi in odvije... seveda je vse odvisno od velikosti svedra, pa od natančnosti vrtanja pa od tega kako je vijak "prijel"... ne vem pa če ga je možno dobiti pri nas; ko sem jaz spraševal so me tudi debelo gledali v trgovinah... Sam sem ga uporabil za odvit vijak ki drži štarter na 3.0 motorju - odlomil se je točno tam, kjer se prične blok! Je pa res, da pri meni ni nevem kako "zapikal", tako da je šla zadeva enostavno ven...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Mar 12, 2009 19:28

Pozdrav Sašo !
Sem kupil levosučni sveder, kateri ima, od glave navzdol, ostrino nazobčano
Dobil pa sem ga v B. Max, B. haus ali Obi. Ko grem ob sobotah v moje trgovine , punce pa v svoje, prekrižarim omenjene trgovine in se sedaj ne spomnim v kateri sem ga dobil. Bom pogledal jutri zgoraj, v "ladjedelnici" :roll: . Bom pa najprej poizkusil z gretjem, če pa ne bo šlo , pa z svedrom.
Bom pa previden ( kot ježki pri seksu :) ).
LP
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Mar 12, 2009 21:43

Levosučni sveder ali po domače "svinjski rep" je orodje za zlomljene vijake in ne za zaribane vijake. bog ne daj da se to orodje zlomi v zaribanem vijaku. Bi rad videl junaka, ki potem to reši!!!
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Mar 13, 2009 16:04

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Mar 13, 2009 17:07

Opus zdravo !
Kako pa se naredi z temi svedri. Verjetno je potrebno z klasičnim svedrom izvrtat luknjo v vijak, potem pa z temi greš noter. So verjetno levi svedri ?.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 13, 2009 17:57

Tako garnituro v žargonu imenujemo tudi "rikverc svedri".
Z njimi se ne vrta, temveč le izvlečejo vijak. Najprej se zvrta luknja z navadnim svedrom, potem pa notri privijaš "rikverc sveder", ki je dejansko konični vijak z levim navojem, ki je tudi zelo trd. Tako se nekaj časa privija, obenem pa odvija polomljeni vijak...
Obstajajo pa tudi povsem navadni svedri, ki imajo levo vijačnico in potrebuješ za vrtanje leve vrtljaje. Verjetno je to mislil tudi Sašo. Pri vrtanju nastajajo kar poštene sile in dostikrat tako vijak popusti že med vrtanjem. Če ne, pa sledi že opisana metoda.
Je pa problem, kot ste že omenili, da se lahko v luknji zlomi tudi ta izvlečnik. Potem pa so problemi... Rešitev je ponavadi samo potopna erozija, če seveda kos ni prevelik.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 65 gostov