Odstranjevanje antifoulinga
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Polanc, ni stvar v strahu, vem, da se marsikdo odloci delati sam po macho receptu, sej ne bo nic! Brusenje in barvanje z strupenim antifoulingom v slabo prezracenih prostorih ali pa celo na suhem brez zascitne opreme lahko povzroci zastrupitev, v extremnih slucajih tudi reakcijo, ki je podobna epilepticnemu napadu. Videl sem ze kako to izgleda, pa sem misli, glede na to da se je lotil sam, da se vsaj zasciti. Ustrezna zascitna oprema je zelo priporocljiva, ce se pa kdo" ne boji", pa naj dela brez........
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
- dole
- Viceadmiral
- Kraj: gorenjska - center galaksije
Sem slišal izjavo, da naj bi se anti. premaz z lahkoto dol spravil tudi tako, da tabelete OSPEN raztopite v vodi, nato se razmaže po premazu in naj bi se veliko lažje površina očistila, tako da ....?
Če ma kdo kakšno možnost, da to zadevo sproba ali jo je že, bi rad slišal njevovo izkušnjo. Ker bom verjento drugo leto moral tudi to narediti.
Če ma kdo kakšno možnost, da to zadevo sproba ali jo je že, bi rad slišal njevovo izkušnjo. Ker bom verjento drugo leto moral tudi to narediti.
kako odstraniti stari antifavling.
Ko sem bil v naši marini so domačini ,ki to delajo poklicno,star premaz odstranili z takimi ostrimi noži (strgulami) odstranili .To so ostrgali do želkota,nato pa zadevo še obrusili z 80 papirjem. Male luknjice pa nato pokitali z poliestr kito, še enkrat obrusili z 80/100 papirjem,nato ali dve roki plastik prajmerja in končni premaz
Re: kako odstraniti stari antifavling.
Ja sem pozabu povedat, da so pred končnim premazom dodali še dve roki antiosmoznega premaza 
dole napisal/-a:Sem slišal izjavo, da naj bi se anti. premaz z lahkoto dol spravil tudi tako, da tabelete OSPEN raztopite v vodi, nato se razmaže po premazu in naj bi se veliko lažje površina očistila, tako da ....?
Tablete Ospen so nekateri dodajali v AF za boljšo zaščito pred algami in školjkami, ker ospen je antibiotik. Če pa stvar deluje pa nimam pojma.
Če se AF že lušči in je bila podlaga slabo pripravljena gre najlažje in najbolj čisto dol z rašketo. V bistvu gre za strganje barve. Ni pa prahu, ker letijo dol večji koščki. Potrebna so samo zaščitna očala.
Dobimo jo v Merkurju. Proizvajalec je Sandvik. Ima oranžen ročaj in ima možnost menjave vidia nožkov.
OK, zadeva je pobrušena, po mnogo truda. Sem delal z vibracijsko brusilko, z manjšo vibracijsko (mouse) in pa še ročno. Je težavno ker ni veliko ravnih površin trup je zaobljen in tako večja vibracijsko ne pobere veliko, z manjšo je pa problem ker se brusni papir hitro zapaca z AF in potem ne brusi več, na nekaterih delih mi je celo uspelo gelcoat dol pobrusit (sem že zamazal nazaj z gelcoatom).
No sedaj bom pa nanašal najprej hempel liht primer in hemplov samopolirni AF (nikoli več trdega po tej izkušnji). Primer bom dal dve roki, pa me zanima koliko časa po nanosu prvega premaza dam še enega. Ker v navodilih piše samo čas za nanos AF, pa me zanima če je ta čas tudi enak nanosu še ene plasti primerja.
Potem pa še dva premaza AF, predvidevam da bo dovolj?
No sedaj bom pa nanašal najprej hempel liht primer in hemplov samopolirni AF (nikoli več trdega po tej izkušnji). Primer bom dal dve roki, pa me zanima koliko časa po nanosu prvega premaza dam še enega. Ker v navodilih piše samo čas za nanos AF, pa me zanima če je ta čas tudi enak nanosu še ene plasti primerja.
Potem pa še dva premaza AF, predvidevam da bo dovolj?
Sreča je na strani pogumnih.
Pozdravljen Aerys.
Hempel priporoča, najkrajši interval med naslednjim namazom, min. pet ur. Max. omejitve ni, je pa dobro, da nadaljuješ hitro po petih urah. Če delaš zunaj, pazi na jutranjo roso. Naj bo podlaga niti vlažna, ampak suha. Lahko po nekaj dneh tudi nadaljuješ, samo se ti v tem času nabere svinjarije na podlago. Od rose prilepljen prah, kakeci in druge sledi razne "aviacije", itd. Potem pa sledi čiščenje z vodo in sušenje.
Pa še bi ti priporočal tri ali štiri nanose AF. Imaš večji časovni razpon med novim nanosom. Prvi nanos AF, daj na Primer, ko še je svež, ampak na otip nič več lepljiv. Če boš kje moral dat debelejšo plast Primerja, si tisti del pusti za na konec. Če boš šel čez na debeli nanos in pre sveži Primer, ti bo AF spokal oz. od krčenja potegnil skupaj. To vem na žalost iz lastnih izkušenj. Sicer ni katastrofa, ampak počakat moraš na trdoto za brušenje, potem brušenje, nanos Primerja in AF.
Za Primer, bi ti tudi priporočil tri roke, če pa je podvodni del, pa najmanj tri, boljše štiri, zelo dobro pet rok. Light Primer, je tudi bariera za vodo, torej učinkuje proti pojavu osmoze.
LP
Hempel priporoča, najkrajši interval med naslednjim namazom, min. pet ur. Max. omejitve ni, je pa dobro, da nadaljuješ hitro po petih urah. Če delaš zunaj, pazi na jutranjo roso. Naj bo podlaga niti vlažna, ampak suha. Lahko po nekaj dneh tudi nadaljuješ, samo se ti v tem času nabere svinjarije na podlago. Od rose prilepljen prah, kakeci in druge sledi razne "aviacije", itd. Potem pa sledi čiščenje z vodo in sušenje.
Pa še bi ti priporočal tri ali štiri nanose AF. Imaš večji časovni razpon med novim nanosom. Prvi nanos AF, daj na Primer, ko še je svež, ampak na otip nič več lepljiv. Če boš kje moral dat debelejšo plast Primerja, si tisti del pusti za na konec. Če boš šel čez na debeli nanos in pre sveži Primer, ti bo AF spokal oz. od krčenja potegnil skupaj. To vem na žalost iz lastnih izkušenj. Sicer ni katastrofa, ampak počakat moraš na trdoto za brušenje, potem brušenje, nanos Primerja in AF.
Za Primer, bi ti tudi priporočil tri roke, če pa je podvodni del, pa najmanj tri, boljše štiri, zelo dobro pet rok. Light Primer, je tudi bariera za vodo, torej učinkuje proti pojavu osmoze.
LP
OK hvala. Torej če sem prav razumel je edina časovna omejitev pri nanosu AF na Primer, med ostalimi pa ne.
Tri roke primerja? A ne bo to malo preveč? Gre sicer za podvodni del, čoln je letno ca. 3-4 mesece v vodi, drugače pa na suhem. Se bojim da bo vse skupaj preveč na debelo naneslo.
Tri roke primerja? A ne bo to malo preveč? Gre sicer za podvodni del, čoln je letno ca. 3-4 mesece v vodi, drugače pa na suhem. Se bojim da bo vse skupaj preveč na debelo naneslo.
Sreča je na strani pogumnih.
No ja, časovna omejitev med plastmi pri Primerju, je tudi navedena. Min. 2 uri, max. 20 dni. Po tem roku, pa brušenje itd.
Važen je prvi nanos AF, na Primer. Mokro na mokro. Torej takoj po dveh urah, zaradi boljšega oprijema med različnimi komponentami ( barvami).
Na poliester, pa priporočajo 5 rok, nekateri celo 6, pod vodno linijo. Jaz mislim , da štiri bi že morale biti.
Še bo kdo drug podal svoje mišljenje.
LP
Važen je prvi nanos AF, na Primer. Mokro na mokro. Torej takoj po dveh urah, zaradi boljšega oprijema med različnimi komponentami ( barvami).
Na poliester, pa priporočajo 5 rok, nekateri celo 6, pod vodno linijo. Jaz mislim , da štiri bi že morale biti.
Še bo kdo drug podal svoje mišljenje.
LP
Lep pozdrav,
ker vem, da mi boste znali pomagati, se na vas obračam z vprašanjem ... Kako odstraniti antifouling nad vodno linijo? Prejšnji lastnik je (ne vem zakaj) premazal čoln do same špice ...
Na sliki se vidi, kje je vodna linija in do kje je namazan antifouling. Brušenje nad vodno linijo odpade.
Že v naprej hvala za pomoč!

ker vem, da mi boste znali pomagati, se na vas obračam z vprašanjem ... Kako odstraniti antifouling nad vodno linijo? Prejšnji lastnik je (ne vem zakaj) premazal čoln do same špice ...
Na sliki se vidi, kje je vodna linija in do kje je namazan antifouling. Brušenje nad vodno linijo odpade.
Že v naprej hvala za pomoč!

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost