Chartplotter
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Nikol, katere karte so boljše, nisem ravno razumel ali cm93 ali osm, na računalniku imam cm93 in za te lahko potrdim da so v redu.
Mirante glede vremena je takole, preden grem na pacifik bom nabavil iridium go, kar je dovolj za downlad vremenskih podatkov. To bom nabavil šele preden bom šel, kolikor vem je to cenovno najbolj ugodno.
Sedaj pa še vedno, chartplotter do 1000 EUR ki bi bil najboljši.
Igram se tudi z mislijo da zamenjam barko, to prodam in kupim drugo ampak se še nisem čisto odločil.
Mirante glede vremena je takole, preden grem na pacifik bom nabavil iridium go, kar je dovolj za downlad vremenskih podatkov. To bom nabavil šele preden bom šel, kolikor vem je to cenovno najbolj ugodno.
Sedaj pa še vedno, chartplotter do 1000 EUR ki bi bil najboljši.
Igram se tudi z mislijo da zamenjam barko, to prodam in kupim drugo ampak se še nisem čisto odločil.
Tale je precej up to date mašinca. Glede na to, da si čez lužo, je tudi cena ugodna, pa še za kakšno karto ti ostane.
https://www.westmarine.com/buy/raymarin ... --18042093
https://www.westmarine.com/buy/raymarin ... --18042093
tonymk napisal/-a:Marchi sem pogledal, zadeva mi je všeč pa še 1300 usd rabim za zemljevide potem, za tisto pač kar potrebujem.
Nekaj zemljevidov je že gor, potem pa pač selektivno kupuješ, kar rabiš. Pa če je res 1300 v recimo dveh treh letih, kolikor se boš potepal naokoli, potem to ni več tako veliko. Sicer res malo pretiravajo ampak dobra karta, pa dober avtopilot sta kar obvezna oprema.
Re: Chartplotter
Zmedo z OpenCPM in OpenSeaMap sem jaz zakuhal. Ne vem zakaj, ampak najprej se mi je zdelo, da so na OpenCPM tudi odprtokodni zamljevidi. Mogoče je celo mogoče to dvoje uporbljati skupaj, ampak nisem še videl. Oboje sem poskušal, OpenSeaMaps na Androidu v programu Oruxmaps, kjer sem hitro obupal, in OpenCPM na peceju s takimi kartami, kot jih omenja Marchi. Moje so iz leta 2011 in praktično enake kot jih imam na ploterju, zato jih tudi nisem uporabljal. Se opravičujem.
Ideja OpenSeaMaps se mi pa vseeno zdi zanimiva. Upan, da bo nastalo kaj uporabnega iz nje. Tudi Navionicsove karte so postale veliko boljše, ko so začeli vstavljati popravke globin, ki jih pošiljajo uporabniki.
Ideja OpenSeaMaps se mi pa vseeno zdi zanimiva. Upan, da bo nastalo kaj uporabnega iz nje. Tudi Navionicsove karte so postale veliko boljše, ko so začeli vstavljati popravke globin, ki jih pošiljajo uporabniki.
OpenCPN francelj

Ja, saj vidiš, da imam težave z m in n. Tamle piše, da "upan" namesto "upam".. Bom kupil nova očala.
LP Framcelj
LP Framcelj
Tudi memi se velikokrat zgodi tiskarska napak, predvidevam, da s v mojih prstih skriva škratek, ki včasih nalašč pritisne narobe, nisem pa ga še našel.
Še vedno ne vem kaj nabaviti, ko sva šla čez ocean sva imela dva avtopilota raymarine, enwga od prej, drugega pa sva novega kupila v španiji. No verjwli ali ne na poti čez pcean sta umrla oba, zato sem sedmi dan na oceanu sedal v kabini do treh zjutraj in iz dveh sestavil enega, ki pa začuda še sedaj deluje. Garancije seveda nisva uveljavljala, saj sva razmontirala oba avtopilota da sva lahko sestavila enega, kaj pa naj sredi oceana, vožnja brez avtopilota je s tako barko prava muka, drsiš po valovih bočno, valovi te obračajo, pa še ne vidiš nič ponoči razen kompasa, po pol urie si gotov, ne moreš več, val te postavi bočno, drugi te zasuka itd. Ne vem kako je Vlasta vozila od desete zbečer do treh zjutraj ko sem jaz spodaj popravljal avtopilot, vsaka ji čast verjemite, ni bilo lahko.
Povezava plotter in avtopliot, ja ko bom imel naslednjo barko, na tej lahko to pozabim. Rad pa bi povezal vsaj globinomer na plotter, ker na plotter gledaš stalno, posebej kje ob obali.
Lepo se imejte.
Tone
Še vedno ne vem kaj nabaviti, ko sva šla čez ocean sva imela dva avtopilota raymarine, enwga od prej, drugega pa sva novega kupila v španiji. No verjwli ali ne na poti čez pcean sta umrla oba, zato sem sedmi dan na oceanu sedal v kabini do treh zjutraj in iz dveh sestavil enega, ki pa začuda še sedaj deluje. Garancije seveda nisva uveljavljala, saj sva razmontirala oba avtopilota da sva lahko sestavila enega, kaj pa naj sredi oceana, vožnja brez avtopilota je s tako barko prava muka, drsiš po valovih bočno, valovi te obračajo, pa še ne vidiš nič ponoči razen kompasa, po pol urie si gotov, ne moreš več, val te postavi bočno, drugi te zasuka itd. Ne vem kako je Vlasta vozila od desete zbečer do treh zjutraj ko sem jaz spodaj popravljal avtopilot, vsaka ji čast verjemite, ni bilo lahko.
Povezava plotter in avtopliot, ja ko bom imel naslednjo barko, na tej lahko to pozabim. Rad pa bi povezal vsaj globinomer na plotter, ker na plotter gledaš stalno, posebej kje ob obali.
Lepo se imejte.
Tone
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
tonymk napisal/-a:ko sva šla čez ocean sva imela dva avtopilota raymarine, enwga od prej, drugega pa sva novega kupila v španiji. No verjeli ali ne na poti čez pcean sta umrla oba...
To, da sta ti crknila dva avtopilota pomeni, da nimaš pravega avtopilota za tako pot in ti niti slučajno ne bo zdržal prečkanje Pacifika !!!
Avtopiloti so moja specialnost in mi jih pošiljajo iz cele evrope ti pa si tukaj doma in me sploh nisi obiskal, povedal, da greš na tako pot ali me vprašal za nasvet. Kaj si se bal ne vem?? Do sedaj sem vedno tistim, ki so šli okoli sveta rad pomagal in v večini primerov za simbolično ceno največkrat pa celo brezplačno.
Aleš Ulaga se je odpravil okoli sveta z starim pomožnim ST1000 avtopilotom, katerega sem mu usposobil, saj je poba imel fiksno idejo in skoraj nič denarja in ker sem ga poznal od prej sem vedel, da se s take poti ne vrne živ brez avtopilota, zato sem mu posodil za pot okoli sveta nov avtopilot ST5000 z ločenim linearnim pogonom. Kasneje sem mu z letalom poslal še enega, kajti voda mu je zalila celo barko. Ker ni upošteval mojega nasveta, ga je zmontiral preveč pri tleh. Njegov stari avtopilot ST1000 pa je izdihnil zaradi istrošenosti že ob Sardiniji, kjer ga je prala nevihta. Med potjo se mi je v solzah njegova žena prišla zahvalit, saj ga brez avtopilota po vsej verjetnosti, ko je izmučen obležal v kabini, ne bi nikoli več videla. Tudi Šterku sem vedno vse porihtal in mu med drugim podaril komplet ST40 bidata log in globinomer z sondami. Bil je posebnež, ki pa je take stvari hitro pozabil in tega ter podobne usluge mojih kolegov v ladjedelnici nikoli ni omenil v svojih knjigah, zato materiala ne podarjam več.
Ne glede na to, da me nisi nikoli kontaktiral, niti te ne poznam, mi lahko pošlješ v popravilo ostanke drugega avtopilota. Kot morjeplovcu na poti okoli sveta ti popravim in predelam avtopilot brezplačno. Material in poštnino po ceniku kriješ sam.
Ploter, vzemi pač tistega, ki ga tam lahko ugodno dobiš. Ponavadi imajo v lokalnih ribiških trgovinah tudi kakšno staro zalogo in se vedno kaj najde.
LP Iztok
Del mojega članka...
...Izberite opremo istega proizvajalca, katera naj bo srednjega do višjega ranga. Osnovni moto naj Vam bo visoka varnost in dober vgrajen (inboard) avtopilot, ki zamenja dobrega člana posadke če ne celo dva, če se kdaj odločite za daljšo plovbo ali celo prečkanje. Pri izbiri vgrajenega avtopilota ni kompromisov posvet s strokovnjakom je nujen. Pomožni avtopiloti (cocpit) so tisti katerih pogon lahko vidimo na krmilnem obroču ali rudu. Največkrat jih je potrebno pred vklopom ročno namestiti ali vklopiti sklopko, šele nato avtopilot lahko prevzame vodenje plovila. Pomožni avtopiloti so primerni samo za priobalno dnevno plovbo in za manjša plovila. Z vidika varnosti in življenske dobe, za plovila od 8m dalje pomožni avtopiloti niso primerni, še posebej če gre za lastniško plovilo. Prednost vgrajenih avtopilotov je namreč v tem, da delujejo tudi kot rezervni krmilni sistem v primeru okvare glavnega krmila.
Tonymk zivjo,
Samo na kratko moja 2 centa, jaz tudi plujem okoli kugle, pa sem se odlocil za Garminov ploter, ker sem za njega lahko dobil karte za vsa podrocja na pašnikih, navionics karte moras pac kupiti - jih tudi imam na tablici, ki so pa bistveno ceneje kot za ploter - pa ce vzames se tak ploter, ki preko wifi-ja pelje podatke ven, jih lahko beres kjerkoli (beri telefon, tablica, pc...)
Mal pirata pa moraš bit
Lp,
Borut
Samo na kratko moja 2 centa, jaz tudi plujem okoli kugle, pa sem se odlocil za Garminov ploter, ker sem za njega lahko dobil karte za vsa podrocja na pašnikih, navionics karte moras pac kupiti - jih tudi imam na tablici, ki so pa bistveno ceneje kot za ploter - pa ce vzames se tak ploter, ki preko wifi-ja pelje podatke ven, jih lahko beres kjerkoli (beri telefon, tablica, pc...)
Mal pirata pa moraš bit
Lp,
Borut
Nikol T. Hvala za ponudbo ampak o tem bom še premislil.
Ko sem odhajal pzieoma se odpravljal na pot swm imel zelo malo časa da prodam in posel in hišo, poravnam vse dolgove itd. Od odločotbe do odhoda je trajalo natanko 3 (tri) mesece. Ker sem pristaš učenja na poti res nisem kaj veliko spraševal okoli. Že tako sem dobil več nasvetov kot sem jih potreboval, pa še ti so bilo v 90 procentih napačni. Sedaj vem kaj bi moral narediti in kaj bi potreboval s sabo.
Ker je bila odločotev hitra sem razmišljal tako, da bom itaq ugotovil kaj potrebujem, če bi pa z odhodom odlašal pa ne vem če bi sploh odšel na pot.
Življenje je nevarno in prav je tako, saj bi bilo drugače preveč dolgčas na svetu.
Če bi razmišljal o varnosti in želel čim bolj varno potovanje bi se usedel na avion in ne na jadrnico.
O tvoji ponudbi bom razmislič, potrebno je popravilo matične plošče na ST 1000 saj ko vklopi komando na motor se takoj resetira. Ne maram pa nič zastonj in če avtopilota pošljem v popravilo pričakujem tudi pošten račun ki ga bom tudi plačal.
Na pot sem odšel brez sponzorjev, z lastnimi sredstvi, saj to zame ni samo pot, v tem času je to postal način žibvljenja ki ga ne želim zamenjati z življenjem na kopnem.
Ko sem odhajal pzieoma se odpravljal na pot swm imel zelo malo časa da prodam in posel in hišo, poravnam vse dolgove itd. Od odločotbe do odhoda je trajalo natanko 3 (tri) mesece. Ker sem pristaš učenja na poti res nisem kaj veliko spraševal okoli. Že tako sem dobil več nasvetov kot sem jih potreboval, pa še ti so bilo v 90 procentih napačni. Sedaj vem kaj bi moral narediti in kaj bi potreboval s sabo.
Ker je bila odločotev hitra sem razmišljal tako, da bom itaq ugotovil kaj potrebujem, če bi pa z odhodom odlašal pa ne vem če bi sploh odšel na pot.
Življenje je nevarno in prav je tako, saj bi bilo drugače preveč dolgčas na svetu.
Če bi razmišljal o varnosti in želel čim bolj varno potovanje bi se usedel na avion in ne na jadrnico.
O tvoji ponudbi bom razmislič, potrebno je popravilo matične plošče na ST 1000 saj ko vklopi komando na motor se takoj resetira. Ne maram pa nič zastonj in če avtopilota pošljem v popravilo pričakujem tudi pošten račun ki ga bom tudi plačal.
Na pot sem odšel brez sponzorjev, z lastnimi sredstvi, saj to zame ni samo pot, v tem času je to postal način žibvljenja ki ga ne želim zamenjati z življenjem na kopnem.
tonymk napisal/-a:Nikol T. Hvala za ponudbo ampak o tem bom še premislil.
Bravo. Obcudujem ljudi ki prodajo vse in se odpravijo novim dogodivscinam naproti.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
evovii napisal/-a:tonymk napisal/-a:Nikol T. Hvala za ponudbo ampak o tem bom še premislil.
Bravo. Obcudujem ljudi ki prodajo vse in se odpravijo novim dogodivscinam naproti.
Jaz pa občudujem tiste, ki nimajo kaj prodat in jim je "nova dogodivščina" vsak naslednji dan.
Malo me je zaneslo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov