Propeler za Yamaha F30

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

Re: Propeler za Yamaha F30

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Dec 04, 2017 18:40

z manjšim premerom povečaš slip(zdrs) najbolj v samem štartu kar pomeni da se motor hitro zavrti in pri določenih obratih prop "zagrabi" (ko je že čoln iz vode) in takrat pospeši do končne hitrosti. Z večjim premerom bo prop zagrabil že takoj in bo motor (sploh v primeru bolj obteženega plovila) samo godel in mešal vodo ker ne bo prišel do svojih obratov kjer ima dovolj moči za izglisiranje. Vsako plovilo v kombinaciji z motorjem in nastavitvami je drugačno od drugega ampak neke osnove je dobro met u štartu razčiščene. No to kar pišem sem se prvo naučil teoretično in kasneje še podkoval v praksi. Če imaš možnost kje sposodit propeler potem si sposodi več različnih in boš sam najbolje videl kako in kaj. Moraš pa vedet da dva propa istih oznak in različnih proizvajalcev ne delujeta enako!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Dec 04, 2017 20:48

Saso_P napisal/-a:Kakor sem rekel, se ne zvrti na dovolj vrtljajev. Po logiki pomaga ali manši premer, ali pa manjši korak. Kar bi moral vedeti je le, koliko manjši mora biti ta korak oz. koliko manjši mora biti propeler, da bo učinek zadovoljiv - torej da spravim iz 5k na 6k obratov. Nimam pa želje narediti pasare iz gliserja - torej da bo v trenutku na 6000 obratih, vendar še kar ne bo glisiralo :)

Prosim javi težo čolna in oseb, ki so večinoma gor.

Če hočeš pridobiti 1000 obratov, jo boš edino z eliso, ki sem ti jo priporočal. Poklicno se z navtiko ukvarjam od leta 92, prodajam izvenkrmne motorje in jih montiram. Pri motorjih, ki jih montiram na čoln moram sam izbrati eliso, ki bi bila primerna. Izbral sem jih v štirimestnih številkah, pa se zaenkrat še nisem zmotil. Nisem pa dosti pameten, da ne bi bil odprt za nove zamisli in ideje. Kot pravi Marcel, ista oznaka Yamaha in npr. Solas delujeta drugače, zato sem ti tudi svetoval original, ki ga imaš že zdaj. In pri tem imaš samo tri naštete možnosti. Drugače bi lahko sprobaval v nedogled, za kar pa ni veliko možnosti.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Po Dec 04, 2017 22:32

OK... verjamem, da bom s korakom 9" dosegel 6000rpm.

Če se tale kalkulator ne laže:
http://www.mercuryracing.com/prop-slip-calculator/

12" pitch, 2.0 gear ratio, 5000rpm, slip 10% = 26MPH = 22.6 knots
9" pitch, 2.0 gear ratio, 6000rpm, slip 10% = 23MPH = 20.0 knots

recimo, da se pri manjšem propelerju slip zmanjša (nisem prepričan koliko - če se za polovico in gre na 5%), je potem to 24mph, kar je 20.8 vozlov.

Torej po tem izračunu, bom na hitrosti izgubil cca 2 vozla. Bom pa hitreje zglisiral.
Po merjenju, sem sem imel max hitrost nekje 22-23 vozlov - ampak res potriman do konca ob čisto mirnem morju z dvema osebama na krovu. Tako da tale izračun ni tako napačen.

Čoln ima skupaj z vso opremo in motorjem cca 450kg.
Na krovu smo ponavadi štirje, vendar sva oba z mojo bolj lahka in imava dva majhna otroka zraven... Vsi skupaj dobrih 150kg (za enga ta pravga dedca :))
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Dec 05, 2017 06:08

Kot pravi Mastnak imaš prevelik premer propelerja. Zmanjšaj še korak za eno colo in bo ravno prav.
Za plovilo kakršno imaš je optimalen slip okrog 15% ob polni hitrosti in precej več na potovalki. Manjši slip pomeni prevelik premer propelerja in goltanje goriva. Jaz bi ob taki kombinaciji uporabil Mercuryjevega Black Maxa 10-7/8 x 11, ker manjšega žal ni, bil bi pa optimalen 10x10.
Z "Dakijevim" 12x9 boš hitro iz vode in motor se bo zavrtel, končna bo pa padla in pokuril boš več, ker motor ne more vrtet take late.
Očitno je tvoj motor poddimenzioniran za sodoben svet in imaš težave z izbiro propelerjev na trgu.

p.s.
V letalstvu je slip propelerja skoraj enakovreden izgubi izkoristka in 20% slip pomeni odličen, skoraj 80% izkoristek. V navtiki je zaradi večje gostote vode slip le eden od podatkov propelerjevega izkoristka in majhen slip sploh ne poda realne slike. Recimo nek ekstremni katamaran ima pri 150 mph le 3-4% slipa, propelerjev izkoristek je pa okrog sicer odličnih 60%.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Dec 05, 2017 07:55

http://solas.com/newweb/propeller/search/default.asp

Tukaj si izberi prop, vsekakor pa z manjšim premerom in korakom kot sedaj, boljše imeti nekaj zaloge moči(pri tvojem motorju) in malo manjšo končno kot mučit motor 2-3 minute da bo porinil ven-kaj pa če bo morje nemirno? Solas propelerji niso slabi jih dobiš pri nas in dokaj ugodni so.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Dec 05, 2017 08:29

Kot pravi Kocka.
Če puša na 9,9x10 (3211-099-10) odgovarja tvoji gredi ga brez pomisleka nabavi in daj gor. Letelo bo bolj kot sedaj in skočil boš iz vode. V kolikor se bo motor preveč vrtel lahko kasneje nabaviš še 9,9x11 in imaš tega za rezervo, ki itak mora biti v vsakem čolnu.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Dec 05, 2017 21:45

SR290: tistile ni pravi, ker mislim da so to za 2-taktne 30km motorje...
Moj mislim da mora imeti 13 zob.

Pravi bi bil naprimer tale:
11 5/8 x 11
https://www.amazon.com/Aluminum-Outboar ... MVW1T5SPDH
To je za 1" manjši in 1" krajši korak

Od Solasa pa je tole seznam (ki pa se začuda ne ujema s tistimi na uradni spletni strani - kar je malo čudno):
https://www.rubexprops.com/boat-propell ... 3%20Spline)
Po logiki bi bil tale še najboljša izbira:
11.8x10 - (3311-118-10)
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Dec 05, 2017 21:48

Hm... na uradni strani piše, da je ta S/N za Hondo
http://solas.com/newweb/propeller/news/ ... 06&PdKd=AL

Morm tole dobro pogledat... ampak tale F30 res izgleda da je malo izvenserijski.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Dec 12, 2017 20:51

Kot zanimivost. Testi Yamahe na dveh čolnih z F30 motorjem (sicer novi motor, vendar pomoje ni kakšne blazne razlike)

4.5m dolgi čoln, z maso 720 kg (kar je malo več kot moj čoln)
https://yamahaoutboards.com/en-us/home/ ... -09-10_alm
Propeler so dali: 12.25" x 9"
Zanimivo je, da ima čoln optimalno porabo pri 5000rpm (16.6 vozlov) s tem propelerjem, max rpm pa 5900 (20.6 vozlov).
Tole kar drži z mojim izračunom, če dam 9" pitch propeler, da bom imel cca 20 vozlov končno hitrost.

Pri 5m dolgem čolnu pa so dali propeler: 12.25" x 8"
https://yamahaoutboards.com/en-us/home/ ... -09-09_alm
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » To Dec 12, 2017 21:00

Google search mi vrne tele ugodne variante:
https://f25.com/propeller-yamaha-40-55- ... 72708.html
https://f25.com/propeller-for-yamaha-40 ... 87075.html

Dejansko je cena s poštnino vred slabih 80€.
Ima kdo izkušnje z "no-name" propelerji? Sklepam, da so itak kopije nekih bolj "znanih" znamk ala Solas :)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Dec 12, 2017 23:14

Ta kos aluminija, ki je bil izumljen v Sloveniji in testiran prvič v reki Krki, je tista jebena stranka, ki te dejansko rine naprej. Jaz nebi.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Dec 13, 2017 08:33

Jaz tudi ne bi. Originalna elisa stane 143 eur in imaš mir. Pri nekaterih elisah ista oznaka ni nujno ista. Kolega je za Yamaho kupil eliso Solas 2 koraka več kot ga je imel pri originalni Yamahini elisi, pa je bilo enako. Da bi pa kar sprobaval elise, je pa res majhna možnost.
Saso_P
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Saso_P » Sr Dec 13, 2017 19:10

Tole so mi odpisali iz tistega linka, ki sem ga nazadnje poslal:

Propellers You are interested in, copies of the originals made by different manufacturers.
E.Chance - Taiwanese manufacturer of budget propellers, as a rule, the original is taken as a basis and copied. In addition, the blade is slightly smaller than the original one. Made of soft alloy, which improves their maintainability after contact with the obstacle.
BaekSan - an inexpensive very large manufacturer from South Korea, produces propellers both under its own brand, and for third-party customers under its brand.
Props of classical design without any changes from the original. Slightly thickened portion. Made of soft alloy, which improves their maintainability.
The main difference from the original screws is a thick blade, propellers from Baeksan and E. Chance are virtually identical. The difference in cost depends on transport costs and courses international currencies at the time of party order from suplier.

Pomoje je to nekaj podobnega kot Solas... Za original pa verjamem, da je boljši.
Če napiše kopija original, vendar "slightly thickened blade", to definitino pomeni, da je ali material slabši, ali pa je slabša obdelava (sam proces proizvodnje).
Dejansko, bi najraje imel pitch 10. Original, takšnega propelerja ni. Če dam korak 9", pa bom zmanjšal končno hitrost, kar pa mi ni v interesu... Jaz bi samo rad spravil obrate na bolj optimalne, s čimer bi povečal pospešek, končno hitrost pa ohranil takšno, kot je. Potem imam še edino varianto originalni propeler s korakom 11", pri čemer pa me skrbi, da ne bom dovolj naredil...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 14, 2017 03:33

YMMV
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Dec 14, 2017 22:17

Poglej, max končno ali boljši start iz vode, nekaj boš moral vzeti v zakup in pozabit pri 30 KM motorju, sploh ker otroci rastejo, lahko pa vzameš nekaj vmes. Ne vem pa zakaj bi ga rad vrtel do 6000, a avto tudi tako voziš?

Kdo je na strani

Po forumu brska: borci in 10 gostov