DIY Kosnik
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: DIY Kosnik
Cev še vedno čaka na obdelavo pri mojstru...
Na tej povezavi je pa še ena enačba za "čez palec" izračun sil na jadro.
Za 60 m2 jadra nanese 3000N pri 16 vozloh vetra.
Na tej povezavi je pa še ena enačba za "čez palec" izračun sil na jadro.
Za 60 m2 jadra nanese 3000N pri 16 vozloh vetra.
Ali kdo ve, kje bi se dalo dobiti polietilensko palico?
Potrebujem kos s premerom 100 mm dolžine cca 20 cm?
Tadejko napisal/-a:Ali kdo ve, kje bi se dalo dobiti polietilensko palico?
Kos palice sem dobil v trgovini Exmega, ki je bila priporočena v tej temi.
Ostali trgovci so mi bili pripravljeni prodati samo metrsko (celo) palico, ki pa pri tej dimenziji stane že 100+ EUR. Tu pa sem v ponedeljek poklical, naročil razrez in danes (torek) že prevzel.
- 1stofficer
- Admiral
Kako bi resil izhod vrvi iz kosnika proti gennakerju da bi ta lepse tekla? Vrv gre namrec skozi kosnik, na koncu pa se pri izhodu samo obrne za 90 stopinj navzgor. Pri premikanju vrvi namrec pride do mocnega trenja, tako da to skoraj ni mozno. Na konec sem sicer namestil kolescek zapet v rinko a se je ta zvil pa tudi deloval ni prevec dobro, saj se je vrv snemala dol
Slika je tu z zadnje strani a spredaj izgleda enako.

Slika je tu z zadnje strani a spredaj izgleda enako.

Zdej sem tole bral za nazaj.Tadejko si vprašal kak vijak priviti spodaj za vpetje.Jaz bi dal tako rinko,ko jo imajo manjši gliserji za smučat zadaj oz za vlečt ga na prikolo.Torej 2 luknji 8 mm,kent obvezno v luknje da vlaga ne zaide v poliester in ploščico zadaj v boksu.Rinko bi dal 8 mm in mislim da je ok.
- 1stofficer
- Admiral
Ce se enkrat vprasam za idejo kako bi speljal izhod iz kosnika. Torej, da bi spaga, ki se obrne strmo navzgor ko je genaker pripet lepse tekla. Kot se vidi s slike, sem gor obesil kolescek in je delovalo. A se vrv prehitro sname ven iz lezisca, zato je zadevo zvilo in je se slabse ??
Obstaja kak namenski clen za take zadeve?

Obstaja kak namenski clen za take zadeve?

Jaz bi prej razmišljal kako spremeniti smer vrvi, da ne zavije pod tako velikim kotom. Sprašujem se zakaj vrv zavije navzgor na ograjo. Potem je tudi ograja obremenjena (vektorji, sile pa take reči). Načeloma vse vrvi morajo tečt po palubi s čim manj ovinkov in če bi tudi ta, potem ne bi smelo bit problema. Bi pa vsekakor na konec cevi nataknil teflonski zaključek z zaobljeno luknjo na sredi. Tako nekako kot je pri Selden na sprednjem izhodu vrvi Bowsprita.
https://www.ratseysyachtrigging.co.uk/s ... m-bowsprit
To ni problem naredit na rezkarju. Na forumu ti bo sigurno kdo znal svetovat kje se da to naredit.
https://www.ratseysyachtrigging.co.uk/s ... m-bowsprit
To ni problem naredit na rezkarju. Na forumu ti bo sigurno kdo znal svetovat kje se da to naredit.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
- 1stofficer
- Admiral
Na koncu lahko zavije samo navzgor proti gennakerju kam pa naj? Sicer gre od stoperja lepo naravnost, pa tudi v ograjo se nikjer ne zadane.
Je pa takale lepo zaobljena odprtina ocitno kljucna. Tu bom moral ocitno nekaj narest
Je pa takale lepo zaobljena odprtina ocitno kljucna. Tu bom moral ocitno nekaj narest
Jaz sem mislil da sprašuješ o zadnjem izhodu vrvi glede na to da si napisal "zavije proti ograji". Kaj ima ograja z jadrom? Malo nerodno si se izrazil. Jaz imam sicer račji kljun in škripec in deluje b.p. Seveda, premer vrvi mora ustrezat škripcu.
- 1stofficer
- Admiral
Da zavije proti ograji pa res nisem napisal !!??
No kakorkoli zdej se razumemo
No kakorkoli zdej se razumemo
Pojma nimam kje sem videl ta stavek. Nekje sem ga prebral....morda v kakšnem drugem prispevku. Gledam na telefonu pa lahko da sem nekam "zavil.
Gledam fotografijo pa ugotavljam da morda lahko poskusiš še nekaj. Dodaj še en gambet med škripec in kotnik da bo vse skupaj malo daljše oz. da bo škripec malo bolj stran. Tako kot je sedaj sta izhod vrvi in škripec na isti višini in jasno da se škripec potem ne more postaviti pravilno oz. ne more biti pravilno obremenjen. Lahko poskusiš tudi s kosom vrvi.
Gledam fotografijo pa ugotavljam da morda lahko poskusiš še nekaj. Dodaj še en gambet med škripec in kotnik da bo vse skupaj malo daljše oz. da bo škripec malo bolj stran. Tako kot je sedaj sta izhod vrvi in škripec na isti višini in jasno da se škripec potem ne more postaviti pravilno oz. ne more biti pravilno obremenjen. Lahko poskusiš tudi s kosom vrvi.
Škripec mora biti tako pripet da je PRED vrvjo..torej naredi na vrhu cevi dovolj široko in dolgo zarezo..kot pri šparovcu.Karabin fiksiraj spredaj ,tako da bo kolešček v zarezi in ..že vse ok.
Na kosnik je genaker načeloma fiksiran s spodnjim rogljem. Trebuh delaš s popuščanjem dvižnice.
Če pa že hočeš trimati spodnji rogelj, pa naj vrv teče po zgornji, zunanji strani kosnika, na koncu dodaj dovolj močan kolešček (npr.10-12mm), odvisno od velikosti genakerja in sil.
Možno pa tudi, da je kdo že DIY tako varianto, ki si jo opisal.
Če pa že hočeš trimati spodnji rogelj, pa naj vrv teče po zgornji, zunanji strani kosnika, na koncu dodaj dovolj močan kolešček (npr.10-12mm), odvisno od velikosti genakerja in sil.
Možno pa tudi, da je kdo že DIY tako varianto, ki si jo opisal.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta