Suzuki 2,2
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
Daki
Re: Suzuki 2,2
Konzerviranje motorja je tako enostavno (ko motor spiraš, ga samo zadušiš), hitro (špricaš 30 sekund) in poceni (sprej za 15 eur imaš za 5let), da ne vidim razloga, zakaj ne bi to počel.
Če ga pa že konzerviraš z oljem, ga je pa priporočljivo pri sesalnem kolektorju, da namaže tudi glavno gred, ki spada med najdražji kos pri motorju.
Če ga pa že konzerviraš z oljem, ga je pa priporočljivo pri sesalnem kolektorju, da namaže tudi glavno gred, ki spada med najdražji kos pri motorju.
Kosilnica in motorka ne laufata 20cm nad morsko vodo. Sej tut na avtu je polno kložja kovinskega ki niti ni inox pa ne začne kosmatet ob vsaki priložnosti ko to počnejo vsi deli na čolnu celo tisti narejeni iz inoxa.
Gol cilinder železen bo še kako z veseljem zarjavel da o ležajih ne govorimo.
Gol cilinder železen bo še kako z veseljem zarjavel da o ležajih ne govorimo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
-
Daki
Točno tako Aegir. Pa ne samo, da so izvenkrmi motorji bolj izpostavljeni, so tudi bolj občutljivi. Npr.nisem še zasledil, da bi kosilnico ali motorko motila slabša kvaliteta bencina.
-
toni8
Konzervacija se opravi ko je motor že na suhem, spran s sladko vodo, očiščen in osušen. Nato je shranjen pod enakimi pogoji kot motorka in moped APN 4.
V novo sezono gre v morje dekonzerviran.
Torej kakšne "blagodejne" učinke proti negativnim vplivom morja ima konzervacija? Saj v času "morske" uporabe ni pod zaščito sredstev konzerviranja.
V novo sezono gre v morje dekonzerviran.
Torej kakšne "blagodejne" učinke proti negativnim vplivom morja ima konzervacija? Saj v času "morske" uporabe ni pod zaščito sredstev konzerviranja.
-
Daki
Ali se ti samo delaš, ali je to tvoje dejansko stanje 
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Moje mnenje glede te konzervacije.Nikoli v 45-tih letih kar imam razno razne motorje na čolnih, še nisem v motor špricnil nikakršnega konzervansa pa naj bo to zunanji ali notranji.In tudi nikoli ni zaradi tega noben motor stisnil in tudi v bodoče ne bom uporabljal nikakršnih konzervansov.Ti spreji so le za trženje industrije in naivnost zaljubljenih navtikov, ki pokupijo vse kar trg ponuja.Od nečesa mora tudi industrija živet, to mi je rekel tudi sam trgovec s temi žaubami.
Torej kupujte, mažite, ker kdor maže je mazač
mene v to ne boste prepričal, praksa pokaže svoje.Avtomobilski motorji stojijo po 30,40 let pa se obračajo in tudi vžgejo, a klele pa en motorček, ki bo nekje v kleti stal par mesecev, se bo pa kar raspadel, če ga mal ne pošpricaš
https://www.youtube.com/watch?v=6D0v4qznPwA&t=123s
Torej kupujte, mažite, ker kdor maže je mazač
https://www.youtube.com/watch?v=6D0v4qznPwA&t=123s
mašinfirer
Pozabljaš, da ljudje svoje motorje shranjujejo v različnih pogojih. Če imaš ti svoje motorje v topli garaži še gre skozi, v vlažni in hladni kleti je pa druga pesem.
ne mi zamerit, ampak če bi tako rado rjavelo v motorju samem, bi vsi vsako leto kupovali nove mašine. 99,9% ne konzervira mašin, in isto delajo. Če je motor od zunaj opran, je čisto dovolj, v mašini sami ni soli, če bi pa bila, bi pa zaribal in ne zarjavel.
- habibi Vll
- Admiral
Piki imel sem motorje(izvenkrmne), ki so bili stalno na čolnih, čolni pa so bili zunaj na mrazu, vlagi....od jeseni do poletja, brez žaubic(konzervansov) v motorju, nikol problemov, zakaj bi si jih ustvarjal s temi spreji.Saj pravim, špricejte, mažite, da se bolje počutite, motor bo preživel tako ali drugače.Poglej koliko jih je stalno na morju v vodi in stojijo po mesece pa ravno tako laufajo.
mašinfirer
-
Daki
kr3mn1. Kot si napisal, lahko zariba. Se dogaja redko, ampak se. Sploh pri 2t in vodnih skuterjih. Stroški pa veliki.
Nemnosti spet. V mašini se dejansko nabira sol, ki je v zraku in katerega lepe kubične metre motor požre vsakič ko laufa. Hkrati se ta sol manifestira na vsem kar je v motorju vključno z oljem pri 4 taktaših.
Pri dvotaktnih se rja začne delat na iglicah ležajev in posledično se formira erozija, ki potem eventuelno poškoduje drsno površino gredi in sornika in v končni fazi gre v paco.
To me spominja na pranje zob. Sej jih ne rabiš prat in tudi če jih ti lahko zgnijejo. YMMV
Pri dvotaktnih se rja začne delat na iglicah ležajev in posledično se formira erozija, ki potem eventuelno poškoduje drsno površino gredi in sornika in v končni fazi gre v paco.
To me spominja na pranje zob. Sej jih ne rabiš prat in tudi če jih ti lahko zgnijejo. YMMV
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Ker ste se vsi raspisali o potrebi konzerviranja bom še jaz dodal svoje mnenje.
Nihče ne more 100% sprati in osušiti motorja. Torej na izpušnih kanalih ostaja vlaga.
Če motor nehote napačno obrnemo lahko kapljica vode pride do batov. Seveda govorim o dvotaktnem motorju. Da to preprečimo zadušimo motor s konzervacijskim oljem v katerega vbrizgamo skozi uplinjač. Tako namažemo uplinjač, bat in ležaje motorne gredi.
Nemalokrat so kolegi imeli težave pri Tomosih, kateri niso bili konzervirani. Zapikali so bati v cilindrih.
Glede na trditev da je konzervacija nepotrebna, z 100% gotovostjo lahko trdim da ni škodljiva.
Na vsakem posamezniku, pa je odločitev kako bo poskrbel za svoj motor, da mu bo dolgo časa lepo služil.
Se pa strinjam, da olja ni potrebno dajati povsod, ker se ga jaz izogibam v solati
- habibi Vll
- Admiral
Imam razlog, ki je dovolj močan, zakaj sem proti spreju za konzervacijo, ne bom ga navajal, ker sem enkrat že pisal o tem in se ne mislim spopadati z vsemi pristaši, ki prisegajo nanj.Vsi moji motorji so preživeli brez tega in tudi tisti ki sem jih popravljal.Tako vsak ima svoje mnenje in iskušnje, zato naj dela po svoji vesti.
mašinfirer
-
toni8
Ne pozabimo pa še na dve verjetni posledici opustitve konzervacije:
- manjšo vrednost ob prodaji rabljenega in
- izgubo garancije (iz računalnika se zlahka ugotovi, da ni bil v uporabi 5-6 mesecev).
Oboje zaradi neupoštevanja "vzdrževanja po programu proizvajalca".
Se mi pa zdi (nisem siguren, ne da se mi iskat), da eden od nasprotnikov konzerviranja v drugi temi o verodostojnosti pri prodaji rabljenega, zatrjuje, da ima vse račune in dokazila o "vzdrževanju po programu proizvajalca".
- manjšo vrednost ob prodaji rabljenega in
- izgubo garancije (iz računalnika se zlahka ugotovi, da ni bil v uporabi 5-6 mesecev).
Oboje zaradi neupoštevanja "vzdrževanja po programu proizvajalca".
Se mi pa zdi (nisem siguren, ne da se mi iskat), da eden od nasprotnikov konzerviranja v drugi temi o verodostojnosti pri prodaji rabljenega, zatrjuje, da ima vse račune in dokazila o "vzdrževanju po programu proizvajalca".
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
habibi Vll napisal/-a:Imam razlog, ki je dovolj močan, zakaj sem proti spreju za konzervacijo, ne bom ga navajal, ker sem enkrat že pisal o tem in se ne mislim spopadati z vsemi pristaši, ki prisegajo nanj.Vsi moji motorji so preživeli brez tega in tudi tisti ki sem jih popravljal.Tako vsak ima svoje mnenje in iskušnje, zato naj dela po svoji vesti.
Habibi očitno se ne razumeva. Govorim o 2 taktnem motorju.
Jaz ne konzerviram s konzervacijskimi spreji, temveč z enakim oljem iz katerega delam mešanico.
Kar se tiče 4 taktnega je motorja, se strinjam, da konzervacija ni nujno potrebna
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta