Elisa-propeler

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

haus
Poročnik korvete
Kraj: Radomlje

Re: Elisa-propeler

OdgovorNapisal/-a haus » So Mar 31, 2018 08:27

No sej ravno to mi ni jasno kako nekateri dosegajo precej višje hitrosti pri težjih lupinah in enakem motorju.300 kg samo v lupini ni ravno malo,hitrost pa kar precej višja.
Vem da nekaj prinese oblika in dolžina ter razporeditev teže ampak še vedno sem optimist da zadevo lahko izboljšam tudi pri sebi.
Se pravi da bi načeloma moral poizkusiti 13x19,solas amita 3 13x21,12,3/4x21.13x23...Te sem našel da obstajajo za Yamaho so pa to majhne razlike.
Kako se obnesejo propelerji manj znanih proizvajalcev BS.pro,E.Chance...
Nepoznani so seveda meni,nisem domač na tem terenu,so pa cenovno zelo ugodni.Ta 12,3/4x21 stane 78 USD z poštnino 105USD.
Sedaj pa jajca farbat...
Lepe praznike vsem.

lp
Bolje biti zdrav in bogat kot reven in bolan.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 31, 2018 09:35

V tem velikostnem razredu išči med znamkami:
- Mercury
- Power Tech
- Turbo
- zelo pogojno Solas in propelerje, ki jih Japonci tovarniško vgrajujejo na motorje

Vse ostalo je brez veze testirat, tudi o alu propu ne bi razmišljal. V kolikor iščeš nekaj vrednega pod 500 evrov, raje pozabi na vse skupaj in ostani pri tem kar imaš, ter se ne obremenjuj.
Navtika je znosna dokler si zadovoljen z povprečjem. V kolikor želiš le malce višje hitrosti, ali malce več česa drugega, cena eksponentno naraste in precej hitro jurja ojrotov pomeni le pljunek v morje.
Če se ob aktualnem propelerju motor zavrti na zahtevano območje, je trapasto preizkušaz za 2" manjši korak. Premer propelerja ti tu nič ne bo pomagal, še poslabšal bo končno hitrost, čeprav kot je omenil kr3mn1 pri teh hitrostih par mm v premeru ne pomeni prav dosti.

Zakaj drugi dosegajo višje hitrosti? Oblika dna kot taka v tem primeru ne pomeni veliko, dolžina sploh ne, lahko pa tole:
- obraščeno dno. Že če je malo sluzasto nikamor ne gre.
- napačna uporaba trima med vožnjo.
- napačna lega težišča.
- napačna višina noge motorja.
- od koles na prikolici vbočeno dno ob krmi. Tu je dovolj par mm in premca se ne da več ustrezno natrimat.
- velikokrat je kriv slabo nastavljen motor.

p.s.
Toplo ti priporočam, da si štirikrake proelerje izbiješ iz glave. Vsak dodaten krak pri potopljenem propelerju manjša izkoristek in dviga premec, kar zopet niža končno hitrost. (Pri površincih to ne velja, ker itak vsak krak posebej tolče po vodi in morajo biti vsaj štirje, da ne zlomi gredi.) Štirje kraki so v glavnem dobri, ker bolje grabijo v vodi in ne zakavitirajo tako hitro v razburkani vodi, obenem pa lažje vzdržuješ konstantno hitrost.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 31, 2018 11:10

Tale http://www.yamahapropselector.com/propS ... inner.html prop selektor. Preveri še sam. Meni je dejal, da je Turbo 1(K) z 20" korakom najboljši od teh, njihov Talon pa najbolj potegne od starta. Za vzorec sem vzel "Deck" obliko.
Navede še FX4, vendar mora pri temu med glisiranjem 1-2 cm vrhnjega kraka gledat iz vode, da je res učinkovit.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 31, 2018 11:34

SR290, res bi bilo super, če bi ti kdo posodil več elis, samo to je malo verjetno. Pa tudi res je, da pri Yamahinih elisah nimaš veliko izbire. Kar se ostalih proizvajalcih tiče, pa so kar odstopanja. Kolega je Yamahino eliso 19 zamenjal za 21 Solasa istega premera, pa je bilo brez razlike, tako da se še bolj loviš. Pri originalnih imaš vsaj že osnovo. Pa glede na to, da ima haus že zdaj primerno eliso, so tukaj možni manjši popravki za res najboljši izkoristek. Vseeno naj prvo preizkusi tega obstoječega in javi rezultate. Dokler tega ne preizkusi, se mi ne zdi smiselno kupovati novega. Pa haus, če boš avgusta slučajno kje v okolici Raba, ti jaz rade volje posodim mojega 22 in 23 inox. Bomo imeli prava testiranja :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 31, 2018 12:55

Če bom slučajno kolovratil tam okrog, se lahko malo vštric peljemo in gledamo kako leži sosed na vodi. :twisted: Obstoječi prop je verjetno kar dober ampak če je alu je morda v njem krivda za malenkost nižjo hitrost.

Od vsega kar sem našel primernega tej Yamahi se mi zdi Turbo1 še najprimernejši. Solasa bi bilo treba po celem ušesu dobro prekovat, da bi imel dovolj bow lifta, a njihov inox se na žalost slabo kuje in tudi v žarečem stanju rad poči enako kot Suzukijev.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 31, 2018 21:26

So pa inox elise precej dražje(800 eur+) od alu (240 eur) vse originalne, tako da nujno ta pravo izbrat.
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » So Mar 31, 2018 21:32

Če ti je dal podatke o hitrosti in vrtljajih prejšni lastnik, nič ne kopuj, ker najbolje, da sam probaš, je verjetno prej. lastnik menjal propeler ker original je 13X19, se pravi, da je dal gor prop. z večjim korakom, pri men je tak prop. spremenil plovbo kot, da bi imel 30Km manj. Original prop z dvema odraslima in 5 otrok v kabini je zgliseral 3 sek , če so bili vsi na zadnji klopi z ženo, je rabu 5,6 sekund, sam se ni nič matral z prop 13X21, je pa rabil vsaj 6 sekund, da zglisera, če so bili vsi spredaj, če so sedel vzadaj sem pa že mislu da nebo šlo, pa praba se je povečala , čepraj je pri končnem plinu dosegel predpisane vrtlaje 5500. Smo z prop 13X19 brez problema zgliseral 3 odrasli in 8 otrok.
morje, morje...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 31, 2018 21:50

igor11 napisal/-a:Če ti je dal podatke o hitrosti in vrtljajih prejšni lastnik, nič ne kopuj, ker najbolje, da sam probaš, je verjetno prej. lastnik menjal propeler ker original je 13X19

Elisa spada pri motorju zraven, izbere ti jo pa prodajalec-montažer glede na dane podatke. Originalnih za ta motor jih je okoli 10.
haus
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a haus » So Mar 31, 2018 22:01

Hmm avgusta bom jaz že bolj pri koncu sezone,sem pa bral tudi na nekem italijanskem forumu da dosegajo le malce višje hitrosti kot jaz 34knot.Je pa na yutube posnetek kako z selvo 70km doseže 32 knot.
Bom dejansko najprej poizkusil z obstoječim da vidim kako bo mogoče še enega poizkusim če mi kej uspe najti na posodo pol pa naprej.
Vsem hvala za odgovore in trud.

Lp
igor11
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a igor11 » So Mar 31, 2018 22:02

Polj je zdaj drugače , 2012 je bila pri nakupu novega motorja Yamaha115 gor elisa 13X19 in nisi nič izberu, če si hotel imeti drugo dimenzijo si mogel kupit še eno.
morje, morje...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 31, 2018 22:13

To pa ne bo držalo. Eliso ti je izbral prodajalec.
igor11
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a igor11 » So Mar 31, 2018 22:16

Polj si pa dober izbral.
morje, morje...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 31, 2018 22:26

Ne, resno. Pri večjih motorjih ti eliso izbere prodajalec glede na konjenico+čoln+osebe. Drugače bi moral skoraj vsak kupiti še eno eliso.
haus
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a haus » To Apr 03, 2018 23:08

A ima original Yamahin propeler kakšno oznako ali napis ali samo številko?
Imam pa še eno vprašanje:cevka ki pride na števec za hitrost mora biti polna vode ali ne,ker pri meni je kar nekaj smeti in mehurjev zraka videt.Obnavljam komplet elektriko,pa armaturo,pa... in sem opazil.
Sedaj počasi sestavljam in bi načeloma tudi to cevko zamenjal.
haus
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a haus » Če Apr 05, 2018 21:56

No,mogoče Daki ve kako je z cevko?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov