Vzdrzevanje tikovine na plovilih
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Majhen nasvet;
najbolje bo, če se odstrani Sika in se pod letvico zalepi z 2K PU lepilom,obteži,in se nato ponovno fuge zapolnijo.(jaz uporabljem Quck Seal od KENTA). Drugačna baza(MS polimer) lepilno tesnilne mase z zelo dobrim oprijemom in dobrim raztezkom.
Mogoče je ta način malo daljši vendar le tako bo delo dobro opravljeno saj se letvice same ne bojo poravnale,ker so odstopljene.
najbolje bo, če se odstrani Sika in se pod letvico zalepi z 2K PU lepilom,obteži,in se nato ponovno fuge zapolnijo.(jaz uporabljem Quck Seal od KENTA). Drugačna baza(MS polimer) lepilno tesnilne mase z zelo dobrim oprijemom in dobrim raztezkom.
Mogoče je ta način malo daljši vendar le tako bo delo dobro opravljeno saj se letvice same ne bojo poravnale,ker so odstopljene.
Fiat Justitia ... Some day....
Sedaj sem dodal nekaj lsik na link o pranju tikovine. Po koncanem poliranju barke sem opral se palubo proti premcu in krmno platformo. Na starejsih slikah se vidi se vso sivo, sedaj pa je v takem stanju, kakor mora biti. Pa se odlicen workout je to, da si malo ojacamo misice.
http://cid-1bad924391ba0c79.skydrive.li ... 20tikovine
P.S. Les je letnik 2002!!!!
http://cid-1bad924391ba0c79.skydrive.li ... 20tikovine
P.S. Les je letnik 2002!!!!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Kot sem že v prejšnjih postih napisal, sem opral teak po metodi Nema. Sem pa na pomolu govoril s sosedom, avstrijcem, ki je magister lesarstva in njegov postopek je sledeč:
teak pošprica s Sika sprajem za plesen (baje je odličen za tende, če se nabere kaj čez zimo) zanimivo je še to, da ga kupi v Sloveniji (Merkur), nato ga opere s slano vodo in zdrgne s podobno gobico na ročaju, kot je od Star Britea. Potem ga spere še enkrat s slano vodo in počaka vsaj en dan, da se posuši, nato pa ga s krpo naolji - zelooo natanko kot bi ga samo brisal - s prozornim lanenim oljem?!? Baje je v vseh teak oljih navadno laneno olje z raznimi kemijskimi dodatki in primesmi umetnih barvil!!! Baje je on dal v njihovem labaratoriju preveriti dva preparata za mazanje teaka in so strokovnjaki ugotovili, da je od vsega najboljše laneno olje.
Ko sem pogledal njegov teak, je bil samo malo temnjše barve, malo šekast a nikakor masten. Rekel je, da bo še tak, kakšnih 14 dni, nato pa bo kar precej zbledel. Pravi, da ga je potrebno 1x na leto mazati z oljem, saj ima teak že v sebi svoje olje, vendar se na vrhu to olje izsuši in zato ga je potrebno samo navlažiti z zgornje strani, če ne, se suši vedno globje in globje. Ko gledam Nemove slike od plovila letnika 2002, potem vidim, da tam še z daleč ni nič gnilega in je teak zelo lep in čvrst.
Ste kdaj vi mazali z lanenim oljem?
LP
.
teak pošprica s Sika sprajem za plesen (baje je odličen za tende, če se nabere kaj čez zimo) zanimivo je še to, da ga kupi v Sloveniji (Merkur), nato ga opere s slano vodo in zdrgne s podobno gobico na ročaju, kot je od Star Britea. Potem ga spere še enkrat s slano vodo in počaka vsaj en dan, da se posuši, nato pa ga s krpo naolji - zelooo natanko kot bi ga samo brisal - s prozornim lanenim oljem?!? Baje je v vseh teak oljih navadno laneno olje z raznimi kemijskimi dodatki in primesmi umetnih barvil!!! Baje je on dal v njihovem labaratoriju preveriti dva preparata za mazanje teaka in so strokovnjaki ugotovili, da je od vsega najboljše laneno olje.
Ko sem pogledal njegov teak, je bil samo malo temnjše barve, malo šekast a nikakor masten. Rekel je, da bo še tak, kakšnih 14 dni, nato pa bo kar precej zbledel. Pravi, da ga je potrebno 1x na leto mazati z oljem, saj ima teak že v sebi svoje olje, vendar se na vrhu to olje izsuši in zato ga je potrebno samo navlažiti z zgornje strani, če ne, se suši vedno globje in globje. Ko gledam Nemove slike od plovila letnika 2002, potem vidim, da tam še z daleč ni nič gnilega in je teak zelo lep in čvrst.
Ste kdaj vi mazali z lanenim oljem?
LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
- seleven
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
- Kontakt:
Re: Vzdrzevanje tikovine na plovilih
nemo napisal/-a:..., nato zribam z Stabrite Teak Cleaner-jem in nato nanjo nanesem se Teak Brightner.
Ali mi lahko poveš kakšna je razlika med Teak Cleaner-jem in Teak cleaner and restorer-jem? Oba od Starbrite. Hvala za pomoč!
Overview of Gel Formula Teak Cleaner/Restorer.
Great for doors, cabinets and vertical trim
Especially effective for removal of Tropical Teak Sealer. Also removes Star brite’s Instant Glass Cote. Safe formula does not contain acids or harsh chemicals and won’t raise wood grain. Gel clings to vertical surfaces, so it’s excellent for cleaning teak doors, cabinets and trim work. Quart.
* Won't raise grain of wood
* Non-runny formula beats others that simply run off
* Cleans without acids or harsh chemicals
* Versatile cleaner also removes Instant Glass Coat and Tropical Teak Sealer
* Quart
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Jaz sem naredil prav tako kot je napisal Novinec, pa se je zadeva pokazala ok. Najprej sem teak namocil, nato opral s Star Brite Teak Cleaner (uporabil krtaco na rocaju), nato vse skupaj splahnil, pocakal da se posusi ter nato namazal s krpo v tankem sloju z Star Brite Teak Oil. Namazal sem le toliko, da ga malenkostno osvezis. Nic se ne lepi, nic ne pusca madezev, izgleda lepo.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta