Tomos 4

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

weta
Admiral

Re: Tomos 4

OdgovorNapisal/-a weta » Če Jul 12, 2018 08:58

Aja, govorim seveda o originalnem motorju. Če je kdaj kak nadebudnež kaj pilil po batu in cilindru tako od oka, potem se te zadeve porušijo. Preveri še šobo, da ni premajhna. Običajno je številka na njej. Primerjaj s kakim drugim ali kataloško.
Damjan89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Damjan89 » Če Jul 12, 2018 09:07

weta napisal/-a:Aja, govorim seveda o originalnem motorju. Če je kdaj kak nadebudnež kaj pilil po batu in cilindru tako od oka, potem se te zadeve porušijo. Preveri še šobo, da ni premajhna. Običajno je številka na njej. Primerjaj s kakim drugim ali kataloško.

Motor je original smo prvi lastniki, motor je vedno deloval odlicno letos pa jebe...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 12, 2018 09:11

weta napisal/-a:Aja, govorim seveda o originalnem motorju. Če je kdaj kak nadebudnež kaj pilil po batu in cilindru tako od oka, potem se te zadeve porušijo. Preveri še šobo, da ni premajhna. Običajno je številka na njej. Primerjaj s kakim drugim ali kataloško.

Če mu paše dodatni zrak, je prej preveč goriva, kot premalo.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 12, 2018 09:13

Damjan89 napisal/-a:

Motor je original smo prvi lastniki, motor je vedno deloval odlicno letos pa jebe...

Razdri in preveri uplinjač, preglej velikost glavne šobe, iglo, delovanje plovca, vse...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 12, 2018 09:20

Poglej še, če ni kaj potegnilo kam pri filtru zraka in tam ovira pretok, če še nisi...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jul 12, 2018 09:40

Če je vse original bi rekel da je kak obroček počil in je slabša kompresija in zato ga poliva. Ni dobro vozit tak ker lahko neredi ris v cilinder sli pa obroček potegne v kanal! Kupiš tesnila in nov bat, menjaš in uživaš dopust! Dela je eno uro če se greš kirurga.
Damjan89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Damjan89 » Če Jul 12, 2018 14:48

Zdravo, filter sem prepihal skozi noter ni bilo nobene umauanije, fergazer sem raztavil v prafaktorje vse ocistil z carburator cistilom, tako da so vse ampak cisto vse luknjice prehodne. Fergazer sem sestavil nazaj, plovec deluje lepo odpira in zapira potem sem zadevo dal na motor ampak nobenih sprememb z gumico ni prisel niti do polovice gasa brez pa se ponovi zgodba gre ampak se dere ko sraka... Se mi pa zdo da ni iste moci kot prejšna leta.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 12, 2018 21:25

Kompresija? Predvžig? (1.5 mm pred GMT). Aja, a loputa čoka se normalno zapira in odpira?
Damjan89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Damjan89 » Če Jul 12, 2018 21:33

Piki napisal/-a:Kompresija? Predvžig? (1.5 mm pred GMT). Aja, a loputa čoka se normalno zapira in odpira?

Kompresija je vsaj kar se cuti pri vzigu. Kako preverim predvzig ce nimam platinskega vziga, loluta coka normalno zapira in odpira.
Damjan89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Damjan89 » Če Jul 12, 2018 21:35

Piki napisal/-a:
Damjan89 napisal/-a:

Razdri in preveri uplinjač, preglej velikost glavne šobe, iglo, delovanje plovca, vse...

Velikost glavne sobe je 70 velikost sobe prostega teka pa je 40.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Če Jul 12, 2018 22:50

:šoba je ok. Pa je vse zares čisto? Kako dela loputa za čok? Da ne ostaja priprta.
Sicer vrzi dol se cilinder, da vidiš, če je bat, obrocki, luft ojnice in cilinder ok. Preveri tudi izpuh, da ni kaj zamašeno, sploh, če ste dolga leta uporabljali premocno mešanico.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Jul 13, 2018 06:19

Damjan89 napisal/-a:
Piki napisal/-a:Kompresija? Predvžig? (1.5 mm pred GMT). Aja, a loputa čoka se normalno zapira in odpira?

Kompresija je vsaj kar se cuti pri vzigu. Kako preverim predvzig ce nimam platinskega vziga, loluta coka normalno zapira in odpira.

Samo en T 4 je imel elektronski vžig, T 4 electronic, bel pokrov. Imaš ta model? Lahko je kaj narobe s cdi enoto ali statorjem. Kakšna je iskra? Daj sliko motorja, ali še bolje, video delovanja motorja.
Damjan89
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Damjan89 » So Jul 14, 2018 11:24

Pozdravljeni, zadeva je sledeca še enkrat sem raztavil uplinjač in zadevo ucistil, ampak razlike ni sedaj sem v gumico med filtrom maredil dve luknjici in zadeva deluje dokaj dobro. Danes je sel brez problema okoli 12km oz 1uro in 15 min neprekunjeno. Ko pridem iz dopusta pa vrzem dol celinder in pogledam ce je slucajno kaj los na dopustu pa se mi vec ne lubi sraufat. Mislim pa da gre zdaj kar solidno. Neznam pa tocno dolocit ker je drug coln kot prejsna leta. Drugace pa hvala vsem za pomoč upam da ne crkne motor v preostalih 8h dneh dopusta. Ko pa ga doma raztavim pa porocam! Lp Damjan
novinec1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a novinec1 » Po Jul 16, 2018 11:02

Evo da še jaz poročam moje dogajanje na "šterki" trdo obračanje mi je nekako uspelo omehčat zmontiral sem celo nastavek za mazalico nafilal mast da je pritekla spodaj in zgoraj rezultat "obračanje servo" ;)

ker ni bilo časa motorja dan pred odhodom nisem kaj posebej gledal ne poznam ga ker sem ga letos dobil zraven čolna

Ok na dvorišču sem ga vžgal parkrat dal na obrate ... in zadovoljno ugotovil da dela BP ;)
no na morju se je pokazalo drugače na začetku je vžiga iz prve delal ok recimo ene 2 ure potem pa se je začelo ko se segreje ugasne ga ne moreš vžgat. mrzel tako -tako je treba ene 10 krat potegnt sem ga privlekel v nedeljo s sabo da bom doma v miru prišel stvari do dna

včeraj sem na hiro videl da imam svečko bosna mislim da je oznaka 80 dal bi NGK BP7HS, BP8HS prečistil karburator ne vem ali bi gledal kaj platine okvirno se spomnim nastavljanja z listki na mopedih pred 20 leti ;) na kaj bi še rabil bit pozoren?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jul 16, 2018 12:32

Za tomosa ne vem na pamet ampak navadno se predvžig nastavlja posebaj za prosti tek in posebaj za wot pri polno obremenjenem motorju, ne na stojalu.

Razlika med neobremenjenim in obremenjenim (cdi verzija) je cca 4° kar je velik.

Drgač pa OP najdi si servisni manual in ga preberi ter po navodilih nastavi motor in preveri točke obrabe. To ni vodoo čarovnija ampak stroj s točno določenimi parametri od prvega do zadnjega.

Na pamet lahko samo tkole hit-or-miss nekaj probavaš kar je izguba časa in energije. Moj na pamet nasvet je, da spoliraš kapo. Mogoče bo pol prav laufal.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov