Komande sidra v kokpitu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Komande sidra v kokpitu

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 24, 2018 10:13

@šari - za €10 se v resnici že da kaj dobiti, res pa tisto praviloma ni vredno niti tega denarja; sicer pa dober prispevek.

@sovjet - me bo zanimalo.

@morosito
    V tem primeru ni problem to, da bi crknil vinč .

Najbrž je to, kar si prilepil - če pogledam v pdf ne da bi ga odpiral - Quiciova še malo posebna počasna varovalka za 100 A, ki pa brez izklopa prenese večji od tega, a kratek tokovni sunek. Če imam prav, taka reč s samodejnim izklopom prepreči, da se vinč-ev motor zaradi pregretja ne pokvari tudi, če prepozno izklopiš, ko je sidro že v ležišču in veriga do konca napeta, pa tudi, če na vinč vlečeš ladjo proti vetru in valovom, namesto da bi jo premaknil na motor (ali jadra...) in z vinčem le pobiral verigo.

V našem primeru z daljincem pa je problem, če naključni radijski signali (recimo nekoga drugega, ki kaj dela s svojim sidrnim vitlom z enakim daljincem) vklopijo kaj tudi na tvojem.

Kar zadeva stikalo, ki ga omenjaš, zna priti prav.
    Vem, da precej ljudi ne prebere navodil za opremo, ki jo nabavijo in uporabljajo, in mnogi med njimi izgubijo živce (pobesnijo), če pred njimi kdo sploh omeni, da je komu prišlo prav, če je prebral navodila (nekaterim gre na živce že, če kdo skuša napisati dobra navodila). Vem tudi, da je precej navodil na različne načine 'smotanih', lahko tudi do neuporabnosti (in često tudi zaradi prevoda, a o tem v kaki drugi temi), ampak to še ne pomeni, da to velja za vse.

Recimo, pri vseh sidrnih vitlih, s katerimi sem imel doslej opravka (mogoče deset tipov), je bilo za vsakega v navodilih (in specifikacijah), da ni namenjen niti za to, da z njim vlečeš plovilo k sidru (ko lahko pride do preobremenitve vitla in/ali motorja), niti za to, da bi prenašal sunke na zasidrani barki - ne glede na to, če na najeti barki ni elementa, ki bi po zasidranju razbremenil vitel.

Pri kom, ki ne bere navodil, bi stikalo, ki ga omenjaš, verjetno povzročilo izklop ob preobremeniti, ampak če se to izklopi tedaj, ko kdo poskuša ob poslabšanju izvleči sidro izpod verige koga drugega, ki mu je sidro zdrsnilo in kateremu bi se z izplutjem lahko izognil, bo tak izklop še bolj zmedel koga, ki ne bere navodil; res pa je, da mu ne bi nič bolj pomagalo, če bi mu kakšno minuto kasneje vitel odpovedal zato, ker bi mu pregorel motor.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 24, 2018 10:47

Ja, še to...

Varovana radijska povezava (varna pravzaprav ni nikoli, razen - pogojno - ko je ne uporabljate) je lahko komplicirana od zamisli do uresničitve (in zlasti testiranja), ampak uporabljate jo pa vsakič, ko uporabljate mobitel.

Mene je pravkar 'zezala', ker sem bil na forumu čez G3 T-2 mobi povezavo, pa je videti, da je vmez 'zalutal' z povezave čez T-2 na povezavo na Mobitel (v gostovanje, druge količine podatkov in cene) in s tem tudi nekako ni več vedel, da sem prijavljen na forum. Tudi odziv in pretok podatkov sta šla 'v tri pirovske'.

Pripraviti kitajski modem, da bi ostal na T-2 (manual selection) šepa; včasih - kot tokrat - je pa tudi nekaj telovadbe, da vsaj za tisto povezavo ostane pri tem ponudniku).

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Avg 24, 2018 15:26

sovjet napisal/-a:
AEgir napisal/-a:kolk je pa cena tega od nt a je 10x dražja, 30x al 50x?

30x, samo ne moreš primerjat 1:1(adminov post)

Marjan Tomki, šari: baza od tega kitajca ima tudi on/off stikalo z varovalko(vsaj pri meni). Nisem pa meril dosega daljinca, probam ko bom na barki in javim.

Pa dobr 300 ojrov za tako stvar če je res kvalitetna je čist ok.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Avg 24, 2018 16:28

Namesto tistega varovalnega stikala, ki ga omenja morosito, imam samo instalacijski odklopnik (avtomatska varovalka) B63A, ki jo v vsakem primeru rabiš, da varuje tokokrog vinča. Ta je okrog 1kW, tablica je odpadla. Vinč normalno vleče 50A toka, enkrat sem izmeril tudi zavrtega in je vlekel 320A. Pri tem varovalka ne izpade takoj. Sem pa dodal stikalo za vklop krmilne napetosti za rele, ker je enkrat naš kuža tacal okrog stikal in spustil en meter verige, da je sidro tolklo ob barko.
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » Pe Avg 24, 2018 21:05

AEgir napisal/-a:Pa dobr 300 ojrov za tako stvar če je res kvalitetna je čist ok.

Drži, ko ta kitajc crkne kupim od NT-ja.

@Marjan Tomki: v papirjih piše up to 100ft, sem se malo sprehajal in res kar daleč nese, predaleč, tako da je res potrebno stikalo/avtomatsko varolko za kontrolo wincha dat na off ko ni v uporabi.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Ne Avg 26, 2018 11:32

Kot sem napisal, je sprejemnik daljinca vezan na termo varovalko, ki je obenem tudi on/off stikalo za vitel.

Če na sidrišču puščate vitel "prižgan", oz. komande vitla "žive", je pa vaš problem. Vas nič ne skrbi, da bi se kakšen otrok igral s tipkami ob vitlu, vmes pa še prste kam tiščal?

NTjev daljinec za vitel/premčni propeler je "Mercedes" med temi proizvodi. Žal tudi s tako ceno.

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 26, 2018 21:08

Aky napisal/-a:NTjev daljinec za vitel/premčni propeler je "Mercedes" med temi proizvodi. Žal tudi s tako ceno.
A.

ŽAL !?!?!???????????? :shock:
Če pogledaš ceno le števca verige recimo Quick CH1203 v SVB..., nikakor ne moreš trditi, da je cena mercedesova, ker je NIŽJA CELO OD NAVADNEGA ŠTEVCA VERIGE BREZ DALJINSKEGA UPRAVLJANJA IN BREZ VSEH OSTALIH FUNKCIONALNOSTI !!

V primerjavi z edinima konkurentnima proizvodoma po funkcionalnosti je moj namreč najmanj 50% cenejši ob dosti večji uporabnosti in kvaliteti ohišja in vgrajenih komponent.
Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Avg 27, 2018 10:02

CHC1203 je €320
BR1 je €365

Se strinjam, da je BR1 superiorni izdelek. A €365 je za marsikoga veliko denarja.

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 27, 2018 12:06

Cena, 364,78€,
Akcijska - promocijska cena z vključenim DDV, 299,00€...
Na strani spodaj !

Kaj je za koga veliko denarja je relativna stvar. Večina je presenečena, ko vidi kaj dobi za ta denar. Vsak, ki se samo malce spozna na elektroniko in stroškovnik izdelave takega izdelka pa nikoli ne bi bil tako sarkastičen, da ne rečem že skoraj nesramen.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Avg 27, 2018 12:57

Jaz lahko samo rečem, da je daljinec od Harpoon več kot vreden svojega denarja: narejen je robustno, kontroler plava v vodi ima premišljene funkcije kot so blokade pri določenih globinah.
Verjamem pa da ni za na vsako barko, ker ima vsak pač svoje omejitve glede financ za navtiko, ki vemo da ni poceni.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 27, 2018 17:43

Tole od NT ni samo daljinec in na koncu ima daleč najnižjo ceno od izdelkov, ki so ponavadi samo senca tega oziroma res samo daljinec, kot tisti kitajček za 10 EUR.
Najbolj smešni so mi tisti daljinci na kabel (spiralni) od Quicka, ko ljudje s tistim kablom v roki zrejo v sidro kako tone... Res ne štekam katera budala si je to izmislila, če pa je nožno stikalo 100x bolj praktično za ta namen...?

V glavnem daljinec, ki ti vklaplja vinč gor/dol, ki ti vklaplja bow thruster levo/desno in na njemu kaže natančno koliko metrov verige je odvite, zraven pa še napetost akuja res ne more biti 10 in tudi ne 20 EUR. Tudi če ga kitajčki skup zložijo bo vsaj kaka nula zraven.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 29, 2018 05:51

Aky napisal/-a:Kot sem napisal, je sprejemnik daljinca vezan na termo varovalko, ki je obenem tudi on/off stikalo za vitel.

Če na sidrišču puščate vitel "prižgan", oz. komande vitla "žive", je pa vaš problem. Vas nič ne skrbi, da bi se kakšen otrok igral s tipkami ob vitlu, vmes pa še prste kam tiščal?

NTjev daljinec za vitel/premčni propeler je "Mercedes" med temi proizvodi. Žal tudi s tako ceno.

A.

Ne gre za izklop tega samo na sidrišču - to mora po mojem biti izklopljeno mora biti vedno, ko ne upravljaš ali pričakuješ, da boš upravljal vitel sidra.

Predstavljaj si, da ploveš skozi ozek preliv - pa nekdo tam dovolj blizu s podobnim 'kitajcem' spušča sidro, pa to 'sliši' še tvoja postaja in zaropota še tvoje sidro v vodo. Po možnosti se to zgodi še, ko ploveš hitro, pa ko je voda plitva in zapneš... In bolj zdravo, da skozi ozek preliv in blizu plovila, ki spušča sidro 'na kitajca' ne glisiraš, sicer bi bila to najbrž grozljivka)

NT-jevi postaji (daljinec in 'bazna' postaja) se - sodeč po opisu - 'pogovarjata' po varovani digitalni povezavi in je povezva verjetno občutljiva samo na preglasitev s kakim zelo močnim signalom (da se napravi, ki sta bili v zvezi, nenadoma 'ne slišita več') in NT je verjetno zadevo rešil tako, da je upošteval tudi to.

Če 'kitajec' tega nima - in tak zelo poceni čisto mogoče nima - si pa z njim ranljiv na ta način.

Aky
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Aky » Sr Avg 29, 2018 08:56

Sidro, in posledično daljinec, je izklopljen zmeraj, razen med operacijami spusta ali dviga sidra.

A.

Kdo je na strani

Po forumu brska: majval in 1 gost