Hladilnik

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Po Apr 20, 2009 21:13

Glede vlage v hldilnem sistemu je pa zadeva takšna;kompresor bi že zagnal nebi pa uparjalnika ohladilo ker bi se takoj ko bi uparjanje padlo pod ledišče,vlaga zmrznila.tlak v tlačni strani bi močno narastel in kompresor bi se SAM izklopil oziroma elektronika bi ga zaradi preobremenitve.Mislim da je problem samo v elektroniki.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 05, 2009 21:50

Pozdravljeni
Še ena zanimivost o mojem ljubem :evil: hladilniku.Sedaj sem bil več dni na morju in sem pustil hladilnik na svojem 165 ah akuju, na katerega je vezana še celica.Par dni je dobro delal in pocuzal aku na 11,3V.Ko sem ga nato filal z usmernikom,je napetost narasla na 13,3 do 13,8 V in je hudič spet začel cviliti in se ni zagnal.Skregano z logiko,ker zeza ,ko je toka dost,ko ga je pa skoraj premalo je pa OK.???
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Maj 05, 2009 21:54

Polanc, namontiraj si od starega hrošča 6 V dinamo in bo mogoče v redu. :D :D :D

No mal heca more bit, da si popestrimo to žalostno življenje :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 05, 2009 22:02

Še mal pa ga bom dal za korpo morto za by boat ...v barko pa novega.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Maj 05, 2009 23:52

Pa vanj nalij betona, da ne bo slučajno plaval zraven byboata :D :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jun 06, 2009 23:17

bok
Ali pozna kdo DIGO-ta?Pogovarjala sva se o mojem hladilniku,sedaj pa se nikakor ne javi.Prosim če morda kdo pozna njegovo tel. št. naj mi jo javi..
Lepa hvala
LP Iztok
avtomont
Desetnik
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a avtomont » Ne Jun 07, 2009 08:11

Lep pozdrav.glede na to da se ukvarjam z montažo in popravilom takšne opreme ti lahko pomagam pri tvojem problemu.na hladilniku imaš lahko samo dva problema 1.elektronika , 2.kompresor.elektronika ima res napetostno kontrolo ampak samo za prenizko napetost.poskusi pred zagonom motorja odklopiti hladilnik in ko motor deluje priključi hladilnik nazaj in boš videl kaj se zgodi.kompresor pa po moje ni ker potem bi ti hladilnik nehal delovati in začel cviliti ko motor ne deluje.če mi poveš tip hladilnika ti lahko pomagam še kaj več.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Jun 09, 2009 14:10

Tudi jaz imam probleme z hladilnikom, odkar sem ga montiral. Pred montažo mi je vse delalo, ko pa sem ga zmontiral, mi pri vklopu samo požre tok, nekaj se sliši kot bi pritegnilo, zgodi se pa nič. Ker se ne spoznam na hladilnike, montiran pa je tudi nekje tam globoko, bi rad vedel preden ga odmontiram, kaj bi to lahko bilo. Ali ima kompresor kakšne krtačke, je kakšen rele zapikal, cilinder zapikal ali kaj? Napetost je zagotovo v redu. Je nemške izdelave, rabljen, vendar se ne spomnim firme. Sedaj ga imam na barki že eno leto tako neuporabnega. Ali ima mogoče kdo mogoče kdo kakšno uporabno idejo?

LP Dobra vila
Digo
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a Digo » Sr Jun 10, 2009 21:49

Pozdravljen Dobra_vila prosim opiši kaj to pomeni "zategne"pa še kaj več podatkov o hladilniku oziroma kompresorju.

Lp Digo
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Če Jun 11, 2009 08:32

Kompresor je Kissman, opis "zategne" pa izgleda tako: ko dam zraven napajanje, potegne tok, vendar ni kratek stik, ker 10A varovalka ostane cela. Zraven se sliši zelo tiho kot bi pritegnila kotva releja. Kabli so debeli. Kaj več bi lahko povedal, ko se spravim zraven in kompresor potegnem ven.

LP Dobra vila
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 15, 2009 16:52

No,takole,moj hladilnik sta čez vikend pogledala dva morjeplovca ,ki sta strokovnjaka na tem področju in diagnoza je od obeh doktorjev žal enaka-Elektronika je u K...Sedaj je treba dobiti novo el ali pa raskirati za nov hladilnik.Tisto cviljenje so pa tako imenovani svičerji,moj hladilnik ima dva in vsaj eden je, kot moja žena,odpovedal pokornost :evil: Elektronika je tastara ,kjer so na kompresor pripete 4 žice,je pa od firme Danfos.Če jo slučajno kdo ima bi bil zainteresiran za njo.
LP iztok
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jun 15, 2009 22:17

Neko malenkost sem našel za vas "hladilničarje" :) . Sem pa prebral o par podobnih problemih in večina je na metražo kabla do hladilnika imela premali presek kablov. Pravijo da če pade napetost ( radi kablov) dobi elektronika signal , da je akumulator prazen in potem ne vklopi hladilnika.
Verjetno nisem odkril tople vode, mogoče pa pomaga.
Na str. 3, je poleg elektro plana za priklop, spodaj razpredelnica za presek kablov po metru. Je pa vse od original Danfoss.
http://www.overland.co.za/grafix/R134a_12.pdf
LP
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Sr Apr 06, 2011 20:34

Zdravo vsem, jaz imam podobne probleme, kot Polanc. Enkrat je samo ventilator delal, pa ni nič hladil, potem nekaj casa sploh ni delal, ne ventilator ne nič, potem je spet delal. Sedaj pa sploh nic ne dela, nobenegea znaka življenja ne daje. Serviserji v marini so mi rekli, da je problem u elektroniki. Sedaj imam hladilnik sabo v Ljubljani, kje naj kupim to elektroniko, mogoče lahko kdo zrihta?

Nimam pa pojma, katera firma je, originalni hladilnik v Sea rayu 240ss.

lp Nejc
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Apr 06, 2011 20:59

Vse za hladilno tehniko dobiš v Empor doo
Tudi elektroniko prodajajo posebej.

V kolikor kompresor ne starta po daljši pavzi (zimovanje), je možno, da so samo oksidirali kontakti na stikalu s katerim na glavnem panelu vklopiš hladilnik. Izklopi glavno stikalo in "predrkaj" stikalo in se zna zgoditi, da bo nato delovalo. Elektronika namreč zelo hitro izklopi v kolikor zazna prevelik padec napetosti v času ko kompresor starta. Takrat kompresor (BD35 in BD50) v špici potegne preko 10A in če kontakt na stikalu ni 100% potem bo ravno dovolj padca, da kompresor ne starta. Dokler nisem sam preštudiral kompresorjev v piko so me mojstri samo nategovali. Nekoč kompresor ni hotel startati, ker je možakar preveč nafilal plina, drugič je dal napačnega... no comment.

Tukaj
Slika
LP NT
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Apr 07, 2011 11:42

Nikola Tesla napisal/-a:Vse za hladilno tehniko dobiš v Empor doo
Tudi elektroniko prodajajo posebej.

V kolikor kompresor ne starta po daljši pavzi (zimovanje), je možno, da so samo oksidirali kontakti na stikalu s katerim na glavnem panelu vklopiš hladilnik. Izklopi glavno stikalo in "predrkaj" stikalo in se zna zgoditi, da bo nato delovalo. Elektronika namreč zelo hitro izklopi v kolikor zazna prevelik padec napetosti v času ko kompresor starta. Takrat kompresor (BD35 in BD50) v špici potegne preko 10A in če kontakt na stikalu ni 100% potem bo ravno dovolj padca, da kompresor ne starta. Dokler nisem sam preštudiral kompresorjev v piko so me mojstri samo nategovali. Nekoč kompresor ni hotel startati, ker je možakar preveč nafilal plina, drugič je dal napačnega... no comment.

Tukaj
Slika
LP NT

Še nekaj, lansko leto v začetku sezone, se je zgodilo, da če sem imel hladilnik na 7 stopnji (torej končni) mi je pijača zmrznila, je to normalno? Prijatelj mi je rekel, da ni, da naj bi bilo nekaj s količino plina narobe?

Pa še tole, kontakte in napeljavo naj bi serviserji pregledali in so dejali, da je vse vredu. Naj bi bila pokvarjena elektronska enota.

Se mogoče da iz simptomov, ki sem jih opisal zgoraj, torej da enkrat dela, enkrat ne, torej da se sploh ne prižge, potem se, potem dela samo ventilator, čeprav sem priklopljen na elektriko itd, sklepati, da gre za elektroniko ali kompresor ali kaj drugega? Predem plačam novo elektronsko enoto..

hvala

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov