Vgradnja nizkotlacnega bojlerja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Vgradnja nizkotlacnega bojlerja
Vse se prej ali slej pokvari ali zatakne.
Veste kaj se zgodi z bojlerjom kadar se zatakne termostat in nima varnostnega ventila, voda v njem pa se greje in greje?
Eksplozija in opekline vseh v bližini.
Veste kaj se zgodi z bojlerjom kadar se zatakne termostat in nima varnostnega ventila, voda v njem pa se greje in greje?
Eksplozija in opekline vseh v bližini.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Bonaparte napisal/-a:Aegir, jaz sem 99% mnenja da je Varnostni ventil hkrati nepovratni venti.
Ta, ki je na sliki je sigurno. Ne na spodnji ampak prejšni srebren. Že sama puščica kaže smer toka vode, nazaj pa ne gre. Dobiš pa tudi navadne varnostne ventile, slika spodaj, ki se v glavnem uporablja pri ogrevanju in ga lahko uporabljaš v kombinaciji z nepovratno loputo, seveda z montažo na pravo stran.

lp.
-
Mornar pohorc
- Kapitan
Bonaparte zagotovo imas 100% prav!
-
Mornar pohorc
- Kapitan
Imam pa vprasanje: ali sploh obstaja regulator tlaka, katetega je mozno nastavit v izhodu na 0,5 bara?
Sem mal gledal po internetu pa nisem zsledil. Samo od 1bara naprej!
Ima kdo kaksen podatek kateri bi bil primeren?
Sem mal gledal po internetu pa nisem zsledil. Samo od 1bara naprej!
Ima kdo kaksen podatek kateri bi bil primeren?
-
Mornar pohorc
- Kapitan
Pa se nekaj ne razumem:
Kako gre skupaj nizkotlacni bojler in varnostni ventil. Nisem zasledil, da bi se kateri varnostni ventil ze odpr pri 0,5 bara pritiska. Torej prej poci bojler kot se odpre varnostni ventil.
Ali se motim?
Kako gre skupaj nizkotlacni bojler in varnostni ventil. Nisem zasledil, da bi se kateri varnostni ventil ze odpr pri 0,5 bara pritiska. Torej prej poci bojler kot se odpre varnostni ventil.
Ali se motim?
Dobro vprašanje.
Nebi znal odgovorit.
Mogoče sa da kupit varnostni ventil za nižji tlak?
Nebi znal odgovorit.
Mogoče sa da kupit varnostni ventil za nižji tlak?
nekaterim varnostnim ventilom se da regulirat pritisk.ta na vstopu daš regulator tlaka.
Kako to, da ste kupili pretočni-nizkotlacni bojler in ne klasični?
Pri navadnem vodovodnem recimo kuhinjskem 10l bojlerju imaš dve varianti, tlačni in pač navadni, recimo nizkotlačni. Prvi, ki je visokotlačni ima varnostni venti in pipa za njega ima dve cevi, za toplo in hladno vodo. Pri tem bojlerju imate lahko na njega priključenih več pip. Pri nizkotlačnem pa ima pipa tri priključke in se pritisk ob segrevanju vode izloča skozi pipo, pri tem sistemu pa je lahko na en bojler priklopljena samo ena pipa.
Guma je guma, zaenkrat.
-
Mornar pohorc
- Kapitan
za ta bojler sem se odlocil ker je edini 12 V napetosti, namenjen za avtodome, prikolice in manjse barke. Vsi ostali so vecji in so priklopljeni preko motorja, za kar pa nimam potrebe.
Meni je dovolj 6 l vroce vode, da se mal crepinje omijejo in hitro spomladi in pozno jesen, da se v kopalnici mal splahnes. Na forum sem pac podal vprasanje za priklop, ker sem mislil, da ze ima keteri izkusnje s tem bojlerjem, pa vidim, da ni tako. Koliko sem sedaj sam experimitiral, vidim da je ze sam bojlercek tako grajen, da rabis samo avtomatsko crpalko, ki se da nastavit na cca 0,5 bara in nato normalno deluje za vec pip. Ce pa imas samo eno pipo, pa je se bolj enostavno, kajti takrat zmontiras samo nizkotlacno pipo in je reseno. Vendar je tudi bojler zgleda grajen tako, da ni potrebno nobenih dodatnih, nepovratnih in varnostnih ventilov, kajti cev iz crpalke direktno nataknes na nastavek za hladno vodo na bojlerju zategnes s kovinsko zateznico in stvar deluje. Tudi vroca voda se ne vraca nazaj po cevi, tako da ne rabis nobenega nepovratnega ventila. Rztezanje vroce vode pa zgleda tudi kompenzita, tako, da stvarca deluje!
Meni je dovolj 6 l vroce vode, da se mal crepinje omijejo in hitro spomladi in pozno jesen, da se v kopalnici mal splahnes. Na forum sem pac podal vprasanje za priklop, ker sem mislil, da ze ima keteri izkusnje s tem bojlerjem, pa vidim, da ni tako. Koliko sem sedaj sam experimitiral, vidim da je ze sam bojlercek tako grajen, da rabis samo avtomatsko crpalko, ki se da nastavit na cca 0,5 bara in nato normalno deluje za vec pip. Ce pa imas samo eno pipo, pa je se bolj enostavno, kajti takrat zmontiras samo nizkotlacno pipo in je reseno. Vendar je tudi bojler zgleda grajen tako, da ni potrebno nobenih dodatnih, nepovratnih in varnostnih ventilov, kajti cev iz crpalke direktno nataknes na nastavek za hladno vodo na bojlerju zategnes s kovinsko zateznico in stvar deluje. Tudi vroca voda se ne vraca nazaj po cevi, tako da ne rabis nobenega nepovratnega ventila. Rztezanje vroce vode pa zgleda tudi kompenzita, tako, da stvarca deluje!
-
Mornar pohorc
- Kapitan
Torej se enkrat. Koliko sem jaz raziskoval za bojler, kateri je na 12 V, je ta bojler edini na trziscu, vsi ostali so vecji in preko motorja in tudi 220 v, ce si v marini. Tudi ta moj je na 220V, ce si v marini. Tako, da v tem segmentu ni visokotlacnega bojlerja!
Za visokotlacnega rabis najbrz vodo iz vodovoda?
Kar se ventila tice imate prav tisti srebrni je tudi nepovratni. 2v1 kombinirani.
Kar se ventila tice imate prav tisti srebrni je tudi nepovratni. 2v1 kombinirani.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Obstaja.
http://www.unitas.si/izdelek?id=518
Vgradi se na vse tlačne grelce vode, na hladnovodno cev - dotok v bojler. Pretok v smeri puščice. Nepovratna loputa v ventilu preprečuje da bi vroča voda zaradi bilo kakšnega razloga vdirala nazaj v hladno vodo.
Namreč, videl sem že primer, ko je bil ta ventil napačno vgrajen, vrt so pa zalivali z vročo vodo iz bojlerja.
http://www.unitas.si/izdelek?id=518
Vgradi se na vse tlačne grelce vode, na hladnovodno cev - dotok v bojler. Pretok v smeri puščice. Nepovratna loputa v ventilu preprečuje da bi vroča voda zaradi bilo kakšnega razloga vdirala nazaj v hladno vodo.
Namreč, videl sem že primer, ko je bil ta ventil napačno vgrajen, vrt so pa zalivali z vročo vodo iz bojlerja.
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
-
Mornar pohorc
- Kapitan
V barko bi lahko vgradil tudi visokotlacen bojler, ni problema, ce bi bil na 12 V, kajti skoraj vsaka avtomatska crpalka ima cez 2 bara pritiska in to je skoraj enako kot vodovod. Vendar taksnega bojlerja ni!
Mornar pohorc napisal/-a:V barko bi lahko vgradil tudi visokotlacen bojler, ni problema, ce bi bil na 12 V, kajti skoraj vsaka avtomatska crpalka ima cez 2 bara pritiska in to je skoraj enako kot vodovod. Vendar taksnega bojlerja ni!
Mornar, ne bi ti rad kvaril veselja nad projektom, a zanima me, če si kaj računal kako boš grel to vodo.
Če malo ugibam imaš verjetno tisti bojler, ki ima 200 W grelec. Za ogret vodo rabi verjetno kar dolgo časa (med eno in dvema urama).
Za pogret 6l vode boš precej izpraznil en manjši akumulator. Če sem pravilno na hitro izračunal bi en 80Ah akumulator spraznil skoraj do 50% (bolj pa jih itak ni pametno praznit), da bi segrel 6l vode za 40°.
Takrat, ko bi rabil gret vodo verjetno ne bo veliko sonca (sicer bi lahko uporabil solarni grelec (črn meh z vodo) za precej manj denarja. Pa še dan je verjetno kratek (jeseni). In 6l hitro porabiš.
Kako si planiral nadomestiti to elektriko? S solarnimi celicami bolj težko, če ni sonca.
Če s pomočjo agregata bi lahko na agregat grel vodo na 220V petkrat hitreje.
Če s pomočjo motorja, bi pa lahko z motorjem grel vodo preko spirale.
Ne poznam barke, a če ima vgrajen motor je varianta s spiralo zelo učinkovita (in razširjena). Bojler je v tem primeru lahko precej večji in v pol ure (medtem, ko dvigneš sidro in odpljuješ iz zaliva) lepo pogreje 20 ali 40l vode.
Ni mišljeno negativno, le zanima me.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov