krajšanje kobilice na jadrnici

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: krajšanje kobilice na jadrnici

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Apr 26, 2019 09:41

Sem videl eno v koprski marini ki ima verjetno odžagano in nato navarjeno nazaj, Izgleda kot narobe obrnjen T. Sam kobilice ne bi nikoli rezal, saj se podrejo vsi seštevki sil.
LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Apr 27, 2019 19:58

Več jadernic je možno kupiti z različno dolgimi kobilami...so pa tudi različno težke potem jasno.Dalo bi se po teh izračunih dodelat kobilo samo tudi jaz predlagam drugo prikolo raje.Barke z krajšo kobilo tudi slabše jadrajo v veter..
Tadejko
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana - Červar

OdgovorNapisal/-a Tadejko » Po Maj 06, 2019 13:10

polanc napisal/-a:Več jadernic je možno kupiti z različno dolgimi kobilami...so pa tudi različno težke potem jasno.Dalo bi se po teh izračunih dodelat kobilo samo tudi jaz predlagam drugo prikolo raje.Barke z krajšo kobilo tudi slabše jadrajo v veter..

Ja, tudi moja E295 je v dveh različicah https://sailboatdata.com/sailboat/elan-295.

Vendar na sliki vidiš, da je geometrija krajše kobilice drugačna (je daljša in krajša), tako da ni "samo odrezana".

Kot so tudi že drugi napisali: kobilica in jadrovje sta ob načrtovanju jadrnice oravnotežena in ne predstavljam si, da bi z "rezanjem" dobil primerno konfiguracijo. Ob krajši kobilici bo šla definitivno slabše v orco, bolj se bo nagibala in v skrajnem primeru bi lahko celo kritično spremenil kot, pri katerem se jadrnica ne poravna več.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 06, 2019 21:21

Fizično gledano bi moral krajšat tudi jambor ali pa te sile nedomestit z utežjo v dnu jadrnice.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 06, 2019 22:37

O ugrezu se razmišlja ob nakupu plovila!

Ostalega ne bom komentiral, ker je noro, da je potrebno sploh koga prepričevati, da se tega preprosto ne dela.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov