Servisi

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Jul 18, 2007 20:47

Mene pa zanima če kdo ve,če je še kateri servis ki servisirajo tomose.
Namreč v jeseni bi dal pregledati vodno črpalko.
Lp
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Sr Jul 18, 2007 20:53

Jurca se mi zdi da bi še kej pošraufal, pa v domžalah je bil servis (opara) samo ne vem kako je s tomosi, pa bi-biro (močno odsvetujem, drag drag....) lahko ti pošljem na ZS tel. od enega mojstra ki je včasih delal v tomosu..
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » To Jul 24, 2007 23:38

Danes sem imel motor pri Rožeju. Yamaho 25 sem šele kupil, zato sem se hotel prepričati v kakšnem stanju je. Zamenjali so olje v peti, zamenjali plastični del na črpalki goriva, ki je bil zalepljen z lepilom in lepo puščal gorivo, prav tako so zamenjali filter za gorivo in priporočili, da dobro očistim rezervar. Podmazali potrebne zadeve, našpricali motor z nekim sprejem, svečke ok, impeler ok, peta tesni,... Servis, popravilo in material = 100€. Manj so me razveselili z novico, da motor ni dovolj tih, oz., da preveč ropota, sploh pod gasom. Sicer teče lepo, enakomerno, le ne dovoljtiho. Pravijo, da ga bo potrebno odpreti, da se pogleda, kaj je notri. Verjetno bi bilo bolje, če bi to napravili sedaj, a smo se zmenili za po koncu sezone. So mi pa priporočili malo pazljivejše ravnanja z motorjem in 2% mešanico, da bo boljše mazanje. Upam, da bo motor zdržal tri tedne morja in da ne bom imel na morju problemov z njim. Ima mogoče kdo z podobnim kake izkušnje? Kaj naj bi ropotalo? Ropot je laičnemu ušesu slabo slišen. Sam slišim precej manj hrupa iz Yamahe, kot pa iz katerega koli tomosakija, ki sem jih do sedaj imel...
mrcina22
Praporščak
Kraj: Trebnje

OdgovorNapisal/-a mrcina22 » Sr Jul 25, 2007 13:15

Lep pozdrav!

Zanima me vaše mnenje o motorjih Force. Sem lastnik Force 9.9 Kolikor sem prebral na forumu sem verjetno malce zgrešil z znamko:(.

Obstaja kak serviser v SLO, ki bi to servisiral?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 25, 2007 18:43

Serviserjev je kar nekaj, so pa to motorji, ki so postali preteklost. Nekako so bili v Mercury grupi, vendar so nadaljevanje Chryslerja. Okvar je bilo žal kar precej, vendar predvsem posledica površnosti. Če ti je motor deloval prva leta OK, potem ponavadi tudi kasneje ni bilo problemov.
Poglej še na zasebna sporočila...

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » Če Jul 26, 2007 14:40

Par vpisov nazaj sem omenil, da mi je serviser priporočil uporabljati močnejšo mešanico; namesto 1% naj uporabim 2%. Ali res moćnejša mešanica lahko pripomore k temu, da bi zmanjšal kardinalno okvaro motorja? Glede na vpise tukaj, bi rekel, da ta način "ohranjanja" motorja ni ravno naj boljši... Lahko kdo svetuje kaj več?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 26, 2007 17:27

Če "misli" zaribat kakšen ležaj na motorni gredi ali ojnici, potem je močnejša mešanica vsekakor dobrodošla, ne bo odpravila težav. Nasvet serviserja je kar dober, če ne boš motorja preveč uporabljal... Po drugi strani pa jaz osebno tega ne bi nikoli priporočal stranki. Če motor ropota, ga je potrebno popraviti pred tem ko greš na morje, saj bo lahko potem popravilo močno dražje. Če se kakšen ležaj razleti, lahko uniči celoten blok, bate... Pri tem niso heci!!! Močnejša mešanica bi bila nekako samo za rešit situacijo za naslednje 2 ali 3 ure, nikakor pa ne za cel dopust. Je pa vse odvisno od tega koliko ropota...
Ker je predpisana 1%, jo lahko dvigneš na 1,5 do največ 2%. Tolikšna količina olja je še sposobna zgoreti v cilindru kmalu po vžigu in ne v izpuhu, kjer dodatno segreva motor...

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klemen » Če Jul 26, 2007 19:34

Ropot ni hud. Serviser je rekel, da se nekaj sliši, težko pa reče kaj, dokler ne odpre motorja. Glede na to, da mi je priporočil (in tudi prodal) 4 litre olja za mešanico, očitno ni hujšega in računa, da bo motor deloval celoten dopust :lol:
Urban
Kapitan korvete
Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 12:56

Zanima me če kdo pozna kakšne servise v okolici maribora, ki niso pretirano dragi a vendar naredijo dobro??
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 16, 2009 15:45

Urban, za kateri motor konkretno gre. Imaš mojstre za Tomose, o Mercurijih pa nimajo pojma, ali obratno, Johnsone poznajo v dušo, pri drugih je pa tema. To govorim za domače mojstre. Servis pa imajo verjetno v Framu, ampak jih ne poznam, za to ti tudi ne morem rečt, pojdi tja.
LP
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 15:54

Gre se za Mercury 50, v framu mi menjajo impeler za 98 eur, v ljubljani v yucca boats pa za 100 eur tak da za mene bolše fram, blizu;) Drugače pa če še kdo ve za kakšne domače mojstre ki bi bol poceni naredli in seveda da vejo kaj delajo ne pa da prvič taki motor razdirajo...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 16, 2009 15:57

Imaš impeler že doma ?
Urban
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Urban » Po Feb 16, 2009 16:13

Nimam, saj to je cena z impelerjem, dihtungami + delo. Zaj pa me pač zanima kolko bi kaki privat mojster naredu, saj bi mi to moj mehanik podrl, samo mi ni pol delov za iskat pa on še tudi ni mel takega motorja narazen. Saj zaenx težim k temu da bom kr v as boats peljal.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 16, 2009 16:27

Ja je res boljše. Od servisa še imaš vsaj malo neke garancije.
LP
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Feb 16, 2009 16:35

Atilone, je res, da imaš od servisa še nekaj garancije, samo to pa ne pomeni da nekdo od nas doma ne naredi dobro. Je pa res, da če nekdo še ni nikoli podiral tega, in se mu niti sanja ne kako je narejeno je boljš da pusti pri miru pa čeprav je mehanik.
No jaz bi z veseljem pomagal, samo ne vem če se Urbanu splača vozit motor na gorenjsko.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov