Elisa za OMC
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
No zdej vidim, da smo čist not padl.
Stvar je taka, motor je Merc. OMC, 230 konjev V8
In pri obremenitvi enega človeka skupaj z težo čolna 3500 kg pridem nekje do 3500 vrtljajev ali če imam srečen dan do 3700. In pri 3700 je potovalna hitrost 20- 21 vozljev pri 3500 pa 13-14. Poraba pa vsi vemo kakšna.
Motor se mi lahko zavrti do 4500, max hitrost tega čolna po podatkih pa je 25 vozljev.
Ko je čoln obremenjen z 3 osebami, prtljaga , voda itd itd, ne pridem čez 3400 obratov. In to je kopanje po morju poraba 50 ali več litrov na uro.
Po originalnih podatkih je dimenzija 15,5 x 10 najmanjša možna in jih med 15,5 X 13 in 15,5 X10 ni več, tako, da če po informacijah prodajalca, da dobim na korak razlike tam nekje 250- 300 obratov potem dobim tukaj nekje 750-900 obratov z novo eliso, in to je končni rezultat nekje do 4500.
Pa če ga tudi vozim na 4000 obratov in z brzino 18- 20 vozljev mi to ustreza, še vedno bolje kot 3500 obratov in 13 vozljev.
No še podatek, pri 17 vozljih čoln že lepo glisira. Je pa Bayliner 2556.
No tko, vrgel sem vam kost zdaj pa pričakujem predloge.
ps. Uri1 ne prodam še, ker je predober motor. No ja, da ne bom prehitro govoril.
Stvar je taka, motor je Merc. OMC, 230 konjev V8
In pri obremenitvi enega človeka skupaj z težo čolna 3500 kg pridem nekje do 3500 vrtljajev ali če imam srečen dan do 3700. In pri 3700 je potovalna hitrost 20- 21 vozljev pri 3500 pa 13-14. Poraba pa vsi vemo kakšna.
Motor se mi lahko zavrti do 4500, max hitrost tega čolna po podatkih pa je 25 vozljev.
Ko je čoln obremenjen z 3 osebami, prtljaga , voda itd itd, ne pridem čez 3400 obratov. In to je kopanje po morju poraba 50 ali več litrov na uro.
Po originalnih podatkih je dimenzija 15,5 x 10 najmanjša možna in jih med 15,5 X 13 in 15,5 X10 ni več, tako, da če po informacijah prodajalca, da dobim na korak razlike tam nekje 250- 300 obratov potem dobim tukaj nekje 750-900 obratov z novo eliso, in to je končni rezultat nekje do 4500.
Pa če ga tudi vozim na 4000 obratov in z brzino 18- 20 vozljev mi to ustreza, še vedno bolje kot 3500 obratov in 13 vozljev.
No še podatek, pri 17 vozljih čoln že lepo glisira. Je pa Bayliner 2556.
No tko, vrgel sem vam kost zdaj pa pričakujem predloge.
ps. Uri1 ne prodam še, ker je predober motor. No ja, da ne bom prehitro govoril.
Ja saj razumem, da so podatki za novejše motorje oziroma noge.
Če piše nekje, da je to pravo za tvoj čoln, potem bo zagotovo res. Tudi glede na napisano in če je sedaj 13" korak, potem bo res kar praviš, da boš z 10" prišel do pravih vrtljajev...
Ko sem na brzino to vrgrel na kalkulator, je potem stanje nekje takole:
vrtljaji motorja: 4.500 vrt/min
prestavno razmerje: 1,35:1
slip okrog 11%
korak propelerja: 10"
vrtljaji propelerja: 3.330 vrt/min
hitrost: malo pod 25 vozlov
Vse štima, če je prestava v nogi res 1,35 ali tu nekje okrog. Verjetno je res, tako da le v nabavo novega propelerja.
LP
Če piše nekje, da je to pravo za tvoj čoln, potem bo zagotovo res. Tudi glede na napisano in če je sedaj 13" korak, potem bo res kar praviš, da boš z 10" prišel do pravih vrtljajev...
Ko sem na brzino to vrgrel na kalkulator, je potem stanje nekje takole:
vrtljaji motorja: 4.500 vrt/min
prestavno razmerje: 1,35:1
slip okrog 11%
korak propelerja: 10"
vrtljaji propelerja: 3.330 vrt/min
hitrost: malo pod 25 vozlov
Vse štima, če je prestava v nogi res 1,35 ali tu nekje okrog. Verjetno je res, tako da le v nabavo novega propelerja.
LP
admin si kr zadel,razmerje 1.41-1
Manufacturer: OMC
Model: "5.8L Cobra; 5.8 L Cobra"
Year: 1989
Horsepower: 235.0
Cylinders: 8
Type: 4 stroke
Gear Ratio: 1.41:1
Min WOT RPM: 4000
Max WOT RPM: 4400
Spline Count: 15
Drive Type:
propeler
1511A Replacement Blade: 15 x 11, A-Style 15 x 11 x 3 (25 - 29) MPH
katalog propelerjev
http://www.propline.com/Propeller-Gener ... _Wheel.pdf
Manufacturer: OMC
Model: "5.8L Cobra; 5.8 L Cobra"
Year: 1989
Horsepower: 235.0
Cylinders: 8
Type: 4 stroke
Gear Ratio: 1.41:1
Min WOT RPM: 4000
Max WOT RPM: 4400
Spline Count: 15
Drive Type:
propeler
1511A Replacement Blade: 15 x 11, A-Style 15 x 11 x 3 (25 - 29) MPH
katalog propelerjev
http://www.propline.com/Propeller-Gener ... _Wheel.pdf
Verjetno je dosti ljudi, ki ima podobno barko in podoben motor, samo korak propelerja pa imajo drugačen, saj noge s prestavo 1,41 praktično ne obstaja več. Pri bencincih so nekje od 1,86 naprej, za diesel motorje pa gredo tudi do 1,5... Korak propelerja pod 15" težko najdeš na Z nogi, pa če je še tako velika in počasna barka. V tem primeru so prestave tudi preko 2. Hitro vrtenje propelerja kot na Mitjevi nogi očitno ni najbolj optimalno, da tega ne delajo več.
LP
LP
No, da sporočim svojo novo ugotovitev.
Ta vikend, sem sprobal tisti drugi propeler, ki naj bi bil kao original z oznako 17 21.
No in po mojih laičnih izračunih in meritvah je mera propelerja nekje 13 X 19 ali 13 X 20.
No propeler je kot rečeno manjši od 15 colskega, ampak ima večji naklon lopatic. Motor pri polnem plinu se mi zvrti samo do 3000 vrtljajev.
Skratka mislim, da bo propeler 15,5 X 10 kar pravi.
Upam, da ga dobim ta teden, potem pa sporočim.
Ta vikend, sem sprobal tisti drugi propeler, ki naj bi bil kao original z oznako 17 21.
No in po mojih laičnih izračunih in meritvah je mera propelerja nekje 13 X 19 ali 13 X 20.
No propeler je kot rečeno manjši od 15 colskega, ampak ima večji naklon lopatic. Motor pri polnem plinu se mi zvrti samo do 3000 vrtljajev.
Skratka mislim, da bo propeler 15,5 X 10 kar pravi.
Upam, da ga dobim ta teden, potem pa sporočim.
No da malo spet odprem tole temo.
Skratka, v petek sem dobil težko pričakovani propeler ki sem ga naročil v začetku maja.
No in po dolgem povpraševanju in pregovarjanju kje je moj propeler ki mi je bil obljubljen da pride v enem tednu sem ga po več kot mesecu dobil.
In potem prvi šok.
Pridem v trgovino in šef kot da nič ni reče " Ja sj vas pa že dolgo čaka"
Halooooo. Kdo je koga čakal ne vem
Drugi šok.
Naročil sem propeler dimenzije 15.5 X 10
Na prvi pogled vse ok nakar bolj podrobno pogledam in vidim da je bilo na propelerju odtisnjeno 16 X 11 in potem čez udarjeno 15,5. Pogledam še enkrat in vidim, da so robovi propelerja pobrušeni, kar tako po domače na rezilko. In kaj je to??
Pa reče model, "Ja ni bilo te dimenzije pa ga je un u nemčiji mal predelal."
Aha zdej mi je pa jasno, zakaj je toliko časa hodil z nemčije. Ker ga je eden al pa drugi doma brusil in barval.
No ok, ker sem bil itak že precej nervozen, in ker je bil cenovno ugoden sem stvar pograbil in rekel da ga najprej probam potem pa se slišiva. Če ne bo dobro mu ga vrnem.
No in rezultat je bil kar u redu, motor dela na pravih obratih, čoln hitro zglisira ampak moti me pa to, da ga je model kar doma pobrusil in meni nič tebi nič takega prodal. Brez računa.
Sj ne vem, a naj ga prijavim a ne, propeler pa mu bom vsekakor vrnil nazaj. Pa če ne more takega dostavit potem naj vrne denar.
Do sedaj sem mel z njim dobro izkušnjo od danes pa se pridružujem vsem ki so bili v Auto performance razočarani.
Skratka, v petek sem dobil težko pričakovani propeler ki sem ga naročil v začetku maja.
No in po dolgem povpraševanju in pregovarjanju kje je moj propeler ki mi je bil obljubljen da pride v enem tednu sem ga po več kot mesecu dobil.
In potem prvi šok.
Pridem v trgovino in šef kot da nič ni reče " Ja sj vas pa že dolgo čaka"
Halooooo. Kdo je koga čakal ne vem
Drugi šok.
Naročil sem propeler dimenzije 15.5 X 10
Na prvi pogled vse ok nakar bolj podrobno pogledam in vidim da je bilo na propelerju odtisnjeno 16 X 11 in potem čez udarjeno 15,5. Pogledam še enkrat in vidim, da so robovi propelerja pobrušeni, kar tako po domače na rezilko. In kaj je to??
Pa reče model, "Ja ni bilo te dimenzije pa ga je un u nemčiji mal predelal."
Aha zdej mi je pa jasno, zakaj je toliko časa hodil z nemčije. Ker ga je eden al pa drugi doma brusil in barval.
No ok, ker sem bil itak že precej nervozen, in ker je bil cenovno ugoden sem stvar pograbil in rekel da ga najprej probam potem pa se slišiva. Če ne bo dobro mu ga vrnem.
No in rezultat je bil kar u redu, motor dela na pravih obratih, čoln hitro zglisira ampak moti me pa to, da ga je model kar doma pobrusil in meni nič tebi nič takega prodal. Brez računa.
Sj ne vem, a naj ga prijavim a ne, propeler pa mu bom vsekakor vrnil nazaj. Pa če ne more takega dostavit potem naj vrne denar.
Do sedaj sem mel z njim dobro izkušnjo od danes pa se pridružujem vsem ki so bili v Auto performance razočarani.
No po začetnem veselju in kasnejšem razočaranju sem zopet brez propelerja
Vrnil sem ga namreč nazaj in po parih hudih besedah dobil nazaj tudi denar.
Admin, mislim, da bi šel gor 16 X 11, saj je bi ta ravno tak samo malo pobrušen. Mislim pa da imam še vedno dovolj prostora in sem ga že naročil pri Yucca Boats.
Se mi pa poraja ena misel, če je bil prej 15,5 X 13 prevelik, in 16 x 11 ravno pravšnji, ali bi bil mogoče dober 14 X 13. ??
Sandi imaš kakšno idejo?
Vrnil sem ga namreč nazaj in po parih hudih besedah dobil nazaj tudi denar.
Admin, mislim, da bi šel gor 16 X 11, saj je bi ta ravno tak samo malo pobrušen. Mislim pa da imam še vedno dovolj prostora in sem ga že naročil pri Yucca Boats.
Se mi pa poraja ena misel, če je bil prej 15,5 X 13 prevelik, in 16 x 11 ravno pravšnji, ali bi bil mogoče dober 14 X 13. ??
Sandi imaš kakšno idejo?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov