Kolektorji

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Maj 10, 2009 10:30

Po moje še tudi izgledajo OK (kar se vidi na slikah). Če je stanje tudi globje (kar se na slikah ne vidi) podobno, bi morali, ob pravilni konzervaciji zdržat še par let. Stene na mojih kolektorjih so bile bistveno bolj načete (imele so že kar "reilefn" izgled, pa so še zdržale 2 sezoni. Pa tudi takrat ni bilo bistvene spremembe, ampak sem vseeno zamenjal, saj so bili kolektorji stari 10let. Sem jih pa v tem času 3X snel in pregledal, očistil,...Če bi kislina prebila kanale, bi se ti v izpušnem delu začela ustvarjat značilna pena, kot posledica reakcije kisline. Je pa res težko videt v skritih delih.
Seveda, odločitev je tvoja, mi ti samo malce "pomagamo". Če boš zmontiral nazaj in čolne ne boš še hitro spravil v vodo, nalij v blok in kolektorje antifriz, to je najboljše zdravilo za kolektorje. Izpusti vodo iz bloka, snami cevi pri termostatu in v njih nalij antifriz, dokler ti pri nogi ne prične teči ven. Za 4.3L potrebuješ cca 12-15l antifriza, lahko ga razrečiš, če imaš koncetrat.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Ne Maj 10, 2009 13:43

Zdravo!

Se pridružujem adminu, kolektorji in riserji zgledajo kot novi...

Še nekaj: tesnilo MORA biti takšno kot tvoje - na straneh mora imeti luknje, desno in levo pa samo luknjice; s tem je speljan dosti večji pretok vode skozi levi in desni del riserja, manjši pa zgoraj in spodaj... Tako da pazi ko kupuješ tesnila ;) Različni motorji uporabljajo različna tesnila, tako da daj kar nazaj takšna kot si imel.

Tesnila odstrani z ravnim rezilom in nato zbrusi do sijaja z šmirglom in ravno podlogo (obvezno - površina mora biti ravna!)

Če imaš doli riserje, jih je pametno sčistiti; kot sem že enkrat pisal, vzameš malce debelejšo žico, jo zviješ na sredini, potolčeš da postane na pregibu ostra, narediš nežen lok, potem pa potiskaš in strgaš po vodnih kanalih. Še posebej zgoraj in spodaj, tam kjer sta samo majhni luknjici se ponavadi lepo zadelajo! Veliko uspeha! ;)

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

Izpuh

OdgovorNapisal/-a albint » Ne Maj 17, 2009 00:06

Za kolektor kot je razvidno iz slike se ni bati, bo še kar zdržal.

Ko boš pripravljal naležne površine pa pazi, da ne boš kar šmirglal in naredil "jamic" sicer se bo svetlo vendar ne bo ravno. Za smirkl papirjem naj bo večja plošča - jeklena, ki bo zagotavljala enakomerni pritisk in zagotovila ravno površino. Vsekakor je potrebno preveriti če so naležne površine ravne, da nebi slučajno voda "curljala" ob tesnilu v notranjost motorja. Pri privijanju pa enakomerno, da ne bi privil prvo enega vijaka "do konca" ostale pa kasneje, ker se dva dela nato ne bosta enako prilegala na celotni površini.

lp
AT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov