Hladilna tekočina

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

Re: Hladilna tekočina

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 24, 2020 16:41

Nikola T. napisal/-a:
Tako smo ugotovili, kakšna je razlika med modrim, rdečim in zelenim antifrizom, kakšne so prednosti in slabosti vsakega od njih. Če se želite odločiti, kakšen antifriz boste vlili v vaš avto, se morate spomniti, da antifriz G12 (rdeč) ne deluje dobro pri zaščiti aluminijastih delov, G11 (zelen) pa ne ščiti dobro bakrenih in medeninastih delov.

Točno tako! Pazite se zelenega, ker vam bo požrl izmenjevalec! Meni je pred davnimi leti zelen antifriz požrl hladilnik na Patrolu, posledično je še glavo zvilo in blok je počil. Strošek je bil za popizdit in to samo zaradi mehanikove šlamparije.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 26, 2020 11:32

Če se motor obnovi al pa če je hladilni sistem čisto spraznjen se splača deionizirano vodo uporabit namesto navadne. Pa odvisno od mraza, ki mu bo čoln izpostavljen je za hlajenje vedno bolje manj antifriza, kot več.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 26, 2020 11:43

če si pameten, dodaš filter za antifriz pa imaš na veke vekov mir. menjaš isto kot filter za olje pa je tematika rešena.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Avg 26, 2020 15:15

Kakšen pa je ta filter za antifriz in kako deluje :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 26, 2020 17:54

motorji v navtiki in gradbeni stroji so si zelo blizu, velikokrat kar celo isti.

industrijski stroji imajo filtre za hladilno tekočino, da pobirajo ven svinjarijo ki je ostala od izdelave (to še po 90.000 km dobiš konce), potem pesek od litja ki se drži sten, vsebujejo granulat ki veže rjo, če jo je kaj v sistemu etc...ko sem se še malce bolj ogreval za te stvari, sem podiral filtre, zvezal v mrežico in dajal v ekspanzijske posode. Sem imel svoj servis včaih, pred tem sem pa delal na TGM programih - defektaže in garancije.

cummins, liebherr, cat, vsi jih imajo. malce poglej po googlu. zgleda isto kot filter za olje, tudi montaža ni nek bavabv, konzolo pa dve cevi in to je to. če kdo rabi, mam še ene 2-3 doma, drugače pa košta 20EUR nekje kos.

pogledaš v blok takega motorja po 20h letih, kot da bi ravnokar bil odlit.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 26, 2020 17:57

en link do te zadeve, da ne boš predolgo iskal

https://www.cumminsfiltration.com/south ... ilters.pdf
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Avg 26, 2020 18:36

Kam v sistemu pa bi tak filter postavil?
Omejevanje pretoka s povečanim uporom skozi filter bo verjetno hitro povzročilo pregrevanje. Mogoče na cev, ki vodi v ekspanzijsko posodo, pa še tista je kratka in debela, pri meni težko dostopna.

Barva hladilne tekočine žal ni standarizirana. Volvo Penta, naprimer, označuje tradicionalni antifriz s silikatno tehnologijo inhibitorjev korozije z zeleno, Glysantin z zeleno modro, Petrol in Kemikal modro, OAT tehnologija je pri Volvo v rumeni barvi, pri Glysantinu je vijolična, pri Petrolu rdeča ali roza....

G11, G12, G12+, G12++, G13 so Volkswagnove specifikacije. Koliko držijo podatki o kompatibilnosti s posamezno specifikacijo na nalepkah neodvisnih proizvajalcev, pa ne vem. Našel sem nekaj objavljenih analiz in testov, ki so skladnost potrdili samo pri redkih. Pri drugih pa je bilo lahko v antifrizu tudi čisto druga tehnologija, kot je pisalo na nalepki in kot bi kdo sklepal po barvi. Povsod pa piše, da tekočin z različnimi tehnologijami ni dovoljeno mešati, ker izgubijo antikorozijkse lastnosti, pa še kakšno neumnost povzročijo. Pa se znajdi :-(
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 26, 2020 19:34

Castrol antifreeze NF + deionizirana voda.

Boljšo opcijo boš težko našel.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Avg 26, 2020 21:15

To je OAT tip antifriza. Tako kot Glysantin G30 ali Volvo Penta VCS ali VW G12, če omenim le visoko družbo. Prvi rdeč, drugi vijoličen, tretji rumen in zadnji oranžno roza. Nobeden pa ne gre v Volvo Penta stare dizel motorje, ki so imeli originalno zeleni VP antifriz. Če bi želel zamenjati, bi moral izvesti proceduro iz izpiranjem z oksalno kislino in nevtralizacijo s sodo bikarbono. VP odvetuje menjavo, menda tudi zato, ker je stari silikatni antifriz že napravil obloge na stenah motorja....
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 26, 2020 21:53

Ni OAT in je moder...

Vidm pa da se ga ne da več dobit.. Mogoče so ga preimenovali al pa celo prepovedali.

Castrol Antifreeze NF is a fully formulated, corrosion inhibited, ethylene glycol coolant concentrate.

Castrol Antifreeze NF combines the best aspects of both conventional
and new organic inhibitor technologies in that it firstly offers longer life
than conventional (inorganic) inhibited coolants. At the same time it
provides superior engine protection compared to that offered by some of
the organic acid (OAT) based coolants resulting in less wear and tear on
the cooling system and longer engine life.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 08:11

francelj napisal/-a:Kam v sistemu pa bi tak filter postavil?
Omejevanje pretoka s povečanim uporom skozi filter bo verjetno hitro povzročilo pregrevanje. Mogoče na cev, ki vodi v ekspanzijsko posodo, pa še tista je kratka in debela, pri meni težko dostopna.

Barva hladilne tekočine žal ni standarizirana. Volvo Penta, naprimer, označuje tradicionalni antifriz s silikatno tehnologijo inhibitorjev korozije z zeleno, Glysantin z zeleno modro, Petrol in Kemikal modro, OAT tehnologija je pri Volvo v rumeni barvi, pri Glysantinu je vijolična, pri Petrolu rdeča ali roza....

G11, G12, G12+, G12++, G13 so Volkswagnove specifikacije. Koliko držijo podatki o kompatibilnosti s posamezno specifikacijo na nalepkah neodvisnih proizvajalcev, pa ne vem. Našel sem nekaj objavljenih analiz in testov, ki so skladnost potrdili samo pri redkih. Pri drugih pa je bilo lahko v antifrizu tudi čisto druga tehnologija, kot je pisalo na nalepki in kot bi kdo sklepal po barvi. Povsod pa piše, da tekočin z različnimi tehnologijami ni dovoljeno mešati, ker izgubijo antikorozijkse lastnosti, pa še kakšno neumnost povzročijo. Pa se znajdi :-(

ja kar omeji pretok, tolk da vsi bagri zaribajo takoj ko jih prižgeš.... zgleda ti ni jasno kako sploh dela hlajenje motorja, brez zamere. si že slišal da ima vsak motor dvojno kroženje hladilne tekočine? za in skozi termostat?

važno da se kregate okoli barve antifriza.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 27, 2020 12:22

Saj se nič ne kregamo, samo ustrezen antifriz bi radi našli za naše motorje.

Saj pravim, da se mi filter se mi zdi zanimiva ideja. Razmišljam pa čisto konkretno o svojem motorju KAD 32, kjer poznam čisto vse cevke. Pa oba termostata in tokokroga mimo in skozi izmenjevalec. Zato pa vprašam kam naj bi filter montiral. Ne poznam nobenega od motorjev, ki to ima, da bi pogledal in poskušal napraviti kaj podobnega.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 27, 2020 12:24

vseeno kje odcepiš. aditivi delujejo, ne glede kam ga obesiš.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 27, 2020 12:25

[quote="AEgir"]Ni OAT in je moder...[quote]

Jaz sem našel tega:
https://www.castrol.com/en_au/australia ... lants.html

Ni ta?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 27, 2020 12:29

Ne dela ta link.

Točno tkole mora pisat: CASTROL Antifreeze NF

Lahko pa da so ga preimenovali v radicool nf. Primerjaj specifikaciji verjetno se tam vidi.

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov